Ghiba (birfa) si namimah (raspindirea de vorbe cu scopul de a semana discordie)

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Sa ne ferim de birfa si calomnie - articol adaptata dupa o khutbah tinuta de Shaykh Muhammad Imaam ibn Salih al-‘Uthaymeen (Rahimahullah)

Lauda Lui Allah, care i-a unit pe dreptcredinciosi in aceasta legatura fraterna, care implica bunatate, dreptate, cooperare si respect reciproc cu privire la proprietatea si onoarea celuilalt. Dupa cum ni s-a transmis de la Profetul Muhammad (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam), proprietatea, onoarea si viata celuilalt trebuie considerate sacre de catre musulmani. Musulmanii din ziua de azi sufera din cauza a doua afectiuni extrem de raspindite, desi cei care sunt protejati de Allah Subhanu Wa Ta’ala sunt imuni la acestea. Aceste doua boli sunt gheeba/ghiba (birfa) si namimah (cuvintele rostite cu scopul de a semana discordia intre oameni).
Birfa – acest termen se refera la actiunea de a vorbi cu rautate despre oricare dintre caracteristicile sau faptele unei persoane. Unii oameni se dedau birfei, vorbind cu rautate despre altii si criticindu-i, desi chiar acei birfitori nu sunt lipsiti de greseli si 'pete', iar ei le fac rau si acelora care asculta relatarile lor fara a-i condamna (pentru fapta rea pe care o implinesc birfind).
O, frati musulmani! Allah l-a prezentat in cea mai respingatoare maniera pe cel care isi birfeste fratele musulman, este aratat ca mincind din carnea cadavrului celui pe care il birfeste. Datoria voastra, atunci cind auziti pe cineva birfindu-va fratii, este sa fiti cinstiti in intentia voastra de a-i interzice birfitorului sa mai vorbeasca despre acel lucru si sa aparati onoarea musulmanilor, exact cum ar trebui sa procedati si in cazul in care ati vedea pe cineva mincind din carnea unui cadavru.

Allah 3azza wa jaala a spus:
“O, voi cei care credeti! Feriti-va cu strasnicie de banuieli, caci unele banuieli sunt pacat! Nu va iscoditi si nu va ponegriti unii pe altii! Oare voieste vreunul dintre voi sa manânce carnea fratelui sau mort? [Nu!] Voi ati urât aceasta! Si fiti cu frica de Allah, fiindca Allah este Iertator si Indurator [Tawwab, Rahim]” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Al-Hujurat aya 12).

Este foarte probabil ca birfitorul sa fie pedepsit, in Ziua Invierii, poruncindu-i sa manince din carnea corpurilor celor pe care i-a birfit in viata lumeasca. Se relateaza urmatoarele intr-un hadith referitor la Mi’raj:
“Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a trecut pe linga niste oameni cu unghii din cupru, iar ei isi zgiriau propriile fete si piepturi. A intrebat: “Cine sunt acestia, Jibreel?” Iar raspunsul pe care l-a primit a fost urmatorul: “Aceia sunt oamenii care maninca din carnea altor oameni si ii calomniaza (defaimindu-le onoarea)”. Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a spus odata: “O, voi cei care declarati credinta cu limba voastra, insa inimile voastre nu sunt pline de credinta! Nu ii barfiti pe musulmani si nu le cautati greselile, pentru ca daca vreunul le cauta lor greselile, Allah ii va cauta greselile aceluia, iar atunci cind Allah cauta greselile cuiva il dezonoreaza si il demascheaza in casa lui”.

O, frati musulmani! Citeodata se intimpla ca birfitorii care sunt sfatuiti sa renunte la acest prost obicei sa spuna ca sunt nevinovati, din moment ce ei spun adevarul. Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a fost intrebat despre acest lucru, cu referire la la birfa:

“Iar daca presupunem ca intr-adevar exista acele deficiente in cel despre care vorbesc?” Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a raspuns: “Daca ceea ce spui despre fratele tau (intru credinta) este adevarat, te vei face vinovat de birfa, de asemenea, dar daca ceea ce spui nu este adevarat, vei fi vinovat de calomnie (a spune lucruri neadevarate despre cineva)”.

Astfel, Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a explicat pentru comunitatea sa ca prin birfa se intelege si mentionarea defectelor reale ale unei persoane. Dar cel mai rau este sa birfesti un dreptcredincios inventind defecte care nu pot fi regasite in el. Imam Ahmad, precum si invatatii care au urmat scoala sa, au mentinut parerea potrivit careia birfa este unul dintre cele mai mari pacate. Astfel, musulmanul este avertizat sa nu ii mai birfeasca pe ceilalti si sa fie preocupat doar de propriile sale defecte. Atunci cind un musulman gaseste o greseala cu privire la fratele sau, ar trebui sa il sfatuiasca si sa il calauzeasca, pentru a o elimina, nu sa il defaimeze. Aceasta este una dintre cerintele pentru stabilirea unei reale legaturi de fratie, bazata pe credinta, precum si lumina care conduce pe calea metodologiei islamice.

Cealalta afectiune larg raspindita este namimah (raspindirea de vorbe cu scopul de a semana discordia intre musulmani). Se refera la transmiterea mai departe a birfelor rostite de altii, catre cei care au fost subiectul birfelor respective, cu scopul de a imprastia coruptia si a semana dusmanie si ura intre oameni. Acest tip de namimah este considerat a fi cel mai grav dintre toate, iar cel care se face vinovat de acest pacat va fi supus torturii atunci cind se va afla in mormint, precum si chinului din focul Iadului. Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a spus:

“Nici unul dintre cei care calomniaza nu va intra in Paradis vreodata.” Profetul (Salla Allahu Alaihi Wa Sallam) a trecut odata pe linga doua morminte si a spus: “Ei (cei care se gasesc in acele morminte) sunt torturati acum din cauza unor greseli carora nu ar fi fost greu sa le reziste: unul dintre ei neglija sa isi curete partile intime dupa ce urina, iar celalalt se dedase calomniei”.

O, frati musulmani! Daca ajunge la urechea oricaruia dintre voi vestea ca un alt frate il calomniaza, trebuia sa condamnati aceasta actiune si sa il impiedicati pe acela care poarta povestea de la a persista in acest pacat. Trebuie sa fiti atenti cind aveti de-a face cu astfel de oameni, pentru ca in acelsai mod in care vine sa relateze ceea ce altii au sus despre voi, se poate duce mai departe si sa poarte povesti dspre voi catre alti oameni.

Allah 3azza wa jaala a spus:

“Nu da ascultare celui care juruieste intruna si e vrednic de dispret / Defaimator, care umbla cu clevetiri” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Al-Qalam, ayat 10 -11).

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 
Top