`Ibaadah si nivelurile de iubire

Discussion in 'Purificarea sufletelor, educatie, eticheta islamic' started by Made Sarah, Aug 23, 2009.

 1. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

  `Ibaadah si nivelurile de iubire
  Imam Ibn Taymiyyah

  Extras din 'Al-`Uboodeeyah' [Eseu asupra actelor de adorare]

  Actele de 'Ibaadah poruncite noua spre efectuare includ actiuni de umilinta si iubire, acestea cuprind umilinta extrema in fata lui Allah Subhanu Wa Ta’ala impreuna cu iubirea extrema fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala. Cel mai inalt nivel de iubire este adorarea extrema (Tatayum) iar cel mai scazut nivel este cel al interesului, pentru ca inima ar trebui sa fie intersata in primul rind de ceea ce iubeste. Dupa interes urmeaza sentimentul de afectiune, apoi iubirea si in cele din urma adorarea extrema. In limba araba este folosita sintagma "Taym-u-Allah" (cel care il adora pe Allah Subhanu Wa Ta’ala) pentru a exprima ceea ce se intelege prin "Abd-u-Allah" (cel care il venereaza pe Allah), deoarece acela care adora este cel care se supune in mod complet celui pe care il iubeste.

  Acela care se supune in timp ce este dominat de ura nu implineste un act de venerare. Iar acela care iubeste fara a se supune nu implineste nici el un act de adorare; este ca o fiinta umana care isi iubeste copiii si prietenii. Prin urmare, nu se poate afirma ca iubirea luata separat, sau doar supunerea, ar fi de ajuns pentru implinirea actelor de adorare fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala. Allah (3azza Wa Jalla) trebuie sa fie iubit in cel mai inalt grad de Al-'Abd (robul Sau) iar Allah Subhanu Wa Ta’ala trebuie sa detina pozitia suprema in ierarhia oricaruia dintre robii Sai. Nimeni si nimic nu merita acest sentiment de iubire suprema si supunere in afara de Allah (3azza Wa Jalla). Iar ceea ce simte cel care iubeste pe cineva din alt motiv decit de dragul lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, nu este decit un sentiment incomplet si trecator. Si tot ceea ce este privit cu admiratie dintr-un alt motiv decit porunca lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, aceasta glorificare nu va fi acceptata.
  Iubirea fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala si Ar-Rasool (SallaAllahu alayhi wasallam) ar trebui sa fie mai presus decit orice alt sentiment de iubire directionat catre altcineva.

  Allah Subhanu Wa Ta’ala a spus:

  “Spune: ‘Daca parintii vostri, fiii vostri, fratii votri, sotiile voastre, clanul vostru, bunurile pe care le-ati dobindit, negotul de a carui lincezire va temeti si locuintele de care sunteti multumiti va sunt voua mai scumpe decit Allah, decit Trimisul Sau si decit lupta pe calea Lui, atunci asteptati-va sa vina Allah cu porunca Sa!’ Iar Allah nu calauzeste neamul de nelegiuiti!” [Coran – traducerea sensurilor – Sorah At-Tawbah:24]
  Astfel, esenta iubirii ar trebui directionata catre Allah si Trimisul Sau, in acelasi timp cu supunerea. Pentru ca noi datoram supunere fata de Allah (3azza Wa Jalla) si Trimisul sau, Profetul Muhammad (Sallaallahu Alayhi Wasalllam), noi trebuie sa Il multumim pe Allah Subhanu Wa Ta’ala.

  "[…] Insa Allah si Trimisul Sau sunt mai vrednici sa-i multumeasca, daca ei sunt credinciosi." [Coran – traducerea sensurilor – Sorah At-Tawbah:62]
  At-Tawbah:62]

  Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

  Sursa: articol preluat de pe TTI


Share This Page