Imam Hanbal(radiAllahu anhu)

gamada27

Slave of Allah
Asalamu 3alaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu

Bismillahi AlRahmani AlRahiim


IMAM AHMED BIN MUHAMMAD HANBAL​AHMED bin Muhammad Hanbal cunoscut ca ibn Hanbal s-a nascut in orasul Baghdad in anul 780 A.C. (164 A.H.). A studiat diverse subiecte in orasul sau natal si a calatorit mult in cautarea cunoasterii.
El a fost interesat in mod special de achizitia de cunostinte despre Ahadith- Traditia Profetului salla Allahu aleihi wa salam –si a calatorit special in Iraq, Syria, Arabia precum si in alte tari din Orientul Mijlociu studiind religia si adunand cunostinte despre traditiile Profetului Muhammad salla Allahu aleihi wa salam.

Intors acasa din calatoriile sale ,care i-au ocupat mai multi ani din tineretea sa,el l-a avut ca profesor de fiqh (jurisprudenta Islamica) pe Imam Shafiee (radiAllahu anhu).El a fost profund devotat opiniilor traditionale asupra religiei opunandu-se oricariu fel de inovatie(bidah) .
Puterea vointei si viziunilor sale a fost testata pe vremea Khalifa al-Mamun si Khalifa al-Mu'tasim,cand un fel de ‘curte a inchizitiei’ creata pt a trata cu oamenii-printre care erau numerosi teologi renumiti – care nu erau de acord cu doactrina “crearii Qur’anului”.Imam ibn Hanbal deasemenea, a suferit din aceasta cauza el fiind arestat si adus in lanturi in fata instantei.Dar el a rezistat cu rabdare pedepselor corporale foarte dureroase si inchisorii ,hotarat fiind sa nu cedeze si sa nu se abata in vreun fel de la credinta sa(convingerile sale).
Sub conducerea Khalifa Mutawakkil chinurile prin care a trecut Imam bin Hanbal au luat sfarsit.Incepand de atunci Imamului i s-au acordat onorurile cuvenite,de multe ori fiind invitat la curte,si deasemnea i s-a asigurat o pensie generoasa.

Faima Imamului ibn Hanbal s-a raspandit in lung si-n lat.Invataturile sale, evlavia si hotararea lui in pastrarea traditiilor a adunat in jurul lui foarte multi discipoli si admiratori.
A murit in Baghdad in anul 855 A.C. (241 A.H.) la varsta de 75 de ani.

Printre lucrarile lui Imam ibn Hanbal se afla o mare enciclopedie de Traditii numita Musnad,adunata de fiul sau din ceea ce el(imam bin Hanbal) a scris si completata cu suplimente- continand peste 28 de mii de traditii. Celelalte lucrari ale sale sunt Kitab-us-Salaat, unde vorbeste despre Disciplina in Rugaciune si Kitab-us-Sunnah, unde vorbeste despre Traditiile Profetului salla Allahu aleihi wa salam.
Cartile mai sus amintite constituie baza scolii de drept Hanbali,cu toate ca Imam ibn Hanbal,nu a stabilit un sistem de Fiqh al lui..Deciziile sale au fost atat de apreciate de discipolii sai,incat acestia au inceput sa sistematizeze invataturile sale juridice in timpul vietii sale iar dupa moartea sa ideile sale au capatat recunoasterea Sunitilor ca fiind unul dintre cele 4 autoritati Madhahb - Hanbalitii.

In lumea Islamica, Hanbalitii resprezinta astazi o mica grupare a celor 4 Sunni Madhahb,cel mai des ii intalnim in tarile din Orientul Mijlociu.
 
Top