Imam Shafi-ee(radiAllahu anhu)

Discussion in 'Purificarea sufletelor, educatie, eticheta islamic' started by gamada27, Jul 2, 2010.

 1. gamada27
  Offline

  gamada27 Slave of Allah

  Joined:
  Mar 7, 2009
  Messages:
  94
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Location:
  Romania
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Bismillahi AlRahmani AlRahiim

  Toata slava se cuvine lui Allah Stapanul Lumilor  IMAM SHAFI-EE (RadiAllahu anhu)
  ABU Abdullah Muhammad bin Idris(radiAllahu anhu)provine din familia Hashimi din tribul Quaraish trib din care descinde si Binecuvantatul nostru Profet(salla Allahu aleihi wa salam).S-a nascut in Ghazza, Syria in 767 A.C., si a devenit faimos(cunoscut) ca Imam Shafi-ee.

  Si-a pierdut tatal cand era copil si a crescut alaturi de mama sa in conditii precare in Mecca.A petrecut mult timp alaturi de beduini si a acumulat multe cunostinte in ceea ce priveste poezia araba.

  La varsta de 20 de ani,a mers in Medina unde a ramas ca student al Imamului Malik(radiAllahu anhu) pana cand acesta a murit in 796 A.C.

  A intrat in contact si cu alti invatati de la care si-a insusit cunostinte despre Sfantul Qur’an si despre Traditiile Profetului Muhammad(salla Allahu aleihi wa salam).

  Imam Shafi-ee(radiAllahu anhu) poseda o memorie foarte ascutita ,asa ca stia pe de rost Muwatta Imamului Malik(radiAllahu anhu).

  In 804 A.C. el a vizitat Syria si de acolo a mers in Egipt unde a si ramas.Ca discipol al Imamului Malik(radiAllahu anhu) a fost primit cu mari onoruri si respect de catre egipteni.

  In 810 A.C. a mers in Baghdad unde a fost inconjurat de un numar mare de studenti nerabdatori sa invete de la el despre Credinta si Practica Islamului.

  Scoala de legi Shafi-ee s-a infiintat datorita acestor studenti care au practicat si au facut cunoscute viziunea si regulile Imamului Shafi-ee(radiAllahu anhu) prin ceea ce scriau si ceea ce vorbeau(in adunari).

  Imam Shafi-ee(radiAllahu anhu) a scris cateva carti,cea mai cunoscuta se numeste Kitab-al-Umm( care s-ar traduce Cartea Comunitatii (de musulmani)),care este o colectie de scrieri si prelegeri ale Imamului. O parte din studentii sai au adunat si ei scrierile Imamului,prelegerile sale si regulile sale in carti sau au luat aceste pasaje si le-au folosit in cartile scrise de ei.

  Baghdad in Iraq si Cairo in Egypt erau principalele orase in care isi desfasura activitatea Imamul Shafiee(radiAllahu anhu).Din aceste doua orase invataturile scolii Shafi-ee s-au raspandit in sec 9 al erei Crestina. Pe vremea sultanului Salahuddeen (Saladin), Shafi-ee Madhhab era la putere in Egipt,si pana in ziua de azi Imamul Moscheei Al-Azhar este intotdeauna un Shafi-ee iar Shafi-ee Madhhab este foarte studiata alaturi de celelelte 3 scoli Sunnite.

  Imam Shafi-ee(radiAllahu anhu),dupa parerea lui Sayed Ameer Ali,era “un barbat puternic si cu minte ascutita,care a inteles lumea mai bine decat Imam Abu Hanifa si Imam Malik(radiAllahu anhum)...El a format,dupa ce a studiat materialele furnizate de Imam Jafar Sadiq,Imam Malik si Imam Abu Hanifa(radiAllahu anhum), o scoala ,care a fost usor acceptata de clasa de mijloc”. eclectic school. Shafi-ee Madhab are adepti in Africa de Nord,o parte din Egipt,Arabia Saudita,Peninsula Malayan precum si printre musulmanii din Ceylon si din statul Bombay din India.

  In timpul vietii sale Imamul Shafi-ee(radiAllahu anhu) a suferit deasemenea din cauza intrigilor politice.De ex.,dupa ce a fost ucenicul Imamului Malik(radiaAllahu anhu) in Medina a fost trimis la un birou in Yemen,unde a fost acuzat de implicare politica rezultatul fiind arestul sau.

  A fost luat prizonier in Haroun al-Rasheed. Dar Khalifa l-a gasit bineinteles nevinovat ,iar Imamul a fost eliberat onorabil.Imam Shafiee(radiAllahu anhu) a murit in anul 820 A.C. in Egypt.

  A

Share This Page