Inovatiile in islam (bida'h)

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Inovatiile in islam

Definitia inovatiilor.

Imam Ash-Shafi'I a spus: O inovatie este ceva ce nu exista ,sau nu are nici o baza in Quran ,sunne sau in spusele companionilor profetului (pacea si binecuvanterea lui Allah fie asupra sa).

Ibn Al-Jawzi a spus: O inovatie este orice forma de adorare care nu exista in timpul profetului(saws)si companionilor ci dupa ei.


Ibn Rajab a spus: O inovatie este orice forma de adorare care nu are baze in sharee'ah.

Cum sa recunoastem o inovatie?

Orice forma de adorare care este bazata pe o istiorisire"fabricata"ca si rugaciunea in luna Rajab care este numita rugaciunea Raghaa'ib.

Orice act de adorare pe care profetul Mohammad(saws)nu l-a facut,cum ar fi de exemplu intentia inainte da a incepe rugaciunea,sau adhanul inainte de rugaciunile neobligatorii.

Toate actele de adorare trebuie realizate in maniera exacta cum o facea profetul Mohammad(saws) iar aceasta nu o putem obtine doar urmand urmatoarele sase conditii:

-Actul de adorare sa coincida cu sharee'ah in cauza pentru care a fost facuta ori va fi respinsa.

-Actul de adorare trebuie sa coincida cu sharee'ah in categorile sale.Nu este acceptat ca o persoana sa ucida un cal in locul unei camile sau capre ca si sacrificiu dupa pelerinaj.


-Actul de adorare trebuie sa coincida cu sharee'ah in cantitatea sa.Asadar daca cineva aduce 2 raka la rugaciunea de dohor facand-o in total de 6 raka in loc de 4,aceasta nu va fi acceptata pentru ca nu coincide cu cantitatea din sharee'ah.

-Actul de adorare trebuie sa coincida cu sharee'ah in maniera in care este executat. Daca cineva incepe sa faca ablutiunea cu spalarea picioarelor in loc de a manilor este un act respins, fara nici o baza in Quran sau Sunna.

-Actul de adorare trebuie sa coincida cu sharee'ah legat de timpul de indeplinire. Asadar rugaciunea de dupa rasarit nu este acceptata.

-Actul de adorare trebuie sa coincida cu sharee'ah in locul in care a fost executata.


PERICOLUL INVENTIILOR SI EFECTELE LOR DAUNATOARE

- Bid'ah este o cale spre necredinta
- se fac declararii nefondate in numele lui Allah
- se abandoneaza sunnele
- se isca dispute intre musulmani
- il acuza pe profetul Mohammad(saws) ca nu a revelat in intregime intregul mesaj Islamic
- altereaza religia

Dovezi pretinse:

Profetul Mohammad (saws) a spus: "Oricine introduce o practica buna in islam o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei care o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica" (Hadeeth saheeh Muslim)

Infirmare:

Imam Asha-Shaatibi raspunde celor care se folosesc de aceasta istorisire ca o evidenta de a permite inovatiile, spunand: "Contextul acestei relatari este reprezentat de infaptuirea actelor de caritate, iar caritatea era ceva deja legiferat. Dovada acestui fapt poate fi gasita chiar in sus-mentionata relatare, daca o vom citi in intregime, dupa cum a spus Jareer Ibn 'Abdullaah Al-Bujali: 'Intr-o zi, chiar dupa mijirea zorilor, pe cand eram impreuna cu Profetul (in moschee), au intrat citiva oameni desculti si invesmintati in covoare de lina (sau acoperiti cu paturi din lina, fara mineci) cu sabiile atirnate in jurul gitului. Majoritatea acestora faceau parte din tribul Mudhar. Profetul s-a albit la fata cind a vazut in ce conditie groaznica erau. Apoi Profetul a intrat in casa sa, dupa aceea a iesit si i-a dat ordin lui Bilaal sa faca chemarea la rugaciune (Adhaan-ul) si Iqaamah-ul si apoi a condus rugaciunea.Dupa aceasta profetul s-a adresat oamenilor:

"O voi oameni!Fiti cu frica de Domnul vostru care v-a facut dintr-o singura fiinta si a facut din aceasta si perechea ei si care a raspandit din cele doua finite multi barbate si femei!Fiti cu frica de Allah in numele caruia va conjurati si fiti cu frica de ruperea legaturilor de rudenie,caci Allah este Veghetor peste voi" (Quran-Traducerea sensurilor 4:1)
Apoi profetul Mohammad (saws) a spus: "Dati drept caritate din (ceea ce posedati) Deenari (monede din aur) si Dirhami (monede din argint), un Saa' (o mica unitate de masura a greutatii) de faina sau chiar un Saa' de curmale.' pina a zis: "Oferiti, chiar daca e foarte putin, chiar si o jumatate de curmala". Atunci, un barbat din tribul Ansaar (rezidenti din Medina) a venit cu o desaga de mincare, care era asa de grea incit era dificil sa o care.
Apoi oamenii s-au succedat, pina cind am vazut doua gramezi uriase de alimente si imbracaminte, iar fata Profetului era la fel de stralucitoare ca o moneda de aur (datorita fericirii sale). Apoi el a continuat: 'Oricine introduce o practica buna in islam o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei cxare o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica'".

Este evident ca contextul acestei relatari este reprezentat de infaptuirea actelor de caritate.

Dovezi pretinse:

Umar ibn Al-Khattaab a remarcat, atunci cind a vazut oameni care faceau Taraaweeh in cadrul unei congregatii: 'Aceasta este o inovatie pozitiva (buna)" [Al-Bukhaari]

Infirmare:

Imaam Ibn Rajab a spus: 'Orice cuvinte din partea celor Salaf (predecesorii dreptcredinciosi), care se refera la o inovatie pozitiva, erau spuse in sensul lingvistic, nu in cel islamic, cum ar fi citatul de mai inainte din spusele lui 'Umar

Dovezi pretinse:

Ibn Mas'ood a spus:Ceea ce musulmani vad ca fiind bun este bun in fata lui Allah si ceea ce vad ca fiind rau este rau in fata lui Allah.
[Ahmad]

Infirmare:

As-Sindi a spus:este evident ca se refera la companioni profetului Mohammad (saws)si a vorbit in exclusivitate despre aceste lucruri care au aprobare si nu include altele.Acestea sunt de fapt vorbele companionilor si nu a profetului.

Dovezi pretinse:

Al-Izz ibn –Salaam a impartit inovatiile in 5 categori:
-obligatorii
-recomandate
-permise
-neplacute
-interzis

Infirmare:

Asha-shaatibi spune:aceasta categorisire este ceva nou ce nu are support sau evidenta ,mai mult contrazice definitia inovatilor,pentru ca orice fapta care are o evidenta intr-o legislatie devine obligatore,recomandata sau permisa aceasta reiese din definitie .

Cauzele inovatilor:

-Ignoaranta fata de islamurmand mofturi,ambitii
-indoieli
-ratiunea acestora nu este gasita nici in Quran nici in sunne
-aduc ca argument istorisiri fabricare"hadithuri fabricate"
-reactii extreme la greselile celorlalti
-urmeza orbeste majoritatea multimii
-nu urmeaza instructiunile a marilor invatati ,a scolilor


CAI DE A EXTIRPA INOVATILE:

-instintati impotriva ce e periculos sau are efecte daunatoare
-chemati oameni la Quran si sunne
-faceti diferenta intre o un hadith slab si un hadit authentic
-vorbiti despre cunoastere si corectati oamenii care nu inteleg adevarata esenta a credintei,adorarii si a greselilor
-atentionati impotriva inovatorilor
-transmiteti cunostintele voastre despre islam din surse sigure
Versete DIN Sfantul Quran:

"Intr=o Zi unele chipuri se vor lumina,iar alte chipuri se vor intuneca.Acelora cu chipurile intunecate li se va spune:V-ati lepadat de credinta dupa ce ati fost credinciosi?Gustati atunci chinurile pentru ca v-ati lepadat de credinta.
(Quran –Traducerea sensurilor 3:106)

Ibn Abbas a comentat acest verset spunand:Fetele oamenilor care au urmat sunna vor fi stralucitoare si albe,in schimb fetele inovatorilor vor fi intunecate si negre.

"Insa pe acela care se impotriveste Trimisului dupa ce I s-a aratat lui calea cea dreapta si care urmeaza un alt drum decat cel al dreptcredinciosilor il vom pune Noi impreuna cu aceia cu care s-a aliat si-l vom lasa sa arda in IAD.Si ce rea menire este aceasta."
(Quran –traducerea sensurilor-4:115)

"……In aceasta zi am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra,si am incuvintat islamul ca religie pentru voi…"
(Quran –traducerea sensurilor 5:3)

"Si acesta este drumul Meu drept!Deci urmati-l si nu urmati caile care va abat de la drumul Lui!Acestea vi le-a poruncit poate ca voi ve-ti fi cu frica"
(Quran-traducerea sensurilor 6:153)

Mujaahid comenteaza acest verset spunand:caile care va abat de la drumul cel drept sunt cele a inovatilor si a dorintelor.

ISTORISIRI AUTENTICE ALE PROFETULUI.

Profetul Mohammd(saws) a spus:Allah nu accepta cainta unui innovator pana nu abandoneaza inovatile sale
([At-Tabaraani & Al- Bayhaqi)

Acei care vor traii dupa mine si vor vedea multe lucruri pe care nu le vor recunoaste,tineti-va de sunna si veti fi bine calauziti,stati departe de inovatii pentru ca inovatile sunt ratacire
[Ahmad & Abu Daawood]

Voi fi in fata ta cand vei ajunge la fantana, si vor fi si oameni care vor fi impiedicati sa ajunga la aceasta atunci profetul va spune:O Doamne,acestia sunt cei care m-au urmat,si mi-i se va zice…Tu nu sti ce inovatii au adus ei dupa tine(dupa moartea ta) si atrunci voi spune: Stati departe si veti fi dusi intr-un loc umilitor
[Al-Bukhaari and Muslim]
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Vorbe relatate de catre credinciosi:Ibn Masaaud a spus:Urmati suna si nu aduceti nimic nou religiei pentru ca aveti sufficient

(Ad-darimi)

El mai spune: Practicand putin din sunna este cu mult mai bine decat sa sa practicati multe inovatii.
(Al-haakim)

Huthayfah ibn al-yamaad a spus: Nu executati nici un act de adorare care nu a fost practicat de catre companioni profetului ,pentru ca cei care au fost in timpul profetului nu au lasat nimic neargumentat,deci urmatii pe cei care au fost inaintea voastra.

Ibn Abbaas a spus:Temeti-va de Allah,urmati sunna si nu inovati.

Povestiri relatate:

Ibn Abbaas facea inconjurul Kabei cu Mu'aaiyah ibn Abu Sufaayn in timpul domniei Mu'aawiyh's.Mu'aawiyah atingea toate cele patru colturi ale Kabei in timp[ ce o inconjura iar Ibn Abaas a remarcat acest lucru si i-a spus:profetul Mohammad saws atingea doar 2 parti si anume piatra neagra si coltul yemenit. Mu'aaiyah a raspuns:Nici o parte a casei a lui Allah nu trebuie neglijata atunci ibn Abbaas a recitat versetul din Quran:

"Ati avut voi in Trimisul lui Allah o pilda frumoasa pentru cel care nadajduieste in Allah si in Ziua de Apoi si il pomeneste pe Allah mereu".
(Quran-traducerea sensurilor-33:21)

Un om l-a intrebat pe imamul Malik:In ce punct incepe statutul meu de ihram?Imamul a raspunse la Thul Hulayafah de unde profetul a facut asa.Omul i-a spus:MI-ar placea sa o fac din locul apropiat al mormantului profetului Mohammad iar imam malik i-a raspuns:Sa nu faci asa ca vei fi judecat si vei suferii.Omul a intrebat de ce?Tot ceea ce am vrut a fost sa fac acest lucru dintr-un loc aflat la cateva mile distanta de locul in care mi-ai spus tu!Auzid asta imam malik a spus:Ce poate fi mai serios decat sentimentul ca ai facut o fapta dreapta pe care profetul nu a facut-o?Am auzit vorbele lui Allah
"….Aceia care fug de porunca Sa sa se fereasca sa nu-I loveasca pe ei o nenorocire sau sa nu-I loveasca pe ei osanda dureroasa"
(Quran-traducerea sensurilor24:..63)
 

ummraschid

Active Member
Staff member
"Orice Bid'ah (inovatie) este o ratacire si orice ratacire va sfarsi in Iad"

assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,


...mashaAllah, surioara iman, fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa fie multumit de tine si sa-ti rasplateasca efortul fisabilillah, in aceasta viata si in cea vesnica, inshaAllah...



***


A spune "Sadaqallahul-'Adhim" ,dupa citirea din Qur'an
Comitetul permanent pentru cercetare islamica


Intrebare:
Care este verdictul cu privire la cuvintele "Sadaq Allahul-'Adhim" dupa citirea din Qur'an?

Raspuns:
Lauda lui Allah !

Cuvintele " Sadaq Allahul-'Adhim" dupa citirea din Qur'an sant o inovatie. Profetul , salallahu `alayhi wa sallam, nu le-a rostit, nici companionii sai, radhi-allahu 'anhum, nici califii cei bine calauziti si nici imamii binecredinciosilor, rahima-humullah. Si asta in ciuda numeroaselor lor lecturi si insistentei lor de a raspandi mesajul Qur'anului si cunoasterea legilor sale. Deci a spune aceste cuvinte la sfarsitul lecturii din Qur'an, reprezinta o inovatie. A fost confirmat sub autoritatea Profetului , salallahu `alayhi wa sallam, ca acesta a spus:
" Daca cineva aduce in credinta sa ceva care nu apartine de ea, el este condamnat." relatat la Al-Bukhari si Muslim.

Si la Allah se afla tot succesul .

( membrii Comitetului permanent pentru cercetare islamica: Shaykh 'Abdul-'Aziz Al-Shaykh; Shaykh 'Abdullah Ibn Ghudayan;Shaykh 'Abdullaah Ibn Qu'ud; Shaykh 'Abdullah Ibn Munay; Shaykh Salih Ibn Fawzan; Shaykh Bakar 'Abdullah Abu Zayd.
dintre membrii decedati: Shaykh Ibrahim Ibn Muhammad Al-Shaykh;Shaykh 'Abdul-'Aziz Ibn Baz; Shaykh ' Abdur-Razzaq Ibn 'Afifi. )
din Al-Bid'u Wal-Muhdataat wa ma la Asla lahu - Page 571;Fatawa Al-Lajnah Ad-Daima lil-Buhuth wal-Ifta Al-'Ilmiya. - Fatwa n°3303

sursa: allaahuakbar.net


...pentru mai multe detalii, cititi si acest link, inshaallah...

http://islamqa.com/index.php?ref=220...txt=innovation




***

Siragurile pentru dhikr

Shaykh Muhammad Nasir-ud-Din Al-Albani


Shaykh Muhammad Nasir-ud-Din Al-Albani mentioneaza in Silsila Ad-Da'ifa (1/110), unde citeaza hadithul slab " Ce buna reamintire este subha [masbaha] ( siragul pentru dhikr)":

Dupa parerea mea semnificatia acestui hadith nu este valabila din numeroase motive:

In primul rand , subha ( masbaha) este o inovatie pentru ca nu era cunoscuta in timpul Profetului, salallahu 'alayhi wa-sallam. Aceasta a fost introdusa mai tarziu, deci, cum ar fi putut el, salallahu 'alayhi wa-sallam, sa indemne pe companionii sai radiallahu 'anhum , sa faca ceva care le era necunoscut?
Dovada pentru ceea ce am spus se afla in naratiunea relatata de Ibn Wadda in Al-Bid’a wa-nahi 'anha de la Al-Salt ibn Bahram, care a spus:
" Ibn Mas'ud a trecut pe langa o femeie care avea un masbaha cu care facea tasbih si el l-a rupt si l-a aruncat , pe urma a trecut pe langa un om care facea tasbih cu pietricele, si l-a lovit, spunandu-i " Crezi tu ca esti mai bun decat companionii, dar tu nu urmezi decat o inovatie nejustificata. Crezi ca ai mai multa stiinta decat companionii lui Muhammad, salallahu 'alayhi wa-sallam ."
Acesta este un hadith sahih pana la As-Salt, care este unul dintre discipolii demni de incredere ai Tabi'in.

In al doilea rand, aceasta este contrar indemnului Profetului, salallahu 'alayhi wa-sallam. 'Abdullah ibn ' Amr (radiallahu 'anhu) a spus:
" L-am vazut pe Mesagerul lui Allah , salallahu 'alayhi wa-sallam, facand tasbih cu mana dreapta."

si (1/117):

" Chiar daca singurul lucru rau ,in ce priveste mashabah, ar fi acela ca el inlocuieste Sunna in a numara tasbih pe degete, desi cu totii santem de acord ca aceasta este preferabil, si ar fi indeajuns de rau!...Cat de rar vad oameni numarand tasbih pe degetele lor."

din Silsila Ad-Da'ifa

sursa: clearpath.com din Silsila Ad-Da'ifa


" Mai mult, oamenii au inventat atat de sofisticate moduri de a urma acestei bid'ah, astfel incat vezi adepti ai unor sufi purtand masbahah in jurul gatului! Sau unii numarand pe sirag, in timp ce voebesc cu tine! Sau mergand pe bicicleta, pe strazile pline de lume, cu siragul in una dintre maini. S-a intamplat de multe ori ca salutand pe unul dintre acestia , sa raspunda doar facand cu mana, fara sa rosteasca cuvintele de salut. Urmarile acestei bid'ah sant nenumarate, si nimeni nu o poate spune mai bine decat poetul:

Tot binele se afla in a urma ceea ce a fost inainte (salafi),
Tot raul se afla in inovatiile celor care au venit in urma. "

sursa: islamqa.com


***
 

ummraschid

Active Member
Staff member
***


Celebrarea noptii Isra' wa Mi'raaj

Intrebare:

Care este verdictul asupra sarbatoririi noptii Isra' wa Mi'raaj, care este cea de-a 27-a noapte din Rajab?


Raspuns:


Laudat fie Allah .

Nu exista nici o indoiala ca Isra' wa Mi'raaj ( noaptea calatoriei si ridicarii la cer) sant doua semne mari de la Allah, care adeveresc pe Mesagerul Sau, Muhammad si maretia pozitiei sale in fata lui Allah. Deasemenea sant semne ale nemarginitei puteri a lui Allah si a pozitiei Sale preainalte asupra creatiei Sale.
Allah ta'ala spune (interpretarea sensurilor):



" Marire Celui care l-a dus pe robul Sau in timpul unei nopti de la Moscheea Al-Haram la Moscheea Al-Aqsa, a carei imprejmuire am binecuvantat-o,ca sa-I aratam din semnele Noastre. El este cu adevarat Cel care Aude Totul si Cel care Vede Totul!"
17:1



Exista relatari mutawaatir de la Profetul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, , ca el a fost ridicat la ceruri, si portile lor s-au deschis pentru el, pana a trecut dincolo de cele sapte ceruri, acolo unde Stapanul sau i-a vorbit asa cum a voit El si a binevoit a porunci cele cinci rugaciuni zilnice. Mai intai Allah subhanahu wa ta'ala a poruncit cincizeci de rugaciuni, insa Profetul nostru Muhammad , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a continuat sa se intoarca si sa ceara de la El sa le reduca numarul, pana cand El le-a facut cinci, astfel ca sant cinci rugaciuni obligatoriu de facut, insa cincizeci rasplatite, pentru ca fiecare fapta buna este rasplatita de zece ori. Lui Allah i se cuvine preamarire si multzumire pentru binecuvantarile Sale.

Cu privire la aceasta noapte , in care au avut loc Isra' si Mi'raaj, nu exista nimic in ahadith sahih, care sa indice ca a fost in Rajab sau in oricare alta luna. Tot ceea ce a fost relatat privitor la data la care a avut loc acest eveniment, nu poate fi dovedit ca fiind relatat de catre Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui , potrivit invatatilor in ahadith. Allah are motive intelepte sa cauzeze uitarea acelei dati. Chiar daca data ar fi dovedita, nu ar fi permis pentru musulmani, sa o alegem dintre alte nopti, pentru a implini acte speciale de adorare si nu este permis sa fie sarbatorita, pentru ca Profetul ,pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si companionii sai nu au sarbatorit-o si nu au ales-o in nici un fel. Daca sarbatorirea ei ar fi fost ceva prescris in Islam, Mesagerul lui Allah ar fi spus ummei sale despre aceasta, in cuvinte sau in fapte. Daca un asemenea lucru s-ar fi intamplat, ar fi fost binecunoscut si companionii lui ne-ar fi transmis informatia. Ei au relatat de la Profet , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, tot ceea ce umma trebuie sa stie si nu au neglijat nici un aspect al religiei, de altfel au fost cei dintai care au facut totul. Daca sarbatorirea acestei nopti ar fi fost prescrisa in Islam, ei ar fi fost primii sa o faca. Profetul ,pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a fost cel mai sincer dintre oameni si a transmis mesajul in intregime, implinind misiunea. Daca venerarea si sarbatorirea acestei nopti ar fi facut parte din religia lui Allah, atunci Profetul ,pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, ar fi facut-o si nu ar fi tainuit-o. Atata timp cat aceasta nu s-a intamplat, inseamna ca venerarea si sarbatorirea ei nu fac parte deloc din Islam . Allah a perfectat religia acestei ummah si a implinit favoarea Sa asupra ei si El condamna pe cei care introduc lucruri in religie, pe care Allah nu le-a poruncit. Allah spune in Cartea Sfanta, in Surat Al-Maa'idah:


"In ziua aceasta am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!"
5:3


Si Allah spune in Surat Al-Shura:


"Sau au ei asociati[ai lui Allah] care le-au oranduit lor religie pe care Allah nu a ingaduit-o?"
42:21


In ahadith sahih este dovedit ca Mesagerul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a avertizat impotriva Bid'ah ( inovatie) si a spus clar ca este o ratacire, astfel incat sa arate ummei cat de grav este acest lucru si sa o tina departe de ea.

De exemplu este relatat in al-Saheehayn de la ‘Aa’ishah , radhiallahu anha, ca Profetul spunea: " Oricine aduce in credinta sa ceva care nu aprtine de ea, va fi condamnat." Intr-o relatare la Muslim se spune: "Oricine face orice actiune care nu face parte din religie, va fi condamnat."

In Sahih Muslim este relatat ca Jabiir, radhiAllahu anhu, spunea: Profetul lui Allah obisnuia sa spuna la khutba de vineri: " Cea mai buna predica este Cartea lui Allah si cea mai buna calauzire este calauzirea lui Muahammad . Cele mai rele lucruri sant cele nou-inventate si fiecare inovatie este o ratacire. Al-Nasaa’i a adaugat cu isnaad jayyid: " si orice ratacire va sfarsi in Foc".

In al-Sunan este relatat ca al-‘Irbaad ibn Saariyah, radhiAllahu anhu, spunea: Profetul lui Allah a rostit un discurs elocvent inaintea noastra , care ne-a topit inimile si ne-a umplut ochii de lacrimi. Noi am spus: O, mesager al lui Allah, este ca si cum ar fi un bun ramas,deci sfatuieste-ne. El a spus: " Va sfatuiesc sa va temeti de Allah si sa ascultati si sa va supuneti, chiar de-ar fi sa fie un sclav asupra voastra. Aceia dintre voi care vor trai, vor vedea multe divergente , astfel ca va sfatuiesc sa va alipiti Sunnei mele si caii califilor celor dreptcalauziti care vor veni dupa mine si sa va tineti starns de ea. Paziti-va de lucruri nou-inventate, caci orice lucru nou-inventat este o inovatie si orice inovatie este o ratacire." Si exista multe ahadith cu un inteles similar.

Avertizari impotriva Bid'ah (inovatie) au fost relatate de catre companionii Profetului lui Allah si de catre salafii cei dreptcalauziti, dupa acestia, pentru ca aceasta nu inseamna mai putin decat adaugarea de lucruri la religie si instituirea unei religii pe care Allah nu a poruncit-o, si este imitarea dusmanilor lui Allah, in adaugarile lor in religiile lor si introducerea in ele a unor lucruri pe care Allah nu le-a poruncit. Deasemenea aceasta ar implica faptul ca ceva lipseste in Islam, ca nu este complet, ori, este binecunaoscut ca aceasta duce la ratacire si la mult rau si ca este impotriva Cuvantului lui Allah:



"In ziua aceasta am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!"
5:3



Deasemnea aceasta este impotriva ahadith-elor Profetului care avertizeaza impotriva inovatiilor.

Sper ca aceste evidentze enumerate sa fie suficiente pentru a convinge pe cautatorii de adevar, ca bid'ah este ceva gresit , ca exemplu, inovatia celebrarii noptii Isra' si Mi'raaj si ca nu face parte deloc din religia Islamului.
Pentru ca Allah a aratat sinceritate fata de musulmani, explicand ceea ce Allah a prescris pentru ei in religia lor, si pentru ca este haram sa ascunzi stiintza, m-am gandit ca ar trebui sa dezvalui fratilor mei musulmani, aceasta inovatie, care este atat de raspandita in multe regiuni, incat oamenii cred ca ea face parte din religie...

Allah este Cel Caruia ii cerem sa indrepte lucrurile pentru toti musulmanii si sa-i binecuvinteze cu cunoashterea Islamului, si sa ne ajute pe noi si pe ei sa ne alipim cu statornicie adevarului si sa respingem tot ce este impotriva acestuia, pentru ca Lui ii sta in putintza. Fie ca Allah sa trimita binecuvantarea si pacea Sa asupra robului si Mesagerului Sau, Profetul nostru Muhammad, a familie sale si a companionilor sai.



Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz, fie ca Allah sa se milostiveasca de el.

...traducerea am facut-o din limba engleza, si inshAllah, Allah ta'ala sa-mi ierte ce am gre*!*!*!*!, si voi, inshaAllah, la fel....
...inshaAllah, originalul, il puteti citi aici:

http://islamqa.com/index.php?ref=60288&ln=ara


***

 

ummraschid

Active Member
Staff member
***

Ziua a zecea a lunii Muharram, ziua de 'Ashura



Este relatat ca Ibn ‘Abbaas , Allah sa fie multumit de el, a spus:
"Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, veni in Medina si vazu ca evreii posteau in ziua de 'Ashura. El spuse: " Ce este aceasta?" Ei raspunsera: " Aceasta este o zi buna, este ziua in care Allah i-a salvat pe copiii lui Israel de dusmanii lor si Musa a postit in aceasta zi." El spuse: " Noi santem mai aproape de Musa decat voi." Si a postit in acea zi si le-a spus oamenilor sa posteasca.
(al-Bukhaari - 1865)

Insa, legate de aceasta zi, Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah, Allah sa fie milostiv cu el, spunea:

"Din cauza uciderii lui al-Husayn, Shaitaan a inceput sa raspandeasca doua feluri de Bid'ah, inovatii, printre oameni:
inovatia de a boci si de a purta doliu in ziua de 'Ashura, batandu-se peste obraji, tipand, plangand si recitand elogii, si inovatia de arata bucurie si voiosie. Astfel, in timp ce unii se indoliaza, ceilalti se bucura, si-si exprima bucuria purtand kohl, imbaindu-se, cheltuind cu familiile lor si preparand anumite feluri de mancare in ziua de 'Ashura si fiecare dintre aceste Bid'ah este o indepartare , caci nici unul dintre cei patru imami ai musulmanilor nu au aprobat aceste lucruri ( nici a exprima tristete , nici bucurie). "
](Minhaaj al-Sunnah, 4/554-556).


Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah , Allah fie milostiv cu el, a mai spus:


"Laudat fie Allah, Stapanul Lumilor, nimic din toate acestea nu a fost relatat in vreun hadith sahih de catre Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, sau de catre companionii sai. Nici unul dintre imamii musulmanilor nu a incurajat sau a recomandat astfel de lucruri, nici cei patru imami, nici un altul. Nici un invatat demn de incredere nu a relatat asa ceva, nici de la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, nici de la Sahabah, nici de la Tabi'een; in nici o relatare sahih sau o relatare da'eef, in nici o carte saheeh, nici in Sunna, nici in Musnad; nici un astfel de hadith nu a fost cunoscut in timpul primelor secole, dar unii dintre naratorii mai tarzii au relatat hadithuri(fabricate) ca cel care spune: "Cine isi pune kohl la ochi in ziua de Ashuran nu va suferi de boli de ochi in acel an, si cine se va imbaia in ziua de 'Ashura, nu se va imbolnavi in acel an, etc. " Ei au relatat de asemenea despre presupusele virtuti ale rugaciunilor in ziua de 'Ashura si alte relatari conform carora in aceasta zi Adam, pacea fie cu el, s-a cait; arca lui Noe, pacea fie asupra lui, s-a oprit pe muntele Joodi; Yusuf , pacea fie asupra lui, s-a intors la Yakub; Ibrahim, pacea fie cu el, a fost salvat de foc; berbecul a fost trimis, spre sacrificiu, in locul lui Ismaeel; si multe altele. Deasemenea au relatat un hadith fabricat, atribuit gresit Profetului , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, conform caruia, Cine este generos cu familia sa in ziua de Ashura, Allah va fi generos cu el, in acel an. "


...pentru mai multe detalii, cititi inshaallah:

http://islamqa.com/index.php?ref=403...txt=innovation



***




Actiuni munkar in timpul ceremoniilor de inmormantare


1.Intrebare:

Am dori sa rugam a ne explica daca ceea ce facem noi in timpul ceremoniilor de ingropaciune este corect din punct de vedere Shaaria. Facem urmatoarele:

Recitam Surat Al-Fatiha le mormantul decedatului.
Oferirea condoleantelor poate dura trei sau mai multe zile, si mancam si bem in timpul ceremoniilor de ingropaciune.
De la fiecare familie se colecteaza cate douazeci si cinci de riali si suma este data familiei decedatului.
Sacrificam o oaie sau un animal asemanator, la trei zile dupa deces.
Adunam pietricele in timp ce spunem " La ilaha ill Allah" cu glas tare, si le punem pe mormantul decedatului.
Femeile isi ridica glasurile , plangand si vaitandu-se, si se lovesc peste obraji, laudand pe decedat.
Femeile imbraca bineinteles haine negre ca semn de doliu.
Femeile nu fac nici un fel de treburi casnice in timpul perioadei lor de doliu, cum ar fi prepararea mancarii sau orice alt lucru facut de obicei de catre femei.





Raspuns:

Laudat fie Allah.

Acestea sant obiceiuri din jaahiliya, sau inovatii blamabile, si va trebui sa renuntati la ele, si sa explicati si altora ca sant gresite.

Cu privire la recitarea Qur'an-ului deasupra mormantului decedatului, aceasta nu este permisa, si nici unul dintre salafi nu a facut aceasta. Daca ar fi fost bine de facut acest lucru, l-ar fi facut ei inaintea noastra. Este relatat ca ar trebui sa fie citita Surat Ya-Sin unei persoane care este pe moarte, inainte ca sufletul sa fi parasit corpul, dar dupa ce a decedat, la ingropaciune, si dupa ce a fost ingropat, nu exista nimic ce ar trebui recitat, si nu ar trebui sa i se spuna sa zica " La ilaha ill Allah" si asa mai departe.

A oferi condoleante este Sunna, insa nu este necesar sa fie oferite in timpul ceremoniei de inmormantare. Condoleantele pot fi oferite familiei decedatului, in orice loc. Nu este gresit ca rudele sa se adune intr-un loc ca sa poata fi oferite condoleantele, insa nu in scopul de a manca. Mancarea ar trebui preparata doar pentru membrii cei mai apropiati ai familiei decedatului; este makruh pentru ei sa ofere mancare si altora.

Nu este nevoie sa se stranga bani de la toti, doar daca familia respectiva este saraca, in care caz se poate darui zakaat.

Nu este permis sa se sacrifice acea oaie, din averea decedatului sau a altcuiva. Dar daca este nevoie sa se prepare mancare pentru familia decedatului, din unul sau mai multe animale, atunci nu este nimic rau.

A aduna pietricele, facand dhikr in timp ce sant adunate, si punandu-le pe mormant - aceasta este o inovatie ( bid'ah) blamabila, care trebuie denuntata si la care trebuie sa se renunte.

Ridicarea glasului in vaiete si lamentari, lovirea obrajilor si elogiierea decedatului sant Bid'ah si actiuni din jaahiliyya. Este relatat intr-un hadith: " Nu este unul dintre noi cel care-si loveste obrajii, isi rupe hainele sale si striga cu strigatul jahiliiyei." (al-Bukhaari, 1294, Fath 3/163; Muslim, 103; Ahmad, 1/244)

A purta negru ca semn de doliu pentru decedat este bid'ah; insa sotiile decedatului ar trebui sa evite haine impodobite si stridente, bijuterii, makeup si parfumuri in perioada de doliu.

Este bid'ah pentru femei sa evite sa implineasca treburile si activitatile zilnice; noua vaduva poate prepara mancarea, curata casa, spala vasele, rufele, etc. Nu este nimic rau in aceasta.

Si Allah stie cel mai bine.

Al-Lu'lu' al-Makeen min Fataawa al-Shaykh al-'Allaamah 'Abd-Allaah ibn 'Abd al-Rahmaan al-Jibreen, p. 37





2.Intrebare:

In subcontinentul indo-pakistanez -bangladesh, exista obiceiul ca de cate ori un musulman moare, a se face dupa 40 de zile, o zi de rugaciuni si reamintire a acelei persoane. Tatal meu a decedat de curand si as dori sa stiu regula islamica cu privire la aceasta.





Rapuns:

Laudat fie Allah.

Ce se intampla in unele tari musulmane - unde prietenii si familia decedatului se aduna la 40 de zile pentru a citi Qur'an, a face Du'a pentru el si a si-l reaminti - este neindoielnic bida'ah ( inovatie blamabila) pentru care nu exista nici o autorizatie revelata de Allah. Nu este permis a se lua parte la astfel de adunari. Trebuie sa denuntam astfel de practici. Musulmanul ar trebui sa se roage pentru fratele sau tot timpul, nu numai la trei zile dupa moarte asa, sau la patru zeci, sau la un an mai tarziu, etc. Ar trebui sa se stie ca acesta este un obicei al Kuffar si noua nu ne este permis a-i imita.
Fie ca Allah sa ne ajute sa urmam Sunna, si fie ca El sa-l binecuvinteze pe Profetul Muhammad.



Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid



***
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Ma sha Allah, surioara Umm Raschid, Barak Allahu feeky pentru aceste informatii pe care ni le impartasesti, foarte bine documentata postarea, Allaah sa te rasplateasca cu Paradisul in sha Allaah.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
:salam2:

:ma:surioara Umm Rashid Allah sa fie multumit de tine .Foarte multi musulmani spun ca nu sunt importante inovatile..ca ar trebui sa ne centram atentia spre altceva mult mai important de invatat.Dar NU NU ESTE CORECT..dupa cum a scris si sora noastra si eu in prima postare....vreau sa trag un semnal de alarma SUNT FOARTE PERICULOASE INOVATILE SI TREBUIE SA STAM DEPARTE DE ELE....

Dragi surori si frati Allah ne-a desavarsit religia noastra nu mai avem nimic de completat...Astafir Allah cum am putea noi sa facem ceva mai mult decat profetul Mohammad salallahu alehi w salam....mai mult decat companionii lui Allah sa fie multumit de ei?????????????

Macar daca am fi la jumatatea credintei lor ....:( dar nu suntem....si atunci de ce sa inovam ....Avem atatea de facut in viata asta..nu ar mai trebui sa avem timp pentru inovat.
inca o data Alah sa ne tina departe de ele de inovatii

waleikom salam
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barkatuhu. Urmatoarele rinduri reprezinta o modalitate de combatere argumentata a celor care sustin ca exista inovatii benefice in islam.

Astfel, putem afirma ca bid'aa reprezinta un antonim al Sunnei, pentru ca are aparenta unui act religios plin de virtuti, insa se regaseste in afara legii islamice – Shariah si este pur si simplu o adaugire.

Exista bid3aa pozitiva? Din pacate, in ziua de azi exista multi musulmani care sint de parere ca exista inovatii benefice. Daca ei pot afirma ca exista inovatii bune, inseamna ca nu inteleg anumite aspecte foarte importante din islam, pentru ca Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a spus in mod clar ca fiecare inovatie reprezinta un pacat, deci ar trebui sa fie clar faptul ca fiecare inovatie este un pacat si isi va avea sfirsitul in focul iadului. Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) a spus „Oricine inoveaza in relgia noastra, tot ceea ce nu ii apartine va fi respins. Oricine introduce ceva fara a avea vreo baza in Islam, oricit de pozitiv ar parea si oricit de multe beneficii ar parea ca aduce, nu are nici o baza, va fi respinsa, deoarece orice inovatie este un pacat”.

Bunele intentii nu sunt suficiente pentru a ne conduce spre Jannah, bunele intentii nu scuza pacatele. Deci daca noi credem ca facind ceva diferit fata de Sunnah ne vom apropia mai mult de Allah sustinem o credinta gresita. Totul trebuie facut in modalitatea legiferata de Allah si de Profet. Profetul ne-a spus ‚Tot ceea ce ar putea sa va apropie de Allah v-am impartasit deja’

Exista persoane care sustin ca bid3a hasanah este o inovatie benefica, insa fapul ca spun acest lucru in araba nu il fac sa sune mai bine. Ei incearca sa foloseasca drept dovada doua aspecte, insa ambele pot fi respinse:

1) Ibn Umar a adunat toti musulmanii impreuna pentru a se ruga in congregatie rugaciunea Taraweeh si a spus ‚ce bid3aa pozitiva este acest lucru’ – insa ei nu inteleg hadith-ul asa cum trebuie. Inovatia se refera la a introduce sau a omite ceva din religie, un aspect care nu a fost introdus sau omis de profet. Deci daca afirmam ca Umar a inovat aducind oamenii sa faca rugaciunea Tarweeh in congregatie, nu este adevarat, pentru ca acest lucru a fost practicat si de Profet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) pentru ca si Profetul Profet (sallallaahu 'alayhi wa sallam) ii aduna pe oameni sa se roage cu el in noaptea de Ramadan. Este clar ca procedura nu a fost introdusa de Ibn Umar, ci de Profetul Muhammad (sallallaahu 'alayhi wa sallam) insusi. Asa ca dupa moartea Profetului (sallallaahu 'alayhi wa sallam), Ibn Umar a adunat intr-o seara grupurile razlete de oameni si i-a pus sa se aseze in congregatie pebntru a face rugaciunea. Deci el se referea la o reinviere a unei traditii introduse de Profetul nostru (sallallaahu 'alayhi wa sallam). Deci el le-a cerut oamenilor sa readuca la viata aceasta Sunnah. Deci atunci cind vi se spune ca bid3aa hasanah este in regula, spuneti-le sa se teama de Allah, pentru ca inseamna ca oamenii respectivi nici nu stiu corect definitia cuvintului bid3aa.

2) Cel de-al doilea aspect pe care se bazeaza inovatorii pentru a justifica bid3aa e hadith-ul in care Profetul (sallallaahu 'alayhi wa sallam) spune ca oricine introduce o practica pozitiva in Islam va primi rasplata pentru aceasta precum si pentru toti cei care vor urma practicile. Iar oricine initiaza o practica negativa in Islam va primi toata negativitatea provocata de aceasta, precum si cea provocata de cei care urmeaza practica gresita.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu

O alta inovatie in islam este stergerea fetei dupa ce am efectuat dwa.Cei care incurajeaza acest gest aduc ca si evidente niste hadithri pe care Sheik Al-Albanee le-a clasificat ca fiind foarte slabe.Si cea mai buna cale de urmat este cea a mesagerului (salallahu alehi w salam) si a companionilor

Asalamu aleikom w rahmtulah w barakatu
Articol de sheik Albanee
1.Profetul Mohammad salallahu alehi w salam cand ridica mainile pentru dua nu le lasa jos pana nu stergea fata cu ele
Hadith Slab Transmis de Tyrmidhi 2/244 si Ibn Asaakir 7/12/2 prin intermediul lui Hammaad ibn `Isa al-Juhani de la Hanzalah ibn Abi Sufyaan al-Jamhi de la Saalim ibn Abdullah de la tatal sau de la Umar ibn al-Khatab care a spus: ...aceasta

Tirmidhi a spus dupa el -Acesta este un hadith autentic ghareeb(ciudat: Intr-un anumit stadiu al isnad-ului, se regaseste doar unul dintre naratori. ).Nu stim doar ca este de la Hammaad ibn Esa ,pentru ca doar el singur a relatat aceatsa,el are cateva hadituri,dar oameni l-au relatat de la el.

In orice caz relatarea este slaba

Ibn Maeen a spus: Un bun sheik Abu Haatim a spus: "Slab cand e vorba de hadituri" Abo Dawood a spus:Slab el a relatat hadisuri care sunt Munkar - demascat: este un hadith relatat de un narator slab, a carui relatare se intoarce impotriva celor spuse intr-un hadith autentic.

Un hadith similar este:
Cand profetul Mohammad salallahu alehi w salam a facut dwa si-a ridicat mainile si isi stergea fata cu palmele.

Slab-Abo Dawood 1492 de la Ibn Lahee de la Hafs ibn Hishaam ibn `Utbah ibn Abi Waqqaas de la Saaib ibn Yazeen de la tatal sau.
Acesta are un lant slab datorita lui Hafs ibn Hisham fiind necunoscut si slabiciunea lui Ibn Lahee'ah.
Acest hadeeth nu poate fi intarit prin cele doua tipuri de relatare impreuna, din cauza slabiciunii foarte marcate a primului dintre ele, pe care l-ati vazut.

Acesta este slab, deoarece e relatat de o persoana care este munkar atunci cind e vorba despre relatarea ahadeeth, Ibn Hassaan, dupa cum a spus si Bukhaari.
Ibn Hassaan a fost sustinut de `Eesaa ibn Maimoon, care de asemenea l-a relatat de la Mohammad ibn Ka`b, in aceeasi forma in care i-a fost narat de Ibn Nasr. Totusi, prin aceasta nu se schimba nimic, deoarece Ibn Maimoon este de asemenea da’ef. Ibn Hibbaan a spus: "El relateaza ahadeeth, dar toate acestea sint fabricate” a pus Nasaa'i, "Nu sint de incredere."
"[…] Cereti de la Allah cu palmele miinilor voastre, nu Ii cereti cu miinile intoarse invers, iar cind terminati, stergeti-va fetele cu ele."
Acesta este un sanad slab: `Abdul Malik a fost declarat slab de Abu Daawood.
Acest hadeeth e transmis si de Haakim (4/270) prin Muhammad ibn Mu`aawiyah, Masaadif ibn Ziyaad al-Madeeni, Muhammad ibn Ka`b al-Qurazi. Dhahabi a atras atenita ca Ibn Mu`aawiyah a fost declarat mincinos de Daaraqutni, deci hadeeth-ul e falsificat. is falsified.
In ceea ce priveste stergerea fetei cu palmele, dupa ce facem du3aa, in afara rugaciunii, exista doar aceste doua ahadeeth. NU putem afirma ca se sustin unul pe celalalt, pentru ca ambele au mari slabiciuni in lantul narativ. De acee Imaam Nawawi a spus in Majmoo', "Nu este recomandat” – adoptind parerea lui Ibn `Abd as-Salaam, care a spus "Numai o persoana ignoranta face asta."
Exista multe ahadeeth autentice care relateaza despre ridacarea miinilor la suplicatie, insa nici unul dintre ele nu mentioneaza stergerea fetei cu palmele

Si calea cea mai buna de urmat este a profetului Mohammad salallahu alehi w salam

waleikom salam w rahmtulah w nbarakatu



waleikom salam w rahmatullah
 

saraH03

New Member
:salam2:
:ma:
Allah sa va rasplateasca pentru efortul vostru:tti_sister: .
Am si eu o intrebare legat de iom Ashura , se tine post numai in ziua respectiva , sau in doua zile consecutive ? { ori cu una inainte si ziua de ashura , ori ziua de ashura si ziua urmatoare }
Jazak Allah Khair:tti_sister:
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asalamu aleikm w rahmatulah w barakatu

Ibn Abaas(Allah sa fie multumit de el)a spus: Niciodata nu l-am vazut pe profet:saw: sa posteasca si sa dea o imporanta deosebbita acestei zile de ashooraa,si acestei luni,insemnanad ramadanul(Bukhary)

Profetul Mohammad :saw: a spus: Nu le-am spus musulmanilor sa posteasca in ziua de ashoora?Aceasta este ziua de ashoora eu,postesc in aceasta zi si oricine isi doreste sa posteasca sa o faca.Apoi el :saw: a spus: Daca postiti in ashoora Allah va sterge pacatele voastre din timpul unui intreg an,iar cine posteste in ziua arafah Allah va sterge pacatele lui din timpul a 2 ani intregi.
Inainte sa moara profetul :saw: a auzit ca evreii au luat aceasta zi de ashoora ca si festival si el :saw: a spus: Daca voi trai pana la anul viitor as postii cu siguranta in ziua a 9- ca sa fim diferiti de evrei si sa nu luam aceasta zi ca zi de sarbatoare.

Avem cativa invatati care nu posteau in aceasta zi si nu au vazut-o ca fiind ceva placut lui Allah,din contra au considerat neplacut in a posti doar in aceasta zi.Alti invatati spun ca e recomandat sa ti post in aceasta zi.dar opinia corecta este aceasta din urma este recomadat sa postim in ahsora si urmatoarea zi pentru ca acesta a fost ultimul ordin a profetului :saw: care a spus: Daca voi trai anul viitor cu siguranta voi posti in ziua a -9 ca si in ziua 10.Aceasta este prescris in sunna profetului :saw:

In ziua de ashoora nu se face nimic deosebit,,cum sunt de parere unii oameni ca ar trebui sa porti cele mai frumoase haine , sa pui henna si kohl,sa se faca dulciuri speciale, sa se viziteze mormintele,sa faca ghusl sau sa se felicite unii pe alti.Toate avcetse acte nu au baza nu au nici o evidenta in sunna profetului :saw: si se numesc INOVATII.Nu au fost acceptate de nici unul dintre cei 4 imami
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

Motivele ptr care este recomandat postul in ashoora:
Al-Nawawi(Alah sa aiba mila de el) a spus: Companioni si mari invatati au enumerat cateva motive care ne arata de ce este recomandat postul in acesta zi:
1.Intentia din spate este ca sa ne deosebim de evrei care venereaza a 10-a zi.Aceasta opinie a fost relatata de Ibn Abaas
2.Conditia este sa adaugam inca o zi acestui post aceasta este ca si postul in ziua de vineri..pe care trebuie sa-l combinam cu inca o zi ptr a diferi de evrei
deci ideea in final este sa nu postim o singura zi

Multumim ptr intrebare sarah :ma:ALLAH sa fie multumt de tine..intraband sau cautand raspunsul corect ,imbunatatim bagajului nostru de cunostinte si desoperim in acelasi timp lucruri noi pe care poate nu le stiam sau nu erau clar in mintea noastra.


In sha Allah vom face un articol dedicat acesti zile de ashora.
waleikom salam w rahmatulah w barakatu
 

Alessia

La ilaha illAllah!
O alta inovatie in Islam

Salam alaikum wa rahmatu Allahi wa barakatu-hu!
As vrea sa va prezint o alta inovatie prezenta in practicile unor musulmani.:astag:

Obicei dupa citirea completa a Qur’an-ului (khatam)

Intrebare:

In timpul Ramadanului, multi musulmani citesc Qur’an-ul iar cand il termina de citit practica un obicei numit “hatham”, specific mai mult in randurile musulmanilor indieni.Dar este aceasta practica prevazuta in Sunna sau este doar o inovatie?Aceasta practica este condusa de obicei de un imam care incepe sa recite cateva dua deasupra unei mancaruri care mai apoi vine impartita si mancata de oameni.Acest obicei este practicat si la moartea cuiva si de asemenea in fiecare marti dupamasa.


Acest obicei descris mai sus este o inovatie (bid’ah), nu a fost practicat de catre Profet (sallallahu alayhi wa salaam) sau de catre Salafi.Daca aceasta practica ar fi fost buna, ar fi facut-o ei inaintea noastra.

Ceea ce este recomandat de Salafi este sa facem dua dupa ce terminam de citit Qur’an-ul, fara a specifica o anumita dua sau o anumita modalitate de a face dua.Asa ca daca musulmanul termina de citit Sfantul Qur’an, in luna Ramadan sau in oricare alte perioade ale anului, el trebuie sa ridice mainile si sa il cheme pe Allah, sa-I ceara tot ce e mai bun atat in lumea aceasta cat si in Cea de Apoi.

Shaykh Ibn Baaz (radi Allahu anhu) a fost intrebat:

Exista o anumita dua care se face dupa citirea Qur’an-ului?

El a raspuns:

Din cate stiu eu, nu exista dovezi care sa sustina ipoteza practicarii unei dua speciale in aceste imprejurari.Dar bineinteles ca este permis sa facem dua asa cum dorim(sa cerem in dua ceea ce dorim, de ex: sa ne fereasca Allah (subhana wa ta’ala) de Iad, sa ne ierte de pacate, etc) pentru ca este un fapt dovedit ca Anas (radi Allahu anhu) obisnuia sa isi adune familia dupa ce terminau de citit Qur’an-ul si sa faca dua.
(Majmoo’ Fataawa Ibn Baaz, 11/358)

In ceea ce priveste recitarea unei dua deasupra mancarii si distribuirea acesteia dupa terminarea Qur’an-ului sau cand cineva moare si in zilele de marti, toate acestea constituie bid’ah!

Profetul (sallallaahu alayhi wa salaam) ne-a ordonat sa aderam la Sunna lui si la calea califilor Drept-Calauziti si ne-a interzis sa nu introducem inovatii in religie.El ne-a spus ca acestea sunt calauziri gresite si ca inovatiile vor fi respinse si trimise inapoi spre cel care le-a introdus si acela nu va primi rasplata pentru ele.

Abu Dawood (4607) povesteste din al-‘Irbaad ibn Saariyah ca Trimisul lui Allah (sallallahu alayhi wa salaam) a spus: “Oricare din voi va trai dupa ce eu nu voi mai fi, va vedea o mare diferenta.Va sfatuiesc sa aderati la Sunna mea si la calea califilor Drept-Calauziti.Aderati la ea si tineti-va strans de ea.Si fiti atenti la chestiunile noi (inovatii), pentru ca fiecare inovatie este bid’ah si orice bid’ah este o deviere.” (saheeh de al-Albaani in Saheeh Abi Dawood, 3851)

Profetul (sallallahu alayhi wa salaam) a spus: “Cine nu se comporta in concordanta cu Islamul, va fi respins.” ( Muslim, 1718)

Allah stie cel mai bine!
 

Alessia

La ilaha illAllah!
O alta inovatie

Laylat al-Nusf min Sha’baan (mijlocul lunii Sha’baan) nu ar trebui sa fie singura perioada a acestei luni in care sa postim

Intrebare:

Am citit intr-o carte ca a tine post in mijlocul lunii Sha’baan este un fel de bid’ah dar in alta caret am citit ca sunt niste zile in care e musahabb sa postim in mijlocul lunii Sha’baan….care este verdictul privind acest fapt?

Raspuns 1:

Alhamdulillah !

Nu exista nici un shahih care sa vorbeasca despre virtutiile mijlocului lunii Sha’baan, nici macar in capitolele al-Fadaa’il. Sunt cateva hadeeth-uri dar sunt slabe, nu sunt autentice.Aceste hadeeth-uri slabe au devenit foarte populare in unele tari care au fost coplesite de ignoranta.Aceste hadeeth-uri sugereaza ca surata de viata a oamenilor este scrisa in acea zi sau ca in acea zi se decide cine va muri anul urmator.Nu este permis sa postim sau sa petrecem noaptea in rugaciune sau sa urmam alte acte de adorare crezand in aceste povesti.Nimeni nu ar trebui sa se lase pacalit de numarul mare de oameni ignoranti care urmeaza aceste hadeeth-uri slabe.Si Allah stie cel mai bine!

Shaykh Ibn Jibreen.


Raspuns 2:

Daca o persoana vrea sa se roage qiyaam in acea noapte asa cum o face si in alte nopti – fara a face alte rugaciuni speciale – atunci este ok.La fel este si in cazul in care cineva posteste in ziua de 15 Sha’baan.Daca aceasta zi pica intr-o zi de luni sau joi sau daca se posteste si in 13 si 14 ale lunii, atunci este ok atata timp cat cel care posteste nu crede ca aceasta zi e speciala si nu cauta mai mult hassanat, ceea ce nu este demostrat de nici un hadeeth autentic.Si Allah stie cel mai bine!

Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid
 
Top