Islamul pe scurt de Muhammad Ibrahim El-Masri

Discussion in 'Manhaj' started by gamada27, Jan 3, 2010.

 1. gamada27
  Offline

  gamada27 Slave of Allah

  Joined:
  Mar 7, 2009
  Messages:
  94
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Location:
  Romania
  Ratings Received:
  +0 / 0
  Bismillahi rRahmani rRahim

  Traducere

  Islamul pe scurt


  4- Un musulman crede in ingerii lui Allah.

  Ei sunt fiinte splendide si pur spirituale create de Allah. Ei nu au nevoie de mancare, nici de bautura, nici de somn. Ei nu au dorinte fizice, nici nevoi materiale.
  Ingerii isi petrec timpul servindu-L pe Allah. Fiecare este insarcinat cu o anumita sarcina. Ingerii nu pot fi vazuti cu ochii liberi. Stiinta si adevarul nu sunt limitate cunoasterii senzoriale sau doar perceptiei senzoriale, pentru ca simturile noastre, cum sunt vazul si auzul, sunt limitate in detectarea anumitor sfere de lungimi de unda, frecvente …etc.

  5- Un musulman crede in Ziua Judecatii

  Aceasta lume, cum o stim noi, va ajunge la un final; si mortii se vor scula pentru a infrunta judecarea lor finala si corecta.
  Tot ceea ce facem, spunem, intentionam si gandim este inregistrat si pastrat in registre exacte. Ele sunt prezentate in Ziua Judecatii.
  Oamenii cu registre bune vor fi rasplatiti generos si primiti cu caldura in Raiul lui Allah. Oamenii cu registre rele vor fi pedepsiti corect si aruncati in Iad.
  Adevarata natura a Raiului si a Iadului sunt cunoscute doar de Allah, dar ele sunt descrise de Allah in termeni familiari omului in Qur’an.
  Daca unele fapte bune sunt vazute a nu primi apreciere si recunoastere depline in aceasta viata, ele vor primi recompense totale si vor fi recunoscute deplin in Ziua Judecatii.
  Daca anumiti oameni care comit pacate, il neglijeaza pe Allah si se dedau activitatilor imorale par in mod superficial sa aiba succes si sa fie prosperi, justitia absoluta va fi facuta pentru ei in Ziua Judecatii.
  Timpul sosirii Zilei Judecatii este cunoscut doar si doar de Allah.

  6- Un musulman crede in Qada’ si Qadar.

  “Qada’” si “Qadar” inseamna Stiinta Infinita a lui Allah si Puterea Sa de a planui si de a executa planurile Sale. Allah nu este indiferent acestei lumi, nici nu este neutru ei.
  Allah este Intelept, Drept si Iubitor; si orice face trebuie sa aiba un motiv bun, chiar daca uneori s-ar putea sa nu-l putem intelege complet.
  Noi ar trebui sa avem credinta puternica in Allah si sa acceptam orice face El, pentru ca stiinta noastra este limitata si gandirea noastra este bazata pe consideratii individuale, in timp ce Stiinta Sa este fara limite si El planuieste pe o baza universala.
  Omul ar trebui sa gandeasca, sa planuiasca si sa faca alegeri temeinice; dar daca lucrurile nu se intampla asa cum vroia, el nu ar trebui sa-si piarda credinta si sa cedeze incordarilor mentale sau grijilor zdruncinatoare.

  7- Un musulman crede ca scopul vietii este sa Il adoram pe Allah.

  A-L adora pe Allah nu inseamna sa ne petrecem intreaga noastra viata in izolare constanta si meditatie absoluta. Sa-L adoram pe Allah inseamna sa ne traim viata conform poruncilor Sale, nu sa le delasam.
  A-L adora pe Allah inseamna sa-L cunosti, sa-L iubesti, sa te supui poruncilor Sale, sa aplici legile Sale in fiecare aspect al vietii, sa servesti cauzei Sale prin a face bine si a evita raul; si sa fim drepti cu El, cu noi insine si cu semenii nostri.

  8- Un musulman crede ca omul se bucura de un statut cu un rang deosebit de inalt in ierarhia tuturor creaturilor cunoscute.

  Omul ocupa aceasta pozitie distinsa pentru ca el este singurul inzestrat cu facultati rationale si aspiratii spirituale, precum si cu capacitati de actiune.
  Omul nu este o rasa condamnata de la nastere pana la moarte, ci o fiinta deosebita, cu capacitatea de a obtine realizari bune si nobile.

  9- Un musulman crede ca fiecare persoana se naste “musulmana” [supusa lui Dumnezeu Unicul].

  Fiecare persoana este inzestrata de Allah cu potential spiritual si inclinatie intelectuala care il pot face un bun musulman.
  Nasterea fiecarei persoane are loc conform vointei lui Allah pentru realizarea planurilor Sale si supunerea fata de poruncile Sale.

  10- Un musulman crede ca fiecare persoana se naste fara pacat.

  Cand persoana ajunge la varsta maturitatii si este echilibrata mintal, ea devine responsabila pentru toate faptele si intentiile sale.
  Omul e lipsit de pacat pana comite un pacat.
  Nu exista niciun pacat mostenit, niciun pacat originar. Adam a comis primul pacat, s-a rugat lui Allah de iertare si Allah l-a iertat.

  11- Un musulman crede ca omul trebuie sa se straduiasca sa-si castige mantuirea prin indrumarea lui Allah.

  Nimeni nu poate actiona in numele altcuiva pentru a interveni intre el si Allah.
  Pentru a obtine mantuirea, o persoana trebuie sa combine credinta cu actiunea, cu practica. Credinta fara fapte bune este la fel de insuficienta ca faptele bune facute fara credinta.

  12- Un musulman crede ca Allah nu cere socoteala niciunei persoane pana ce nu ii arata Calea cea Dreapta.

  Daca oamenii nu stiu si nu au nicio modalitate de a afla despre Islam, ei nu
  vor fi responsabili pentru ca nu au reusit sa fie musulmani. Este responsabilitatea fiecarui musulman de a predica Islamul, in cuvinte si prin actiune, lumii intregi.

  13- Un musulman crede ca credinta nu este completa cand este urmata orbeste sau acceptata fara a fi supusa intrebarilor.

  Omul trebuie sa-si construiasca credinta pe convingeri bine fundamentate, dincolo de orice indoiala rezonabila si deasupra incertitudinii.
  Islamul asigura libertatea la credinta si interzice silirea la credinta (multe dintre cele mai vechi sinagogi si cele mai vechi biserici din lume se gasesc in tari musulmane).

  14- Un musulman crede ca Quran-ul este Cuvantul lui Allah revelat Profetului Muhammed(sall Allahu aleihi wa salam) prin intermediul Ingerului Gavriil.

  Quran-ul a fost revelat de Allah in diferite ocazii, pentru a raspunde la intrebari, pentru a rezolva probleme si a solutiona dispute; si pentru a fi cel mai bun si permanent ghid al omului catre adevar.
  Quran-ul a fost revelat in limba araba si se afla inca in versiunea sa originala si completa in limba araba si in prezent. Este memorat de catre milioane de oameni.
  Stilul Quran-ului nu a putut fi asemanat sau imitat de niciun discurs uman. Quran-ul include, in termeni precisi, multe referiri specifice la conceptele stiintifice moderne, care erau dincolo cu mult de cunostintele umane existente in perioada revelatiei sale. Acestea includ referiri la cosmos, geologie, meteorologie, medicina, zoologie si alte domenii de cunoastere.

  15- Un musulman crede intr-o distinctie clara intre Quran si Traditiile (Sunnah) Profetului Muhammed.

  In timp ce Quran-ul este Cuvantul lui Allah, Traditiile Profetului Muhammed (invataturile, spusele si actiunile lui) sunt interpretarile practice ale Quran-ului.
  Atat Quran-ul, cat si Traditiile (Sunnah) Profetului Muhammed reprezinta sursele primare de cunostinte in Islam.  II. Practici de adorare


  Allah a stabilit pentru musulmani patru exercitii majore de credinta; unele sunt zilnice, altele saptamanale, altele lunare, altele anuale si unele sunt obligatorii o data in viata.
  Aceste exercitii de credinta servesc scopurilor spirituale ale omului, ii satisfac nevoile sale umane si ii marcheaza intreaga viata a sa cu o atingere Divina.
  Aceste exercitii majore de credinta sunt::

  1- Rugaciunea (Salah)
  2- Postul (Siyam)
  3- Act de caritate (Zakah)
  4- Pelerinajul (Hajj)
  1- Rugaciunea (Salah):


  Rugaciunea catre Creator, facuta zilnic, reprezinta modul cel mai bun de a cultiva in om o personalitate sanatoasa si de a-i actualiza aspiratiile.
  Allah nu are nevoie de rugaciunea omului pentru ca El este fara de nevoi. Rugaciunile islamice sunt in beneficiul nostru. Beneficiile sunt nemasurabile si binecuvantarile sunt dincolo de imaginatie.
  In rugaciunea islamica, fiecare muschi al corpului se alatura sufletului si mintii; in adorarea si slavirea lui Allah. Rugaciunea islamica este un act de adorare.
  Este o formula fara precedent si de neegalat de meditatie intelectuala si devotament spiritual, de ridicare morala si exercitiu fizic; toate combinate.
  Oferirea de rugaciuni este obligatorie pentru fiecare musulman, barbat sau femeie, care este sanatos psihic, matur; si in cazul femeilor: in afara perioadei de menstruatie si a limitei cauzate de nasterea unui copil.
  Cerinte pentru rugaciuni: Efectuarea ablutiunii (Wudu’), puritatea intregului corp; hainele si suprafata folosite pentru rugaciune, imbracamintea corespunzatoare si declararea intentiei si indreptarea spre “Qiblah”: directia spre Al-Kabah din Mecca.
  Rugaciuni obligatorii: Cele cinci rugaciuni zilnice, rugaciunea in congregatie de vineri de la amiaza si rugaciunea funerala.
  Rugaciuni foarte recomandate: Cele care insotesc rugaciunile obligatorii si rugaciunile celor doua mari sarbatori.
  Rugaciuni optionale: Rugaciuni voluntare din timpul zilei si noptii.

  Perioadele rugaciunilor obligatorii:

  Dis-de-dimineata (Fajr): dupa zorii zilei si inainte de rasarit.
  Amiaza (Dhuhr): dupa ce soarele incepe sa coboare din apogeu pana cand este aproximativ la jumatatea drumul spre apus.
  Dupa-amiaza (‘Asr): dupa expirarea timpului rugaciunii de amiaza pana la asfintit.
  Asfintit (Maghrib): imediat dupa asfintit pana cand incandescenta rosie de la orizontul vestic dispare.
  Seara (‘Isha’): dupa expirarea rugaciunii de asfintit pana la ivirea zorilor.

  Rugaciunile trebuie sa fie oferite in timpul cuvenit lor, exceptie facand cazul in care exista o scuza rezonabila.
  Rugaciunile obligatorii intarziate trebuie recuperate.
  Rugaciunile implica miscari fizice prescrise, insotite cu recitarea in principal a unor parti din Qur’an.
  In plus fata de rugaciunile prescrise, un musulman isi exprima gratitudinea fata de Allah si aprecierea favorurilor Sale si cer Indurarea Sa tot timpul, mai ales in momente ca de exemplu: nasterea unui copil, casatoria, mersul sau ridicarea din pat, plecarea sau intoarcerea in locuinta sa, inceperea unei calatorii sau intrarea intr-un oras, calaritul sau condusul, inainte sau dupa ce mananca sau bea, pentru recolta, vizitarea cimitirelor si in momentele de primejdie si boala.

  2- Postul (Siyam):

  Postul inseamna abtinerea completa de la mancat, baut, contacte sexuale intime si fumat; de la aparitia zorilor zilei pana la asfintit. Este o institutie islamica fara pereche care il invata pe om principiul iubirii sincere catre Allah.
  Postul il invata pe om sa aiba un simt creativ de speranta, devotament, rabdare, lipsa de egoism, moderatia, vorbe intelepte, administrare a bugetului temeinica, vointa, adaptabilitate matura, supravietuire sanatoasa, disciplina, spirit de apartenenta sociala, unitate si fraternitate.
  Postul obligatoriu se tine o data pe an pe perioada lunii Ramadan; a noua luna a anului islamic (Lunar).
  Postul recomandat: in fiecare luni si marti din saptamana, trei zile de la mijlocul fiecarei luni islamice, sase zile dupa Ramadan, care urmeaza Ziua Sarbatorii, si cateva zile din cele doua luni dinainte de Ramadan.
  Postul din Ramadan este un act de adorare care este obligatoriu pentru fiecare musulman adult, barbat sau femeie; daca el/ea este mental si fizic capabil/a si nu se afla intr-o calatorie.
  Exceptie: Femeile in perioada lor de menstruatie si in timpul alaptarii copilului lor, de asemenea si in caz de calatorie sau boala.

  3- Act de caritate (Zakah):

  Este un act de adorare si o investitie spirituala.
  Sensul literal al ”Zakat-ului” este puritate si se refera la valoarea anuala, in natura sau bani, pe care un musulman cu posibilitati trebuie sa o distribuie printre beneficiarii cuveniti.
  Zakah nu purifica doar proprietatea contribuabilului, ci ii purifica si inima de egoism si de lacomie.
  De asemenea, purifica inima destinatarului de invidie si gelozie, de ura si de stanjeneala; si cultiva in schimb: bunavointa si urari calduroase pentru contribuabili.
  Zakah are o valoare umanitara si socio-politica profunda; de exemplu, elibereaza societatea de razboiul de clase, de sentimente bolnave si neincredere, si de coruptie.
  Fiecare musulman, barbat sau femeie, care, la sfarsitul anului, are in posesie echivalentul a 85 gm de aur (aprox. 750$ in anul 2001) sau mai mult, in numerar sau obiecte de comert, trebuie sa ofere Zakah la o rata minima de 2,5%.
  Zakah este platit din restul net ramas dupa plata cheltuielilor personale, cheltuielilor familiale, datoriilor, taxelor datorate… etc.
  Destinatarii Zakat-ului sunt: saracii, nevoiasii, noii musulmani convertiti, prizonierii de razboi musulmani (pentru a-i elibera) si musulmanii cu datorii. De asemenea, angajatii insarcinati sa colecteze Zakat-ul, musulmanii in serviciu de cercetare sau studiu sau propagare a Islamului si drumetii care sunt straini si au nevoie de ajutor sunt indreptatiti de a primi Zakah.
  Taxele platite guvernelor nu substituie aceasta obligatie religioasa. Contribuabilul nu ar trebui sa caute mandrie sau faima, dar, daca divulgarea numelui si a contributiei sale este de natura sa incurajeze pe altii, este acceptabil sa faca acest lucru.

  4- Pelerinajul (Hajj):

  Este un pelerinaj la Mecca, cel putin o data in viata; si este obligatoriu pentru fiecare musulman, barbat sau femeie, care e capabil psihic, fizic si financiar.
  Este cea mai mare conventie de credinta de pe pamant (3 milioane in anul 2001).
  Pacea este tema dominanta. Pacea cu Allah, pacea interioara, pacea cu alta persoana, cu toate fiintele. Sa perturbi pacea oricui sau oricarei creaturi in orice mod sau orice forma este strict interzisa.
  Musulmanii din toate categoriile sociale, din fiecare colt al globului se aduna in Mecca ca raspuns la chemarea lui Allah. Ei merg acolo pentru a-L slavi pe Allah, nu pentru a venera un om. Este pentru a ne aminti de marea adunare din Ziua Judecatii cand oamenii vor sta egali in fata lui Allah.
  De asemenea, este pentru a comemora ritualurile divine indeplinite de Profetul Avraam si de fiul lui mai mare, Ismail, care au fost primii pelerini la prima casa pe pamant a lui Allah, Al-Kabah.
  Vizitarea moscheei Profetului Muhammed la Al-Madinah este foarte recomandata; dar nu este esentiala in validarea si completarea Hajj-ului.  IV. Islamul este un cod de Viata

  1. Viata Morala
  2. Viata Intelectuala
  3. Viata Personala
  4. Viata Familiala
  5. Viata Sociala
  6. Viata Economica
  7. Viata Politica
  8. Viata Internationala

  1. Viata Morala:


  Prescriptia islamica: Mesagerul lui Allah, in timpul misiunii lui de 23 de ani, a stabilit un model uman, precum si invataturi detaliate, cu privire la toate aspectele comportamentului moral. Unui musulman ii este aratat cum sa fie onest, cinstit, sincer, darnic, modest, indurator, drept, cast, timid, fidel si sa isi indeplineasca promisiunile. Pe de alta parte, un musulman ar trebui sa evite orice opus acestor calitati; precum: invidia, ipocrizia sau flatarea falsa, ridiculizarea, obscenitatea, barfa, calomnia si vanitatea.

  2. Viata Intelectuala:

  Prescriptia islamica: Adevarata cunoastere, bazata pe dovezi clare si surse indisputabile, dobandita prin experienta sau experiment sau ambele. Quran-ul atrage atentia asupra surselor bogate de cunostinte din intregul univers.
  Islamul porunceste credinta in Allah bazata pe cunostinte si cercetare si lasa larg deschise toate domeniile de gandire intelectului; pentru a patrunde cat de adanc e posibil. Nu exista nicio institutie asemanatoare bisericii in Islam.
  Cunoasterea nu este monopolizata de niciun fel de cler. Fiecarui musulman i se cere individual sa caute cunostinte si sa actioneze in consecinta.

  3. Viata Personala:

  Prescriptia islamica: Puritate si curatenie, o dieta sanatoasa, imbracaminte corespunzatoare, comportament adecvat si relatii sexuale legitime, sanatoase, in cadrul casniciei.
  Mancarurile si bauturile daunatoare sunt interzise. Acestea includ alcoolul si, in mod similar, toate narcoticele, precum si carnea animalelor moarte sau sacrificate necorespunzator si a animalelor salbatice, porcul si sangele scurs. Moduri igienice corespunzatoare de a manipula hrana, curatenia mainilor si a gurii, precum si moderatia in consumul alimentar sunt doar cateva dintre invataturile Islamului.

  4. Viata familiala:

  Prescriptia islamica: O familie este un grup social uman, ai carui membri sunt legati prin legaturi de sange si/sau prin relatia maritala si nimic altceva (adoptie, alianta mutuala, dreptul comun, casatorie de incercare... etc.) Parintilor, si in special mamelor, le este oferit respect total in Islam, chiar daca acestia sunt diferiti in credinta.
  Casatoria este o datorie religioasa pentru toti cei care sunt capabili de a-si indeplini responsabilitatile. Fiecare membru al familiei are drepturi si obligatii. Contractul de casatorie nu poate fi valid fara liberul acord complet al ambilor soti. Sotul este pe deplin responsabil pentru intretinerea sotiei lui, chiar daca ea este bogata. El nu are niciun drept de a interveni in modul in care aceasta isi administreaza propria proprietate.
  Poligamia (pana la patru sotii) este permisa doar pentru a face fata unor circumstante speciale, dar este conditionata de capabilitatea sotului de a satisface nevoile esentiale ale sotiilor lui si de a asigura egalitate dreapta in tratament, ceea ce nu este usor pentru toata lumea. La divort se recurge doar ca o ultima solutie, daca toate incercarile de impacare au esuat.

  5. Viata Sociala:

  Prescriptia islamica: Omului ii este poruncit de catre Allah sa-si extinda la maximum ajutorul si bunatatea catre alti membri ai familiei, catre cunoscuti, servitori si vecini. Superioritatea nu deriva din clasa, culoarea, originea sau averea cuiva, ci numai din evlavie si fapte bune.
  Umanitatea reprezinta o singura familie izvorand din aceeasi pereche de tata si mama. Unitatea umanitatii nu este doar in originea sa, ci si in scopul ei final.

  6. Viata Economica:

  Prescriptia islamica: A-ti castiga existenta printr-o munca cinstita nu este doar o datorie, ci si o mare virtute.
  Castigul este posesia privata a omului. Individul este responsabil pentru stat; si statul este responsabil pentru securitatea individului
  Sistemul economic islamic nu este bazat doar pe calcule aritmetice, ci, de asemenea, pe principii morale. Zakah si caritatea data sunt o piatra de temelie. (vezi p. 23).
  Omul vine in lume cu mainile goale si pleaca tot cu mainile goale. Adevaratul proprietar al lucrurilor este doar Allah. Omul este pur si simplu un administrator. Chiar daca Islamul nu impiedica intreprinderile private sau condamna averile private, nu tolereaza capitalismul egoist si lacom.
  Islamul adopta un curs moderat, dar pozitiv si eficient intre individ si societate, intre cetatean si stat, intre capitalism si socialism, intre materialism si spiritualism.
  Islamul a stabilit un ghid detaliat pentru tranzactiile comerciale pentru a garanta dreptatea intre parti.
  Banii ar trebui castigati numai printr-o investitie reala a resurselor, a muncii sau intelectului. Banii nu ar trebui sa se reproduca pur si simplu. Substitutul islamic pentru dobanzile fixe pe imprumuturi este: parteneriatul de afaceri, diferite tipuri care sunt legiferate in Islam. Islamul incurajeaza oferirea de imprumuturi “bune” fara nicio taxa (sau dobanda), de dragul de a ajuta.

  7. Viata politica:

  Prescriptia islamica: Suveranitatea in Statul Islamic apartine lui Allah; oamenii o exercita ca responsabilitate primita de la El de a pune in aplicare legile Sale. Misiunea principala a Statului Musulman este sa asigure aplicarea cinstita a Societatii Musulmane si sa transmita mesajul Islamului omenirii intregi de pretutindeni. Fiecare musulman, in propria capacitate, are un rol in ordonarea binelui si interzicerea raului.
  Conducatorul interpreteaza doar rolul de director ales de oameni pentru a-i servi conform legii lui Allah. Statul are rolul de a aplica justitia si de a furniza securitate tuturor cetatenilor.
  Conducatorii si administratorii trebuie alesi dintre cei mai calificati cetateni. Daca o administratie inseala increderea lui Allah si a oamenilor, atunci trebuie sa fie inlocuita.
  Crimele care ameninta pacea si integritatea intregii societati sunt penalizate. Acestea include omorul, terorismul, furtul, adulterul si homosexualitatea, alcoolismul si calomnia.
  Nemusulmanii pot sa isi administreze casatoria, divortul, alimentele si mostenirea personale conform legii islamice, daca doresc asa, sau conform propriilor invataturi religioase.
  Ei pot opta sa plateasca Zakah (taxa islamica) sau o taxa diferita “tribut” sau “Jizyah”. Ei au dreptul la protectie si securitate totala din partea statului, inclusiv libertatea de religie.

  8. Viata Internationala:

  Prescriptia islamica: Omul de pretutindeni are o origine, un rang uman si un obiectiv comune. Interesele si drepturile la viata, la onoare si la proprietate ale altor oameni sunt respectate, atata timp cat drepturile musulmanilor sunt intacte. Incalcarea legii este interzisa.
  “Jihad” sau razboiul sfant inseamna ajutor extins persoanelor oprimate, cu scopul de a recastiga drepturile lor umane, pentru a putea sa-si aleaga liber propria credinta si mod de viata. Islamul nu forteaza, santajeaza sau mituieste pe nimeni si niciodata nu a facut acest lucru, in scopul de a converti la Islam. Din contra, musulmanii au fost si sunt in continuare supusi diferitelor forme de opresiune, atrocitate, presiuni economice si santaj pentru a-si abandona credinta. Spania, Palestina, India, Birmania, Bosnia, Kosovo si Cecenia sunt doar cateva exemple istorice si contemporane. Nemusulmanii: evreii si crestinii din societatile musulmane s-au bucurat intotdeauna de o viata linistita, cu drepturile lor respectate si protejate.
  Razboiul este obligatoriu in cazul in care securitatea statului este pusa in pericol. In timpul razboiului, distrugerea culturilor agricole, a animalelor si a locuintelor, omorarea femeilor care nu lupta, a copiilor si a oamenilor in varsta sunt toate interzise.
  Tratatele internationale sunt respectate in totalitate, cu exceptia cazului in care alte parti le incalca mai intai. Ele nu pot fi absolvite de vina de dragul unor castiguri politice si economice temporare.


  Epilog

  Surat Al Fatiha


  În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor

  Laudã lui Allah, al lumilor Stãpânitor,
  Cel Milostiv, Îndurãtor,
  În Ziua de Apoi Stãpânul Cârmuitor,
  Numai pe Tine Te adorãm, numai la Tine cerem ajutor,
  Pe drumul drept Tu fii-ne Cãlãuzitor,
  Drumul celor cu care fost-ai Tu dãruitor, nu al celor pe care Tu Te-ai mâniat, nici al rãtãcitilor.  va urma inshaAllah

Share This Page