Moderatia in religie

Discussion in 'Manhaj' started by Um Abdur Rahman, Jan 1, 2008.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Asalamu aleikom w rahmatulah
  Toata lauda se cuvine lui Allah
  Moderatia in religie inseamna a nu exagera si a merge mai departe de limitele pe care Allah Taala le-a stabilit.
  Moderatia in religie inseamna urmarea exemplului profetului Mohammad :saw: .Exagerarea inseamna incercarea de a face mai mult decat el (profetul) :saw: a facut .
  De exemplu un om a spus: Am sa stau toata noaptea treaz si am sa fac rugaciuni,pentru ca rugaciunea este cel mai bun mod de a-l slavii pe Allah.Noi spunem ca asta duce la extrema si nu este corect.Aceasta s-a intamplat si pe timpul profetului Mohammad salallahu alehi w salam ...cand un grup de oamnei a venit la profet si unul dintre ei a spus :Am sa ma rog toate noptile,niciodata nu voi dormii.Altul a spus: Am sa postesc si niciodata n-am sa rup postul.Al Treilea a spus: Niciodata nu ma voi casatorii.Iar profetul Mohammad :saw: a spus: Ce AU ACESTI OAMENI?Eu postesc si rup postul,dorm si m-am casatorit cu femei.Oricine neglijeaza sunna mea nu face parte din ummah.Acesti oameni merg la extreme in religie asa ca mesagerul lui Allah salallahu alehi w salam i-a renegat pentru ca ei au neglijat sunna care include a posti si a nu posti,rugaciunea in noapte, dormitul,si casatoria cu femei.
  O persoana moderata este cea care urmeaza calea profetului Mohammad salallahu aleihi w salam si a companionilor si celor bine-calauziti dintre succesori al-Khulafaa’ al-Raashidoon.
  Un alt exemlu: 3 oameni au dat nas in nas cu un barbat imoral.Unul dintre ei a spus: Nu voi saluta pe acest om,il voi boicota ,stati departe de el si nu vorbiti cu el.
  Urmatorul a spus: Am sa merg cu acest barbat imoral am sa-l salut si am sa-i zambesc.Am sa-l invit in casa mea si am sa-i accept invitatia.Pentru mine este ca orice om drept.
  Al treilea a spus: Il urasc pe acest om imoral pentru actiunile lui imorale, dar il iubesc pentru credinta sa.Nu am sa-l indepartez numai daca aceasta ar fi in interesul sau.Daca nu este nimic in a beneficia de indepartarea lui,si daca aceasta indepartare ii va sporii actiunile imorale..atunci nu il voi indeparta de mine.
  Noi spunem ca primul om se duce in extrema,al doilea este neglijent si al treilea este moderat.

  Un alt exemplu: Un barbat este prizonierul sotiei sale,ea il directioneaza cum vrea ea facand pacate si el nu o opreste ,sau sa o sfatuiasca in a face fapte bune.
  Un alt om isi trateaza sotia foarte aspru,arogant.Nu il intereseaza de ea si o trateaza ca pe o servitoare.
  Un alt barbat este moderat cu sotia sa asa cum Alah ne-a ordonat sa fim.
  Ele au drepturi egale cu obligaþiile lor, dupã cuviintã. Dar bãrbatii au o treaptã pesteele(176). si Allah este Atotputernic, Întelept ['Aziz, Hakim].
  al-Baqarah 2:228 – interpretarea sensurilor
  Profetul Mohammad salallahu alehi w salam a spus:nu lasati un barbat credincios sa urasca o femeie credinciosa.Daca el uraste niste caracteristici ale ei ..sa se uite dupa acele caracteristici pe care le place(interpretarea sensurilor haditului)
  Acelasi lucru se aplica si in actele de adorare ...

  Majmoo’ Fataawa wa Rasaa’il li Fadeelat al-Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen, vol. 1, p. 42

  waleikom salam w rahmatulah w barakatu
 2. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Allah cel Preainalt este unicul Creator si El cunoaste cel mai bine natura noastra.
  Allah a ales pentru noi islamul ca religie ,o religie care nu se indreapta spre extreme referitor la dificultate sau la usurinta, ci ofera calea de mijloc; cu alte cuvinte, o reliegie usora

  Allah va voieste usurarea nu va voieste ingreunarea lucrurilor(Traducerea sensurilor surat al-Baqara verset 185)

  ...Allah nu voieste sa va faca voua greutati(Traducerea sensurilor surat al-Ma'ida verset 6)

  O astfel de usurinta este bine explicata in hadeeth-ul relatat de Abu Hurairah, Allahu 'anhu, ca Profetul, salla Allaahu 'alaihe wa sallam, a spus: "Religia este usoara..." (Bukhari). De asemena, el a mai zis: "Cel mai bun lucru din religia voastra, e cel mai usor." (Ahmad)
  Aceasta religie (si calea usoara) a fost pusa in practica de cel mai bun om dintre oameni de catre cel care a venit sa aduca mesajul lui Allah Subhana w Taala
 3. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

  Ma sha Allah, foarte interesant acest subiect, mai ales ca unii il inteleg in mod gresit si exagereaza. Jazak Allahu khairan, surioara Iman, fie ca Allah Subhanu Wa Ta'ala sa te rasplateasca pentru eforturile pe care le faci.

  Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Share This Page