Red de mensen, niet direct boycotten!

Shishani

moderator
Staff member
Het uitgangspunt is mensen redden, niet boycotten

Shayhk Rabie' ibn Haadie al-Madkhalie
~ hafidahoellaah ~​


Vraag:
Worden de volgelingen van een moebtadi’ (innoveerder) meegerekend in de Hadjr (afstand nemen/boycotten)?


Antwoord van Shaych Rabie’ – hafidahoellaah :
“De bedrogenen van hen moeten onderwezen worden, O broeders, wees niet te haastig! Leer hun (de waarheid) en maak het voor hen duidelijk, want waarlijk veel van hen (die door de innoveerders bedrogen zijn) willen het goede, zelfs zij van de Soefies. Wallaahi als er een actieve Selefie (in het doen van da’wah ) was dan zouden we zien hoe ze zich allemaal zouden aansluiten bij as-Selefiyyah, zowel gezamenlijk als individueel.

De stelregel bij jullie moet niet alleen bestaan uit Hadjr, Hadjr, Hadjr!. De basis is om de mensen te leiden en de mensen te brengen naar het goede. Het is dus mogelijk dat deze al-Hadjr (het boycotten) verkeerd word begrepen. Als je alle mensen boycot (afstand neemt), wie treedt er dan de Soennah binnen?
Als we dus afsluitingen en barrières plaatsen tussen ons en hen (zij die bedrogen zijn door de innovatoren) door al-hadjr, en tussen de Soennaah, (je zet dus een barrière tussen de Soennaah en hen doormiddel van de Hadjr), wanneer zullen zij dan de Soennah binnentreden?

Deze Hajdr in de tijd van Imaam Ahmed, toen was de wereld vol met Selefiyyien (Ahloe Soennaah wal-Djamaa’ah). Als Imaam Ahmed zei: Foelaan (die of die persoon) is Moebtadi’ (innovator), dan viel hij![1] Maar wat betreft nu, dan is Selefiyyah als een wit haartje op een zwarte stier.[2] Er word geen Hadjr verricht, behalve op een hoogmoedige koppige moebtadi’. En wat betreft de bedrogenen, wees rustig met hen, en nodig hen uit naar Allaah met wijsheid en met goede spraak. Het zou zo kunnen dat er velen van hen (jouw oproep) zullen beantwoorden.

De basis is om de mensen te leiden en te redden van het valse en de dwaling! Nodig hen uit, kom dichter bij hen, geef aan mensen de boeken en de verhandelingen van profijtvolle kennis, en de kennisrijke (audio) cassettes. En maak gebruik van elk middel in de da’wah welke voorgeschreven zijn (volgens de Sharie’ah), daarvan zijn: preken, bijeenkomsten, daardoor zal er veel goeds bereikt worden, inshaa Allaah. En het zal de Selefiyyien vermeerderen, inshaa Allaah.

En verspil veel van de mensen niet. Iedereen is dwalend bij jou, en je geeft geen nasieha (advies), niets, en geen verduidelijking?! Dit is fout! Dit betekent dat jij de deuren van al-ghair (het goede) dicht doet in de gezichten van de mensen, het is niets anders bij jullie dan alleen hadjr en hadjr. (afstand houden/boycotten).

De basisregel is om de mensen te leiden en te doen binnentreden in de Soennah, en hen te redden van de dwaling. Dit is de basisregel bij jullie (zoals het zou moeten zijn), en wees dan geduldig, en hoop enz. enz. En wie daarna koppig blijft na de heldere verduidelijking, dan krijgt die dus zijn laatste medicijn toegepast (de Hadjr), maar om dit gelijk vanaf de eerste keer toe te passen, dan is dit een fout, baarak Allaahoe fiekoem.

Dus O broeders, de stelregel bij jullie is om de mensen eerst te redden. Wallaahi veel van de mensen willen het goede, ze willen het Paradijs O broeders, ze willen al ghair (het goede). Dus het is aan jullie om wijze manieren te gebruiken, wallaahi, manieren van wijsheid, barmhartigheid, waarvan men dan van jou zal denken dat jij niet hoogmoedig tegen hem bent, en dat jij hen niet wilt beledigen. Maar wees nederig met hem, geef hem steun, wees zacht met hem, en nodig uit met hikmah (wijsheid). Veel en veel mensen zijn Qoeboerieyyoen (gravenaanbidders), moge Allaah hen leiden middels de handen van de weinigen van Ahl oel-Hadieth zolang zij (Ahl oel-Hadieth) ook met kennis, wijsheid en juiste spraak komen (in da’waah)……”


Genomen van: www.selefienederland.nl
Vertaling: Aboel Haarith
 
Top