Salaah-al-Istikhaarah (rugaciunea pentru indrumare)

Discussion in 'Manhaj' started by Made Sarah, Jan 30, 2008.

 1. Made Sarah
  Offline

  Made Sarah Servant of Allah Staff Member

  Joined:
  Nov 30, 2007
  Messages:
  235
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Female
  Occupation:
  Domestic diva
  Location:
  Egypt
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Al-Istikhara (rugaciunea pentru indrumare)

  Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

  Face parte din traditia Profetului Muhammad (Sallaallahu 'alayhi wasallam) ca atunci cind vrem sa luam o hotarire intr-o anumita privinta si sintem confuzi, sa implinim rugaciunea pentru indrumare, Salah Al-Istikhara.

  Se relateaza intr-un hadeeth saheeh Bukhari (Volumul 2, cartea 21, numarul 263):

  „Relatat de Jabir bin 'Abdullah: “Profetul (Sallaallahu 'alayhi wasallam) ne invata sa facem Istikhara (rugaciunea de indrumare) in toate situatiile, asa cum ne învata o soorah din Qu'ran. Ne-a spus: <<Daca cineva vrea sa faca ceva, sa faca doua rak'ahs de rugaciune, in afara de cele obligatorii, si apoi sa se roage, spunand: „Allahumma inni astakhiru-ka bi-'ilmi-ka wa astaqdiru-ka bi-qudrati-ka wa as'alu-ka min fadli-ka 'l-'azim fa-inna-ka taqdiru wa la aqdiru wa ta'lamu wa la a'lamu wa Anta 'Allamu 'l-ghuyub. Allahumma in kunta ta'lamu anna hadha 'l-amra khairun li fi dini wa dunyaya wa akhirati wa 'aqibati amri wa 'ajili-hi wa ajili-h: fa-'qdir-hu li wa yassir-hu li thumma barik li fi-h. Wa illa fa-'srif-hu 'an-ni wa yassir liya 'l-khaira haithu kana ma kuntu wa raddi-ni bi-qada'i-ka ya Arhama 'r-rahimin.” >>”

  Ceea ce s-ar traduce astfel:

  “O, Allah, caut indrumarea Ta in stiinta Ta si caut forta in puterea Ta si iti cer din favorurile Tale nepieritoare, caci cu adevarat, Tu poti, in timp ce eu nu pot, si cu adevarat, Tu stii, in timp ce eu nu stiu, si Tu esti Cunoscatorul celor nevazute. O, Allah, daca stii ca acest lucru (acum se mentioneaza despre ce e vorba, in loc de cuvintele hadha 'l-amra din du'aa' in limba araba) este bun pentru mine in religia mea, in viata mea si in sfirsitul ei, atunci porunceste-l si usureaza-l pentru mine. Si, daca stii ca acest lucru este rau pentru mine, in religia mea, in viata mea si in sfirsitul ei, atunci indeparteaza-l de mine si indeparteaza-ma de el si hotareste pentru mine ceea ce este bine, oricare ar fi acesta, si fa-ma multumit de acesta”.

  Ibn Hajr (Allah sa aiba mila de el) a spus despre acest hadeeth:

  “Istikhaarah este un cuvint care semnifica adresarea unei rugaminti catre Allah, astfel incit El sa ne ajute sa luam o hotarire, adica sa alegem ce este mai bun pentru noi dintre doua lucruri atunci cind ne gasim in situatia de a face o astfel de alegere."

  Putem implini Al-Istikhaarah numai atunci cind trebuie sa luam o decizie cu referire la niste aspecte care nu sint nici obligatorii, nici interzise. De exemplu, o persoana nu poate face istikhara pentru a hotari daca sa mearga la Hajj sau nu. Daca are resursele financiare necesare si indeplineste celelalte conditii, atunci Hajj-ul este obligatoriu si nu are de ales. In mod asemanator, cineva nu poate face rugaciunea de indrumare pentru a se hotari daca sa renunte sau nu la fumat. Fumatul este haraam si este necesara renuntarea la cest obicei.

  Insa atunci cind ne referim la chestiunile permise putem implini Al-Istikhara pentru a alege intre doua oferte de munca, de exemplu, sau pentru a ne hotari daca sa ne casatorim cu cineva sau nu etc.

  Exista o serie de conceptii gresite legate de Istikhaarah, cum ar fi:

  Multe persoane cred ca Salaah-al-istikhaarah poate fi implinit numai dupa 'Ishaa, si ca dupa rugaciune respective persoana trebuie sa mearga sa doarma. Aceasta este o conceptie eronata, deoarece Salah-al-Istikhara poate fi efectuata in orice moment permis din zi si din noapte (exceptie fac perioadele de timp de dupa rasaritul soarelui si cea de dinainte de apusul soarelui).

  Istikhaarah mai poate fi implinita si dupa oricare doua rak'ahs de rugaciune Sunnah efectuate, de exemplu dupa cele doua unitati de rugaciune Sunnah efectuate dupa Dhuhr sau doua rak'ahs ale unei rugaciuni optionale (naafil), cu conditia de a intentiona in sufletul nostru ca respectivele doua unitati de rugaciune sa fie nu doar Sunnah sau Naafil, ci si acelea care preced Istikhara.

  Unii cred ca trebuie sa aiba un vis dupa ce implinesc Istikhaarah, iar acest vis va fi cel care le va da raspunsul la dilema lor. Insa nu exista dovezi solide care sa sprijine o astfel de conceptie.

  Este suficient sa facem rugaciunea Istikaarah o singura data pentru a anumita chestiune, nu trebuie sa exageram si sa implinim aceasta rugaciune incontinuu, pina ni se pare ca ne-am primit raspunsul, dupa cum afirma unii.

  De asemenea trebuie sa intelegem faptul ca nu este suficient sa ne punem baza doar in Istikaarah, fara a intreprinde si alte eforturi, cum ar fi cercetarea cit mai temeinica a aspectelor care ne fac confuzi; aceasta se aplica in anumite situatii, cum ar fi alegerea unui loc de munca si alte cazuri asemanatoare etc.

  Du'aa' pentru istikaarah poate fi pronuntata fie inainte de Tasleem, fie dupa ce spunem salaam.

  Scopul acestei du'aa' este cel de a cauta calauzirea cea dreapta de la Allah Subhanu Wa Ta’ala, pentru ca numai El este atotcunoscator (omniscient), numai la El exista puterea si generozitatea de a face ca toate sa devina mai usoare pentru noi, cei care avem atit de multa nevoie de Allah Subhanu wa Ta’ala, sintem slabi si nu avem nici o cunostinta despre cele nevazute.

  Pentru a fi calauziti in alegerea cea buna trebuie ca inima noastra sa nu fie atasata de vreunul din aspectele intre care avem de ales, pentru ca acest lucru ne va nelinisti si noi avem datoria de a fi multumiti si fericiti ce destinul pe care ni l-a trasat noua Allah Subhanu Wa Ta’ala.

  Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Share This Page