Salah witr

Discussion in 'Aspecte introductive' started by Um Abdur Rahman, Jan 22, 2008.

 1. Um Abdur Rahman
  Offline

  Um Abdur Rahman Sclava lui Allaah

  Joined:
  May 19, 2007
  Messages:
  692
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Female
  Ratings Received:
  +1 / 0
  Salat witr

  Rugciunea witr este una din marile acte de adorare care ne aduce mai apropae de Allah Subhan Taala.Hanafi a spus .... "chiar este o rugaciunea obligatorie" dar opinia corecta este cea confirmata de sunna profetului salallahu alehi w salam ci anume ca musulmani ar trebui sa efectueze aceasta rugaciune regulat si sa nu o neglijeze.
  Imam Ahmad(Alah sa aiba mila de el) a spus:Acela care neglijeaza salah witr este un om rau si marturia lui nu trebuie acceptata.Acest lucru indica ca rugaciunea witr este ceva confirmat.

  Cum facem witr?

  In primul rand ne rugam 4 unitati de ruhgaciune isha Fard.Apoi 2 sunna.

  Profetul Mohammad salallahu alehi w salam a spus: Allah a prescris pentru voi o rugaciune care va va aduna multe fapte bune aceatsa este Witr,iar Alah a prescris-o ptr voi dupa rugaciunea isja pana la fajr
  Narrated by al-Tirmidhi, 425; classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi

  Sunna indica faptul ca daca o persoana va fi apt in a se scula la sfarsitul noptii este mai bine ,pentru ca rugaciunea la sfarsitul nopti are martori(ingeri).Dar daca se teme ca nu se va trezi este permis sa faca witr inainte de a se culca.
  Aceasta ca dovada avem haditul lui Jabbir(Allah sa fie multumit de el) care a spus: Mesagerul Lui Alah salallahu alehi w salam a zis : Daca cineva este apt in a se trezi si a se ruga witr la sfarsitul nopti lasati-l sa se roage witr in acel timp pentru ca rugaciunea la sfarsitul noptii are martori(ingerii) si este mai buna
  Muslim, 755

  Al-Nawawi a spus: Minimiul unitatilor de rugaciune din witr sunt de o rakah pentru ca profetul Mohammad salallahu alehi w salam a spus: Witr este o raka la sfarsitul noptii.
  Muslim, 752

  Si el salallahu alehi w salam a spus: Rugaciunea de noapte este compusa de perechi de cate 2 unitati de rugaciune,dar daca unul dintre voi crede ca timpul de fajr va veni lasati-l sa se roage o rakah
  l-Bukhaari, 911; Muslim, 749.

  Daca cineva se limiteaza la o rakah atunci el a efectuat sunna.Dar witr poate fi si de 3,5 sau 7 sau 9 rakah

  Daca o persoana se roaga 3 rakah witr acest lucru trebuie facut in doua feluri

  1.Sa sa roage una dupa alta cu un tashahud deoarece Aisha(Alah sa fie multumit de ea) a spus: Profetul SALALLAHU alehi w salam nu spunea taslim in primele dpua rakah din witr.O Alta relatare: Obisnuia sa se roage witr in 3 rakah si nu statea dupa 2 rakah doar la ultima(a-3a)
  Narrated by al-Nasaa’i, 3/234; al-Bayhaqi, 3/31. al-Nawawi said in al-Majmoo’ (4/7): it was narrated by al-Nasaa’i with a hasan isnaad, and by al-Bayhaqi with a saheeh isnaad.

  2.Spunand tasLem dupa 2 rakah apoi sa se roage o raka de una singura deoarece avem relatarea lui Ibn Umar(Alah sa fie multumit de el)obisnuia sa separe primele 2 raka de cea de-a 3 cu taslem si el a spus ca profetul salallahu alehi w salam facea asa
  Narrated by Ibn Hibbaan (2435); Ibn Hajar said in al-Fath (2/482): its isnaad is qawiy (strong).
  Dar daca se va ruga witr cu 5 sau 7 sau 9 atunci ele trebuie sa fie continuee si ar trebui sa stea sa recite taslem la ultima rakah....de ex un witr din 9 rakah..la raka nr 8 se va sta si se va recita tashahud apoi se va ridica in picioare si se va face a 9a rakah dupa care se va sta jos si se va spune taslim(se va incheia).
  Avem relatat de la Aisha(Alah sa fie multumit de ea)ca profetul salallahu alehi w salam obisnuia sa se roage 9 rakah si nu a stat jos doar la a 8-a cand il amintea pe Allah apoi se ridica in picioare pentru a 9-a rakah apoi statea din nou jos si il amintea pe Allah dupa care urma taslem(salutul)
  Muslim, 737

  Um Salama a relatat ca profetul Mohamamd salallahu alehi w salam obisnuia sa faca 5 sau 7 rakha witr si nu le-a separat intre ele de taslim sau orice cuvant
  arrated by Ahmad, 6/290; al-Nasaa’i, 1714. al-Nawawi said: Its isnaad is jayyid. Al-Fath al-Rabbaani, 2/297. and it was classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i.

  Dar daca se va ruga 12 rakah witr va trebui sa spuna taslem la fiecare 2 raka si apoi sa se efectueze o rakah singura si sa spuna taslem.
  In prima raka este recomandat sa se recite- sabih isma rabikka al-ala surat al ala si a doua surat al khafiron si la a treia surat ikhlas

  An Nasaa'i relataeaza ca Ubayy ibn Ka'b a spus: Mesagerul lui Allah salalahu alehi w salam obisnuia sa -recite sabih islam rabika al-ala ,aL-khafirun si Ikhlas
  Classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i.

  Acestea sunt caile care le avem relatate din suna profetului Mohammad salallahu alehi w salam.Dar calea cea mai buna este sa nu ne tinem de una singura , mai degraba sa efectuam o data intr-un fel si alta data in alt fel si in acest fel vor fi facute toate sunnele.
  Si Alah stie mai bine
  www,abdurahman. fatwa preluata de pe islamqa.  waleikom salam w rahmtulah w barakatu

Share This Page