Valentine’s Day !

ummraschid

Active Member
Staff member
Sarbatorirea Zilei de Sf.Valentin


Lauda lui Allah, Stapanul Lumilor, si binecuvantare si pace asupra Profetului nostru, Muhammad si asupra familiei sale si a companionilor lui.

Allah a ales pentru noi Islamul ca religie a noastra si El nu va accepta nici o alta religie de la nimeni, caci El a spus ( interpretrea sensurilor):

"Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti." (Surat 'Al-'Imran : 85)

Si Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, ne-a spus ca grupuri din Ummah sa vor urma ne-musulmanilor in unele ritualuri si obiceiuri ale acestora, asa cum se relateaza in hadithul de la Abu Sa’eed al-Khudri , Allah sa fie multumit de el, care spunea ca Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: " Veti urma cu siguranta drumul celor dinaintea voastra, palma cu palma, cot cu cot , pana cand, chiar daca vor intra intr-o gaura de soparla, veti intra dupa ei. " Noi spuseram: "O, Trimis al lui Allah, (vrei sa spui) Evreii si Crestinii? "El spuse: "Cine altii?" (al-Bukhaari in al-I’tisaam bi’l-Kitaab wa’l-Sunnah, Baab Qawl al-Nabi (peace and blessings of Allaah be upon him) La tattabi’unna Sanan man kaana qablakum, 8/151; si Muslim in Kitaab al-‘Ilm, Baab Ittibaa’ Sanan al-Yahood wa’l-Nasaara, 4/2054)

Ceea ce Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus, se intampla si se raspandeste in ziua de astazi, in multe tari musulmane. Multi dintre musulmani urmeaza ne-musulmanilor in multe dintre obiceiurile lor si comportamente, imitandu-i in unele ritualuri si in sarbatorirea sarbatorilor lor.
Situatia s-a inrautatit si mai mult prin dezvoltarea comunicatiilor massmedia intre oameni, cu care ocazie, ritualurile si obiceiurile acestora au inceput sa fie transmise cu toate podoabele lor sclipitoare, in imagini si sunet, din tarile lor, in tarile musulmane, via satelit si prin internet. Multi musulmani au fost inselati de stralucirea lor.
In ultimii ani, un nou fenomen se raspandeste intre tinerii musulmani, baieti si fete deopotriva, care nu prevesteste nimic bun. Acesta se manifesta in imitarea crestinilor in sarbatorirea Zilei lui Valentin, ceea ce a facut ca invatati si daa'yah, sa inceapa sa explice regulile Shari'ah cu privire la aceasta, din sinceritate fata de Allah, Trimisul Sau, fata de mai marii musulmanilor si fata de popoarele lor, astfel ca musulmanii sa aiba o intelegere mai clara acestei chestiuni si sa nu cada in ceea ce le-ar submina credinta cu care Allah i-a binecuvantat.
Iata o scurta discutie a originilor, evolutiei si scopului acestei sarbatori si a ceea musulmanii ar trebui sa faca in privinta ei.

Istoria sarbatorii iubirii (Valentine's day)

Sarbatoarea Iubirii era una dintre sarbatorile paganitatii Romane, atunci cand paganismul era religia preponderenta a Romanilor cu mai mult de saptesprezece secole in urma. In conceptia pagana Romana, era expresia "iubirii spirituale".

Existau mituri, asociate sarbatorilor pagane ale Romanilor, care persista in succesoarele lor crestine. Printre cele mai renumite dintre acestea, era credinta romanilor ca Romulus, fondatorul Romei , a fost alaptat de o lupoaica, care i-a dat putere si intelepciune.
Romanii obisnuiau sa sarbatoreasca acest eveniment la mijlocul lui februarie, in fiecare an, printr-un mare festival. Unul dintre ritualurile la aceasta sarbatoare era sacrificarea unui caine sau a unei capre. Doi tineri puternici se ungeau cu sangele acestora, apoi spalau sangele cu lapte. Dupa aceasta avea loc o mare parada, condusa de cei doi tineri, care strabatea toate strazile orasului. Cei doi tineri purtau bice din piele, cu care loveau pe oricine le taia calea. Femeile Romane, primeau aceste lovituri, in credinta ca acestea alunga sau previn infertilitatea.

Legatura dintre Sf Valentin si aceasta sarbatoare

Numele de Sf Valentin il poarta mai multi dintre martirii Bisericii Crestine. Se povesteste ca ar fi fost doi, sau ca ar fi fost doar unul singur, care ar fi murit in Roma, ca urmare a persecutiilor Imparatului Claudius (?!), in anul 296...In anul 350, a fost construita o biserica, pe locul unde el ar fi murit, in amintirea sa.

Atunci cand Romanii au imbratisat crestinismul, ei au continuat sa tina "sarbatoarea iubirii" insa au schimbat conceptul pagan de sarbatoare a "iubirii spirituale" in conceptul "martiriului din iubire", reprezentand pe Sf Valentin care ar fi pledat pentru pace si iubire, motiv pentru care ar fi fost martirizat. Mai era cunoscuta si sub numele de "sarbatoarea indragostitilor" iar Sf Valentin era considerat patronul acestora.
Unul dintre obiceiurile legate de aceasta sarbatoare era ca numele fetelor ajunse la varsta maritisului, sa fie scris pe mici role de hartie si puse intr-un recipient, apoi tinerii care doreau sa se casatoreasca, trageau fiecare cate o rola de hartie, din acel vas. Fiecare dintre ei, se puneau la dispozitia fetei al carei nume il trasese, pe o perioada de un an, astfel ca sa se cunoasca . Dupa care ei ori se casatoreau, ori repetau procedura din acea zi, in anul urmator.
Clerul crestin a reactionat impotriva acestei traditii, pe care o considera a avea o influenta nefasta asupra moralului tinerilor, barbati si femei. Ea a fost interzisa in Italia, insa a renascut in secolele al 18-lea si al 19-lea, cand in unele tari din vest au aparut mici carnete numite "cartile lui valentin" continand poeme de dragoste, din care cei care doreau sa trimita celor dragi, puteau alege. Ele contineau si indicatii pentru compunerea scrisorilor de dragoste.

Se mai povesteste ca atunci cand Romanii au inceput sa devina crestini, dupa raspandirea crestinismului, imparatul Roman Claudius II le-a interzis soldatilor casatoria, considerand-o ca o distragere de la razboi. Acestui decret i s-ar fi opus Sf Valentin, care ar fi inceput sa oficieze casatorii in secret. Aflandu-se aceasta, el ar fi fost inchis si condamnat la moarte. In temnita se povesteste ca el s-ar fi indragostit de fiica temnicierului, ceea ce contravine legilor crestine, care interzic preotilor si calugarilor, aceasta. Se mai spune ca atunci cand imparatul i-ar fi oferit libertatea si slujba de confident al sau, in schimbul renuntarii la crestinism, Valentin ar fi refuzat, si , preferand crestinismul, ar fi fost executat in ziua de 14 februairie 270 e.n., sau in zorii zilei de 15 februarie, de sarbatoarea Lupercalia, si astfel aceasta zi lua numele sfantului.

In "Istoria civilzatiilor", se mentioneaza ca biserica a impartit calendarul, astfel incat fiecare zi a fost desemnata sarbatoririi unui sfant . In Anglia, sf Valentin se sarbatorea la sfarsitul iernii . In acea zi, se spune, tinerii puneau flori la ferestrele fetelor pe care le iubeau. (The Story of Civilization by Will Durant, 15/23)

Papa a desemnat ziua mortii sfantului Valentin, 14 februarie, ca "sarbatoare a iubirii". Papa este "arhiepiscopul, pontificul suprem al bisericii universale, succesorul lui sf Petru". Priviti la cum prescrie el pentru crestini, sarbatorirea unei inovatii in religia lor. Aceasta ne reaminteste de ceea ce Allah spune (interpretarea sensurilor):

"Ei ii iau pe rabinii lor si pe calugarii lor, precum si pe Mesia, fiul Mariei, ca Domni in locul lui Allah, in vreme ce li s-a poruncit sa nu adore decat un singur Dumnezeu, in afara caruia nu este alt Dumnezeu, Marire Lui! El este deasupra celor pe care-i asociaza Lui!" (Surat At-Tawba : 31)

Se relateaza ca ‘Adiy ibn Haatim spunea: "Am venit la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, purtand o cruce de aur la gat. El a spus: "O ‘Adiy, arunca acest idol " si l-am auzit recitand din Sura Baraa'ah [al-Tawba] (interpretarea sensurilor): "...." El spuse: "Ei nu ii adora , insa cand acestia permit ceva, ei accepta ca permis si cand acestia interzic ceva, ei accepta ca interzis." ( al-Tirmidhi - hadeeth hasan).


Dintre cele mai importante simboluri ale acestei zile


1 - Manifestarea bucuriei si fericirii, ca la majoritatea sarbatorilor

2 – Daruirea de trandafiri rosii, simbol al iubirii, al " iubirii spirituale" pagane, al "iubirii" crestine.
3 – Trimiterea de felicitari, pe unele dintre care apare Cupidon, un copil cu aripi, si cu un arc si sageti. Acesta era zeul iubirii la Romanii pagani - Preainalt este Allah , deasupra tuturor acestor nascociri si asocieri a altora cu El.
4 – Schimbul de cuvinte de dragoste, in carti postale, trimise de la unul la altul, in versuri, sau proza. Fraze ca " fii valentinul meu" reprezinta conceptul crestin al acestei sarbatori, preluat din conceptul pagan.
5 – In multe tari din vest, au loc petreceri, unde se amesteca femei si barbati, dansand, petrecand. Multi dintre ei trimit cadouri sotiilor, prietenelor, celor de care sant indragostiti, trandafiri sau cutii de bomboane.

Oricine poate intelege , privind la aceasta sarbatoare, urmatoarele:

In primul rand:
Originea ei se afla in credinta pagana a Romanilor, reprezentand iubirea lor spitrituala pentru zeitatile pe care le adorau in locul lui Allah. Oricine o sarbatoreste, sarbatoreste o ocazie de shirk, de venerare a idolilor. Allah spune, (intrepretarea sensurilor):

"Pe cel care aseaza langa Allah pe altcineva , Allah il va opri de la Rai , iar adapostul lui va fi Focul si cei nelegiuiti nu vor afla ajutor." (Surat Al-Ma'ida : 72)

In al doilea rand:
Evolutia sarbatorii intre Romani a fost legata de mituri si legende pe care nici o minte sanatoasa nu le poate accepta, ne mai vorbind de o minte de musulman, care crede in Allah si Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Poate o minte sanatoasa sa creada ca o lupoaica l-a alaptat pe fondatorul Romei, dandu-i putere si intelepciune? Acest mit este impotriva Aqidei Musulmanului, pentru ca Cel Care revarsa putere si intelepciune asupra robului Sau este Creatorul, Cel Preainalt, glorie Lui, si nu laptele unei lupoaice! Acelasi lucru se aplica celorlalte mituri ale lor, potrivit carora, idolii pot indeparta raul de la ei.

In al treilea rand:
Printre ritualurile Romanilor pagani in acea zi, se numara sacrificiul unui caine, sau a unei capre, ungere cu sange, spalare cu lapte, etc...aceste lucruri nu pot provoca decat repulsie, unei naturi sanatoase si sant inacceptabile pentru o minte sanatoasa.

In al patrulea rand:
Legatura intre Sf Valentin si aceasta sarbatoare, este pusa la indoiala de numeroase surse si nu este inca definita. Ar fi fost mai bine pentru crestini sa respinga sarbatorile pagane, si imitarea paganilor. Ce sa mai vorbim despre noi, musulmanii, carora li se porunceste sa se deosebeasca de crestini si de paganii dinaintea lor?

In al cincelea rand:
Aceasta sarbatoare a fost denuntata de catre clerul crestin din Italia, bastionul catolicismului, pentru ca raspandea atitudini si efecte nefaste asupra tinerilor, baieti si fete. Astfel ca este mai bine pentru musulmani sa respinga aceasta sarbatoare, sa ia atitudine si sa avertizeze impotriva ei si sa-si implineasca datoria lor de a impune ceea ce este bun si a interzice ceea ce este rau.

Poate cineva se intreaba: De ce nu sarbatoresc musulmanii aceasta sarbatoare?
La aceasta intrebare ar putea fi raspuns in mai multe feluri.

1. In Islam, sarbatorile sant clar definite si bine stabilite, si nu se accepta nici o sustragere si nici o adaugare. Ele sant o parte esentiala in adorare si nu exista loc pentru ijtihad sau pareri personale. El ne-au fost prescrise de catre Allah si de catre Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Ibn Taymiyah, Allah sa aiba mila de el, spunea:
"Sarbatorile fac parte din legile, drumul clar si ceremoniile religioase despre care Allah spune ( interpretarea sensurilor):

"Fiecaruia dintre voi Noi i-am dat o lege si o randuiala." (Surat Al-Mai'da : 48)

"Fiecarei comunitati i-am hotarat Noi o randuiala pe care ea o urmeaza." (Surat Al-Hajj : 67)

cum ar fi Qibla, Rugaciunea si Postul. Asa ca nu este nici o diferenta intre a-i urma in sarbatorile lor si a-i urma in alte ritualuri ale lor. A fi de acord cu intreaga sarbatoare inseamna a fi de acord cu Kufr . A fi de acord cu unele dintre lucrurile minore, este la fel cu a fi de acord cu ei in anumite privinte, in kufr. Sarbatorile sant cele mai distincte lucruri prin care se deosebesc religiile , astfel ca cine sarbatoreste festivitatile lor consimte cu cele mai distincte ritualuri de kufr. Fara indoiala ca participarea la sarbatorile lor, poate conduce in unele cazuri, la kufr. A se amesteca in astfel de lucruri este cel putin, un pacat. Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, referindu-se la faptul ca fiecare neam are sarbatorile lui proprii, spunea: "Fiecare natiune are propriul ei Eid si acest Eid este al nostru" (al-Bukhaari , 952, Muslim, 1892).” (al-Iqtidaa’, 1/471-472)

Deoarece Ziua lui Valentin provine din timpurile Romane, si nu islamice, aceasta inseamna ca este ceva care apartine exclusiv crestinilor, nu Islamului, si Musulmanii nu au nici un amestec in ea. Daca fiecare natiune are sarbatorile ei, asa cum spunea Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, atunci aceasta inseamna ca fiecare natie ar trebui sa fie distinsa prin sarbatorile ei. Daca Crestinii au o sarbatoare si Evreii au o sarbatoare, care le apartine lor in mod exclusiv, atunci nici un musulman nu ar trebui sa li se alature lor in acea sarbatoare, tot asa cum nu li se alatura in religia sau in Rugaciunea lor.

2. A sarbatori ziua lui Valentin, inseamna a se asemana sau a imita pe Romani, apoi pe oamenii Carti, crestini, in imitarea lor a Romanilor in ceva care nu face parte din religia lor. Daca nu ne este permis sa-i imitam pe crestini in lucruri care fac cu adevarat parte din Religia lor - insa nu din Religia noastra - atunci cum am putea noi sa-i imitam in lucruri inovate in religia lor, prin imitarea idolatrilor?!...
Imitandu-i pe ne-musulmani, in general - indiferent ca sant idolatrii sau oameni ai Cartii - este haram, fie ca este imitata adorarea lor - care este cea mai grava forma - fie imitarea obiceiurilor si purtarii lor. Aceasta este indicat in Qur'an, Sunnah si ijmaa' (consens al invatatilor):
a) din Qur'an: Allah spune (traducerea sensurilor)

" Nu fiti asemenea acelor care s-au scindat si au fost cu neintelegere dupa ce le-au venit semnele limpezi, caci aceia vor avea parte de o pedeapsa cumplita!"
(Surat 'Al-'Imran : 105)

b) din Sunnah: Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Oricine imita un neam, face parte din el."(Ahmad, 2/50; Abu Dawood, 4021)

Shaykh al-Islam (Ibn Taymiyah) spune: " Acest hadith indica ca este cel putin haram sa ii imitam, desi, intelesul aparent este ca cel care ii imita este un kaafir, asa cum Allah spune ( interpretarea sesurilor):" Aceia dintre voi care vi-i faceti aliati sunteti ca si cum ati face parte dintre ei. " (Surat Al-Ma'ida : 51) "(al-Iqtidaa’, 2/722-725)

c) cu privire la ijmaa', Ibn Taymiyya relata ca exista un consens, ca este haram a imita pe ne-musulmani in sarbatorile lor , pe vremea companionilor, Allah sa fie multumit de ei, si Ibn al-Qayyim relata ca exista consens al invatatilor in acest sens. (al-Iqtidaa’, 1/454; Ahkaam Ahl al-Dhimmah, 2/722-725)

Allah a interzis imitarea ne-musulmanilor; El a avertizat impotriva consecintelor, in multe aya, de multe ori, si in multe feluri, in mod special, imitarea acestora. Cateodata El o face prin a interzice a-i urma si a li se supune; altadata prin avertizarea impotriva lor sau a capcanelor lor, sau urmarii opiniilor lor, sau a fi influentat de actiunile lor, de conduita sau atitudinea lor. Cateodata El o face prin mentionarea unora din caracteristicile lor , care sa-i convinga pe musulmani sa se tina departe de ei si de imitarea lor. Majoritatea avertizarilor in Qur'an se refera la evrei si la ipocriti (munaafiqiin), apoi la oamenii Cartii, in general, si la mushrikiin. Allah ne interzice deasemenea sa-i urmam, sa ne supunem lor, sau sa urmam dorintelor si caracteristicilor lor.

Interzicerea imitarii nemusulmanilor este unul din principiile de baza ale Shari'ah . Allah l-a trimis pe Mesagerul Sau cu calauzire si cu religia cea adevarata si Allah a perfectat religia Sa, pentru omenirea intreaga (interpretarea sensurilor):

"In ziua aceasta am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!" (Surat Al-Ma'ida : 3)

Allah a facut ca Islamul sa acopere toate interesele oamenilor, in toate timpurile si in toate locurile si l-a facut pentru toti oamenii. Astfel ca nu este nevoie sa adoptam caile nemusulmanilor sau sa-i imitam.
Imitarea cauzeaza defecte in personalitatea musulmana, cum ar fi senzatii de inadecventa, de inferioritate, si slabiciune, apoi conduce la indepartarea de calea si legea lui Allah. Experienta dovedeste ca admiratia fata de acestia si imitarea lor, duce la a avea incredere desavarsita in ei, a-i lua ca prieteni si ajutoare, si la respingerea Islamului si a fratilor musulmani, a eroilor sai, a legilor si valorilor sale, si a cadea in ignoranta fata de toate acestea.

3. Scopul Zilei lui Valentin in aceste vremuri este de a raspandi iubire intre oameni, musulmani si nemusulmani, deopotriva.

Insa Allah spune ( interpretarea sensurilor):
"Nu vei afla nici un neam [de oameni] care cred in Allah si in Ziua de Apoi si care sa-i ia ca prieteni pe cei ce se impotrivesc lui Allah si Trimisului Sau, chiar daca ar fi parintii lor, fii lor, fratii lor sau stirpea lor." (Surat Al-Mujadila : 22)

4. Iubirea la care se face referinta in aceasta sarabatoare, inca de cand crestinii au reinviat-o, este dragostea romantica, in afara cadrului casatoriei. Rezultatul este raspandirea adulterului, (zinaa) si imoralitatii. Candva, clerul crestin i se opusese intrucatva acestei sarbatori si o abolise, insa ea s-a reintors.
Majoritatea tinerilor o sarbatoresc pentru ca le permite sa-si implineasca dorintele fara a se gandi la chestiunile imitarii si a asemanarii, in care se implica. Aceasta devine o tragedie, atunci cand ei merg atat de departe, incat sa comita pacate majore cum ar fi zinaa, prin imitarea a ceva care nu face parte din religia musulmanilor si care ar putea deveni chiar kufr.

Unii s-ar putea mira si intreba, oare sa renuntam la iubire, pai in aceasta zi noi ne exprima sentimentele si emotiile - ce este rau in asta?

Raspunsul este:

1. Este o greseala a confunda ceea ce se numeste a fi aceasta zi, cu intentia ascunsa in ea. Iubirea la care se face referinta este cea romantica, a indragostitilor, a "prietenilor". Este cunoscuta a fi o zi a promiscuitatii si a relatiilor fara limite, sau restrictionari. Nu este vorba de iubirea pura, intre barbat si sotia lui, sau intre femeie si sotul ei, sau cel putin, nu se face diferenta intre iubirea legitima, in relatia dintre sot si sotie, si iubirea interzisa a indragostitilor. Aceasta sarbatoare este menita pentru ca toata lumea sa exprime iubire.

2. Exprimarea sentimentelor si a emotiilor nu este o justificare pentru un musulman, pentru a aloca o zi de celebrare a propriilor lui idei, si sa o numeasca sarbatoare, sau sa faca din ea o festivitate sau Eid. Cu atat mai mult cu cat aceasta este una dintre sarbatorile nemusulmane.
In Islam un sot isi iubeste sotia in tot cursul anului, si isi exprima dragostea pentru ea, in cadouri, versuri sau scrisori, in tot cursul anului, nu numai intr-o singura zi a anului.

3. Nu exista nici o religie care sa incurajeze pe adeptii ei a se iubi si a se ingriji unii de altii, la fel de mult ca Islamul. Asta este valabil in orice moment in timp si in toate circumstantele, nu numai intr-o zi anumita. Intr-adevar, Islamul ne indeamna sa ne exprimam emotiile si iubirea in orice clipa, asa cum Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Daca un barbat isi iubeste fratele, sa-i spuna ca il iubeste." (Abu Dawood, 5124; al-Tirmidhi, 2329; sahih).
Si el , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Pe Cel in mana Caruia se afla sufletul meu, nu veti intra in Paradis pana ce nu veti crede cu adevarat, si nu veti crede cu adevarat, pana ce nu va veti iubi unul pe altul. Sa nu va spun eu un lucru pe care daca il veti face, va veti iubi unul pe altul? Raspanditi (salutul de) salaam intre voi." (Muslim, 54)

4. Iubirea in Islam este mai generala si mai cuprinzatoare; nu este restrictionata la un singur fel de iubire, cea dintre un barbat si o femeie. Exista multe feluri de iubire. Este iubirea pentru Allah, pentru Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si pentru companionii acestuia, Allah sa fie multumit de ei, iubirea pentru oamenii buni si drepti, iubirea si sprijinirea religiei, iubirea martiriului de dragul lui Allah. Sant multe feluri de iubire. Este o greseala periculoasa a restrange acest inteles larg, la un singur inteles al iubirii.

5. Ceea ce cred oamenii, ca iubirea inainte de casatorie, este un lucru bun, este fals, asa cum dovedesc studiile si experienta reala de viata. Din studii conduse de Universitatea din Cairo , asupra asa numitei "casatorii din iubire" si "casatorii traditionale" a rezultat ca:
In casatoriile care au urmat unei povesti de dragoste, 88% din cazuri au sfarsit in esec, ceea ce inseamna ca rata succesului a fost de 12%. Insa in cazurile unei casatorii traditionale, rata succesului a fost de 70%. Cu alte cuvinte, rata succesului casatoriilor traditionale a fost de 6 ori mai mare decat cea a casatoriilor "din dragoste".(Risaalah ila Mu’minah, p. 255).

Acum sa ne uitam la starea lucrurilor in societatile din vest, unde Ziua lui Valentin este sarbatorita, si sa intrebam care este situatia relatiilor maritale in aceste societati, si daca aceste sarbatori au influentat pozitiv relatiile dintre soti si sotii?
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Studile lor si statisticile arata urmatoarele:
1.In America studiul facut in anul 1987 ne arata ca 79% dintre barbati isi bat femeile ,in special daca acestia sunt casatoriti( Ziarul AL-Qabas 15/1988)

2.Un studiu sustinut de Biroul National American pentru sanatate psihica ne arata:
-17% dintre femei ajung in camerele de urgenta ca si victime ale agresiuni sotilor lor sau a logodnicilor.
-83% dintre cei care fusesera internati anterior cel putin o data, pentru vindecarea ranilor, au suferit aceste traume ca rezultat al batailor administrate.
Studile ne spun ca sunt mai multe femei care nu merg la spital pentru un tratament si stau cu cei care le-au batut in casa.
3-Intr-un raport al Agentiei Centrale Americane pentru exeminatie este stabilit ca la fiecare 18 secunde o femeie e batuta de sotul ei undeva in America.
4-Revista americana "Time" arata ca in jur de 4,ooo neveste din aproximativ 6 milioane care sunt batute mor din cauza acestor batai.
5,Un studiu German spune ca nu mai putin de 100.000 de femei anual sunt expuse la abuzuri psihice din partea sotilor lor sau a barbatilor cu care traiesc.Cifra exacta poate depasi un milion.
6.In Franta aproximativ 2 milioane de femei sunt batute
7.In Marea Britanie la un vot de opinie in care 7.000 de femei au participat 28% din ele au fost batute de catre sotii lor sau de concubini
Deci cum sa credem ca Valentine's Day este un beneficiu pentru cuplurile casatorite?Adevarul este ca e o chemare pentru mai multa permisivitate si imoralitate, si o formare a relatilor interzise.

Barbatul care isi iubeste sincer sotia nu are nevoie de aceasta zi ca sa-si aminteasca ceea ce simte pentru ea.El isi exprima dragostea fata de ea oricand in toate ocazile.


Atitudinea musulmanilor fata de Valentine's Day

Din dicutia de mai sus atitudinea musulmanilor fata de aceasta sarbatoare trebuie sa fie clara:

1. El nu trebuie sa o serbeze,sau sa se alature cu ceilalti care o sarbatoresc,deoarece este interzis sa celebram festivalurile altora

Al-Haafiz al-Dhahabi (Allah sa aiba mila de el)a spus: Daca crestini au un festival si evrei altul care apartine doar lor,atunci musulmani nu trebuie sa se alature lor,asa cum nu ii urmeaza in religia lor si directia lor de rugaciune” (Tashabbuh al-Khasees bi Ahl al-Khamees, al-Hikmah magazine, 4/193).

Un principiu de baza a unuia dintre predecesori piosi a fost "al-walaa’ wa’l-baraa"(loialitate si prietenie versus negare ),este obligatoriu pentru fiecare sa spuna Laa ilaaha ill-Allaah Muhammad Rasool Allaah si sa urmeze acest principiu.Deci el trebuie sa iubeasca pe credinciosi ,sa nu-i urmeze pe cei care nu cred si sa fie diferit fata de ei.Pe langa toate acestea cand musulmani ii imita ii face pe ei sa se bucure ,inimile lor se umple de fericire.Daca o fata musulmana serbeaza aceasta zi pentru ca o vede pe Hilay sau Margaret facand asa,aceasta incontestabil reflecta ca ii urmeaza si accepta traditile lor.Dar Allah spune in Sfantul Quran: Traducerea sensurilor:[al-Maa’idah 5:51]
"O voi cei care credeti!Nu-i luati pe iudei si pe crestini ca aliati!Ei sunt aliati unii cu altii.Aceia dintre voi care vi-i faceti aliati sunteti ca si cum ati face parte dintre ei.Allah nu calauzeste pe calea cea buna un neam de oameni nelegiuiti"

Unul din efectele rele de a i imita arata ca daca ar fi mai multi dintre ei ,ar fi si mai multi care ii vor urma si ii vor sprijini.Cum poate fi potrivit pentru un musulman care recita in fiecare rakah: Pe drumul drept Tu fii-ne Calauzitor,drumul celor cu care fost-ai Tu Daruitor nu a celor pe care Tu te-ai maniat nici al ratacitilor ..( Quran -Traducerea sensurilor -Al-Fatiha 6-7)
Sa-I ceri lui Allah calauzire si sa te fereasca de mania Lui si de cei care sunt rataciti apoi mergi de bunavoie dupa ei si cu draga inima.

Statisticile indica ca Valentine's Day este numarul doi dupa Craciun ca si popularitate.Asa ca este clar ca sarbatoarea iubirii este unul din festivalurile crestinilor iar inaintea ei este celebrarea zilei de nastere a lui Isus(pacea fie cu el).Deci nu este permis pentru musulmani sa participe la aceste sarbatori pentru ca ne-a fost comandat sa fim diferiti de ei ,fata de obiceiurile lor,fata de lucrurile care apartin lor in exclusivitate,asa cum avem enuntat in Sfantul Quran , in Sunna profetului Mohammad sallallahu alehi wa sallam., si in opinia majoritara a invatatilor.

Ei nu trebuie sa-i ajute pe crestini si evrei in sarbatorile lor,pentru ca aceste sarbatori fac parte din ritualurile lor iar ajutandu-i este ca si cum am accepta sa-si manifeste necredinta si facandu-i castigatori.Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah( Allah sa aiba mila de el)a spus: Nu este permis pentru musulmani sa-i imite, in tot ceea ce este specific sarbatorilor lor,chiar daca este vorba despre mancare ,haine ,impodobiri,baie sau schimbarea obiceiurilor zilnice in viata de zi cu zi,sau in adorare.In consecinta ei nu trebuie sa ia parte la nici un ritual de a lor din contra ziua musulmanului , trebuie sa fie ca oricare alta zi...nimic special.Majmoo’ al-Fataawa, 25/329)
3.El nu trebuie sa ajute nici un musulman in a sarbatori aceste zile.Din contra ar trebui sa-l denunte pe cel care o face,pentru ca musulmani nu trebuie sa o sarbatoreasca iar sarbatorirea este un mare rau care trebuie denuntat.
Shaykh al-Islam Ibn Taymyah a spus: Asa cum nu trebuie sa le imitam sarbatorile in acelasi timp trebuie sa nu-i ajutam pe musulmani sa o faca,mai curand trebuie sa le spunem sa n-o faca.(al-Iqtidaa’, 2/519-520)
Bazandu-ne pe ceea ce Ibn Taymiyah a spus nu este permis pentru musulmani care sunt oameni de afaceri sa distribuie cadouri de Valentine's Day chiar daca sunt felicitari sau flori sau orice altceva.Similar nu este permis pentru cineva sa accepte cadoul ptr aceasta ocazie,pentru ca aceasta arata aprobarea acestui festival.Unul dintre cei care cheama la islam a spus :Am mers la o florarie intr-o tara musulmana si am fost socati sa vedem ca erau pregatiti pentru aceasta ocazie cu covorase rosii la intrare, afise rosii ,si decoratiuni.Am intalnit pe cel care lucra acolo si l-am intrebat de ce au decorat atat de mult floraria .Iar el ne-a spus ca decoratiunile inca nu s-au finalizat.."inca mai avem"a spus....Apoi ne-a zis ca este uluit de aceasta deoarece fusese crestin era nou convertit la islam..el stia despre aceasta inainte de a deveni musulman, deci cum clientii lui erau musulmani si nu crestini?Alte magazine sunt pline de trandafiri rosii care sunt vandute la preturi foarte ridicate .Cand una din surorile care cheama la islam s-a inscris la o adunare a unei studente care tinea o lectura intr-o clasa a constatat cu dezamagire ca toate cele prezente aveau cate ceva rosu.Una avea un trandafir rosu,alta o panglica rosie ,sau batista rosie,geanta etc

Vai pentru fetele musulmane!!!
Printre lucrurile pe care le vedem la musulmani in aceasta sarbatoare se numara:
1-Toate studentele hotarasc cu prietenele lor sa poarte o panglica rosie la incheietura maini drepte
2-Sa poarte ceva rosu..aceasta a ajuns sa ne faca sa credem anul trecut cand am intrat intr-o clasa ca este o uniforma
3-Baloane rosii pe care sta scris" I Love You".De obicei ei le aduc afara la sfarsitul orelor intr-un loc in care profesorii nu-i pot vedea
4-Trandafiri rosii
In febroarie 14 un grup de studente au intrat in camera de lectura fiecare imbracata cu ceva rosu,cu un abtibild in forma de inimioara atasat pe fata,si purtand machiaj rosu.Au inceput sa schimbe cadouri rosii intre ele urmate de imbratisari calduroase.Aceasta se intampla in multe universitati din tari Islamice chiar si in universitati Islamice.In alte cuvinte ei sarbatoresc.... Sfantul Valentin
Al-Mawsoo’ah al-‘Arabiyyah(enciclopedia araba) spune ca sunt niste obiceiuri speciale de Sfantul Valentin cum ar fi:-Scrierea poeziilor de dragoste in felicitari si daruirea lor persoanelor iubite,uni deseneaza imagini hazli in aceste felicitari si cea mai comuna expresie este ...."BE MY VALENTINE".

Europenii inca serbeaza aceasta sarbatoare.In Marea Britanie vanzarea de flori ajunge la 22 de milioane.Mai multa ciocolata este consumata in aceasta zi si companiile ofera mesaje gratuite in websiturile lor.
Sfantul Valentin a fost acceptat de multe tari musulmane si arabe,si chiar a ajuns in inima islamului(in peninsula Araba)In Riyadh pretul trandafirilor s-a ridicat intr-o maniera uimitoare deci un singur trandafir costa 10 dolari(36 de riyals) pe cand cu o zi inainte acesta costa 5 riyals.Unele magazine sunt pline de felicitari si cadouri gata impachetate pentru aceasta zi..iar unele familii agata trandafiri rosii la ferestrele lor in acea zi.
In unele tari din Golf centrele comerciale si hotelurile organizeaza spectacole de Valentine's Day.Urmarind obiceiurile paganilor,unele restaurante il pun pe idolul iubirii din mitul Roman ..Cupidon aproape dezbracat tinandu-si arcul si sageata sa.
Cea mai mare nebunie intalnita de Sfantul Valentin a fost intr-un magazin in Kuwait.Patronul a importat iepurashi vii cu ochi rosii din Franta, le-a pus panglica rosie la gat si i-a pus in cutii mici pentru a fi dati ca si cadou.

Trebuie sa ne opunem acestor practici folosind toate posibilitatile.Responsabilitatea este cu noi toti.

Nu trebuie sa acceptam felicitarile de Valentine's Day pentru ca nu este sarbatoarea musulmanilor.Daca vreun musulman este felicitat in aceasta zi nu trebuie sa intoarca felicitarile.Ibn al-Qaim(Allah sa aiba mila de el) a spus:In legatura cu felicitarea ne-musulmanilor pentru sarbatoarea lor ..este haram este opinia majoritatii invatatilor.Este ca si cum i-am felicita ca se inchina crucii.Este chiar mai rau la Allaah si mult mai urat de catre El,decat sa-l feliciti pe unul ca bea alcool sau comite vreo crima etc...Foarte multi dintre acestia nu au respect fata de religie pentru ca fac asta si ei nu realizeaza oroarea actiunilor lor.De cate ori felictam o persoana pentru pacatul care il comite,inovatie,sau necredinta ne expunem supararea lui Allah.(Ahkaam Ahl al-Dhimmah, 1/441-442)
5- Noi trebuie sa explicam musulmanilor natura adevarata a acestei sarbatori si a celorlalte care sunt tinute de ne-musulmani,sa nu se lase inselati de ei si sa inteleaga ca trebuie sa ne distingem de religia lor pentru a ne proteja Aqeedah(credinta) de orice ce ar putea sa-i aduca prejudicii.
Diferite Fatwa date de cativa invatati despre Valentine's Day

Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen (Allah sa aiba mila de el)

Intrebare: Recent Valentine's Day a devenit foarte speciala printre fetele studente.Aceasta este una din sarbatorile crestinilor.Ele poarta doar rosu in acea zi chiar si la ciorapi vom vedea culoarea rosie.Vreau sa ne spuneti regulile pentru a sarbatori aceasta zi.Ce ati putea sa-i sfatuiti pe musulmani ?

Raspuns: Sarbatorirea acestei zile nu este permisa din mai multe motive:
1-Este o sarbatoare inovata care nu are nici o baza in shariah
2-Cheama ca oameni sa-si tina inimile si mintile ocupate cu prosti care ii duc departe de calea predecesorilor piosi(Allah sa fie multumit de ei),deci nu este permis sa faci in acea zi nici un obicei care ar putea semana ca sarbatorire chiar daca are legatura cu mancatul ,purtatul hainelor schimbul de daruri..etc.Musulmanii trebuie sa fie mandri de religia lor si sa nu fie slabi in caracter ,sa nu urmeze pe oricine face zgomot.Cer Lui Allaah sa protejeze musulmani de tentatile vizibile si invizibile si sa aiba grija de noi calauzindu-ne.Si Allah stie mai bine

Fatwa Shaykhului ‘Abd-Allaah ibn ‘Abd al-Rahmaan ibn Jibreen in legatura cu aceasta sarbatoare

Raspunsul sau a fost urmatorul:
In primul rand nu este permis sa sarbatorim asemenea festivaluri inventate ,este o inovatie ,o bidah ,care nu are nici un suport in shariah..Avem haditul Aishei(Alah sa fie multumit de ea)care a spus ca profetul Mohammad salla-llahu alehi wa sallam a zis: Oricine aduce ceva care nu face parte din religia noastra va fi respins.
In al doilea rand aceasta sarbatorire implica imitatia ne-musulmanilor si venerarea a ceea ce ei venereaza si respectarea sarbatorilor lor.Un alt hadith spune: "Oricine ii imita este unul dintre ei"
In al treilea rand lucrurile care rezulta din aceasta sarbatorire sunt: Petreceri,muzica,cantat,amestecul dintre barbati si femei etc...Si toate celelalte lucruri care sunt haram.Unul care ii pasa de sine trebuie sa stea departe de toate aceste pacate si de toate actiunile care il conduc spre acestea.

Nu este permis nici sa vindem aceste cadouri sau trandafiri daca cineva stie ca vor fi cumparate pentru a sarbatori aceasta zi.
Fatwa comitetului :

Comitetul de fatwa a fost intrebat despre aceasta problema iar ei au raspuns:

Este haram pentru musulmani sa ajute la acest festival sau la oricare festival ,sub orice forma chiar daca este vorba de mancare,bautura,vanzare,cumparare etc.Pentru ca facand toate acestea inseamna sa ajutam persoana respectiva la pacat

Allah subhana w Taala spune in Sfantul Quran:Traducerea sensurilor:al-Maa’idah 5:2

"....Intrajutorati-va in plinirea faptelor bune si in evlavie dar nu va ajutati la pacat si la nedreptate."

Deci muslmanul trebuie sa adere la Quran si la Sunna in toate aceste chestiuni.

In final va oferim niste sfaturi:

Ei trebuie urgent sa discute cu cei care tin slijbele in mosqei sa-i avertizeze pe oameni.Trebuie explicat aceste chestiuni imamilor si sa le spuna cand este aceasta zi sarbatorita.Trebuie sa le dea o copie a deciziei luata de comitet si a marilor invatati precum Shaykh Muhamamd ibn Saalih ibn ‘Uthaymeen Allah sa aiba mila de el.Fiecare persoana trebuie sa faca acest efort si sa anunte imamul din mosqeea apropiata.

2-Fiecare profesor trebuie sa prezinte realitatea acestei sarbatori si sa averitzeze studenti despre ea.Ei vor fi intrebati intr-o zi de catre Allah.Trebuie sa le explice ca este haram si sa le arate fatwa comitetului.

3-Fiecare persoana trebuie sa-si atentioneze familia sa sta departe de aceasta sarbatoare.Daca are frati sau suriori la scoala sa le spuna sa dea mai departe despre aceasta.

Ii cerem lui Allah sa ne protejeze pe noi muusulmani de tentati si de orice rau care vine din noi sau din exterior ,pentru ca El este Cel care Aude Totul,EL este Cel care ne Raspunde rugilor noastre.Fie ca Allah sa trimita binecuvantari asupra profetului Mohammad si asupra familiei lui si a companionilor

sursa: islamqa.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum

Mashallah dragele mele surori, multumim foarte mult pentru informatii sunt foarte utile. Mai ales ca din pacate chiar si in tarile islamice aceasta sarbatoare a necredinciosilor incepe sa capete proportii. Multe mall-uri aici in Kuwait sunt decorate specific pentru aceasta sarbatoare. Si din pacate multi musulmani care nu stiu semnificatia ei au tendinta de a spune ca este ceva frumos si dragut....etc.

Este bine ca ati scris despre subiect si mai ales despre indatoririle noastre cu privire la aceste sarbatori imprumutate de la necrednciosi.

Trebuie sa fim atenti si vigilenti si mai ales trebuie sa vorbim comunitatii noastre aducand argumente din Coran si din Sunnah ca aceste tipuri de sarbatori Profetul(saws) le-a dezaprobat categoric.

Ar trebui sa vorbim copiilor nostri mai mult de Eid-urile Islamice si de ceea ce Profetul(saws) ne dat voie sa sarbatorim.

Spre exemplu tot aici in Kuwait este o mare comunitate de crestini si chiar si de Craciun vezi brazi impodobiti prin magazine.

Copiii sunt atrasi de luminite si de ceea ce este ornat frumos. Eu ce fac pentru fetita mea, este sa o fac sa iubeasca sarbatorile islamice, asa ce de Eid ii pregatesc o zi pe care nu o uita tot anul. Mergem la piata de animale, imoreuna alegem mielul, o las sa se joace cu el, sa participe la activitatile din bucatarie. Anul trecut de Eid avea exact 2 ani. Am luat-o cu mine la bucatarie si am lasat-o sa se joace in bolul unde aveam legumele curatate si puse in apa. Am aranjat casa frumos, hainute noi si frumoase, nasheed-uri despre Profet(saws) si Coranul e ceea ce am ascultat. Am scris cu diferite culori mai multe ayah din Coran si le-am lipit de peretii din camera ei.

A fost extraordinar de bucuroasa. Ca sa nu mai spun de zilele in care ne-am adunat cu toata familia sotului meu.

Trebuie sa ii facem sa iubeasca sarbatorile noastre si nu ale lor, sau sa simta vreo atragere fata de toate decoratiile pe care le fac in zilele lor de sarbatoare. Islamul nostru este calea corecta, si trebuie sa ii invatam sa fie mandri si bucurosi ca sunt musulmani si nu sa fie rusinati.

Inshallah Allah(swt) sa ii tina in paza Lui pe toti copiii si toti sa iubesca Islamul asa cum este el, fara inovatii. Ameen
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asaalamu 3aleikom

MashaAllah surioara,iti multumim ca ne-ai dat idei ...

Allah sa va binecuvanteze familia

jazakAllah khairan

wa 3alikom salam
 

umm aisha

Junior Member
Cine a inventat Sfantul Valentin???

As'salamu aleikom wa rahmatullah wa barakatuh


Fiti atenti la sarbatorile pagane care ne invadeaza vietile tot mai mult. Nu cadeti in capcana lui Sheytan. Fiti cu teama de Allah (subhanu wa Ta'ala) si tineti-va departe de aceste inovatii. Allah sa ne indrume pe toti pe calea cea dreapta amin.



[yt]qU1pXggr9Tg[/yt]
 
Top