Este permis sa folosim kohl atunci cind iesim din casa?

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.

Intrebare: Este permis sa folosim kohl atunci cind iesim din casa?

Raspuns:

Laudat fie Allah

Fiecare femeie dreptcredincioasa are obligatia de a-si acoperi frumusetile si sa nu isi arate gatelile in fata barbatilor care nu sint ma7ram pentru ea, pentru ca in Qu’ran Kareem Allaah Subhanu Wa Ta’ala ne spune (traducerea sensurilor):

“Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea lor, sa nu-si arate gatelile lor, afara de ceea ce este pe dinafara, si sa-si coboare valurile peste piepturile lor! Si sa nu-si arate frumusetea lor decit inaintea sotilor, sau a parintilor lor, sau a parintilor sotilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor sotilor lor, sau a fratilor lor, sau a fiilor fratilor lor, sau a fiilor surorilor lor, sau a muierilor lor, sau a acelora pe care le stapinesc miinile lor drepte, sau a slujitorilor dintre barbati, care nu mai au dorinta, sau a copiilor mici care nu stiu ce este goliciunea femeilor. Si sa nu loveasca cu picioarele lor, astfel incit sa se afle ce podoabe ascund ele! Si caiti-va cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fata de Allah, pentru ca voi sa izbinditi!” [Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah al-Noor, aya 31 - 24:31]

Printre podoabe se numara kohl-ul, machiajul, bijuteriile etc.

Cu privire la primele cuvinte ale acestui verset - “Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea lor, sa nu-si arate gatelile lor, afara de ceea ce este pe dinafara” – ceea ce este pe dinafara semnifica imbracamintea, abaya sau vreun alt vestmint impreuna cu 7ijabul, si orice se dezveleste fara intentie – de exemplu atunci cind bate vintul.

Ibn Katheer (Allaah sa aiba mila de el) a spus: ea nu ar trebui sa arate nici una din gatelile sale fata de cei care nu ii sint ma7ram, in afara de acelea care nu pot fi ascunse. Ibn Mas’ood a spus: Cum ar fi rida‘ (mantia) si hainele – nu este nici un pacat, deoerece acestea nu pot fi ascunse.

Invatatul Muhammad al-Ameen al-Shanqeeti (Allaah sa aiba mila de el) a spus: Cea mai corecta dintre cele doua opinii este cea a lui Ibn Mas’ood (Allaah sa fie multumit de el), pentru ca el spune ca podoabele exterioare sint cele care atrag atentia.

Este haraam ca o femeie sa isi arate gatelile, iar daca evita acest lucru castitatea si onoarea ei vor fi aparate. .

Prin Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (17/128) ni se aduce la cunostinta urmatoarea problema: Multe femei folosesc kohl, iar cind li se spune ca daca il poarta pentru a se infrumuseta si ies astfel din casa este haraam, ele raspund ca este Sunnah. E adevarat?

Raspuns: Utilizarea kohl-ului este recomandata in Islam, dar IN NICI UN CAZ in sensul ca femeia are voie sa iasa astfel pe strada, aratindu-si frumustea, indiferent daca este vorba despre kohl sau despre altceva. Daca se infrumuseateaza astfel, numai sotul si barbatii care ii sint ma7ram o pot vedea asa. Pentru ca Allah Subhanu Wa Ta’ala ne spune in Qu’ran Kareem (traducerea sensurilor): “…Si sa nu-si arate frumusetea lor decit inaintea sotilor…” (Qu’ran, traducerea sensurilor, fragment din Soorah al-Noor, aya 31 - 24:31).

In concluzie: nu este permis ca o femeie sa poarte kohl in fata barbatilor care nu ii sunt ma7ram, pentru ca a purta kohl se incadreaza la capitolul infrumusetare.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 
Top