Inmormantarea islamica

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu.Allah sa ne faca dintre cei care vor locuii in Paradis alaturi de cei iubiti.Am deschis acest theard, pentru a aduce la cunostinta unele conduite fata de musulmanul decedat.Si sa stim in sha Allah cum sa procedam cand vom fi pusi in aceasta situatie.Din pacate foarte multe obiceiuri care nu apartin religiei islamice se practica in ziua de azi in comunitatea musulmana.Voi enumera cateva dintre ele in sha Allah si va rog sa veniti cu completari.

Trebuie sa stim ca nu la moramnt se citeste Quranul la moramant se fac rugi"
Profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) i-a invatat pe companioni sa faca urmatoarea ruga la vizitarea mormintelor.Pacea fie cu voi "locuitori ai mormintelor dintre cei care cred si musulmanilor.Si noi cu voia lui Allah va vom urma,Allah sa-i ierte pe inaintasi nostri si pe cei amanati si vom cere lui Allah bunastare atat pentru noi cat si pentru voi.

(tirmizi)

Nu este permis sa punem flori si lumanari la mormninte ca si cei care nu cred ..de asemenea nu este permis sa punem apa pe morminte doar daca este pentru un motiv anume.
Doliul in islam este de 3 zile exceptand cazurile cand moare sotul ,in situatia asta doliul este de 4 luni si 10 zile cum ne spune si Allah in sfantul Quran....


"Aceia dintre voi care se savarsesc din viata si lasa dupa ei sotii,ele trebuie sa astepte o perioada de patru luni si 10 zile.Dupa ce au implinit timpul lor nu mai e nici un pacat pentru voi pentru ceea ce fac ele cu sine dupa cuviinta.Si Allah este Binestiutor a toate cate le faceti"

(Quran-traducerea sensurilor 2:234)

Profetul mOHAMMAD (PACEA SI BINECUVANTEREA LUI ALLAH FIE ASUPRA SA) a spus:Este interzis pentru orice femeie care crede in Allah si in ziua de apoi sa tina doliu mai mult de 3 zile pentru oirce membru de familie cu exceptia sotului ei ptr care trebuie sa astepte 4 luni si 10 zile.
(bukhary si muslim)

Doliul in islam inseamna sa nu se parfumeze sa nu se aranjeze punand khohl etc..Sa astepte 40 de zile si sa-si schimbe modul de viata este inovatie care a fost introdusa in lumea musulmana.ACESTA ERA O TRADITIE A FARAONULUI crezand ca sufletul celui decedat vine inapoi in corp dupa 40 de zile.

femeile sa nu participe la inmormantari....
profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) le-a spus femeilor sa nu participe la inmormantari
Um ATIYAH A SPUS: ne este interzis sa participam la inmormantari dar aceasta interzicere nu a fost obligatorie pentru noi

(bukhary si muslim)

Majoritatea scolilor cred ca aceasta interzicere este de fapt un lucru neplacut ca femeia sa participe.Cele 4 scoli de fiqh spun acelasi lucru.Este de preferat ca femeia sa nu urmeze funerarile procesul de inmormantare,este permis dar e neplacut.


CONDUINTA FATA DE MUSULMANUL DECEDAT

Cum se spala un musulman.
Cum se inmormanteaza un musulman.
Salatul Janaza.


Cand profetul saaws a murit, Abu Bakr nu era de fata , el era plecat in orasul Sunh si cand vestea mortii profetului saaws a ajuns la el, s-a indreptat imediat catre Medina .
Profetul saaws a decedat in casa A`yshei raa. Cand Abu Bakr raa s-a intors l-a gasit pe profet saaws acoperit cu un material verde, el a dat la o parte acel material si cand i-a vazut fata a inceput sa planga; l-a sarutat pe profet saaws pe obrazul drept si a spus:

“O, Trimis al lui ALLAH, esti bun si esti pur atat viu cat si mort, iar moartea pe care ALLAH ti-a scris-o ai gustat-o si de azi nu vei mai avea nicio durere.”
El a iesit afara si oamenii erau foarte tristi si dezorientati (n.p.din cauza starii de sanatate a profetului), iar vestea mortii profetului saaws a fost un soc foarte mare, asa cum a relatat Anas, ALLAH sa fie multumit de el:

“Cum a murit profetul saaws, cum s-a asternut negura in Medina si multi dintre oameni si-au pierdut cmpatul.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Omar raa, a pus mana pe o sabie si a spus:

“Cine spune ca trimisul lui ALLAH este mort, o sa ii tai capul; ba din contra, el s-a dus sa-L intalneasca pe ALLAH, asa cum s-a dus si Moise si nu s-a mai intors. Si voi taia mainile si picioarele aceluia care spune ca Trimisul lui ALLAH a murit.”

Utman raa s-a asezat jos, Aly nu a mai putut vorbi si Bilal mergea dezorientat.
Vazandu-i pe ei in starea in care erau, Abu Bakú l-a strigat pe Omar de trei ori si toata lumea s-a strans in jurul lui. Abu Bakú le-a spus:

“O, voi oameni! Cel care il adora pe Muhammad, sa stie ca Muhammad a murit, iar cel care Il adora pe ALLAH sa stie ca ALLAH este in ceruri si El nu moare , El este Vesnic Viu.”, iar apoi le-a recitat lor din Coran:


“ Si Muhammad nu este decât un trimis- si au mai fost înainte de el si alti trimisi. Daca el ar muri sau ar fi ucis, v-ati întoarce voi pe calcaiele voastre? Cel care s-ar intoarce pe calcaiele lui nu i-ar aduce lui ALLAH nicio stricaciune. Si ALLAH il va rasplati pe cei multumitori.”
(Surat Al-`Imran: 144)

Omar raa, cand a realizat acest lucru a lesinat si s-a jurat ca parca ar fi auzit prima oara acel verset (desi il mai auzise si inainte).

Moatea profetului Muhammad saaws a fost cel mai grav moment din viata musulmanilor.
In sprijinul acestei afirmatii o sa relatam urmatoarea intamplare.
Dupa moartea profetului saaws, Abu Bakr i-a spus lui Omar:
“Hai sa mergem s-o vizitam pe Umm Ayman!”
Ea era doica profetului saaws,cea care l-a alaptat, o persoana pe care profetul saaws a cinstit-o si a iubit-o (n.p. toata viata sa) si careia i-a spus:
“Tu esti mama mea dupa mama mea.”
Ei s-au dus s-o viziteze asa cum obisnuiau sa faca impreuna cu profetul saaws si atunci cand i-a vazut a inceput sa planga amintindu-si de profet saaws, cum venea la ea impreuna cu ei si a continuat sa planga foarte mult, atunci ei au intrebat-o:
“Ce te face sa plangi, o, Umm Ayman? Nu stii ca ceea ce este la ALLAH este mai bun pentru Trimisul lui ALLAH? El este langa ALLAH, in paradisul vesnic, s-a odihnit de toate necazurile, greutatile si supararile acestei lumi.”
Si ea a raspuns:
“Jur ca situ toate astea dar plang pentru ca odata cu moartea profetului saaws s-a oprit revelatia Coranului.”

Aceasta este o corecta si adevarata intelegere a adevaratei nenorociri care a urmat mortii profetului saaws.
Umm Ayman plangea pentru ca odata cu moartea profetului saaws, se sfarsise si revelatia Coranului si odata cu sfarsitul revelatiei se sfarsise si un mare bine care venea cu ea.

Moartea profetului este o dovada ca revelatia a fost desavrsita si incheiata si dupa aceea au inceput sa apara multe lacune.
Prezenta profetului saaws printre musulmani a fost o dovada a protectiei lui ALLAH.


“ALLAH nu a dorit sa-i osandeasca,
atunci cand te aflai si tu printre ei![...]”
(Surat Al-`Anfal: 33)

Prezenta profetului saaws a fost o bariera impotriva raului, a clevetirilor.
A spus profetul saaws:

“Stelele sunt o garantie a existentei cerului, daca ele vor disparea, cerul va cadea si aceasta va insemna sfarsitul lumii.
Eu sunt o garantie pentru companionii mei, iar cand voi muri, ei vor fi incercati.”

Moartea profetului saaws a fost cea mai mare nenorocire care s-a abatut asupra companionilor, ALLAH sa fie multumit de ei, ei isi prezentau unii altora condoleante si aceasta pentru ca pentru ei moartea lui saaws era un mare necaz.


Modul de spalare a musulmanului decedat

Trimisul saaws i-a spus lui Anas:

“Sa-i speli pe morti pentru ca in aceasta fapta este o intelepciune pentru om.”

Trebuie ca noi sa invatam cum sa spalam un musulman care a decedat si trebuie sa acordam importanta acestui lucru, deoarece noua tuturor ne va veni randul sa fim spalati.

1. Prima conditie pe care trebuie s-o indeplineasca cel care-l spala pe mort este ca el sa fie `amin- el trebuie ca in cazul in care vede ceva rusinos, un lucru neplacut la decedat sa nu vorbeasca despre el si asta pentru ca moartea este, daca se poate spune asa, un fel de rusine. Celui decedat i se poate schimba culoarea fetei, se poate inegri, din corpul lui poate curge sange sau alte lucruri neplacute, iar cel care il va spala va trebui sa-si practice religia asa cum trebuie, sa pastreze tacere asupra lucrurilor neplacute pe care le vede.
Desigur ca unii oameni, atunci cand mor, fetele lor devin luminoase sau pot chiar zambi.
Nu este permis sa vorbim de un musulman, nici viu, nici mort.
Asa cum a spus profetul saaws:

“Cel care ascunde o fapta rusinoasa de-a fratelui sau, ALLAH ii va acoperi lui in Ziua de Apoi faptele sale rele, iar cel care denunta un rau al unui frate de-al lui, ALLAH il va denunta pe el in Ziua de Apoi.”

2. Cel care spala decedatul, trebuie sa cunoasca legea islamica in ceea ce priveste spalarea mortilor. Astazi se intampla multe lucruri si uneori acestea sunt blasfemii indreptate asupra decedatilor.
La splarea celui decedat sunt indreptatite in primul rand rudele apropiate ale mortului.
Trimisul lui ALLAH saaws, a fost spalat de rudele sale apropiate, de Aly raa si de Fadl Ibn Abbas, nepotul sau.
Se poate ca sotul sa-si spele sotia si invers si dovada acestui lucru este relatarea urmatoare:

Intr-o zi profetul saaws i-a spus A`yshei:
“Ce parere ai daca mori inaintea mea, te pregatesc si-ti fac rugaciunea de inmormantare?”
Si A`ysha a raspuns: “Si dupa ce faci toate acestea te insori cu alta?” Ea era recunoscuta pentru gelozia ei. Auzind cele spuse de ea, profetul saaws a ras.
De asemenea Asma , sotia sa, a fost cea care l-a spalat pe Abu Bakr.

Cateva reguli in privinta spalarii mortilor:

• Daca o femeie a decedat si nu exista femei care sa o spele, iar barbatii care exista nu sunt dintre rudele sale cu care ea nu se poate casatori (tata, fiu, frate), atunci ei i se face doar tayammum si nu se mai spala si la fel se procedeaza si in cazul in care decedatul este un barbat si nu exista barbati care sa-l spele, iar femeile existente nu sunt dintre cele cu care el nu se poate casatori.
• Unii teologi sunt de parere ca se poate ca femeia sau barbatul sa fie acoperiti cu un material gros si sa se toarne apa fara a fi atins corpul.
• Persoana care spala mortul trebuie sa fie dintre rudele apropiate: 1,2,3 sau 4 dar sa nu fie multe persoane.
• Musulmanul nu trebuie sa fie spalat de un kafir, de un nelegiuit sau de un dusman al sau.
• Decedatul trebuie sa fie spalat intr-o camera cu acoperis si usile trebuie sa fie inchise pentru ca sa nu se vada lucrurile neplacute; de aceea este preferabil ca respectiva camera sa fie parfumata pentru ca eventualele mirosuri sa nu se simta.
• Corpul decedatului trebuie sa fie pus pe un loc inalt la spalare trebuie sa se foloseasca multa apa, iar apa folosita trebuie sa aiba o temperatura potrivita.
• La splare se folosesc pe langa apa, ….sapun, parfum si giulgiul cu care se inveleste corpul mortului dupa ce a fost spalat.
• Persoana care spala mortul trebuie sa poarte manusi pentru ca atunci cand atinge partile delicate, intre el si acestea trebuie sa existe o bariera. Daca nu exista posibilitatea folosirii de manusi atunci mana celui care spala trebuie invelita in material.


In primul rand, aceasta spalare trebuie sa fie facuta cu blandete.

A spus profetul saaws:
“Cel care rupe un os al unui decedat este ca si cum ar rupe un os al unei fiinte vii.”


SPALAREA MUSULMANULUI DECEDAT PAS CU PAS

1. Acoperirea decedatului in zona situata de la ombilic in jos, pana la genunchi, indiferent ca este femeie sau barbat, cu un material.
2. Corpul decedatului se ridica putin, in asa fel incat intre locul in care sta si corp sa se formeze un unghí de ~ 30 grd., sprijinindu-i-se spatele.
3. In aceasta pozitie i se face un masaj usor in zona abdominala. Este interzis ca, corpul mortului sa fie apasat cu putere.
4. Alaturi de cel care il spala pe mort, trebuie sa existe o alta persoana care sa-l ajute si in timp ce cel care-l spala ii face decedatului un masaj usor, aceasta trebuie sa toarne apa din abundenta. Acest masaj se face cu mici pauze, pana ce corpul nu mai elimina niciun excrement. Este necesar ca sa fie folosita multa apa si multa vata pentru a curata toate impuritatile eliminate.
5. Dupa ce se face acest masaj, decedatul trebuie asezat pe partea stanga si cel care-l spala trebuie sa-i puna mana sa stanga pe spate si mana dreapta pe piept, pentru ca in acest mod, in cazul in care decedatul a suferit hemoragii, sangele va iesi pe nas si pe gura. Din pacate, astazi acest lucru aproape ca nu se mai practica.
6. Daca cel care il spala pe mort este sigur ca din corp nu mai iese nicio impuritate, va curata locul respectiv si va incepe sa-l spele spunand: “Bismillah `ala milat rasul ALLAH- sall ALLAHU alaihi wa salam”
7. (Wudu) Se incepe facandu-se ablutiunea ca si la ablutiunea fiintei vii, cu diferenta ca nu se mai fac matmada- splarea gurií si ishtinshak- spalarea nasului, pentru ca daca se introduce apa pe gura sau pe nas aceasta va iesi.
8. Se incepe cu partea dreapta, cu palma dreapta si aceasta se curata de trei ori in asa fel incat apa sa patrunda si printre degete, apoi se spala la fel de trei ori si palma stanga.
9. Se ia un tampon de vata umezit cu apa si se sterg: gura decedatului, limba si dintii, api aceasta se arunca si acest lucru este echivalentul unei matmada. In acest fel se procedeaza de trei ori, dupa care se ia un tampon de vata umezit cu apa si se curata nara dreapta de trei ori apoi nara stanga de trei ori, se arunca si dupa aceea se spala fata. Cel care spala trebuie sa-si puna palma pe fata decedatului acoperindu-i gura si nasul. Fata se spala la fel, de trei ori si daca mortul are barba, aceata se freaca in asa fel incat apa sa ajunga pana la radacina firelor de par.
10. Se spala mana dreapta de la varful degetelor pana la cot de trei ori si mana stanga in acelasi mod, tot de trei ori.
11. Se spala capul in asa fel incat apa sa ajunga la radacina firelor de par, apoi se sterg urechile.
12. Se spala piciorul drept de trei ori avand grija ca sa se spele si intre degetele de la picioare , apoi piciorul stang de trei ori.
13. Dupa ce se face wudu celui decedat in modul descris mai sus, se spala corpul cu ajutorul unui burete si folosindu-se mult sapun si apa din abundenta pentru eliminarea tuturor impuritatilor, in modul urmator:
1. (SPALAREA CU APA SI SAPUN) Corpul decedatului se spala pe partea dreapta- in fata, apoi cel care-l ajuta pe cel care spala, il ia usor de mana dreapta si de piciorul drept pe decedat astfel incat cel care-l spala sa-l poata spala si pe spate; apoi se spala partea stanga a corpului din fata si se procedeaza la fel si pentru a-l spala pe partea stanga a spatelui. Aceasta este o imbaiere pentru curatire.
2. Cea de-a doua imbaiere se realizeaza in exact acelasi mod dar se face numai cu apa.
3. Cea de-a treia imbaiere se face tot in acelasi mod, dar se face cu apa si sapun. Daca nici dupa trei imbaieri corpul decedatului nu s-a curatat de impuritati el se poate spala de mai multe ori, dar respectand un numar impar de spalari.

Cateva precizari:

• Apa folosita la spalare , la wudu nu trebuie sa-si modifice cele trei proprietati de baza: incolora, inodora, insipida; daca chiar si una dintre acestea s-a pierdut, ea nu mai este potrivita pentru wudu si ghusl.
• Imbaierea trebuie facuta de trei ori asa cum face parte din Sunna profetului saaws, care atunci cand a intrat la Umm Atia si aceasta o spala pe Zaynab a spus: “Spalati-o de trei ori: cu apa, cu sapun, iar la sfarsit parfumati-o.”
Daca cel decedat este barbat trebuie sa i se pieptene barba; iar daca este femeie trebuie sa i se despleteasca parul, sa fie pieptanata si sa i se impleteasca trei codite: una in dreapta, alta in stanga si alta intre cele doua, de aceea o femeie musulmana nu trebuie sa-si scurteze parul mai putin decat pana la umeri.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Oamenii de stiinta au spus ca daca unghiile decedatului sunt lungi ele trebuie scurtate si la fel se procedeaza si in cazul in care cel decedat are par la subrat.
• TOT CE SE IA DE LA CEL DECEDAT: UNGII, PAR (nu si parul care cade la spalare) SE IMPACHETEAZA INTR-UN MATERIAL SI SE PUNE ALATURI DE ACESTA IN GIULGIU SI ACEASTA FACE PARTE DIN SUNNA, PENTRU CA DECEDATUL TREBUIE SA PLECE INTREG CATRE ALLAH.
• Daca un musulman moare si el nu are facuta circumcizia, indiferent daca este un copil mic sau un varstnic, sub nicio forma nu va fi circumcizat..,,
• Daca decedatul este o persoana care a murit prin inecare, ardere, intr-un accident sau este mártir, corpul lui nu se spala (pentru a nu se descompune, rupe) ci i se face tayammum, spalarea cu tarana.

reguli de inmormantare:
1.Saparea groapei...trebuie sa se faca in asa fel incat mortul sa fie indreptat cu capul spre Qiblah ..aceasta este opinia majoritati scolilor
Groapa trebuie sa fie adanca, lata si inalta cat un om normal dupa cum se spune in urmatoare relatare:sapati si o faceti lata si adanca
(Abu dawood si at -tirmithi)2.Corpul decedatului se pune pe partea dreapta si cu fata spre Qiblah punand ca suport la spate si la cap o caramida pentru a ramane in aceasi pozitie cand pamantul va fi aruncat peste el.


Profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Alah fie asupra sa) a spus:Al-Qibla este pentru musulmani morti si vii
(al-baihaqi,abu Dawood si Al-Sayouti)

3.Trebuie coborat cu grija in groapa.
4.este sunna pentru cei care participa la mormantare sa arunce cate 3 mani de pamant in mormant.
5.mormantul se ridica cu o palma deasupra nivelului solului.


Multumesc pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol surioarei Maryam..Allah sa te binecuvanteze si pe tine si pe familia ta ,Amen
 
Top