Nora si soacra

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Multe nurori au uitat ca soacrele lor inainte de a deveni "soacre " au fost mame,si cu timpul vor deveni si ele(nurorile) soacre si poate vor fi in aceasi situatie.

Sunt foarte multi factori care contribuie in a avea o relatie buna cu soacra,cum ar fi:

1.Respectul.

In a respecta pe ceilalti este o calitate care trebuie sa o posedam.Islamul a comandat tinerilor sa respecte pe cei in varsta si pe deasupra in a respecta pe soacra este o obligatiune.Nu numai pentru faptul ca este mai in varsta ci si pentru ca datorita ei sunt nurori si datorita ei sotul este prezent in aceasta lume,pentru ca ea i-a dat nastere.
Femeia trebuie sa realizeze ca si ea va deveni mama si daca va avea un baiat va deveni si ea la randul ei soacra de nora .

Amr Ibn Shu;ayb relateaza cu autoritatea tatalui sau ca mesagerul lui Allah(sallahu alehy w salam)a spus: Nu este dintre noi cel care nu arata mila asupra copiilor si care nu este recunoscator celor in varsta
(Abu Dawood si At tirmidhi)

Este un alt tip de nora care o trateaza din prima zi pe soacra ca si cand ar fi dusmanul ei cel mai ingrozitor.Din cauza aceasta ea(nora) poate sa-l faca si pe sotul ei sa greseasca fata de parinti frati ,surori,chiar sa-i urasca inventant felurite intamplari care nu au avut loc,sau exagerand..aceasta tehnica este pentru al indeparta de ei .Dar aceasta viata este una care va aduce multe alte problemeHaritah ibn Wahb a relatat: L-am auzit pe profetul Mohamamd (sallalahu alehi w salam) spunand: Sa va spun despre locitori iadului?Ei sunt violenti,fara respect,si dintre cei mandri.
(muslim si buhary)

Barbatul se intoarce de la lucru si isi vade nevasta plangand el o intreba de ce..iar aceasta continua sa planga ...acesta fiind cel mai bun efect.Sotul insista pentru a afla cauza si in final nevasta raspunde pe un ton nepoliticos: Oare ce s-a intamplat?Si continua sa boceasca iar sotul devine si mai curios.... o roaga sa vorbeasca apoi ea spune: Mama ta a vorbit urat cu mine si surorile tale s-au adunat in jurul meu si m-au insultat.Dupa aceasta sotul devine sclavul sotiei si in timp de furie merge la mama lui si tipa la ea,la surorile lui..uitand de rangul mamei lui pe care Allah Preainaltul i l-a oranduit.

"Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El si sa va purtati frumos cu parinti vostri iar daca batranetile ii ajung pe unul dintre ei sau pe amandoi langa tine sa nu le ziceti lor Of si nu-i certa pe ei ci spunele lor vorbe cuvincioase/Si din indurare coboara pentru ei aripa smereniei si indurari si spune.Doamne fi indurator cu ei caci ei m-au crescut cand am fost mic.
[Traducerea Sensurilor Quran 17: 23-24]

Mesagerul lui Allah (salalahu alehi w salam) a spus: Placerea lui Allah este in a fi ingaduitor cu parinti ,si mania lui este cand ii dispretuim pe ei.


Ruperea legaturilor:

Unele nurori nici nu-si viziteaza soacrele sau nici macar nu vor sa aiba nimic in legatura cu ele.Acestea distrug relatia dintre ele si soacrele lor.Soacra este fiinta umana,si ea isi doreste ca nora sa o trateze ca si pe propria mama.In multe cazuri nora nu e rea doar ca nu stie cum sa-si trateze soacra.

Abu huraira relateaza ca profetul (salallahu aleihi w salam) a spus:"Allah a facut intreaga Sa creatie iar atunci cind a terminat creatia Sa, Ar-Rahm (legaturi tribale) a spus: '(O Allah)! In acest loc caut refugiu la tine astfel incit legaturile mele sa nu fie taiate'. Allah i-a raspuns: 'Ai fi multumit daca i-as trata cu bunatate pe cei care se poarta blind cu tine si daca as taia legaturile cu cei care au taiat relatiile cu tine?' A spus: 'Sint multumit.' Asa ca Allah a spus: 'Deci asa sa fie.'
Al-Buhary si muslim)


Abu Huraira relateaza ca profetul Mohammad (sallallahu alehi w salam) a spus: Sa fie el dezonorat!Sa fie el dezonorat!El a carui pariniti au ajuns la batraneti,iar el nu va intra in Paradis pentru ca nu si-a indeplinit datoria fata de ei)
(Muslim)

Pe de alta parte cauza relatilor proaste cu soacra pot fi si din cauza ei ( a soacrei) cum ar fi de exemplu:
- este aspra cu nora

Unele soacre sunt foarte aspre cu nurorile si chiar ii incurajeaza si pe fii lor sa se poarte le fel de duri cu ele.

Abu Huraira relateaza : L-am auzit pe Abu Al- Qasim cum spunea ca profetul a zis: Cel mai nefericit este acela a carui inima este lipsita de mila.
(At-Tirmidhi)

-Fiind geloasa pe nora
Cum se poate ca unele soacre sa -si iubeasca fii si in acelasi timp sa urasca pe nevestele lor.Psihologi spun ca acest fapt rezulta din gelozie.Este din natura femeii sa fie geloasa,si datorita acestui fapt ea simte ca nora il indeparteaza de ea..de controlul ei si de aici competitia incepe.

Nora nu trebuie la orice neintelegere cu sotul sa mearga la mama lui si sa se planga ,ea trebuie sa evite acest lucru.
Trebuie sa fim intelegatoare cu soacra:
Unele soacre au un sentiment de respingere fata de nurori, fapt de care nu sunt constiente si pe care nu il pot controla. Acesta ar putea fi provocat de vreunul din aceste trei motive:

1) Fiul cel mare reprezinta o sursa de compasiune si iubire de care mama beneficiaza, mai ales pe masura ce ea inainteaza in virsta; prin urmare, este putin probabil ca soacrele sa aiba sentimente frumoase fata de cele care le priveaza de aceasta sursa de afectiune.

2) Mama si-a petrecut intreaga viata crescind si educind copiii, asa ca i se pare dificil de acceptat faptul ca nora (care nu s-a confruntat cu astfel de responsabilitati) ar putea avea grija de fiul ei asa cum trebuie.

3) Este foarte probabil ca soacra sa aiba valori, principii sau chiar ideologii diferite de cele ale nurorii.Cind am putea sustine ca soacra este cea care a gresit?


Unele soacre pot ajunge sa sufere chiar de depresie din cauza divergentelor pe care le au cu nurorile. Este posibil ca o nora sa isi trateze rau soacra, sa o neglijeze sau chiar sa isi tina copiii departe de aceasta. Acest lucru poate avea efecte dezastruoase in cazul in care soacra este vaduva si copiii reprezinta tot ceea ce mai are pe lume. Multe mame pot fi foarte multumite daca li se vorbeste frumos, oricit de insignifiant ar parea acest lucru; este posibil ca soacrele sa aiba nevoie de atentie speciala, din cauza ca vietile lor sint ‘pustii’ din cauza singuratatii pe care o simt, mai ales ca li se poate parea ca nu au nici un rost in viata. De aceea este important ca fiii si nurorile sa fie intelegatori cu mamele, respectiv soacrele. Ar fi bine ca nurorile sa le faca sa se simta utile si sa le ceara sa se implice in anumite chestiuni si domenii, pentru a le face sa simta ca opinia lor este importanta, ca sint appreciate si necesare.Cum poate o femeie sa castige placerea soacrei ei?

Folosid vorbe frumoase atunci cand se adeseaza ei
Allah spune in Sfantul Quran Trducerea sensurilor (14: 24-25)
"Nu vezi ce pilda a dat Allah pentru cuvantul bun?El este un pom bun cu radacina neclintita si cu ramuri ce se inalta spre cer/El da fructe tot timpul cu voia Domnului sau.Si Allah da pilde oamenilor pentru ca ei sa-si aduca aminte."

Ascultand-o pe soacra si tratand-o cu respect ca si cum ar fi propria ei mama:
Aaishah relateaza ca profetul Mohammad (salallahu alehy we salam) a spus: De cate ori toleranta este folosita ...il infrumuseteaza pe acel om

Facnacndu-i cate un cadou :Abu Huraira relateaza ca profetul Mohammad(salallahu aleihy wa salam) a spus: Faceti-va cadouri, prin aceasta veti indeparta ura dintre voi,si nu depreciati micile cadouri date vecinilor,chiar daca sunt neainsemnate cum ar fi copita unui miel.
(At-Tirmidhi)

O sotie trebuie sa se teama de Allah inainte de a deveni ea motivul pentru care sotul se cearta cu parinti lui.

Cum poate soacra sa castige dragostea norei?

Foarte multe soacre la trateaza pe nurorile lor ca si cum ar fi fetele lor,si le sustin in fiecare clipa,asta pentru ca nora nu este doar sotia fiului ei ci si viitoare mama a nepotilor ei.

Mama joaca un rol foarte important si foarte senzitiv in viata copiilor ei.O singura miscare gresita din partea ei poate face ca viata copiilor ei sa devina o suferinta insuportabila.
Trateza-ti nora ca si cum ar fi propria fica:
Daca soacra este moderata cu nora si intelegatoare va castiga inima acesteia.Dcaa fiul ei ii face probleme sotiei,ea trebuie sa-l sfatuiasca si sa-l incurajeze in a nu mai repeta greseala si in a-i cere iertare .Daca fiul etse casatorit ca mai mult de o femeie .mama lui trebuie sa le trateze pe toate la fel fara a face diferente.
Daca se va ivi vreo disputa intre fetele ei si nurorile ei, ea trebuie sa tina parte nurorilor si sa le spuna fetelor: voi sunteti ficele mele,dar ele(nurorile) sunt straine si nu au pe nimeni sa le apere.Acesta este idealaul de soacra,pentru cele care se tem de Allah si fac totul de dragul Lui.

Personalitatea barbatului este cea care guverneaza relatia dintre sotie si mama lui.Problemele dintre ele depind de personalitatea barbatului de intelepciunea lui.Sotul trebuie sa o faca pe sotie sa inteleaga ca resectandu-i mama este ca si cum il respecta pe el,si avand o relatie frumoasa cu mama lui aduce fericire in casa lui si intareste legatura dintre ei. Iar el trebuie sa-i aminteasca ca dreptul parintilor este inaintea dreptului sotiei cum Allah Subhana w Taala spune in Sfantul Quran-Traducerea sensurilor -(17: 23-25)
"Si Domnul tau a oranduit sa nu-L adorati decat pe El si sa va purtati frumos cu parinti vostri iar daca batranetile ii ajung pe unul dintre ei sau pe amandoi langa tine sa nu le ziceti lor Of si nu-i certa pe ei ci spunele lor vorbe cuvincioase/Si din indurare coboara pentru ei aripa smereniei si indurari si spune.Doamne fi indurator cu ei caci ei m-au crescut cand am fost mic./Domnul vostru stie mai bine ce se afla in sufletele voastre,iar daca sunteti voi drepti El este Iertator cu cei care se caiesc."
islamweb.net..sfarsit

Am ales acest articol sa-l traduc ptr surorile care nu au o relatie buna cu soacrele lor.Eu alhamdulilah ma inteleg foarte bine cu soacra Allah m-a ajutat sa fiu intelegatoare si pot sa spun ca ma iubeste foarte tare chiar de f multe ori am simiti ca le-a dat la o parte pe proprile ei fiice ptr mine.Chiar daca avem alte percepti de viata atata timp cat nu ne scoatem din islam..i dau dreptate intotdeauna si o fac sa se simta im*!*!*!*!anta .In sha Allah surorile noastre sa ia exemplu acets articol si sa fie rabdatoare cu soacrele lor,sa ofere iubire si vor primi iubire,sa nu puna la suflet unele vorbe ci sa le ia ca fiind spuse de un om batran care trebuie respectat si care ..alhamdulilah a ajuns la o varsta.... mai putin si isi incheie examenul din aceasta viata,lucru pe care nl dorim si noi.Allah hafiz
 

Asmaa_A

New Member
:ma: As vrea sa zic multumesc pt articolul asta, mi-a facut niste idei asupra modului in care ar trebui sa imi tratez viitoarea socara. Multumesc mult.
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu. Iti multumim pentru aprecieri surioara Asmaa, In sha Allah sa foloseasca cit mai multor surori acest articol. Si te asteptam cu sugestii, propuneri despre alte teme care te-ar interesa si ai dori sa le vezi prezentate pe acest form, In sha Allah!
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
:salam2:

Multumim surioara Allah sa fie multumit de tine.Eu am un principu in legatura cu oameni batrani alhamdulilah si cred ca cu totii ar trebui sa-l avem.Orice spune un om batran,orice vorba ne la locul ei ..sa fii rabdator si sa nu iei in seama.Daca noi in sha Allah avem grija de batrani si aveam rabdare cu ei Allah este Drept iar la randul nostru cand vom ajunge in starea lor vor avea cu noi rabdare cei din jur in sha Allah.

Allah a spus in sfantul Quran ca l-a creat pe om cu slabiciune apoi ii da putere ,apoi iar ii da slabiciunea...noi, care suntem in putere trebuie sa avem grija de ei si sa nu uitam CA VOM FI SI NOI IN LOCUL LOR.

Alhamdulilah am o soacra minunata ...si va spun sincer stau cateodata si ma uit la ea gandindu-ma ca intr-o zi nu va mai fi..ca si noi toti de altfel.


Aveti grija de batrani vostri


waleikom salam
 

latifa_ro

New Member
Bissmillah Ar Rahman Ar Rahim

Assalamu Allaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu

Fie ca Allah Subhanahu Wa T'ala sa dea la toata lumea soacra ca a mea. Allah sa o rasplateasca si sa-i dea sanatate si sa traiasca mult sa se bucure de toti nepotii care vor urma. :tti_sister: Ameen
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asalamu aleikom w rahmtulah w barakatu
MA SHA Allah latifa fie ca Allah sa daruiasca soacra ca a ta surioarelor noastre care vor urma sa se casatoreasca.
Bine ai venit pe forum...ma sha ALAH
WALEIKOM SALAM W RAHMTULAH W BARAKATU
 
Top