Numele si atributele lui Allah Subhanu Wa Ta'ala

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum wa ra7matu Allahi wa barakatuhu

Explicatii pe marginea numelor perfecte ale lui Allah Subhanu Wa Ta’ala si atributele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala

In limba araba, sintagma Asma’ Allah al-Ḥusna reprezinta numele si atributele Lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Acestea au fost revelate in Qur'an Kareem si in Sunnah autentica.

“El este Allah: Facatorul [Al-Khaliq], Creatorul [Al-Bari'], Datatorul de chipuri [Al-Musawwir]. Ale Lui sunt numele cele mai frumoase. Pe El Il lauda cele din ceruri si cele de pre pamint. El este Cel Puternic [si] Intelept [Al-'Aziz, Al-Hakim].” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Soorah Al-Hasr, aya 24 - 59:24)

“Ale Lui Allah sunt numele cele mai frumoase! Chemati-L cu ele . . .” (Qu’ran, traducerea sensurilor, Sooarh Al-‘Ar’af, aya 180 - 7:180)

Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhy wasallam) a spus: "Allah are 99 de nume. Cel care va face 'ahsaha' [le va enumera, va crede in ele, va reflecta asupra intelesurilor acestora, il va venera pe Allah Subhanu Wa Ta’ala utilizindu-le si va suplica folosind aceste nume etc.] va intra in Paradis”.

Din memorarea numelor lui Allah Subhanu Wa Ta’ala deriva multiple beneficii. Trebuie sa stim inca de la inceput faptul ca este dificil sa traducem 100% acurat intelesul din limba araba al acestor nume, de aceea trebuie sa le invatam in limba araba si sa citim explicatiile in limba in care au fost traduse pentru a sti, in mare, ceea ce semnifica acestea.

De asemenea, trebuie sa specificam faptul ca exista mai multe versiuni ale celor 99 de nume ale lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Exista in principal cinci liste ale acestor nume, facute de Ulama, iar intre ele exista o serie de diferente: de exemplu, una dintre liste include numele Al-Mu’tiy si nu contine numele Al-Ahad. Alta lista are numele Al-Razzaaq insa in ea este cuprins numele Al-Maajid. Numele lui Allah (subhanahu wa ta`ala) nu sint limitate la 99, aceasta este o prejudecata des intilnita.

Unul dintre cele mai cunoscute ahadeeth despre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala este urmatorul: Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah, SallaAllahu alayhy wasallam, a spus: "Allah are 99 de nume. Cel care va face 'ahsaha' [le va enumera, va crede in ele, va reflecta asupra intelesurilor acestora, il va venera pe Allah Subhanu Wa Ta’ala utilizindu-le si va suplica folosind aceste nume etc.] va intra in Paradis”.

Acest hadeeth continua cu o lista cuprinzind 99 de nume si atribute ale lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Hadeeth-ul a fost inregistrat de at-Tirmidhi, precum si de altii. Ibn Majah a luat in consideratie un ahadeeth asemanator cu acesta.

Insa acest hadeeth este considerat de multi invatati ca fiind un hadeeth slab. Majoritatea sint de parere ca mentionarea expresa a celor 99 de nume este fapt o adaugire ulterioara, facuta de unul dintre naratorii hadeeth-ului, iar mai tirziu alti naratori au inclus-o ca fiind parte componenta a hadeeth-ului.

Printre invatatii care au clasificat aceste hadeeth drept da’ef se numara: al-Albanee, at-Tirmidhi, al-Baihaqi, ibn Hazm, al-Dawudi, ibn Taymiya, ibn Katheer, ibn Hajr, al-Juwaini, ibn Baz, ibn Uthaimin si Abdul Qadir al-Arnaut.

Hadeeth-ul mai sus mentionat este problematic si in sensul ca el contine o serie de nume si atribute despre care nu avem dovezi ca i-ar apartine lui Allah, pentru ca noi trebuie sa luam in consideratie doar ceea ce ni se spune in Qu’ran si in Sunnah. De exemplu, printre numele de pe acea lista era inclus si Al-Rasheed, si nu exista nici un verset din Qu’ran si nici un hadeeth care sa contina acest nume. Alte nume des intilnite despre care nu se stie daca Ii apartin lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sint are al-Baqi, al-Sitaar si al-Naasir.
Al-Mahfuz i-a citat pe Abu Ayyub si pe Hisham spunind, in legatura cu acest hadeeth, ca in forma sa originala nu cuprindea acea lista de nume si atribute.

Ibn Katheer a spus: Lista cu nume din acest hadeeth este Mujarrad (adica a fost adaugata mai tirziu la textul original al hadeeth-ului de un narator).
Ibn Taimiyyah a mai adaugat : Intr-adevar, cele 99 de nume nu au fost specificate in nici un hadeeth autentic de la Profetul Muhammad (sallallaahu 'alaihi wa sallam).

Totusi trebuie tinut cont de faptul ca exista un hadeeth autentic, care nu cuprinde nici o lista a numelor lui Allah Subhanu Wa Ta’ala: Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah, Salla Allahu alayhy wasallam, a spus: "Allah are 99 de nume, o suta minus unul. Oricine va face ahsaha (acestora) va intra in Paradis. (Hadeeth colectat de al-Bukhari si Muslim)

Trebuie subliniat faptul ca hdeeth-ul autentic sustine ca Allah are 99 de nume, o suta minus unul, insa acest lucru nu inseamna ca hadeeth-ul este atotcuprinzator, in sensul ca numerosi invatati sint de parere ca Allah are un numar infinit de nume si atribute. Cercetind cu atentie Qu’ran-ul si Sunnah, multi invatati au gasit mai mult de 99 de nume si atributre ale lui Allah. Opinia lor se bazeaza pe uratorul hadeeth: Trimisul lui Allah, Salla Allahu alayhy wasallam, a spus: "[O Allah], te invoc prin fiecare nume al Tau pe care l-ai dezvaluit tu Insuti, in Cartea Ta, sau despre care Ai informat pe oricine din creatia ta (probabil la Sunnah se refera) precum si prin fiecare nume pe care l-ai tinut ascuns, in cunostinta nevazuta, si Il stii numai Tu” Ahmad – Saheeh potrivit lui Albanee.

"Allaah are 99 de nume, o suta minus unul, oricine le enumera va intra in Paradis..." [Saheeh Al-Bukhaari, Volume 8, Number 419]

Citind cu atentie acest hadeeth, vom vedea ca Profetul SallaAllahu alayhy wasallam, nu s-a referit la faptul ca numele lui Allah sint limitate la un anumit numar. Daca aceasta ar fi fost intentia, s-ar fi formulat altfel, mai strict, astfel incit sa intelegm clar ca sint numai 99. Prin urmare, intelesul acestui hadeeth este ca Allah are foarte multe nume, dar daca vom enumera 99 dintre acestea vom obtina Paradisul. Shaikh Al-Uthaimeen subliniaza faptul ca prin enumerare se intelege memorarea si cunoasterea sensurilor numelor si atributelor lui Allah, si apoi venerarea lui Allah Subhanu Wa Ta’ala potrivit acestora.

De la Profetul Muhammad, SallaAllahu alayhy wasallam nu ni s-a transmis nici o enumerare a numelor si atributelor lui Allah. Intre piosii predecesorii (companionii = salafii) au existat divergente pe aceasta tema, asa ca de la ei ni s-au relatat diferite liste.

Un numar de carti a fost scris pe aceasta tema, dar nici un invatat nu a afirmat faptul ca ‘aceasta este lista’. Ficare invatat a facut o anumita lista, insa ele erau diferite. Marele invatat Mohammed Ibn Saleh Al Uthaymeen a cercetat si a scris si el o astfel de lista, gasind 81 de nume in Qu’ran Kareem si restul in Sunnah autentica. Deci NU scapati din vedere faptul ca numele lui Allah nu se reduc la acestea 99.

De asemenea, trebuie sa facem distinctia intre substantivele ‘nume’ si ‘atribut’. Numele – ‘Ism’ in limba araba, nu ofera, in mod necesar si atributele, este ca un titlu. Deci trebuie retinut faptul ca numele nu ofera, in mod necesar, si atributele unui lucru. Le poate oferi, sau le poate omite. De exemplu, daca enumeram o serie de atribute, cum ar fi ‘este un fruct, are seminte, contine vitamina C, creste in copac’ ni se poate raspunde ca ne referim la un grapefruit sau o lamaie, dar noi de fapt ne referim la o portocala, si daca am mai adauga un atribut, de exemplu – este portocalie – ar sti cu totii ca e o portocala.

Deci numele insusi contine o serie de atribute, dar daca enumeram numai citeva nu putem determina in mod necesar numele. Este valabila si viceversa, in sensul ca un nume se poate referi la mai multe lucruri. Deci numele este un aspect, atributele reprezinta alta categorie, si trebuie sa facem distinctia intre ele.

Sfirsitul partii 1, va urma In sha Allah. Wa 3alaykum assalam w ara7matu Allahi wa barakatuhu
 

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Assalamu 3alaykum w ara7matu ALlahi wa barakatuhu.

Numele si atributele lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala (partea a doua)

Cu totii trebuie sa cunoastem cit mai multe despre numele si atributele lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala, deoarece cunoasterea acestora ne va mari eeman-ul si inimile noastre vor simti mai multa teama fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala. Daca in inimile noastre nu exista teama fata de Allah Subhanu Wa Ta’ala, atunci vom pacatui. Dar daca in inimile noastre exista teama fata de Allah, vom fi mai puternici.

"El este, afara de care nu este alt dumnezeu; Stiutorul celor nevazute si a celor vazute; El este cel mai milostiv si indurator. El este, afara de Care nu este alt dumnezeu; stapanitorul, cel sfant, Facatorul de pace, aparatorul credintei, veghetorul, Cel tare, atotputernicul, cel preaînalt. Marire lui Allah! El este mai presus de ceea ce voi îi asociati. El este Allah, facatorul creatorul, datatorul de Chipuri. Ale lui sunt numele cele mai frumoase. Pe el il lauda cele din ceruri si cele de pre pamant. El este cel mai puternic si intelept." (Qur'an, traducerea sensurilor, Soorah Al-Mujadila, ayat 22-24 - 59:22-24)

Din nou: cite nume si atribute are Allah Subhanu Wa Ta’ala?

Dupa cum am aratat si in prima parte, numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sint mai multe, nu doar 99: unii Ulama (invatati) au facut liste cuprinzind cele 99 de nume al lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala, insa exista diferente intre ele, ceea ce ne arata ca exista mai mult de 99 de nume, pentru ca pe unele dintre liste se regasesc nume pe care nu le intilnim pe alte liste. ]

Noi nu putem deriva numele Lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala, acestea se regasesc doar in textele din Qu’ran si din Sunnah. Doar pe acelea le putem accepta. Nimeni nu poate sa vina cu un nume si sa spuna ‘Aceste e un nume al lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala’ fara sa aduca si o dovada, adica sa ne arate unde se regaseste acesta in Qu’ran sau in Sunnah autentica – mai ales la cele din Sunnah trebuie sa fim atenti sa fie autentice, nu provenite din ahadeeth da’ef (slabe), traditii slabe. De exemplu, Al Rashid nu este unul dintre numele lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala.

Iar hadeeth-ul care ne mentioneaza cele 99 de nume ale lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala este un hadeeth da’ef (slab), dupa cum ati vazut si in primul articol.

Deci numele trebuie sa fie autentic si acest lucru se poate verifica – daca il gasim in Qu’ran si in Sunnah autentica.

Numele si atributele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sint mult mai multe, infinte, nu doar 99, dupa cum vedem si in aceasta du’aa din Hisnul Muslim (ruga pentru nelinişte şi întristare):

Profetul Muhammad (Sallaallahu alayhi wasallam) spune: „O Allah, eu sunt robul Tău, fiul robului Tău, fiul roabei Tale, fruntea mea este în mâinile Tale, urmez Hotărârea Ta şi porunca Ta este întotdeauna dreaptă. Te rog cu fiecare dintre numele Tale cu care Singur te-ai numit, sau le-ai revelat în Cartea Ta, sau le-ai dezvăluit creaţiei Tale, sau le-ai păstrat cu Tine în ştiinţa celor nevăzute te rog să faci Coranul viaţa inimii mele şi lumina pieptului meu, îndepărtarea durerilor mele şi uşurarea suferinţelor mele.” (relatare citata de Ahmad (3704) de la ‘Abd-Allaah ibn Mas’ood, clasificat drept saheeh de Shaykh al-Albaani in al-Silsilah al-Saheehah, 199).

Cuvintele „sau le-ai păstrat cu Tine în ştiinţa celor nevăzute” reprezinta cheia, ne arata in mod clar faptul ca exista nume care nu ne-au fost dezvaluite noua, oamenilor, nimeni din creatia lui Allah Subhanu Wa Ta’ala nu le cunoaste. Deci exista mai mult de 99 de nume ale lui Allah Subhanu Wa Ta’ala.

Intrebare:

Sint numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sinonime, sint aceleasi sau diferite?

Numele lui Allahu Subhanu Wa Ta’ala sint sinonime doar in sensul ca toate sint numele Lui, se refera numai la Allah Subhanu Wa Ta’ala. De exemplu, daca va rugati la Al-Rahman sau la Allah – va rugati tot la Allah Subhanu Wa Ta’ala, oricare dintre numele revelate in Quran si in Sunnah autentica ati alege. Deci numai din acest punct de vedere numele si atributele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala sint sinonime.

Numele sint diferite in sensul ca fiecare nume poarta cu sine insusi o anumita semnificatie. Cuvintele transmit doar ceea ce intentionam sa spunem. Intelesul fiecarui nume reprezinta un atribut.

Deci cite atribute are Allah Subhanu Wa Ta’ala? Atitea atribute cit si nume…

Pentru ca fiecare nume are un atribut. De exemplu, atunci cind citim As-Sami‘e - Atoateauzitorul, Cel care aude tot – care e atributul? Auzitorul. Sau Al-Baseer - Atoatevazatorul, Cel care vede tot – atributul va fi Atoatevazatorul.

Cind spunem ca noi credem intr-un nume, trebuie sa fim siguri ca este vorba despre un nume al lui Allah Subhanu Wa Ta’ala.

Si in ceea ce priveste numele date copiilor, de exemplu, daca stim sigur ca Ar-Razzaq - Inzestratorul, Intretinatorul este unul dintre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, deci putem numi un baiat Abdel Razzaq, pentru ca stim sigur ca Ar-Razzaq este unul dintre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Deci trebuie sa fim siguri, in primul rind, ca este vorba despre un nume al lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Nu avem voie sa punem unui baiat un nume cum ar fi Abd Hussein – Astagfirullah, nu avem voie sa numim vreun copil ca fiin robul unei fiinte umane.

In al doilea rind, nu putem invata numele, pe de rost, fara sa cunoastem si intelesul lor. Deci cind invatam numele, sa invatam si atributele.

Insa mai este ceva, nu e suficient sa fim siguri ca este vorba despre un nume al lui Allah Subhanu Wa Ta’ala si sa stim si semnificatia: mai trebuie studiat si impactul asupra inimii. Dar sa nu cadeti in capcana celor care afirma ca fiecare nume are un secret… si cum il descoperim ? Ei spun, ia numele respectiv si continua sa il pronunti. Allah sa ii calauzaesca pe calea cea dreapta! Ei sustin ca trebuie sa il pronunti de 100 de ori si secretul va iesi la suprafata! Insa acest lucru este gresit! Nu exista nici un secret, nimic!

Si pentru a explica impactul numelor lui Allah Subhanu Wa Ta’ala asupra inimilor noastre: sa luam, de exemplu, unul dintre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala, Ar-Razzaq – Intretinatorul, inzestratorul. Acesta este intelesul – inzestratorul, deci noi nu ar trebui sa ne ingrijoram pentru provizii, caci Allah Subhanu Wa Ta’ala va avea grija de acest aspect.

Deci Allah Subhanu Wa Ta’ala sau serviciul, cine este Inzestratorul? Exista multi oameni care cred, in mod eronat, ca serviciul este cel care le ofera resursele, nu Allah Subhanu Wa Ta’ala. Deci in inimile lor nu se afla acest inteles al unuia dintre numele lui Allah Subhanu Wa Ta’ala. Si acei oameni ar face orice pentru a-si pastra locul de munca, ar face si lucruri haraam daca seful lor cere acest lucru. O astfel de persoana nu crede ca Allah Subhanu Wa Ta’ala este Inzestratorul. Daca ar avea acest lucru in inima, ar refuza sa faca ceva haraam din cauza fricii de a nu-si pierde serviciul, nu ar spune ‘unde sa merg, nu exista slujbe’! Oricine se teme de Allah Subhanu Wa Ta’ala, Allah Subhanu Wa Ta’ala il va ajuta si ii va oferi din surse din care nici macar nu isi imagineaza acea persoana ca ar putea primi! Stiti ca atunci cind Ibraheem (alayhi sallam) a lasat-o pe sotia lui, Hajar, impreuna cu fiul lor, in Makkah, singuri, Hajar a intrebat un singur lucru: ‘O Ibraheem, Allah ti-a spus sa ne lasi aici?’. El a dat din cap ‘Da, du-te’. Profetul Ibraheem alayhi sallam stia ca Allah Subhanu Wa Ta’ala nu o va abandona niciodata pe Hajar. Deci Allah Subhanu Wa Ta’ala este Singurul care ne ofera!

Invatatii musulmani spun ca trupul musulmanului oboseste, insa inima lor niciodata. Mergeti si obositi-va corpul, lucrati oricit de greu ar fi si la sfirsitul zilei, cind puneti capul pe perna, inainte de a adormi, veti simti ca sinteti cu adevarat barbati!

Shaykh Salim al Amry continua spunind ca a primit e-mailuri de la surori spunind ‘Sotul meu traieste pe baza unui ajutor social si vrea sa isi ia o a doua sotie si a spus ca este Sunnah’. Sunnah?! Subhan Allah! Nu stiti ca o femeie a venit la Profetul Muhammad (Sallaallahu alayhi wasallam) si i-a spus ca are trei pretendenti care vor sa se casatoreasca cu ea si i-a spus Profetului (Sallaallahu alayhi wasallam) sa aleaga pentru ea. ‘O, Profet al lui Allah, sint trei barbati care vor sa se casatoreasca cu mine, Mohawy, Abu Jaher si Usama, asa ca alege pentru mine’. Profetul i-a spus ‘Mohawy este sarac, nu are nimic, nu te casatori cu el’. De aici deducem ca in momentul in cares e casatoreste, barbatul trebuie sa fie capabil din punct de vedere financiar, adica sa lucreze si sa aiba unde sta impreuna cu sotia. In plus, el trebuie sa o intretina pe sotie, pentru ca aceasta este datoria barbatului, este obligatia lui. Daca nu lucreaza, nu va lasati pacalite de lungimea barbii lui si de mintea cea scurta, acesta este un criteriu eronat. Abu Jaher obisnuieste sa loveasca femeile, deci nu te casatori cu el. Deci cel care obisnuieste sa loveasca o femeie, daca vine si spune ca vrea sa se casatoreasca, spuneti-i in primul rind ‘Imi pare rau, dar eu nu te-as recomanda nici unei familii din cauza comportamentului tau’. Deci cel care loveste femeile – nu este recomandat. Apoi Profetul i-a spus ‘Casatoreste-te cu Usama’.

Deci numele lui Allah Subhanu Wa ta’ala trebuie sa aiba impact asupra inimilor noastre.

Sa alegem un alt nume, de exemplu Al-Rahim (ceea ce semnsifica Milostivul, Induratorul). Ce calitate deriva de aici? Mila.

Care este impactul ? Sa nu disperam, sa nu ne pierdem niciodata speranta.

Fiecare dintre noi are in trecut citeva lucruri pe care ar dori sa le ascunda si pentru care isi doreste iertarea. Intotdeauna, credinciosul zboara catre Allah Subhanu Wa Ta’ala, purtat de cele doua aripi, ca o pasare… Cum se numesc aceste doua aripi? SPERANTA si FRICA! Ele trebuie mentinute in perfect echilibru: daca ne bazam numai pe speranta, si ridicam numai acea aripa, ajungem sa comitem pacate… dar daca coborim acea aripa si o inaltam pe cea a fricii, ne echilibram, pentru ca ne vom gindi de doua ori inainte sa pacatuim. Astfel trebuie sa le echilibram, pentru a zbura catre viata vesnica. De exemplu, cind ne simtim ispititi sa facem ceva haraam, daca ne gindim in acel moment la chinurile mormintului, la iad – simtim teama, si ne vom razgindi, renuntind la a comite acel pacat.

Deci nu ii oferiti niciodata lui Shaytan sansa de a ceda soaptelor lui, sperati incontinuu ca va vor fi iertate pacatele, pentru ca Allah Subhanu Wa ta’ala este Al-Rahim. Stiti ca Allah Subhanu Wa ta’ala a creat 100 de parti de rahma (mila), care nu reprezinta atribute, pentru ca sint o creatie a lui Allah Subhanu Wa ta’ala. Si una din aceste parti a fost trimisa pe Pamint, pastrind 99 de rahma pentru ziua judecatii. Si datorita acestei parti de rahma coborite pe pamint mamele au sentimente atit de profunde si de nobile fata de copiii lor, si ginditi-va ca reprezinta doar o parte din aceste 100 de rahma. Iar cele 99 de rahma pastrate pentru ziua judecatii, ca sa-i invaluie pe credinciosi in mila lui. Fie ca Allah Subhanu Wa ta’ala sa ne invaluie cu mila Sa in acea zi! Ameen!

Allah Subhanu Wa ta’ala este atit de bun cu noi! Alhamdu lillah pentru tot ce avem!

Intr-unul dintre ahadeeth ni se povesteste ca o femeie alerga innebunita printre prizonierii de razboi, cautindu-si copilul. In cele din urma l-a gasit si a inceput sa il imbratiseze, sa-l stringa in brate cu putere. Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) si Sahaba urmareau aceasta scena, asa ca Profetul i-a intrebat pe Sahaba (radiallahu anhum) – companioni – ‘Credeti ca aceasta mama si-ar arunca fiul in foc?’ – ‘Imposibil’ au raspuns acestia. Vazusera cu cita disperare l-a cautat si cit de fericita a fost cind l-a vazut. Atunci . Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus : ‘Iubirea lui Allah fata de noi este mai mare decit iubirea nutrita de mama fata de copil’.

Deci nu va ingrijorati! Allah Subhanu Wa ta’ala este creatorul nostru, protectorul nostru, cel care ne sustine! Atunci cind eram in pintecele mamei noastre, neajutorati, fara nici o posibilitate de aparare sau de sustinere, cine ne-a hranit si ne-a protejat? Allah Subhanu Wa ta’ala! Femeile sint construite astfel incit corpul lor sa protejeze copilul nenascut… Barbatii sint mai masivi in partea de sus, au umerii mai lati, iar femeile au umerii mai mici si partea de jos este mai lata, pentru ca acela este in pintecele lor se va adaposti copilul.

In timp ce copilul se afla in uter, singura lui sursa de hrana este cordonul ombilical. In momentuil in care copilul se naste, acesta este taiat. De unde se va hrani? Laptele mamei – deci singura sursa de hrana este inlocuita de doua. Iar la doi ani, copilul este intarcat. Ce alternative apar? Nenumarate – toate tipurile de mincare halal. Deci atunci cind Allah Subhanu Wa ta’ala blocheaza o cale, apar alte alternative. Numai cind murim se blocheaza totul, complet.

Deci cind invatati despre numele lui Allah Subhanu Wa ta’ala, reflectati asupra acestora! Fiecare nume trebuie sa aiba impact in inimile noastre! Mila – inseamna ca nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta! Indiferent cit de multe pacate am comis! Dupa ce faceti pacate, duceti-va sa faceti doua raka’h de rugaciune. Nu il ascultati pe Shaytan care va spune ‘Tocmai ai facut un pacat, ce rost are sa te rogi, mai bine renunta!’. Intorceti-va fata catre Allah Subhanu Wa ta’ala, nu cedati soaptelor lui Shaytan…

Este un hadeeth care spune ca atunci cind Profetul Sallaallahu alayhi wasallam a fost intrebat de Sahaba (radiaAllahu anhum) despre un barbat care implineste rugaciunea, insa face si lucruri haraam, Profetul Sallaallahu alayhi wasallam a spus ‘Intr-adevar, in cele din urma, intr-o zi, salah-ul lui il va opri’. Acesta este hadeeth-ul autentic. Nu este o invitatie la a comite pacate si a le trata cu superficialitate, ci o invitatie la cainta.

Wa 3alaykum assalam wa ra7matu Allahi wa barakatuhu.
 
Top