Rugaciunea asa cum o efectua Profetul Sallallahu aleihi wa sallam

Made Sarah

Servant of Allah
Staff member
Cu fata orientata spre Ka'bah

Cand va ridicati pentru rugaciune, fata trebuie sa fie orientata spre Ka'bah indiferent unde sunteti, in ambele tipuri de rugaciuni (ne referim la rugaciunea Fardh si la cea optionala). Acesta este unul din stalpii rugaciunii, pentru ca nesocotirea acestui aspect o poate anula.

Obligatia de a fi cu fata spre Kaabah nu se aplica si celui care este angajat in razboi sau in vreo lupta. De asemenea, nu se aplica celor care nu sunt capabili sa o faca, cum ar fi bolnavii sau cei care calatoresc cu vaporul, masina sau avionul. Acelasi lucru se aplica si celor care calatoresc pe camile sau orice animal. De retinut e ca este recomandat pentru el daca e capabil sa se roage spre Ka'bah sa o faca.

Daca o persoana nu efectueaza rugaciunea cu fata spre Ka'bah din greseala sau din varii motive, cum ar fi din cauza norilor care il impiedica sa vada directia soarelui, dupa ce isi da toata silinta pentru a se ruga in partea corecta, nu este nici un pacat pentru el si rugaciunea nu va trebui repetata.

Daca in timp ce facem rugaciunea cineva de incredere vine si ne atentioneaza ca nu suntem in directia corecta, trebuie imediat sa schimbam pozitia iar rugaciunea va fi valida, in sha Allah.

Qiyaam (pozitia corpului in rugaciune)

Este obligatoriu sa ne rugam din picioare. Aceasta este un stalp esential al rugaciunii, exceptie facand doar cei care sunt intr-o stare de frica (in razboi), atunci este permisa rugaciunea calare, celui bolnav care nu poate sta in picioare ii este acceptata rugaciunea daca sta asezat, indicand roku si sujudul cu capul. El trebuie sa faca sujudul mai jos decat rukoo.

Nu este permis pentru cel care face rugaciunea in timp ce sta asezat sa puna ceva inalt in fata lui pentru a face soojud-ul pe el. Este de ajuns ca soojud-ul sa fie mai jos decat rukoo.

Rugaciunea in masina sau avion:

Este permis a se efectua rugaciunile obligatorii in avion sau masina.
Este permis sa stam jos in timp ce le efectuam, daca exista frica de a cadea.
Este permis sa stam rezemati pe ceva sau sa avem un baston pentru cei slabi si batrani.

Statul in picioare combinat cu sederea in rugaciune

Este permis sa ne rugam Qiyaam al-layl stand in picoare sau asezati fara nici o scuza. Deci persoana se poate ruga si recita stand jos si inainte de a face rukoo se va ridica in picioare si va recita din Quran, apoi va face cum doreste la urmatoarea rakah (daca cumva se simte mai bine).
Daca se roaga asezat, picioarele pot fi incrucisate sau in orice pozitie pentru a fi comfortabil.

Este permis sa ne rugam incaltati:

Este bine sa ne rugam cateodata purtand pantofii si cateodata fara ei, dupa cum ne este mai usor. Nu trebuie sa fie o ingreunare de a pune pantofi sau de a-i scoate pentru rugaciune. Daca o persoana este desculta ar trebui sa se roage desculta, iar daca poarta pantofi se poate ruga cu pantofii, doar in cazul in care are vreun motiv sa nu o faca.

Daca ii scoate nu ar trebui sa-i aseze in partea sa dreapta, ci mai degraba in partea stanga, daca nu este nimeni in partea aceea, in cazul in care in acea parte exista cineva poate sa-i aseze intre picioarele lui. Important e sa nu-i puna in fata lui, aceasta este o etica pe care fiecare trebuie sa o urmeze, dar din pacate mai vedem pe unii care se roaga cu fata la pantofii lor.
Aceasta ne este relatat in hadith-urile autentice ale Profetului (sallallahu alehy wasallam).

Este obligatriu sa ne rugam cu fata la sutrah si sa fim aproape de ea.

Este obligatoiu sa avem sutra, dupa cum ne-a spus si profetul Mohammad (sallalahu alehy wasallam): 'Nu va rugati decit cu fata la sutrah si nu lasati pe nimeni sa treaca prin fata voastra, iar daca insista impotriviti-va, pentru ca are un tovaras cu el (adica pe shaitan)'.

Este obligatoriu sa fim cat mai aproape de sutrah pentru ca Profetul (sallallahu alehy wasallam) ne-a ordonat acest lucru.

Cat de inalta trebuie sa fie sutra?

Sutra trebuie sa fie inalta cat o palma sau doua, masurind de la pamant. Profetul Mohammad (sallallahu alehy wasallam) a spus: 'Daca cineva pune in fata lui ca si sutrah un baston sau saua pentru calarit, poate sa se roage linistit si sa nu-si faca probleme daca cineva trece prin fata sa'. Acest hadith indica faptul ca o linie pe pamant nu e suficienta si relatarea cu privire la aceasta linie este categorisita ca fiind slaba.

Persoana care se roaga trebuie sa fie in fata sutrei, nu la stanga, nici la dreapta.
Este permis sa folosim ca sutrah o planta inalta, un pom, un stalp sau daca sotia ori sotul sta intins in pat acoperit cu patura, si chiar daca este camila.

Este obligatoriu sa ne rugam cu fata la sutrah si sa fim aproape de ea.

Este interzis sa ne rugam cu fata la morminte.
Este interzis sa ne rugam cu fata la morminte chiar daca aceastea sunt ale profetilor sau altora.

Interzicerea de a trece prin fata unuia care se roaga chiar daca e la masjid al haram.

Nu este permis pentru cineva care se roaga sa lase ca cineva sa treaca intre el si sutrah lui, pentru ca avem relatarea Profetului sallallahu alehi wasallam: 'Nu lasati pe nimeni sa treaca prin fata voastra cand va rugati'. Si pentru ca profetul Mohammad (pacea si bine cuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: 'Cand cineva se roaga si are sutrah intre el si oameni si cineva vrea sa treaca prin fata lui, cel care se roaga trebuie sa faca tot posibilul sa-l impiedice pe cel care vrea sa treaca'.

Mai avem o alta relatare: 'Cel care se roaga trebuie sa-l opreasca pe cel care vrea sa treaca de doua ori, iar daca acela insista trebuie sa lupte cu el pentru a-l impiedica sa o faca, deoarece are ca tovaras pe diavol'.

Este permis pentru o persoana care se roaga sa faca unul sau doi pasi pentru a i-l impiedica pe cel care vrea sa treaca prin fata lui, cum ar fi un animal sau un copil mic, sa-l faca sa treaca prin spatele sau.

Ce face ca rugaciunea sa nu fie valida?

Daca cineva nu are sutrah, rugaciunea lui nu va fi acceptata daca prin fata lui trece o femeie, un magar sau un caine negru.

Rugaciunea pe un loc inaltat (minbar)

Este permis pentru imam sa se roage pe un loc special amenajat pentru kutba, mai inalt, cu motivul de a-i invata pe oameni. Trebuie sa fie mai sus pentru ca lumea sa invete, sa spuna takbeer, sa recite Quranul sa faca rukoo apoi sa coboare jos la baza minbarului ca sa faca prostrarea pe pamant, apoi poate urca din nou pentru urmatoarea raka.

Intentia:

Dreptcredinciosul trebuie sa aiba intentie pentru rugaciunea pe care vrea sa o efectueze. El trebuie sa aiba intentia in inima lui pentru rugaciunea respectiva, indiferent daca e rugaciune Fardh sau Sunna. Aceasta este o conditie si un stalp al rugaciunii, dar spunand intenita cu voce tare este o inventie (bi'dah) care nu face parte din Sunna Profetului sallallahu aleihi wasallam.

Takbeer:

Apoi el trebuie sa inceapa rugaciunea spunand 'Allahu Akbar'. Aceasta este o etapa esentiala a rugaciunii, pentru ca profetul Mohammad sallaAllahu alayhi wasallam a spus: 'Cheia rugaciuni este ablutiounea, sa incepi cu Alah akbar, si sa inchei cu assalamu 3aleykum'.

El nu trebuie sa ridice vocea cand spune takber, doar cand conduce o rugaciune in adunare.

Muezinului ii este permis sa repete dupa imam takbeerul daca este nevoie, daca imamul este bolnav sau vocea lui este slaba, sau pentru ca sunt foarte multi oameni angajati in rugaciune.
Cel care este alaturi de imam nu trebuie sa spuna takberul pana ce imamul il pronunta.

Ridicarea mainilor.

Cum trebuie sa se faca.
Trebuie sa ridice mainile cand spun takbeer inainte sau dupa. Toate acestea provin din Sunna Profetului (sallallahu alehy wasallam).

Trebuie sa didice mainile cu palma deschisa si degetele orientate in exterior. Sa ridice mainile pana la nivelul umerilor sau cateodata pana la urechi. In legatura cu atingerea degetelor lobului urechillor nu avem nici o evidenta in traditia Profetului (sallallahu alehy wasallam).

Unde punem mainile:

Mana dreapta trebuie pusa peste mana stanga imediat dupa takbeer. Acest lucru il facea si Profetul Muhammad sallallau aleihi wasallam, la fel si companionii. Nu este permis sa lasam bratele atarnand pe langa corp in timpul rugaciunii.

Mina dreapta trebuie plasata deasupra miinii stingi, astfel incit sa cuprinda incheietura miinii stingi si o mica parte din antebrat
Mainile pot sa fie puse pe piept. Nu este nici o diferenta dintre femei si barbati in aceasta privinta.

Umilinta si privirea in locul unde facem soojud-ul (prosternarea)

Dreptcredinciosul nu ar trebui sa se roage intr-un loc in care se gasesc alimente pe care ar dori sa le consume, pentru ca i-ar distrage atentia de la rugaciune, sau atunci cind simte nevoia de a urina sau a defeca

Trebuie sa se uite in locul unde face prosternarea, sa nu se uite in stanga sau in dreapta, pentru ca uitandu-ne in jur in timpul rugaciunii cadem in capcana lui Sheytan(a satanei). Este interzis sa ne uitam sus pe cer.

Du3aa al-Istiftaah (ruga la inceputul rugaciunii)

Profetul Mohammad (sallallahu aleihi wasallam) ne-a spus mai multe rugi dar cea mai faimoasa este: “Subhaanaka Allaahumma wa bihamdika, wa tabaaraka ismuka wa ta’aala jadduka, wa laa ilaaha ghayruka" - "Gloria si lauda tie O,Allah binecuvantat este Numele Tau si laudata fie Maretia Ta si nu este alt Dumnezeu in afara de Tine".

Recitarea Qur'an-ului:

Apoi trebuie sa cautam refugiu la ALlah de sheitan - acest lucru este obligatoriu si este pacat daca se omite.
Sunna este sa spunem: "Audhu billahy min al sheitan il rajeem min hamzihi wa nafkihi wa nafathihi" - "Caut adapost la Allah fata de sheitan cel blestemat, de rautatea lui, de aroganta lui, si de ceea ce ne comanda el".

Cateodata poate sa spuna: "A’oodhu Billaah il-Samee’ il-A’leem min al-Shaytaan… (Caut adapost la Allah Cel care Aude totul fata de Sheitan).
Apoi trebuie sa spuna silentios indiferent daca rugaciunea este cu voce sau nu -Bismilahi Rahman ar rahim

Recitarea surei Al-Fatiha

Apoi trebuie sa recite soorah Al-Fatiha, prima soorah din Sfantul Qu'ran in totalitate, cu tot cu "Bismilah ar rahman ar rahim". Acesta este un stalp esential al rugaciunii care daca nu se pronunta face ca rugaciunea sa nu fie valabila. Aceia care nu stiu araba trebuie sa invete aceasta sura.

Aceia care nu isi pot aminti (sau inca nu au memorat-o) sa spuna:"subhanAllah wa’l-hamdu-Lillaah, wa laa ilaaha ill-Allaah, wa Allaahu akbar, wa laa hawla wa laa quwwata illa Billaah".

Sunna este sa se recite un vers apoi o pauza scurta dupa fiecare verset.
Acesta este modul cum profetul nostru (sallallahu alehi w salam) o recita.
Este permis sa se citeasca Maaliki Yawm id-den sau Maliki Yawm id -deen.

Unul care face rugaciunea cu imamul daca nu aude si nu intelege clar recitarea surei al fatiha trebuie sa o recite fara voce sau daca imamul face o pauza ptr ca dreptcredinciosi sa o recite si ei.Noi credem ca aceasta pauza nu provine din sunna profetului sallallahu aleihi w salam .Spun si am mentionat ca evidenta ,acestora care spun ca pauza ar fi permisa in Silsilat al=Ahaadeet al Da'eefah nr 546 547 part 2 editia DAR AL Maarif .

Recitarea din Quran dupa Al- fatiha

Este sunna sa recitam dupa Al fatiha o alta sura chiar si in Salat al janazah.sau alte ayaturi in primele 2 raka.
Recitarea poate fi lunga sau poate fi scurta,pentru diferite motive cum ar (calatorie,boala,plansul unui copil, etc.)

Recitarea de la rugaciunea al Fajr este mai lunga decat celelalte, iar recitarea de la qiam al layl este mai lunga decat toate.

Sunna este sa facem recitarea din prima raka mai lunga decat a doua.

Este obligatoriu sa recitam Al-Fatiha in fiecare raka'h

Este nepermis pentru imam sa faca recitarea mai lunga decat este prescrisa in traditia profetului(sallallahu aleihy wa salam) pentru ca asta poate sa fie dificil pentru cei care se roaga cu el

Recitarea cu voce si fara voce.

Quranul trebuie recitat cu voce la rugaciunile Al fajr.Jumua ,Eid,rugaciunea pentru ploaie,rugaciunea in timpul eclipsei,si in primele 2 raka din salat maghreb si isha.
El trebuie sa recite cu voce joasa la rugaciunea Al Dohor Asur in a treia raka a rugaciuni maghreb si ultimile doua a rugaciuni isha.

Este permis ptr imam ocazional sa recite o aye cu voce tare intr-o rugaciune in care trebuia sa fie silentioasa.

In Witr si Qiamu layl trebuie sa recite fara voce sau cateodata cu voce si trebuie ca vocea sa fie moderata.

Tartil

Sunna este sa se recite Quranul in ritm nu in graba.Sa fie reciatat asa incat sa se inteleaga sa distingem fiecare litera, infrumusetand Quranul cu vocea sa.Trebuie sa observe regulile de tajweed si nu trebuie sa recite intr-un mod inovat de el.

A atrage atentia imamului

Este permis ca in rugaciune daca imamul uita un vers sau vreun cuvant sa ii amintim(barbati)

Nu este permis sa se recite Quranul in Raka'ah sau prosternare(sujud)

Ridicarea de la raka'ah.

In timp ce ne ridicam trebuie sa spunem: Sami’a Allaahu liman hamidah acesta este obligatoriu...mainile se ridica dupa cum am mentionat mai sus. Sa se indrepte pana cand toate vertebrele isi iau pozitia initiala si apoi se spune: “Rabbanaa wa laka al-hamd" (mai sunt alte forme de dikr in acest moment), pe care le putem lua din Sifat al salah, pagina 135. Aceast dikr este obligatoriu pentru fiecare dintre noi, chiar daca ne rugam in adunare sau singuri, pentru ca acesta este dikr dupa raka'h.

Statul in picioare trebuie sa fie egal cu cat am stat in pozitia de raka'h.

Sujood:

Apoi el trebuie sa spuna Allah akbar aceasta este obligatoriu urmeaza prosternarea mainile trebuie puse jos inaintea genunchilor... acesta este modul cum Rasull sallallahu alehy w salam facea, el a interzis sa ne asejam in sujud cum se aseaza o camila.
Degetele trebuie impreunate si sa marcam Qiblah, palmele trebuie sa fie puse la nivelul umerilor, sau cateodata la nivelul urechilor. Coatele nu trebuie sa atinga pamantul, aceasta este un lucru obligatoriu. Nasul si fruntea trebuie sa atinga pmantul cu fermitate, la fel si genunchii -obligatoriu la fel si degetele de la picioare. Calcaiele trebuie impreunate.
In sujud trebuie sa spuna Subhaana Rabbiy al-‘A’laa de 3 ori; este de ajuns si o data sau mai sunt alte form de dikr in Sifat Salaat al Nabi pagina 145.

Este recomndat sa facem du3a cit ne aflam in pozitia de sujood pentru ca acesta este un moment in care e foarte probabil ca Allah sa ne raspunda.
Sujudul trebuie sa fie lung macar ca si raka'ah.
Este permis sa ne prosternam pe pamant, pe un vesmant,sau pe covor etc

Iftiraash – inseamna pozitia in care se sta asezat pe coapsa stinga, cu piciorul drept orientat in sus, si cu degetele indreptate catre qiblah;
iq’aa – inseamna pozitia in care se sta asezat sprijinindu-se pe amblele picioare si calcaie]

Dupa ce ne ridicam din sujud in timp ce stam ar trebui sa se spuna:Allaahumma ighfir li warhamni wajburni, warfa’ni, wa’aafini warzuqni(o Allah iarta-ma ai mila de mine,intareste-ma ridica-mi rangul,iarta-ma si daruieste-mi hrana.)Daca doreste mai poate spune: Rabbi Ighfir li,Rabbighfirli,o Allah iarta-ma.Aceasta pozitie trebuie sa dureze atat cat sujudul

Statul la Tashahud

Dupa ce a efectuat si a doua raka trebuie sa se stea la tashahud .Acest lucru este obligatoriu.
Ar trebui sa stea in pozitia iftiraash cum am descris-o mai sus.
Nu este permis sa se stea in Iqaa in acest moment
Ar trebui sa puna mana dreapta pe coapsa dreapta si genunchi,iar capatul cotului drept pe coapsa .
Sa intinda palma stanga pe coapsa stanga si genunchi

Nu este permis sa stam asezati sprijinindu-ne pe brate mai ales pe cel stang.

Miscarea degetullui

Ar trebui sa-si adune toate degetele maini drepte si sa se ridice degetul de la inceputul tashaudului pana la salut

Cateodata se pot impreuna degetul mijolciu cu degetul mare formand un cerc ,privirea trebuie sa fie la el.El trebuie miscat de la inceputul tashahudului pana la sfarsit, sau se poate misca doar la cuvantul Allah iar degetul trebuie sa fie cel de la mana dreapta.
Daca este uitat tashaahudyl trebuie sa faca prosternarea de uitare(Sajdah al sahw)
Recitarea lui trebuie sa fie silentioasa
“Al-tahiyyaatu Lillaahi wa’l-salaawaatu wa’l-tayyibaat. Al-salaamu ‘alayka ayyuha’l-Nabiyyu wa rahmat-Allaahi wa barakaatuhu. Al-salaamu ‘alayna wa ‘ala ‘ibaad-Illaah il-saaliheen. Ash-hadu an laa ilaaha ill-Allaah wa ash-hadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasooluhu .Apoi trebuie sa trimitem salutari asupra profetilor .Aceasta ne este raportat de Ibn Massood Aisha si Ibn al-Zubayr.
Allaahumma salli ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad kama salayta ‘ala Ibraaheem wa ‘ala aali Ibraaheem, innaka hameedun majeed. Allaahumma baarik ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad kama baarakta ‘ala Ibraaheem wa ‘ala aali Ibraaheem, innak hameedun majeed
Sau daca vrem o putem scurta :“Allaahumma salli ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad, wa baarik ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad, kama salayta wa baarakta ‘ala Ibraaheem wa ‘ala aali Ibraaheem, innaka haamedun majeed


A treia si a patra raka:

Takberul este obligatoriu.Sunna este sa spunam takber in timp ce stam.
In a 3 si a 4 raka'h trebuie reciatata al fatiha aceast lucru este obligatoriu.Poate ocazional sa recite din Quran cateva versete dar silentios

Dwa al Qunoot si ruga pentru musulmani

Qunut trebuie recitat dupa ridicarea din raka'h si dupa ce spunem Rabanna wa laka-l hamd.

Nu este o ruga speciala care trebuie recitata regulat in Qunut,asa ca se poate recita orice ,mainile se ridica la reciatrea rugii,daca exista imam el trebuie sa o recite cu voce tare,iar cei care se roaga cu el trebuie sa spuna Amen,cand termina trebuie sa spuna takber si sa se proeterneze.

Qunut al witr este recomnadat catodata,trebuie recitat inainte de roko si ar trebui spus in felul urmator: “Allaahumma ihdini feeman hadayta, wa ‘aafini feeman ‘aafayta, wa tawallani feeman tawallayta, wa baarik li feema a’tayta, wa qini sharra ma qadayta, fa innaka taqdi wa laa yuqdaa ‘alayk, wa innahu laa yadhillu man walayta, wa laa ya’izzu man ‘aadayta, tabaarakta rabbana wa ta’aalayta, wa laa manjaa minka illa ilayk

Aceasta dwa a fost efectuata de profetul nostru sallallahu aleiko w salam deci este permisa pentru ca a fost relatata si de catre companioni Allah sa fie multumit de ei.

In Tasahudul de final piciorul stag se pune sub piciorul drept
Apoi el trebuie sa stea pentru incheirea rugaciuni anume pentru tashahudul final.
Dar el ar trebui sa stea in pozitia mutawarikan ceea ce inseamna sa-si aseze piciorul stang sub cel drept
Cateodata este permis sa asezam piciorul drept pe sol.

Dwa inainte de salut (Tasleem)

Fiecare se poate ruga pentru sine insusi, dupa cum crede de cuviinta, potrivit Qu’ran-ului si relatarilor din Sunnah. Exista multe du3a-uri care se pot spune in acest moment. Daca drepcredinciosul nu stie nici o astfel de du3a, poate spune orice ii este usor sa spuna, sa se roage pentru ceea ce i-ar folosi in ceea ce priveste religia sau aspectele lumesti.

Cateva feluri de Tasleem

Apoi trebuie sa spuna salam, incepand cu partea dreapta, ceea ce este esential in rugaciune, intorcandu-si fata astfel incat obrazul sau drept sa fie vazut din spate continuand cu partea stanga.

Imamul poate sa spuna cu voce tare taslem, exceptie facand rugiunea funerara.

Cateva sugestii:

Daca cineva pierde ablutiunea in timpul rugaciuni, rugaciunea lui devine invalida si el nu trebuie sa spuna salam cu intentia de a iesi din rugaciune, pentru ca pierderea ablutiunii inseamna sfarsitul rugaciunii. Si dupa ce face ablutiunea poate incepe rugaciunea din momentul in care a pierdut wodo.
Daca cineva poarta ochelari trebuie sa faca tot posibilul sa se prosterneze in modul corect (ori ii scoate in timpul rugaciunii). Companionii Profetului (sallalahu aleihi w salam) au spus ca sujudul doar pe nas nu este suficient.

Este sunna ca credinciosi sa asculte chemarea la rugaciune (Athan-ul) si sa repete dupa muezin, nu ar trebui sa fie ocupat cu altele chiar daca citeste din Qu'ran sau face dikr ptr Allah.

O femeie poate face iqama ptr ea si ptr alte femei doar sa nu-si ridice vocea. Aceasta este stabilit de scolile: Al-Malikiyah, Al-Shafiah si de catre imam Ahmad. Al-Ahnaf si Hanbali spun ca femeia nu ar trebui sa o faca ptr ca iqama este numai ptr barbati.
Prima opinie este cea majoritara si au ca evidenta haditul Aishei (Radiallahu anha):
'Ea va spune athan-ul si iqama si va conduce rugaciunea femeilor stand in mijlocul sirului. (Al-Baihaky)

Nu este sunna sa spunem Takabal Allah persoanei care sta langa noi in rugaciune. Acest lucru nu ne este raportat de catre Profetul Muhammad (sallallahu aleihi w salam) nici de catre companioni. Chiar si cei patru imami sunt de aceasi parere. Deci facand acest lucru tinem o traditie care se crede ca vine din islam... dar este o inovatie. In plus, sunt oameni care dupa rugaciune isi strang mainile. Shaik AL-ISLAM Ibn Taimiah a spus: 'Sa va dati mainile dupa ce rugaciunea etse gata nu este sunna, deci este o inovatie'.

Este permis ca dupa fiecare rugaciune obligatorie sa se faca duaa, dar aceasta trebuie sa se faca individual. Imamul sa se roage pentru el si dreptcredinciosii pentru ei in mod individual, nu in grup.

Sifat Salaat al-Nabi min al-Takbeer ila al-Tasleem ka annaka turaahaa by Shaykh Muhammad Naasir al-Deen al-Albaani, islamqa, islamweb.
 
Top