Sarbatorirea Zilei de Sf.Valentin
Lauda lui Allah, Stapanul Lumilor, si binecuvantare si pace asupra Profetului nostru, Muhammad si asupra familiei sale si a companionilor lui.
Allah a ales pentru noi Islamul ca religie a noastra si El nu va accepta nici o alta religie de la nimeni, caci El a spus ( interpretrea sensurilor):
"Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti." (Surat 'Al-'Imran : 85)
Si Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, ne-a spus ca grupuri din Ummah sa vor urma ne-musulmanilor in unele ritualuri si obiceiuri ale acestora, asa cum se relateaza in hadithul de la Abu Sa’eed al-Khudri , Allah sa fie multumit de el, care spunea ca Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: " Veti urma cu siguranta drumul celor dinaintea voastra, palma cu palma, cot cu cot , pana cand, chiar daca vor intra intr-o gaura de soparla, veti intra dupa ei. " Noi spuseram: "O, Trimis al lui Allah, (vrei sa spui) Evreii si Crestinii? "El spuse: "Cine altii?" (al-Bukhaari in al-I’tisaam bi’l-Kitaab wa’l-Sunnah, Baab Qawl al-Nabi (peace and blessings of Allaah be upon him) La tattabi’unna Sanan man kaana qablakum, 8/151; si Muslim in Kitaab al-‘Ilm, Baab Ittibaa’ Sanan al-Yahood wa’l-Nasaara, 4/2054)
Ceea ce Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus, se intampla si se raspandeste in ziua de astazi, in multe tari musulmane. Multi dintre musulmani urmeaza ne-musulmanilor in multe dintre obiceiurile lor si comportamente, imitandu-i in unele ritualuri si in sarbatorirea sarbatorilor lor.
Situatia s-a inrautatit si mai mult prin dezvoltarea comunicatiilor massmedia intre oameni, cu care ocazie, ritualurile si obiceiurile acestora au inceput sa fie transmise cu toate podoabele lor sclipitoare, in imagini si sunet, din tarile lor, in tarile musulmane, via satelit si prin internet. Multi musulmani au fost inselati de stralucirea lor.
In ultimii ani, un nou fenomen se raspandeste intre tinerii musulmani, baieti si fete deopotriva, care nu prevesteste nimic bun. Acesta se manifesta in imitarea crestinilor in sarbatorirea Zilei lui Valentin, ceea ce a facut ca invatati si daa'yah, sa inceapa sa explice regulile Shari'ah cu privire la aceasta, din sinceritate fata de Allah, Trimisul Sau, fata de mai marii musulmanilor si fata de popoarele lor, astfel ca musulmanii sa aiba o intelegere mai clara acestei chestiuni si sa nu cada in ceea ce le-ar submina credinta cu care Allah i-a binecuvantat.
Iata o scurta discutie a originilor, evolutiei si scopului acestei sarbatori si a ceea musulmanii ar trebui sa faca in privinta ei.
Istoria sarbatorii iubirii (Valentine's day)
Sarbatoarea Iubirii era una dintre sarbatorile paganitatii Romane, atunci cand paganismul era religia preponderenta a Romanilor cu mai mult de saptesprezece secole in urma. In conceptia pagana Romana, era expresia "iubirii spirituale".
Existau mituri, asociate sarbatorilor pagane ale Romanilor, care persista in succesoarele lor crestine. Printre cele mai renumite dintre acestea, era credinta romanilor ca Romulus, fondatorul Romei , a fost alaptat de o lupoaica, care i-a dat putere si intelepciune.
Romanii obisnuiau sa sarbatoreasca acest eveniment la mijlocul lui februarie, in fiecare an, printr-un mare festival. Unul dintre ritualurile la aceasta sarbatoare era sacrificarea unui caine sau a unei capre. Doi tineri puternici se ungeau cu sangele acestora, apoi spalau sangele cu lapte. Dupa aceasta avea loc o mare parada, condusa de cei doi tineri, care strabatea toate strazile orasului. Cei doi tineri purtau bice din piele, cu care loveau pe oricine le taia calea. Femeile Romane, primeau aceste lovituri, in credinta ca acestea alunga sau previn infertilitatea.
Legatura dintre Sf Valentin si aceasta sarbatoare
Numele de Sf Valentin il poarta mai multi dintre martirii Bisericii Crestine. Se povesteste ca ar fi fost doi, sau ca ar fi fost doar unul singur, care ar fi murit in Roma, ca urmare a persecutiilor Imparatului Claudius (?!), in anul 296...In anul 350, a fost construita o biserica, pe locul unde el ar fi murit, in amintirea sa.
Atunci cand Romanii au imbratisat crestinismul, ei au continuat sa tina "sarbatoarea iubirii" insa au schimbat conceptul pagan de sarbatoare a "iubirii spirituale" in conceptul "martiriului din iubire", reprezentand pe Sf Valentin care ar fi pledat pentru pace si iubire, motiv pentru care ar fi fost martirizat. Mai era cunoscuta si sub numele de "sarbatoarea indragostitilor" iar Sf Valentin era considerat patronul acestora.
Unul dintre obiceiurile legate de aceasta sarbatoare era ca numele fetelor ajunse la varsta maritisului, sa fie scris pe mici role de hartie si puse intr-un recipient, apoi tinerii care doreau sa se casatoreasca, trageau fiecare cate o rola de hartie, din acel vas. Fiecare dintre ei, se puneau la dispozitia fetei al carei nume il trasese, pe o perioada de un an, astfel ca sa se cunoasca . Dupa care ei ori se casatoreau, ori repetau procedura din acea zi, in anul urmator.
Clerul crestin a reactionat impotriva acestei traditii, pe care o considera a avea o influenta nefasta asupra moralului tinerilor, barbati si femei. Ea a fost interzisa in Italia, insa a renascut in secolele al 18-lea si al 19-lea, cand in unele tari din vest au aparut mici carnete numite "cartile lui valentin" continand poeme de dragoste, din care cei care doreau sa trimita celor dragi, puteau alege. Ele contineau si indicatii pentru compunerea scrisorilor de dragoste.
Se mai povesteste ca atunci cand Romanii au inceput sa devina crestini, dupa raspandirea crestinismului, imparatul Roman Claudius II le-a interzis soldatilor casatoria, considerand-o ca o distragere de la razboi. Acestui decret i s-ar fi opus Sf Valentin, care ar fi inceput sa oficieze casatorii in secret. Aflandu-se aceasta, el ar fi fost inchis si condamnat la moarte. In temnita se povesteste ca el s-ar fi indragostit de fiica temnicierului, ceea ce contravine legilor crestine, care interzic preotilor si calugarilor, aceasta. Se mai spune ca atunci cand imparatul i-ar fi oferit libertatea si slujba de confident al sau, in schimbul renuntarii la crestinism, Valentin ar fi refuzat, si , preferand crestinismul, ar fi fost executat in ziua de 14 februairie 270 e.n., sau in zorii zilei de 15 februarie, de sarbatoarea Lupercalia, si astfel aceasta zi lua numele sfantului.
In "Istoria civilzatiilor", se mentioneaza ca biserica a impartit calendarul, astfel incat fiecare zi a fost desemnata sarbatoririi unui sfant . In Anglia, sf Valentin se sarbatorea la sfarsitul iernii . In acea zi, se spune, tinerii puneau flori la ferestrele fetelor pe care le iubeau. (The Story of Civilization by Will Durant, 15/23)
Papa a desemnat ziua mortii sfantului Valentin, 14 februarie, ca "sarbatoare a iubirii". Papa este "arhiepiscopul, pontificul suprem al bisericii universale, succesorul lui sf Petru". Priviti la cum prescrie el pentru crestini, sarbatorirea unei inovatii in religia lor. Aceasta ne reaminteste de ceea ce Allah spune (interpretarea sensurilor):
"Ei ii iau pe rabinii lor si pe calugarii lor, precum si pe Mesia, fiul Mariei, ca Domni in locul lui Allah, in vreme ce li s-a poruncit sa nu adore decat un singur Dumnezeu, in afara caruia nu este alt Dumnezeu, Marire Lui! El este deasupra celor pe care-i asociaza Lui!" (Surat At-Tawba : 31)
Se relateaza ca ‘Adiy ibn Haatim spunea: "Am venit la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, purtand o cruce de aur la gat. El a spus: "O ‘Adiy, arunca acest idol " si l-am auzit recitand din Sura Baraa'ah [al-Tawba] (interpretarea sensurilor): "...." El spuse: "Ei nu ii adora , insa cand acestia permit ceva, ei accepta ca permis si cand acestia interzic ceva, ei accepta ca interzis." ( al-Tirmidhi - hadeeth hasan).
Dintre cele mai importante simboluri ale acestei zile
1 - Manifestarea bucuriei si fericirii, ca la majoritatea sarbatorilor
2 – Daruirea de trandafiri rosii, simbol al iubirii, al " iubirii spirituale" pagane, al "iubirii" crestine.
3 – Trimiterea de felicitari, pe unele dintre care apare Cupidon, un copil cu aripi, si cu un arc si sageti. Acesta era zeul iubirii la Romanii pagani - Preainalt este Allah , deasupra tuturor acestor nascociri si asocieri a altora cu El.
4 – Schimbul de cuvinte de dragoste, in carti postale, trimise de la unul la altul, in versuri, sau proza. Fraze ca " fii valentinul meu" reprezinta conceptul crestin al acestei sarbatori, preluat din conceptul pagan.
5 – In multe tari din vest, au loc petreceri, unde se amesteca femei si barbati, dansand, petrecand. Multi dintre ei trimit cadouri sotiilor, prietenelor, celor de care sant indragostiti, trandafiri sau cutii de bomboane.
Oricine poate intelege , privind la aceasta sarbatoare, urmatoarele:
In primul rand:
Originea ei se afla in credinta pagana a Romanilor, reprezentand iubirea lor spitrituala pentru zeitatile pe care le adorau in locul lui Allah. Oricine o sarbatoreste, sarbatoreste o ocazie de shirk, de venerare a idolilor. Allah spune, (intrepretarea sensurilor):
"Pe cel care aseaza langa Allah pe altcineva , Allah il va opri de la Rai , iar adapostul lui va fi Focul si cei nelegiuiti nu vor afla ajutor." (Surat Al-Ma'ida : 72)
In al doilea rand:
Evolutia sarbatorii intre Romani a fost legata de mituri si legende pe care nici o minte sanatoasa nu le poate accepta, ne mai vorbind de o minte de musulman, care crede in Allah si Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Poate o minte sanatoasa sa creada ca o lupoaica l-a alaptat pe fondatorul Romei, dandu-i putere si intelepciune? Acest mit este impotriva Aqidei Musulmanului, pentru ca Cel Care revarsa putere si intelepciune asupra robului Sau este Creatorul, Cel Preainalt, glorie Lui, si nu laptele unei lupoaice! Acelasi lucru se aplica celorlalte mituri ale lor, potrivit carora, idolii pot indeparta raul de la ei.
In al treilea rand:
Printre ritualurile Romanilor pagani in acea zi, se numara sacrificiul unui caine, sau a unei capre, ungere cu sange, spalare cu lapte, etc...aceste lucruri nu pot provoca decat repulsie, unei naturi sanatoase si sant inacceptabile pentru o minte sanatoasa.
In al patrulea rand:
Legatura intre Sf Valentin si aceasta sarbatoare, este pusa la indoiala de numeroase surse si nu este inca definita. Ar fi fost mai bine pentru crestini sa respinga sarbatorile pagane, si imitarea paganilor. Ce sa mai vorbim despre noi, musulmanii, carora li se porunceste sa se deosebeasca de crestini si de paganii dinaintea lor?
In al cincelea rand:
Aceasta sarbatoare a fost denuntata de catre clerul crestin din Italia, bastionul catolicismului, pentru ca raspandea atitudini si efecte nefaste asupra tinerilor, baieti si fete. Astfel ca este mai bine pentru musulmani sa respinga aceasta sarbatoare, sa ia atitudine si sa avertizeze impotriva ei si sa-si implineasca datoria lor de a impune ceea ce este bun si a interzice ceea ce este rau.
Poate cineva se intreaba: De ce nu sarbatoresc musulmanii aceasta sarbatoare?
La aceasta intrebare ar putea fi raspuns in mai multe feluri.
1. In Islam, sarbatorile sant clar definite si bine stabilite, si nu se accepta nici o sustragere si nici o adaugare. Ele sant o parte esentiala in adorare si nu exista loc pentru ijtihad sau pareri personale. El ne-au fost prescrise de catre Allah si de catre Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Ibn Taymiyah, Allah sa aiba mila de el, spunea:
"Sarbatorile fac parte din legile, drumul clar si ceremoniile religioase despre care Allah spune ( interpretarea sensurilor):
"Fiecaruia dintre voi Noi i-am dat o lege si o randuiala." (Surat Al-Mai'da : 48)
"Fiecarei comunitati i-am hotarat Noi o randuiala pe care ea o urmeaza." (Surat Al-Hajj : 67)
cum ar fi Qibla, Rugaciunea si Postul. Asa ca nu este nici o diferenta intre a-i urma in sarbatorile lor si a-i urma in alte ritualuri ale lor. A fi de acord cu intreaga sarbatoare inseamna a fi de acord cu Kufr . A fi de acord cu unele dintre lucrurile minore, este la fel cu a fi de acord cu ei in anumite privinte, in kufr. Sarbatorile sant cele mai distincte lucruri prin care se deosebesc religiile , astfel ca cine sarbatoreste festivitatile lor consimte cu cele mai distincte ritualuri de kufr. Fara indoiala ca participarea la sarbatorile lor, poate conduce in unele cazuri, la kufr. A se amesteca in astfel de lucruri este cel putin, un pacat. Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, referindu-se la faptul ca fiecare neam are sarbatorile lui proprii, spunea: "Fiecare natiune are propriul ei Eid si acest Eid este al nostru" (al-Bukhaari , 952, Muslim, 1892).” (al-Iqtidaa’, 1/471-472)
Deoarece Ziua lui Valentin provine din timpurile Romane, si nu islamice, aceasta inseamna ca este ceva care apartine exclusiv crestinilor, nu Islamului, si Musulmanii nu au nici un amestec in ea. Daca fiecare natiune are sarbatorile ei, asa cum spunea Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, atunci aceasta inseamna ca fiecare natie ar trebui sa fie distinsa prin sarbatorile ei. Daca Crestinii au o sarbatoare si Evreii au o sarbatoare, care le apartine lor in mod exclusiv, atunci nici un musulman nu ar trebui sa li se alature lor in acea sarbatoare, tot asa cum nu li se alatura in religia sau in Rugaciunea lor.
2. A sarbatori ziua lui Valentin, inseamna a se asemana sau a imita pe Romani, apoi pe oamenii Carti, crestini, in imitarea lor a Romanilor in ceva care nu face parte din religia lor. Daca nu ne este permis sa-i imitam pe crestini in lucruri care fac cu adevarat parte din Religia lor - insa nu din Religia noastra - atunci cum am putea noi sa-i imitam in lucruri inovate in religia lor, prin imitarea idolatrilor?!...
Imitandu-i pe ne-musulmani, in general - indiferent ca sant idolatrii sau oameni ai Cartii - este haram, fie ca este imitata adorarea lor - care este cea mai grava forma - fie imitarea obiceiurilor si purtarii lor. Aceasta este indicat in Qur'an, Sunnah si ijmaa' (consens al invatatilor):
a) din Qur'an: Allah spune (traducerea sensurilor)
" Nu fiti asemenea acelor care s-au scindat si au fost cu neintelegere dupa ce le-au venit semnele limpezi, caci aceia vor avea parte de o pedeapsa cumplita!"
(Surat 'Al-'Imran : 105)
b) din Sunnah: Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Oricine imita un neam, face parte din el."(Ahmad, 2/50; Abu Dawood, 4021)
Shaykh al-Islam (Ibn Taymiyah) spune: " Acest hadith indica ca este cel putin haram sa ii imitam, desi, intelesul aparent este ca cel care ii imita este un kaafir, asa cum Allah spune ( interpretarea sesurilor):" Aceia dintre voi care vi-i faceti aliati sunteti ca si cum ati face parte dintre ei. " (Surat Al-Ma'ida : 51) "(al-Iqtidaa’, 2/722-725)
c) cu privire la ijmaa', Ibn Taymiyya relata ca exista un consens, ca este haram a imita pe ne-musulmani in sarbatorile lor , pe vremea companionilor, Allah sa fie multumit de ei, si Ibn al-Qayyim relata ca exista consens al invatatilor in acest sens. (al-Iqtidaa’, 1/454; Ahkaam Ahl al-Dhimmah, 2/722-725)
Allah a interzis imitarea ne-musulmanilor; El a avertizat impotriva consecintelor, in multe aya, de multe ori, si in multe feluri, in mod special, imitarea acestora. Cateodata El o face prin a interzice a-i urma si a li se supune; altadata prin avertizarea impotriva lor sau a capcanelor lor, sau urmarii opiniilor lor, sau a fi influentat de actiunile lor, de conduita sau atitudinea lor. Cateodata El o face prin mentionarea unora din caracteristicile lor , care sa-i convinga pe musulmani sa se tina departe de ei si de imitarea lor. Majoritatea avertizarilor in Qur'an se refera la evrei si la ipocriti (munaafiqiin), apoi la oamenii Cartii, in general, si la mushrikiin. Allah ne interzice deasemenea sa-i urmam, sa ne supunem lor, sau sa urmam dorintelor si caracteristicilor lor.
Interzicerea imitarii nemusulmanilor este unul din principiile de baza ale Shari'ah . Allah l-a trimis pe Mesagerul Sau cu calauzire si cu religia cea adevarata si Allah a perfectat religia Sa, pentru omenirea intreaga (interpretarea sensurilor):
"In ziua aceasta am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!" (Surat Al-Ma'ida : 3)
Allah a facut ca Islamul sa acopere toate interesele oamenilor, in toate timpurile si in toate locurile si l-a facut pentru toti oamenii. Astfel ca nu este nevoie sa adoptam caile nemusulmanilor sau sa-i imitam.
Imitarea cauzeaza defecte in personalitatea musulmana, cum ar fi senzatii de inadecventa, de inferioritate, si slabiciune, apoi conduce la indepartarea de calea si legea lui Allah. Experienta dovedeste ca admiratia fata de acestia si imitarea lor, duce la a avea incredere desavarsita in ei, a-i lua ca prieteni si ajutoare, si la respingerea Islamului si a fratilor musulmani, a eroilor sai, a legilor si valorilor sale, si a cadea in ignoranta fata de toate acestea.
3. Scopul Zilei lui Valentin in aceste vremuri este de a raspandi iubire intre oameni, musulmani si nemusulmani, deopotriva.
Insa Allah spune ( interpretarea sensurilor):
"Nu vei afla nici un neam [de oameni] care cred in Allah si in Ziua de Apoi si care sa-i ia ca prieteni pe cei ce se impotrivesc lui Allah si Trimisului Sau, chiar daca ar fi parintii lor, fii lor, fratii lor sau stirpea lor." (Surat Al-Mujadila : 22)
4. Iubirea la care se face referinta in aceasta sarabatoare, inca de cand crestinii au reinviat-o, este dragostea romantica, in afara cadrului casatoriei. Rezultatul este raspandirea adulterului, (zinaa) si imoralitatii. Candva, clerul crestin i se opusese intrucatva acestei sarbatori si o abolise, insa ea s-a reintors.
Majoritatea tinerilor o sarbatoresc pentru ca le permite sa-si implineasca dorintele fara a se gandi la chestiunile imitarii si a asemanarii, in care se implica. Aceasta devine o tragedie, atunci cand ei merg atat de departe, incat sa comita pacate majore cum ar fi zinaa, prin imitarea a ceva care nu face parte din religia musulmanilor si care ar putea deveni chiar kufr.
Unii s-ar putea mira si intreba, oare sa renuntam la iubire, pai in aceasta zi noi ne exprima sentimentele si emotiile - ce este rau in asta?
Raspunsul este:
1. Este o greseala a confunda ceea ce se numeste a fi aceasta zi, cu intentia ascunsa in ea. Iubirea la care se face referinta este cea romantica, a indragostitilor, a "prietenilor". Este cunoscuta a fi o zi a promiscuitatii si a relatiilor fara limite, sau restrictionari. Nu este vorba de iubirea pura, intre barbat si sotia lui, sau intre femeie si sotul ei, sau cel putin, nu se face diferenta intre iubirea legitima, in relatia dintre sot si sotie, si iubirea interzisa a indragostitilor. Aceasta sarbatoare este menita pentru ca toata lumea sa exprime iubire.
2. Exprimarea sentimentelor si a emotiilor nu este o justificare pentru un musulman, pentru a aloca o zi de celebrare a propriilor lui idei, si sa o numeasca sarbatoare, sau sa faca din ea o festivitate sau Eid. Cu atat mai mult cu cat aceasta este una dintre sarbatorile nemusulmane.
In Islam un sot isi iubeste sotia in tot cursul anului, si isi exprima dragostea pentru ea, in cadouri, versuri sau scrisori, in tot cursul anului, nu numai intr-o singura zi a anului.
3. Nu exista nici o religie care sa incurajeze pe adeptii ei a se iubi si a se ingriji unii de altii, la fel de mult ca Islamul. Asta este valabil in orice moment in timp si in toate circumstantele, nu numai intr-o zi anumita. Intr-adevar, Islamul ne indeamna sa ne exprimam emotiile si iubirea in orice clipa, asa cum Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Daca un barbat isi iubeste fratele, sa-i spuna ca il iubeste." (Abu Dawood, 5124; al-Tirmidhi, 2329; sahih).
Si el , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Pe Cel in mana Caruia se afla sufletul meu, nu veti intra in Paradis pana ce nu veti crede cu adevarat, si nu veti crede cu adevarat, pana ce nu va veti iubi unul pe altul. Sa nu va spun eu un lucru pe care daca il veti face, va veti iubi unul pe altul? Raspanditi (salutul de) salaam intre voi." (Muslim, 54)
4. Iubirea in Islam este mai generala si mai cuprinzatoare; nu este restrictionata la un singur fel de iubire, cea dintre un barbat si o femeie. Exista multe feluri de iubire. Este iubirea pentru Allah, pentru Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si pentru companionii acestuia, Allah sa fie multumit de ei, iubirea pentru oamenii buni si drepti, iubirea si sprijinirea religiei, iubirea martiriului de dragul lui Allah. Sant multe feluri de iubire. Este o greseala periculoasa a restrange acest inteles larg, la un singur inteles al iubirii.
5. Ceea ce cred oamenii, ca iubirea inainte de casatorie, este un lucru bun, este fals, asa cum dovedesc studiile si experienta reala de viata. Din studii conduse de Universitatea din Cairo , asupra asa numitei "casatorii din iubire" si "casatorii traditionale" a rezultat ca:
In casatoriile care au urmat unei povesti de dragoste, 88% din cazuri au sfarsit in esec, ceea ce inseamna ca rata succesului a fost de 12%. Insa in cazurile unei casatorii traditionale, rata succesului a fost de 70%. Cu alte cuvinte, rata succesului casatoriilor traditionale a fost de 6 ori mai mare decat cea a casatoriilor "din dragoste".(Risaalah ila Mu’minah, p. 255).
Acum sa ne uitam la starea lucrurilor in societatile din vest, unde Ziua lui Valentin este sarbatorita, si sa intrebam care este situatia relatiilor maritale in aceste societati, si daca aceste sarbatori au influentat pozitiv relatiile dintre soti si sotii?
Lauda lui Allah, Stapanul Lumilor, si binecuvantare si pace asupra Profetului nostru, Muhammad si asupra familiei sale si a companionilor lui.
Allah a ales pentru noi Islamul ca religie a noastra si El nu va accepta nici o alta religie de la nimeni, caci El a spus ( interpretrea sensurilor):
"Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti." (Surat 'Al-'Imran : 85)
Si Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, ne-a spus ca grupuri din Ummah sa vor urma ne-musulmanilor in unele ritualuri si obiceiuri ale acestora, asa cum se relateaza in hadithul de la Abu Sa’eed al-Khudri , Allah sa fie multumit de el, care spunea ca Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: " Veti urma cu siguranta drumul celor dinaintea voastra, palma cu palma, cot cu cot , pana cand, chiar daca vor intra intr-o gaura de soparla, veti intra dupa ei. " Noi spuseram: "O, Trimis al lui Allah, (vrei sa spui) Evreii si Crestinii? "El spuse: "Cine altii?" (al-Bukhaari in al-I’tisaam bi’l-Kitaab wa’l-Sunnah, Baab Qawl al-Nabi (peace and blessings of Allaah be upon him) La tattabi’unna Sanan man kaana qablakum, 8/151; si Muslim in Kitaab al-‘Ilm, Baab Ittibaa’ Sanan al-Yahood wa’l-Nasaara, 4/2054)
Ceea ce Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus, se intampla si se raspandeste in ziua de astazi, in multe tari musulmane. Multi dintre musulmani urmeaza ne-musulmanilor in multe dintre obiceiurile lor si comportamente, imitandu-i in unele ritualuri si in sarbatorirea sarbatorilor lor.
Situatia s-a inrautatit si mai mult prin dezvoltarea comunicatiilor massmedia intre oameni, cu care ocazie, ritualurile si obiceiurile acestora au inceput sa fie transmise cu toate podoabele lor sclipitoare, in imagini si sunet, din tarile lor, in tarile musulmane, via satelit si prin internet. Multi musulmani au fost inselati de stralucirea lor.
In ultimii ani, un nou fenomen se raspandeste intre tinerii musulmani, baieti si fete deopotriva, care nu prevesteste nimic bun. Acesta se manifesta in imitarea crestinilor in sarbatorirea Zilei lui Valentin, ceea ce a facut ca invatati si daa'yah, sa inceapa sa explice regulile Shari'ah cu privire la aceasta, din sinceritate fata de Allah, Trimisul Sau, fata de mai marii musulmanilor si fata de popoarele lor, astfel ca musulmanii sa aiba o intelegere mai clara acestei chestiuni si sa nu cada in ceea ce le-ar submina credinta cu care Allah i-a binecuvantat.
Iata o scurta discutie a originilor, evolutiei si scopului acestei sarbatori si a ceea musulmanii ar trebui sa faca in privinta ei.
Istoria sarbatorii iubirii (Valentine's day)
Sarbatoarea Iubirii era una dintre sarbatorile paganitatii Romane, atunci cand paganismul era religia preponderenta a Romanilor cu mai mult de saptesprezece secole in urma. In conceptia pagana Romana, era expresia "iubirii spirituale".
Existau mituri, asociate sarbatorilor pagane ale Romanilor, care persista in succesoarele lor crestine. Printre cele mai renumite dintre acestea, era credinta romanilor ca Romulus, fondatorul Romei , a fost alaptat de o lupoaica, care i-a dat putere si intelepciune.
Romanii obisnuiau sa sarbatoreasca acest eveniment la mijlocul lui februarie, in fiecare an, printr-un mare festival. Unul dintre ritualurile la aceasta sarbatoare era sacrificarea unui caine sau a unei capre. Doi tineri puternici se ungeau cu sangele acestora, apoi spalau sangele cu lapte. Dupa aceasta avea loc o mare parada, condusa de cei doi tineri, care strabatea toate strazile orasului. Cei doi tineri purtau bice din piele, cu care loveau pe oricine le taia calea. Femeile Romane, primeau aceste lovituri, in credinta ca acestea alunga sau previn infertilitatea.
Legatura dintre Sf Valentin si aceasta sarbatoare
Numele de Sf Valentin il poarta mai multi dintre martirii Bisericii Crestine. Se povesteste ca ar fi fost doi, sau ca ar fi fost doar unul singur, care ar fi murit in Roma, ca urmare a persecutiilor Imparatului Claudius (?!), in anul 296...In anul 350, a fost construita o biserica, pe locul unde el ar fi murit, in amintirea sa.
Atunci cand Romanii au imbratisat crestinismul, ei au continuat sa tina "sarbatoarea iubirii" insa au schimbat conceptul pagan de sarbatoare a "iubirii spirituale" in conceptul "martiriului din iubire", reprezentand pe Sf Valentin care ar fi pledat pentru pace si iubire, motiv pentru care ar fi fost martirizat. Mai era cunoscuta si sub numele de "sarbatoarea indragostitilor" iar Sf Valentin era considerat patronul acestora.
Unul dintre obiceiurile legate de aceasta sarbatoare era ca numele fetelor ajunse la varsta maritisului, sa fie scris pe mici role de hartie si puse intr-un recipient, apoi tinerii care doreau sa se casatoreasca, trageau fiecare cate o rola de hartie, din acel vas. Fiecare dintre ei, se puneau la dispozitia fetei al carei nume il trasese, pe o perioada de un an, astfel ca sa se cunoasca . Dupa care ei ori se casatoreau, ori repetau procedura din acea zi, in anul urmator.
Clerul crestin a reactionat impotriva acestei traditii, pe care o considera a avea o influenta nefasta asupra moralului tinerilor, barbati si femei. Ea a fost interzisa in Italia, insa a renascut in secolele al 18-lea si al 19-lea, cand in unele tari din vest au aparut mici carnete numite "cartile lui valentin" continand poeme de dragoste, din care cei care doreau sa trimita celor dragi, puteau alege. Ele contineau si indicatii pentru compunerea scrisorilor de dragoste.
Se mai povesteste ca atunci cand Romanii au inceput sa devina crestini, dupa raspandirea crestinismului, imparatul Roman Claudius II le-a interzis soldatilor casatoria, considerand-o ca o distragere de la razboi. Acestui decret i s-ar fi opus Sf Valentin, care ar fi inceput sa oficieze casatorii in secret. Aflandu-se aceasta, el ar fi fost inchis si condamnat la moarte. In temnita se povesteste ca el s-ar fi indragostit de fiica temnicierului, ceea ce contravine legilor crestine, care interzic preotilor si calugarilor, aceasta. Se mai spune ca atunci cand imparatul i-ar fi oferit libertatea si slujba de confident al sau, in schimbul renuntarii la crestinism, Valentin ar fi refuzat, si , preferand crestinismul, ar fi fost executat in ziua de 14 februairie 270 e.n., sau in zorii zilei de 15 februarie, de sarbatoarea Lupercalia, si astfel aceasta zi lua numele sfantului.
In "Istoria civilzatiilor", se mentioneaza ca biserica a impartit calendarul, astfel incat fiecare zi a fost desemnata sarbatoririi unui sfant . In Anglia, sf Valentin se sarbatorea la sfarsitul iernii . In acea zi, se spune, tinerii puneau flori la ferestrele fetelor pe care le iubeau. (The Story of Civilization by Will Durant, 15/23)
Papa a desemnat ziua mortii sfantului Valentin, 14 februarie, ca "sarbatoare a iubirii". Papa este "arhiepiscopul, pontificul suprem al bisericii universale, succesorul lui sf Petru". Priviti la cum prescrie el pentru crestini, sarbatorirea unei inovatii in religia lor. Aceasta ne reaminteste de ceea ce Allah spune (interpretarea sensurilor):
"Ei ii iau pe rabinii lor si pe calugarii lor, precum si pe Mesia, fiul Mariei, ca Domni in locul lui Allah, in vreme ce li s-a poruncit sa nu adore decat un singur Dumnezeu, in afara caruia nu este alt Dumnezeu, Marire Lui! El este deasupra celor pe care-i asociaza Lui!" (Surat At-Tawba : 31)
Se relateaza ca ‘Adiy ibn Haatim spunea: "Am venit la Profet, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, purtand o cruce de aur la gat. El a spus: "O ‘Adiy, arunca acest idol " si l-am auzit recitand din Sura Baraa'ah [al-Tawba] (interpretarea sensurilor): "...." El spuse: "Ei nu ii adora , insa cand acestia permit ceva, ei accepta ca permis si cand acestia interzic ceva, ei accepta ca interzis." ( al-Tirmidhi - hadeeth hasan).
Dintre cele mai importante simboluri ale acestei zile
1 - Manifestarea bucuriei si fericirii, ca la majoritatea sarbatorilor
2 – Daruirea de trandafiri rosii, simbol al iubirii, al " iubirii spirituale" pagane, al "iubirii" crestine.
3 – Trimiterea de felicitari, pe unele dintre care apare Cupidon, un copil cu aripi, si cu un arc si sageti. Acesta era zeul iubirii la Romanii pagani - Preainalt este Allah , deasupra tuturor acestor nascociri si asocieri a altora cu El.
4 – Schimbul de cuvinte de dragoste, in carti postale, trimise de la unul la altul, in versuri, sau proza. Fraze ca " fii valentinul meu" reprezinta conceptul crestin al acestei sarbatori, preluat din conceptul pagan.
5 – In multe tari din vest, au loc petreceri, unde se amesteca femei si barbati, dansand, petrecand. Multi dintre ei trimit cadouri sotiilor, prietenelor, celor de care sant indragostiti, trandafiri sau cutii de bomboane.
Oricine poate intelege , privind la aceasta sarbatoare, urmatoarele:
In primul rand:
Originea ei se afla in credinta pagana a Romanilor, reprezentand iubirea lor spitrituala pentru zeitatile pe care le adorau in locul lui Allah. Oricine o sarbatoreste, sarbatoreste o ocazie de shirk, de venerare a idolilor. Allah spune, (intrepretarea sensurilor):
"Pe cel care aseaza langa Allah pe altcineva , Allah il va opri de la Rai , iar adapostul lui va fi Focul si cei nelegiuiti nu vor afla ajutor." (Surat Al-Ma'ida : 72)
In al doilea rand:
Evolutia sarbatorii intre Romani a fost legata de mituri si legende pe care nici o minte sanatoasa nu le poate accepta, ne mai vorbind de o minte de musulman, care crede in Allah si Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Poate o minte sanatoasa sa creada ca o lupoaica l-a alaptat pe fondatorul Romei, dandu-i putere si intelepciune? Acest mit este impotriva Aqidei Musulmanului, pentru ca Cel Care revarsa putere si intelepciune asupra robului Sau este Creatorul, Cel Preainalt, glorie Lui, si nu laptele unei lupoaice! Acelasi lucru se aplica celorlalte mituri ale lor, potrivit carora, idolii pot indeparta raul de la ei.
In al treilea rand:
Printre ritualurile Romanilor pagani in acea zi, se numara sacrificiul unui caine, sau a unei capre, ungere cu sange, spalare cu lapte, etc...aceste lucruri nu pot provoca decat repulsie, unei naturi sanatoase si sant inacceptabile pentru o minte sanatoasa.
In al patrulea rand:
Legatura intre Sf Valentin si aceasta sarbatoare, este pusa la indoiala de numeroase surse si nu este inca definita. Ar fi fost mai bine pentru crestini sa respinga sarbatorile pagane, si imitarea paganilor. Ce sa mai vorbim despre noi, musulmanii, carora li se porunceste sa se deosebeasca de crestini si de paganii dinaintea lor?
In al cincelea rand:
Aceasta sarbatoare a fost denuntata de catre clerul crestin din Italia, bastionul catolicismului, pentru ca raspandea atitudini si efecte nefaste asupra tinerilor, baieti si fete. Astfel ca este mai bine pentru musulmani sa respinga aceasta sarbatoare, sa ia atitudine si sa avertizeze impotriva ei si sa-si implineasca datoria lor de a impune ceea ce este bun si a interzice ceea ce este rau.
Poate cineva se intreaba: De ce nu sarbatoresc musulmanii aceasta sarbatoare?
La aceasta intrebare ar putea fi raspuns in mai multe feluri.
1. In Islam, sarbatorile sant clar definite si bine stabilite, si nu se accepta nici o sustragere si nici o adaugare. Ele sant o parte esentiala in adorare si nu exista loc pentru ijtihad sau pareri personale. El ne-au fost prescrise de catre Allah si de catre Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui. Ibn Taymiyah, Allah sa aiba mila de el, spunea:
"Sarbatorile fac parte din legile, drumul clar si ceremoniile religioase despre care Allah spune ( interpretarea sensurilor):
"Fiecaruia dintre voi Noi i-am dat o lege si o randuiala." (Surat Al-Mai'da : 48)
"Fiecarei comunitati i-am hotarat Noi o randuiala pe care ea o urmeaza." (Surat Al-Hajj : 67)
cum ar fi Qibla, Rugaciunea si Postul. Asa ca nu este nici o diferenta intre a-i urma in sarbatorile lor si a-i urma in alte ritualuri ale lor. A fi de acord cu intreaga sarbatoare inseamna a fi de acord cu Kufr . A fi de acord cu unele dintre lucrurile minore, este la fel cu a fi de acord cu ei in anumite privinte, in kufr. Sarbatorile sant cele mai distincte lucruri prin care se deosebesc religiile , astfel ca cine sarbatoreste festivitatile lor consimte cu cele mai distincte ritualuri de kufr. Fara indoiala ca participarea la sarbatorile lor, poate conduce in unele cazuri, la kufr. A se amesteca in astfel de lucruri este cel putin, un pacat. Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, referindu-se la faptul ca fiecare neam are sarbatorile lui proprii, spunea: "Fiecare natiune are propriul ei Eid si acest Eid este al nostru" (al-Bukhaari , 952, Muslim, 1892).” (al-Iqtidaa’, 1/471-472)
Deoarece Ziua lui Valentin provine din timpurile Romane, si nu islamice, aceasta inseamna ca este ceva care apartine exclusiv crestinilor, nu Islamului, si Musulmanii nu au nici un amestec in ea. Daca fiecare natiune are sarbatorile ei, asa cum spunea Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, atunci aceasta inseamna ca fiecare natie ar trebui sa fie distinsa prin sarbatorile ei. Daca Crestinii au o sarbatoare si Evreii au o sarbatoare, care le apartine lor in mod exclusiv, atunci nici un musulman nu ar trebui sa li se alature lor in acea sarbatoare, tot asa cum nu li se alatura in religia sau in Rugaciunea lor.
2. A sarbatori ziua lui Valentin, inseamna a se asemana sau a imita pe Romani, apoi pe oamenii Carti, crestini, in imitarea lor a Romanilor in ceva care nu face parte din religia lor. Daca nu ne este permis sa-i imitam pe crestini in lucruri care fac cu adevarat parte din Religia lor - insa nu din Religia noastra - atunci cum am putea noi sa-i imitam in lucruri inovate in religia lor, prin imitarea idolatrilor?!...
Imitandu-i pe ne-musulmani, in general - indiferent ca sant idolatrii sau oameni ai Cartii - este haram, fie ca este imitata adorarea lor - care este cea mai grava forma - fie imitarea obiceiurilor si purtarii lor. Aceasta este indicat in Qur'an, Sunnah si ijmaa' (consens al invatatilor):
a) din Qur'an: Allah spune (traducerea sensurilor)
" Nu fiti asemenea acelor care s-au scindat si au fost cu neintelegere dupa ce le-au venit semnele limpezi, caci aceia vor avea parte de o pedeapsa cumplita!"
(Surat 'Al-'Imran : 105)
b) din Sunnah: Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, spunea: "Oricine imita un neam, face parte din el."(Ahmad, 2/50; Abu Dawood, 4021)
Shaykh al-Islam (Ibn Taymiyah) spune: " Acest hadith indica ca este cel putin haram sa ii imitam, desi, intelesul aparent este ca cel care ii imita este un kaafir, asa cum Allah spune ( interpretarea sesurilor):" Aceia dintre voi care vi-i faceti aliati sunteti ca si cum ati face parte dintre ei. " (Surat Al-Ma'ida : 51) "(al-Iqtidaa’, 2/722-725)
c) cu privire la ijmaa', Ibn Taymiyya relata ca exista un consens, ca este haram a imita pe ne-musulmani in sarbatorile lor , pe vremea companionilor, Allah sa fie multumit de ei, si Ibn al-Qayyim relata ca exista consens al invatatilor in acest sens. (al-Iqtidaa’, 1/454; Ahkaam Ahl al-Dhimmah, 2/722-725)
Allah a interzis imitarea ne-musulmanilor; El a avertizat impotriva consecintelor, in multe aya, de multe ori, si in multe feluri, in mod special, imitarea acestora. Cateodata El o face prin a interzice a-i urma si a li se supune; altadata prin avertizarea impotriva lor sau a capcanelor lor, sau urmarii opiniilor lor, sau a fi influentat de actiunile lor, de conduita sau atitudinea lor. Cateodata El o face prin mentionarea unora din caracteristicile lor , care sa-i convinga pe musulmani sa se tina departe de ei si de imitarea lor. Majoritatea avertizarilor in Qur'an se refera la evrei si la ipocriti (munaafiqiin), apoi la oamenii Cartii, in general, si la mushrikiin. Allah ne interzice deasemenea sa-i urmam, sa ne supunem lor, sau sa urmam dorintelor si caracteristicilor lor.
Interzicerea imitarii nemusulmanilor este unul din principiile de baza ale Shari'ah . Allah l-a trimis pe Mesagerul Sau cu calauzire si cu religia cea adevarata si Allah a perfectat religia Sa, pentru omenirea intreaga (interpretarea sensurilor):
"In ziua aceasta am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!" (Surat Al-Ma'ida : 3)
Allah a facut ca Islamul sa acopere toate interesele oamenilor, in toate timpurile si in toate locurile si l-a facut pentru toti oamenii. Astfel ca nu este nevoie sa adoptam caile nemusulmanilor sau sa-i imitam.
Imitarea cauzeaza defecte in personalitatea musulmana, cum ar fi senzatii de inadecventa, de inferioritate, si slabiciune, apoi conduce la indepartarea de calea si legea lui Allah. Experienta dovedeste ca admiratia fata de acestia si imitarea lor, duce la a avea incredere desavarsita in ei, a-i lua ca prieteni si ajutoare, si la respingerea Islamului si a fratilor musulmani, a eroilor sai, a legilor si valorilor sale, si a cadea in ignoranta fata de toate acestea.
3. Scopul Zilei lui Valentin in aceste vremuri este de a raspandi iubire intre oameni, musulmani si nemusulmani, deopotriva.
Insa Allah spune ( interpretarea sensurilor):
"Nu vei afla nici un neam [de oameni] care cred in Allah si in Ziua de Apoi si care sa-i ia ca prieteni pe cei ce se impotrivesc lui Allah si Trimisului Sau, chiar daca ar fi parintii lor, fii lor, fratii lor sau stirpea lor." (Surat Al-Mujadila : 22)
4. Iubirea la care se face referinta in aceasta sarabatoare, inca de cand crestinii au reinviat-o, este dragostea romantica, in afara cadrului casatoriei. Rezultatul este raspandirea adulterului, (zinaa) si imoralitatii. Candva, clerul crestin i se opusese intrucatva acestei sarbatori si o abolise, insa ea s-a reintors.
Majoritatea tinerilor o sarbatoresc pentru ca le permite sa-si implineasca dorintele fara a se gandi la chestiunile imitarii si a asemanarii, in care se implica. Aceasta devine o tragedie, atunci cand ei merg atat de departe, incat sa comita pacate majore cum ar fi zinaa, prin imitarea a ceva care nu face parte din religia musulmanilor si care ar putea deveni chiar kufr.
Unii s-ar putea mira si intreba, oare sa renuntam la iubire, pai in aceasta zi noi ne exprima sentimentele si emotiile - ce este rau in asta?
Raspunsul este:
1. Este o greseala a confunda ceea ce se numeste a fi aceasta zi, cu intentia ascunsa in ea. Iubirea la care se face referinta este cea romantica, a indragostitilor, a "prietenilor". Este cunoscuta a fi o zi a promiscuitatii si a relatiilor fara limite, sau restrictionari. Nu este vorba de iubirea pura, intre barbat si sotia lui, sau intre femeie si sotul ei, sau cel putin, nu se face diferenta intre iubirea legitima, in relatia dintre sot si sotie, si iubirea interzisa a indragostitilor. Aceasta sarbatoare este menita pentru ca toata lumea sa exprime iubire.
2. Exprimarea sentimentelor si a emotiilor nu este o justificare pentru un musulman, pentru a aloca o zi de celebrare a propriilor lui idei, si sa o numeasca sarbatoare, sau sa faca din ea o festivitate sau Eid. Cu atat mai mult cu cat aceasta este una dintre sarbatorile nemusulmane.
In Islam un sot isi iubeste sotia in tot cursul anului, si isi exprima dragostea pentru ea, in cadouri, versuri sau scrisori, in tot cursul anului, nu numai intr-o singura zi a anului.
3. Nu exista nici o religie care sa incurajeze pe adeptii ei a se iubi si a se ingriji unii de altii, la fel de mult ca Islamul. Asta este valabil in orice moment in timp si in toate circumstantele, nu numai intr-o zi anumita. Intr-adevar, Islamul ne indeamna sa ne exprimam emotiile si iubirea in orice clipa, asa cum Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Daca un barbat isi iubeste fratele, sa-i spuna ca il iubeste." (Abu Dawood, 5124; al-Tirmidhi, 2329; sahih).
Si el , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Pe Cel in mana Caruia se afla sufletul meu, nu veti intra in Paradis pana ce nu veti crede cu adevarat, si nu veti crede cu adevarat, pana ce nu va veti iubi unul pe altul. Sa nu va spun eu un lucru pe care daca il veti face, va veti iubi unul pe altul? Raspanditi (salutul de) salaam intre voi." (Muslim, 54)
4. Iubirea in Islam este mai generala si mai cuprinzatoare; nu este restrictionata la un singur fel de iubire, cea dintre un barbat si o femeie. Exista multe feluri de iubire. Este iubirea pentru Allah, pentru Trimisul Sau, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, si pentru companionii acestuia, Allah sa fie multumit de ei, iubirea pentru oamenii buni si drepti, iubirea si sprijinirea religiei, iubirea martiriului de dragul lui Allah. Sant multe feluri de iubire. Este o greseala periculoasa a restrange acest inteles larg, la un singur inteles al iubirii.
5. Ceea ce cred oamenii, ca iubirea inainte de casatorie, este un lucru bun, este fals, asa cum dovedesc studiile si experienta reala de viata. Din studii conduse de Universitatea din Cairo , asupra asa numitei "casatorii din iubire" si "casatorii traditionale" a rezultat ca:
In casatoriile care au urmat unei povesti de dragoste, 88% din cazuri au sfarsit in esec, ceea ce inseamna ca rata succesului a fost de 12%. Insa in cazurile unei casatorii traditionale, rata succesului a fost de 70%. Cu alte cuvinte, rata succesului casatoriilor traditionale a fost de 6 ori mai mare decat cea a casatoriilor "din dragoste".(Risaalah ila Mu’minah, p. 255).
Acum sa ne uitam la starea lucrurilor in societatile din vest, unde Ziua lui Valentin este sarbatorita, si sa intrebam care este situatia relatiilor maritale in aceste societati, si daca aceste sarbatori au influentat pozitiv relatiile dintre soti si sotii?