Šta žene žele? (Dr. Ahmed Adam)

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
muslimDM1511_468x310.jpg
Postoje razne feminističke kampanje i organizacije za prava žena koje smatraju da je neophodno proglasiti nezavisnost žena. Zbog čega je to potrebno? Postoji li potreba za takvim organizacijama? Da li se žene ravnopravno tretiraju u našem društvu?

Osnaživanje žena

Žena je najčešće opisana kao čovjekova bolja polovina. Je li ona stvarno bolja polovina ili je samo polovina od značaja? Da li je polovina u svemu? Uspjeh čovjeka obično se mjeri po onom što je postigao u životu, po materijalnom posjedovanju i koliko je "visok" njegov status u društvu. Dio ovog samoproglašenog uspjeha u ovom "muškom" svijetu je dobar automobil, dobra kuća, dobar posao, dobra djeca, dobra žena, dobri prijatelji, dobri odmori, dobre igračke itd. (Primjetite da se žena broji pod imetak). Jako rijetko je supruga priznata ili su joj date zasluge zbog uspjeha muškarca. Šta je razlog ovoj bolesti?

Percepcije žena

Zašto neki muškarci postupaju potpuno pravedno prema ženama i ukazuju im poštovanje koje zaslužuju, dok drugi sa ženama postupaju kao pukim posjedom?

images
Islam vrlo čvrsto i jasno potvrđuje da je Bog dao pravo na ravnopravnost i pravedno postupanje svim ženama jednako. U prošlom stoljeću prema ženama se postupalo kao prema potčinjenim građanima. U Evropi je čak postojala teorija da žene spadaju u pod-vrstu, između majmuna i čovjeka, dok su drugi propagirali teoriju da žene ne posjeduju dušu.Žensko dijete tretirano je potpunim prezirom, čak su i živa zakopavana kako bi prikrili "poniženje" roditelja.

Islam je uzdigao status žena, dao im puno priznanje i uništio ove zlonamjerne mitove koje su propagirali ljudi. Međutim, u današnjem dobu, mi smatramo da živimo u "modernom dobu". Postoje razne feminističke kampanje i organizacije za prava žena koje smatraju da je neophodno proglasiti nezavisnost žena. Zbog čega je to potrebno? Postoji li potreba za takvim organizacijama? Da li se žene ravnopravno tretiraju u našem društvu? Da li im se ukazuje poštovanje u našem društvu? Da li se žene zlostavljaju?

Iako površno, ovaj esej se bavi sa nekoliko ovih tematika. Ovom diskusijom nemam namjeru kritikovati nekog, već jednostavno prezentirati svoj lični stav, koji je podložan kritici.

Savremena žena danas

Mnoge današnje žene su samostalne, uspješne, obrazovane, stručne i samopuzdane. Ovo su standardi pomoću kojih mjerimo "uspjeh" i ljude koji posjeduju ove osobine smatramo "inteligentnim" za razliku od "neobrazovanim". Pažljivije analize otkrivaju da žene u kući ispunjavaju sljedeće uloge:

1. Ona mora biti supruga svome mužu
2. Ona mora biti majka svojoj djeci
3. Ona je učiteljica, uči svoju djecu šta je dobro a šta loše
4. Ona je staratelj, brine se za kućne poslove
5. Ona je psiholog, koristi svoj intelekt u svakodnevnoj borbi sa mužem i djecom
6. Ona je savjetnik, savjetuje djecu kada su posvađana
7. Ona je finansijer, proračunava troškove za domaćinstvo
8. Ona je glavni kuhar, priprema jela
9. Ona je pekar, peče za specijalne prilike
10. Ona je krojačica, kroji i krpi odjeću
11. Ona je vozač, vozi djecu u školu i iz škole
12. Ona je nabavljač i dostavljač, brine da se osiguraju osnovne potrepštine za kuću
13. Ona je centrala, odgovara na stalno zvonjenje telefona
14. Ona je recepcionar, dočekuje goste i posjetitelje
15. Ona je ona koja dvori, nahrani sve prije sebe same

S obzirom na gore navedene višestruke uloge naših supruga, majki, sestara u društvu, zaista me iznenađuje kad se neku ženu upita čime se bavi, a njen tipični odgovor je: "Oh, ja ne radim. Samo sjedim kod kuće, domaćica sam." Ovo "domaćica" znači zapravo generalni direktor u vašoj kući. Ona je više izvršno tijelo i punopravni član udruženja kojeg nazivate domom. S vojničkom preciznošću osigurava da sve (većinu vremena) funkcioniše kako treba. (međutim, tužno je što neke žene protrače svoj život spavajući, kupujući i tračajući).

U onim rijetkim situacijama kada stvari ne idu svojim tokom, muškarci običavaju da svojim suprugama na nesumnjiv način daju do znanja da su nezadovoljni (verbalnim zlostavljanjem ili čak fizičkim nasiljem). Ali koliko često znaju nešto o tim istim ženama kada stvari funkcionišu kako treba? Koliko često im daju kompliment? Da li ih nježno tješe i mudro hrabre ili pretpostavljaju da "nema svrhe s njom razgovarati….. nakon svega, ona je samo žena".

Muhammed s.a.w.s. savjetovao nas je da sa ženama postupamo pažljivo i ljubazno. Žena se poredi sa rebrom – a prirodan oblik rebra je savijen, ako pokušamo da ga ispravimo slomit će se.
"Žena je poput rebra, ako je pokušaš ispraviti, slomit će se. Zato ako želiš imati dobrotu od nje učini to dok je povinovana." (prenosi Buharija)

images
U mnogim etapama kroz historiju, a i u cijelome svijetu žene su diskriminirane u gotovo svakom društvu. Kur'an je dokaz da je Bog dao pravo na ravnopravnost ženama u neprihvatljivim uvjetima već u 7. stoljeću. Ženama je data liberalnost i pravni status u društvu.
Taj status zagarantovan je od Allaha dž.š. Krajem 19. stoljeća, u Evropi su žene i dalje smatrane inferiornom vrstom i prvi zakon u Evropi formuliran je tako da ženama da određena (ali ne sva) prava.
Danas, u novom milenijumu, žene cijeloga svijeta se još uvijek bore protiv diskriminacije. Žene su se pobunile protiv te diskriminacije borbom za "jednaka prava" i "oslobođenje", prava koja su muslimankama data prije 1400 godina.
Nažalost, žene na zapadu su razvile pogrešan koncept "oslobođenja" na svoju štetu - koncept žene koja može raditi sve što rade muškarci. Ova definicija zapravo čini žene još više robovima, umjesto slobodnim. Zašto žene teže da budu kao muškarci?

Funkcija uloga

Zašto su muškarci postavili standarde kojima svi teže? Žena koja nastoji biti "više muškarac" - da li je u stvarnosti više od žene?
Da li je ženstvenost postići što više muškosti? Evo nekoliko primjera težnje ka muškosti:

1. Žene zauzimaju zanimanja u kojima su prethodno dominirali muškarci poput rudara, mehaničara, električara, vodo-instalatera…
2. Žene prihvataju ideju homoseksualne slobode sa idejom "kome je još potreban muškarac?"
3. Žene su odložile majčinstvo jer žele slijediti karijeru i uživati u životu.
4. Neke žene plaćaju surogat-majkama da nose njihovu djecu jer nemaju vremena da imaju vlastitu.
5. Žene traže banke koje trguju sa spermom, kako bi zatrudnjele, misleći da im nije potreban muškarac da bi ostale trudne i imale vlastitu djecu.
6. Žene puše, konzumiraju alkohol, uzimaju droge što im daje "slobodu" i čini da izgledaju kao muškarci.
7. Žene se tetoviraju kako bi izgledale kao strašni muški gusari ili članovi bandi.

Zbog čega žene osjećaju i imaju potrebu biti poput muškaraca?
Šta je to toliko dobro kod muškaraca da ih žene pokušavaju kopirati? Muškarci su više od žena odgovorni za ratove, kriminal, nasilje i zločin. Ovaj nezgodan položaj je vjerovatno posljedica nedostatka samopoštovanja kod žena. Počele su da vjeruju (upravo zbog ideja koje nameću muškarci) da žene nisu ravne muškarcima i zbog toga imaju i osjećaju tu potrebu da dokažu da su muškarci "u krivu."

images
Na štetu muslimanskih žena, naše sestre čitaju o ovoj dilemi zapadnjačkih žena i prihvataju tu nepravilnu ideju da i one trebaju biti oslobođene.
Međutim, naše sestre ne prepoznaju da su one već oslobođene, jer im je to pravo dao Allah dž.š. Sada je samo jednostavno stvar provedbe tog zakona datog od Allaha dž.š.
Dakle, ako naše sestre oponašaju zapadnjačke žene sa njihovim nedoumicama, pronaći će se u stanju konfuzije koja će ih vječno sputavati.

Žene sa zapada su trenutno zbunjene slijedećim problemima u svojoj potrazi za "ravnopravnošću":
images

1. Žene sada zarađuju za porodicu. Rezultat je da ostaju od 9 do 5 na radnom mjestu, vraćaju se kući kasno, moraju i dalje kuhati, paziti na djecu itd. Nažalost, u današnjim ekonomskim uvjetima, oba roditelja moraju raditi.
2. Žene koje teže za karijerom kasno se udaju ili dobivaju djecu. To dovodi do pojave da sve više žena stupa u brak u svojim kasnim 20-im i 30-im.
3. Djeca nemaju majku koja bi se brinula o njima jer oba roditelja su zaposlena. Nemaju uzora, pa uzore traže u vršnjacima ili televiziji. U mnogim kućama televizija je dadilja. Možete li zamisliti kakva budućnost očekuje dijete koje se povodi za televizijom i ako u njemu vidi svoj uzor.
4. Male porodice su u modi. Velike porodice smatraju se zaostalim.
5. Djeca su izgubljena jer su njihove dede i nane postali stranci, a roditelji su izgubljeni jer osjećaju da im dedo i nana i djeca postaju "opterećenje."

Moguća rješenja za gore navedeno:

1. Žene treba podsticati da se obrazuju bez obzira na starosnu dob. Ako su vam dedo i nana nepismeni, odvojite vremena da ih naučite čitati i pisati. Koliko važno je obrazovanje jasno je prikazano u hadisu Muhammeda s.a.w.s: bio je spreman oprostiti ratnim zarobljenicima u zamjenu da muslimane nauče čitati i pisati. Obrazovanje je jedini način za izlazak iz neznanja i osnaživanje naših majki, sestara i kćerki.
2. Muslimanke moraju biti ponosne što su majke Ummeta. Djeca se moraju učiti poštovanju, milosti i ljubavi prema svojim majkama.
3. Muslimanke moraju učiti svoju djecu moralu i etici, podsticati ih da nastoje i daju sve od sebe u svim svojim postupcima, učiti ih da se uspjeh rađa žrtvovanjem.
4. Očevi moraju hrabriti svoje kćerke da se obrazuju kako bi postale jače. Najbolji poklon koji roditelji mogu dati svojoj djeci je odgoj, tj. obrazovanje.
5. Žene moraju nastojati i truditi se da budu najbolje u bilo kojoj oblasti (obrazovanju, sportu, nauci itd), otkriti svoj istinski potencijal - ali sa jasnom, odnosno čistom namjerom.
6. Očevi moraju voljeti, poštovati i postupati sa kćerkama isto kao i sa sinovima, ravnopravno. Ako ne postupaju ravnopravno, sinovi će odrastati misleći da prema svojim budućim suprugama isto trebaju postupati.
7. Muslimanka mora biti ponosna na svoj status, svoju odjeću, vjeru, kulturu, svoj životni stil i čvrsta islamska načela i principe. Nikada ne bi smjela biti ona koja se pravda ili izvinjava zbog svoje vjere bilo kome.
8. Žena mora osnažiti sebe kroz muževe poslove i razumjeti prirodu posla. Jasan primjer imamo u Poslanikovoj s.a.w.s. supruzi Hatidži r.a. koja je bila pronicljiva i uspješna poslovna žena i jednaka Oppenheimerima i Rockefellerima današnjice. Stoga je poželjno za muslimanku da razumije detalje muževog posla, čak ako to znači da pohađa tečaj o finansiranju i kompjuterima. Kad muž sutra umre, ko će pokrenuti posao? Ko će prehranjivati djecu? Hoće li se potencijalno unosan posao zaustaviti, jer žena nije bila ovlaštena kako bi razumjela poslovanje? Nadalje, muškarac bi trebao dati supruzi poštenu zaradu od svog posla ili učiniti je svojim punopravnim partnerom i njezin udio nagraditi.
9. Udovica koja pokrene biznis treba biti podržana od ostatka zajednice kupnjom i podrškom njezinih proizvoda. Molim vas podržite ovakve žene.
10. Na kraju, muslimani imaju važnu ulogu u pokazivanju ostatku svijeta da je islam prva religija koja ženama garantuje visok zakoniti status u zajednici. Nemojmo uprljati naše vjerske obaveze kulturološkim predrasudama. Vrijeme je za akciju.

˝Dzennet se nalazi pod majčinim nogama˝.
 
Top