Da li ste znali, da li smijemo dozivati Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem

Discussion in 'Ispravno Vjerovanje' started by GAZIJA, Apr 29, 2008.

 1. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Hajruddin Tahir Ahmetović, prof.


  Odgovor na Kviz-Anketu: Da li ste znali, da li smijemo dozivati Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, dovom, moleći ga za pomoć?

  Upitan je šejh Ibnu Baz, rahmetullahi 'alejh: Da li je čovjek, na bilo kojem djelu Zemlje bio, počinio širk ukoliko kaže: O Muhammede! O Allahov Poslaniče! - dozivajući ga?

  Odgovorio je šejh, rahmetullahi 'alejh: Pojasnio je Uzvišeni Allah u Svojoj plemenitoj Knjizi, jezikom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da samo On Uzvišeni ima pravo da mu se ibadet čini, a dova je ibadet, pa ukoliko neko od ljudi u bilo kojem predjelu Zemlje kaže: O Allahov Poslaniče! O Vjerovjesniče! O Muhammede - opskrbi me, otkloni mi nedaću, pomozi mi, izliječi me ili pomozi svoj ummet, izliječi rane muslimana, uputi zalutale ili nešto slično ovome, pridodao je Uzvišenom Allahu sudruga u ibadetu tj. učinio je širk!


  Isti propis važi za sve one koji postupe na sličan način s bilo kojim poslanikom, ili melekom, ili s nekim od Allahovih štićenika, dobrih, pobožnih robova, ili s nekim od džina, kipova ili s bilo kojim stvorenjem zbog riječi Uzvišenog:

  "Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju." (Prijevod značenja, el-Zarijat:56)
  "O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome, koji je stvorio i vas i one prije vas, da biste se kazne sačuvali." (Prijevod značenja, el-Bekare:21)
  "Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo!" (Prijevod značenja, el-Fatiha:4)
  "Klanjajte se zato Allahu, iskreno Mu ispovijedajući vjeru – pa makar to nevjernicima bilo mrsko." (Prijevod značenja, el-Mu’min:14)
  "Gospodar vaš je rekao: Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se mole – ući će, sigurno, u džehennem poniženi." (Prijevod značenja, el-Mu’min:60)

  Allah Uzvišeni je ovdje dovu nazvao ibadetom i obavijestio nas da svaki onaj koji iz oholosti neće da Mu se klanja će ući u džehennem ponižen.

  Prenosi se u Sahihu Muslima od Džabira, radiallahu anhu, da je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Ko...  susretne Allaha ne pripisujući Mu druga, ući će u džennet, a ko Ga susretne a bude Mu pripisivao druga, ući će u vatru!

  Takođe se prenosi u Sahihu Muslima od Tarika el-Ešdžei’a, radiallahu anhu, da je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Ko bude obožavao samo Allaha, niječući pri tome sva božanstva koja se mimo Njega obožavaju, njegov imetak i krv su zabranjeni, a njegov obračun je kod Uzvišenog Allaha.

  U Sahihu Buharije i Muslima se prenosi od Ibn Mes’uda, radiallahu anhu, da je rekao: Rekao sam: O Allahov Poslaniče, koji je to najveći grijeh? Rekao je: Da pripišeš Allahu druga, a On te je stvorio …

  Hadisi koji govore o ovome su mnogobrojni, i nema sumnje da svi oni koji traže pomoći od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili nekoga drugog od Allahovih štićenika, vjerovjesnika, meleka, džinna, čineći to iz ubjeđenja da oni čuju njihove dove, izvršavaju njihove potrebe, poznaju njihova stanja, upadaju u jednu od vrsta velikog širka. To je zbog toga što nepoznato, gajb, poznaje samo Uzvišeni Allah i što mrtvi prestaju sa svojim djelima rastavljajući se s dunjalukom, svejedno bili poslanici ili neko drugi. Meleki i džinni su za nas nevidljivi. Zaposleni su svojim poslovima. Na nama je da od Allahovog prava ništa ne upućujemo drugima prizivajući ih zajedno s Allahom, jer nam je Uzvišeni Allah naredio da obožavamo samo Njega i obavjestio nas je da je ljude i džinne stvorio samo zbog toga. Svi oni koji se obožavaju mimo Uzvišenog nisu u stanju ispuniti bilo kakvu ljudsku potrebu. Ne mogu izliječiti bolesne, niti poznaju ono što je u ljudskim dušama. To je u stanju učiniti samo Uzvišeni Allah.

  Kaze šejhu-l-islam Ibnu Tejmijje, rahmetullahi 'alejh: Što se tiče približavanja Uzvišenom Allahu i traženja Njegove milosti i naklonosti posredstvom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za vrijeme njegova života ili poslije smrti, je poput zakletve Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem, ili drugim poslanicima, ili poput traženja pomoći od njih lično. Sve ovo nije bilo poznato za vrijeme ashaba i tabiina. (El-Fetawa, 1/318)
  (Medžmu’atu-l-fetawa, 2/388 )
 2. uskupi
  Offline

  uskupi Junior Member

  Joined:
  Jan 3, 2007
  Messages:
  101
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  26
  Gender:
  Male
  Occupation:
  Electrician
  Location:
  Maqedonia
  Ratings Received:
  +0 / 0
  assalam alaikum ...naravno da je takvo sto suludo, naime dozivati Muhameda SAWS i od nj. traziti pomoc, On, sam SAWS je to kategoricno osudio...assalam alaikum
 3. Haris88
  Offline

  Haris88 Junior Member

  Joined:
  May 19, 2008
  Messages:
  159
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Gender:
  Male
  Location:
  Earth's crust
  Home page:
  Ratings Received:
  +0 / 0
  We alejkumu-s-selam we rahmetullah.

  Imaš na engleskom odgovor u ovoj knjizi: Tawassul - its type and rulings

  Nije problem u vjerodostojnosti hadisa, nego ga treba shvatiti na pravi način.

  Da te Allah nagradi, brate.

Share This Page