Eticheta Islamica

umm aisha

Junior Member
Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Eticheta islamica

Definitie: Reguli, norme de purtare, norme de politeţe. [< fr. Etiquette>].

Islamul este cea mai mare favoare pe care Allah(swt) a facut-o oamenilor si Jinnilor. Este o credinta pe care Allah(swt) a lasat-o sa fie ultima dintre toate religiile.

“...În ziua aceasta, am desãvârsit religia voastrã si am împlinit harul Meu asupra voastrã si am încuviintat Islamul ca religie pentru voi!...”
[Surah Al-Maida, ayah 3]​

Si tot Allah spune in Sfantul Coran:

“Acela care doreste o altã religie decât Islamul, nu-i va fi acceptatã, si el se va afla în Lumea de Apoi printre cei pierduti.”
[Surah Al-Imran, ayah 85]​

Este de datoria fiecarui musulman sa pretuiasca aceasta favoare pe care Allah(swt)ne-a dat-o prin a adera cu toata fiinta nnoastra la acest mod complet de viata. Acest lucru nu va fi posibil daca nu vom avea la baza adevarata intelegere a Coranului si a Sunnei Profetului(saws).


Partea 1: Eticheta cu privire la intentie


Un musulman crede in importanta intentiei sale. Este foarte importanta intentia ce se afla in spatele faptelor unui musulman. Si asta deoarece toate faptele noastre sunt bazate pe intentie. Datorita ei, faptele noastre sunt fie intarite, fie slabite.

Depinzand de intentie, faptele noastre sunt acceptate sau sunt nule.

Aceasta credinta pe care noi musulmanii o avem cu privire la necesitatea intentiei se bazeaza pe Coran in primul rand.


“Si nu li s-a poruncit decât sã-L adore pe Allah, cu credintã curatã si statornicã în religia Lui, sã împlineascã Rugãciunea [As-Salat] si sã achite Dania [Az-Zakat]. Si aceasta este credinta [comunitãtii] celei drepte.”
[Surah Al-Bayyina, ayah 5]​

Spune: “Mi s-a poruncit mie sã-L ador pe Allah, arãtându-I numai Lui credintã!” (adica a-L asculta pe Allah si a face fapte bune numai de dragul Lui)
[Surah Az-Zumar, ayah 11]​

Avem insa dovezi si din Sunnah Profetului(saws):

“Cu siguranta toate faptele deriva din intentie si pentru fiecare este ceea ce a intentionat.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​

“Verily, all actions are but driven by intention and and for everyone is what he intented.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​

“Cu siguranta Allah nu se uita la formele sau bogatia voastra. Se uita doar la inimile si faptele voastre.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​

“Certainly, Allah does not look at your shapes or wealth. But He only looks at your hearts and deeds.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​

Acest uitat la inimi nu este altceva decat intentia pe care o ai si care te motiveaza sa faci faptele.

Profetul (saws) a zis:

”Cel care se gandeste serios sa faca o fapta buna dar nu a facut-o , va avea o fapta buna scrisa pentru el.”
(Sahih Muslim)​

Vedem asadar ca numai sa te gandesti la a face un bine este o fapta buna prin care poti castiga rasplata. Si asta numai datorita virtutii de a avea intentia potrivita.


Profetul(saws) a mai spus:
“ Sunt 4 tipuri de oameni. Unul este cel caruia Allah i-a dat stiinta si bogatie. El foloseste bogatia cu intelepciune datorita stiintei pe care o are. Alta persoana este cel care spune ca daca Allah i-ar fi dat si lui ceea ce i-a dat primei persoane si el ar fi procedat la fel. Rasplata pentru ambii va fi aceeasi. A treia persoana este cel caruia Allah ii da bogatie dar nu ii da stiinta. Asadar el isi cheltuie banii potrivit dorintelor sale. A parta persoana este aceea care spune ca daca Allah i-ar fi dat lui la fel cum i-a dat celei de-a treia persoana si el ar fi cheltuit banii la fel. Acestia doi din urma vor avea aceeasi povara.”
(Ibn Majah cu un lant bun de naratori)​


“There are four types of people: one is a man whom Allah has given knowledge and wealth. He acts with respect to his wealth based on his knowledge. Another person says that if Allah had given him similar to what He gave to the first man, he would have acted the same fashion. The reward for both of them will be the same. A third person is one, whom Allah gives wealth but He does not give knowledge. Therefore he spends his money according to his desire. Another man says that if Allah had given him, what He had given that person , he would have acted in the same manner. These two will have the same burden upon them.”
(Ibn Majah with a good chain)​


Cel care are o intentie curate este rasplatit pentru o fapta buna, iar cel care are o intentie rea va purta aceeasi pedeapsa ca acela care a savarsit o fapta rea. Toata aceasta este numai datorita intentiei.

In batalia de la Tabuk, Profetul(saws) a spus:

“Sunt unii oameni care nu calatoresc cu voi nici o distant, si nici nu cheltuiti nimic cu ei, si nici nu treceti prin nici o vale dar totusi ei sunt cu voi in aceasta.”(in Jihad, in cazul de fata). Oamenii au intrebat:”Cum asa?” El a spus:” Ei au fost retinuti datorita unor obligatii serioase(scutire), dar ei sunt cu noi datorita bunei lor intentii.”
(Sahih Bukhari si Sunnah lui Abu Dawud)


“There are people concerning whom you do not travel any distance, nor do you spend anything, nor do you pass any valley but they are with you in the matter.” The people said:”How is that?” He said:”They have been restrained due to some excuse, but they are with us because of the good intention.”
(Bukhari si Sunnah lui Abu Dawud).​Buna intentie este ceea ce face ca un noncombatant sa fie egal in rasplata cu un combatant (luptator). Si tot ea este ceea ce face ca un non-Mujahid sa primeasca aceeasi rasplata ca un Mujahid.

Profetul(saws) a spus:

“Daca doi musulmani se intalnesc cu sabiile(adica vor sa isi faca rau unul altuia), atunci amandoi si ucigasul, si cel ucis vor fi in Focul Iadului.” Cineva a interbat:”O,Profet al Lui Allah, aceasta merita ucigasul, dar de ce ar fi aceasi soarta si pentru cel ucis?” El a raspuns:”Pentru a avut si el intentia sa isi omoare tovarasul.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​


“If two muslims meet each other with their swords, then both the killer and the killed will be in the Hell Fire.” Someone said:”O ,Allah’s Messenger, that is the case for the killer, but why should be the case for the killed?” He answered:”Because he wanted to kill his companion.”
(Sahih Bukhari si Muslim)​


Intentia lipsita de pietate si dorinta rea fac ca ambii luptatori sa merite Focul. Daca cel ucis nu ar fi avut intentia rea, el ar fi fost printre locuitorii Paradisului.

Intr-un alt hadith, Profetul(saws) spune:

” Cel care se casatoreste cu intlegerea de a plati zestrea fetei mai tarziu, dar el nu are intentia sa faca asta, este de fapt, un adulter(zanni-unul care comite Zinna). Iar unul care ia un imprumut si nu are intentia sa il plateasca inapoi, este de fapt, un hot.”
(Ahmad si Ibn Majah)​


Asadar, o intentie rea poate transforma o actiune permisa intr-una interzisa. Si la fel poate schimba o fapta care nu este daunatoare intr-una care este daunatoare.

Toate cele de mai sus accentueaza ceea ce crede un musulman cu privire la seriozitate intentie si extrema importanta a acesteia. Prin urmare musulmanul trebuie sa aiba la baza faptelor sale o intentie pioasa. De asemenea el ar trebui sa se straduiasca cat de mult poate sa nu faca o fapta fara a avea o intentie iar aceasta intentie sa fie una pura.

Intetia este sufletul faptei si valoarea ei. Fapta este buna daca intentia este buna, la fel cum fapta este imorala daca intentia este imorala. Cel care face fapte fara a avea intentie face asta din dispret si pentru a primi laude.

Mai mult un musulman crede ca intentia este o componenta esentiala pentru ca fapta lui sa fie acceptata.

Si la fel stie ca intetntia nu este o declaratie a limbii,adica :”O,Allah intetionez sa fac cutare si cutare....” si nici nu este un simplu gand in mintea sa. Ci este forta din inima care te conduce, te motiveaza catre o fapta care are un scop nobil de a aduce folos sau de a indeparta un rau, care se petrece fie in prezent fie in viitorul apropiat.

Este de asemenea vointa care te impinge sa faci o fapta numai de dragul Lui Allah(swt) si pentru a implini poruncile Sale.

Un musulman crede deci, ca o fapta permisa poate deveni un act de ascultare, care merita rasplata si recompensa. In acelasi timp un act de ascultare, care nu are o intentie pioasa, poate deveni un act de neascultare care merita pedeapsa si povara.

Si nu credem ca un act de neascultare poate fi schimbat intr-un act de ascultare pur si simplu pentru ca intentia este buna.

De exemplu: cel care barfeste pe cineva doar ca sa faca o alta persoana ca sa se simta mai bine, nu l-a ascultat pe Allah(swt) si a facut un pacat.

“Buna lui intentie” nu il va ajuta deloc in fata Lui Allah(swt).​

La fel si cel care construieste o moschee cu bani care vin din surse ce nu sunt HALAL, el nu va fi rasplatit.

La fel si cel care merge la petreceri unde se canta si se danseaza, sau cumpara bilete pentru a sprijini un scop nobil, el este un pacatos si va purta povara pacatului sau in loc sa fie rasplatit pentru ceea ce a facut.

Cat despre ceea ce este HARAM, niciodata nu va deveni un act de ascultare sub nici un fel de circumstante.
 

umm aisha

Junior Member
Eticheta islamica.

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 2: Eticheta si comportamentul cu privire la Allah(swt)

Un musulman multumeste pentru nenumaratele binecuvantari pe care Allah(swt) le-a revarsat asupra noastra. El are in vedere toate darurile pe care Allah(swt) i le-a dat din perioada in care era un “strop de lichid” un uterul mamei sale. Si aceste daruri continua pana in ziua in care el isi cunoaste Dumnezeul.


De aceea un musulman trebuie sa Ii multumeasca Lui Allah(swt) prin a rosti cuvinte de multumire, prin a Il adora pe El intr-o maniera corecta. De asemenea trebuie sa ii multumeasca Lui Allah(swt) cu membrele sale, adica sa le foloseasca in concordanta cu poruncile Lui. Acesta este felul in care noi ar trebui sa ne comportam in ceea ce Il priveste pe Allah(swt).


Evident este faptul ca niciodata nu este considerata a fi potrivita o atitudine de nerecunostinta pentru binecuvantarile pe care Allah(swt) ni le da in fiecare zi, la fiecare pas, sau sa respingem aceste privilegii ale Sale.

De asemenea niciodata nu ar trebui sa negam bunatatile si privilegiile pe care le primim.

Allah(swt) spune in Coran:

” Voi nu aveti binefacere decât de la Allah. Apoi, dacã vã loveste un rãu...”
[Surah An-Nahl, ayah 53]​


Si tot in Sfantul Coran gasim:

“Si v-a dat El din toate câte le-ati cerut. Si de ati socoti binefacerile lui Allah, nu le-ati putea numãra. Dar omul este cu adevãrat nelegiuit si necredincios.”
[Surah Ibrahim, ayah 34]​


O alta ayah spune:

“Pomeniti-Mã pe Mine si o sã-Mi aduc aminte de voi! Si sã-Mi fiti multumitori, sã nu fiti fãrã credintã fatã de Mine!”
[Surah Al-Baqara, ayah 152]​

Un musulman se gandeste la Stiinta Lui Allah(swt) si la faptul ca El priveste tot ceea ce noi facem in orice moment. Inima musulmanului devine atunci plina cu un sentimente de respect amestecate cu teama si uimire, evlavie si venerare pentru Allah(swt).​

Devine rusinos si jenat sa nu Il asculte pe Creatorul sau. Acesta este felul in care ar trebui sa ne comportam cu privire la Allah(swt).

Este de la sine inteles ca nu este corect ca un sclav sa nu isi asculte stapanul sau sa il trateze intr-o maniera neplacuta si cu lipsa de respect in timp ce stapanul este de fata si poate vedea totul.

Allah(swt) spune in cartea Sa:

“Ce este cu voi cã nu vã rugati lui Allah, asa cum se cuvine, Dupã ce El v-a creat pe voi în [mai multe] faze?”
[Surah Nuh, ayah 13,14]​

Si tot Allah(swt) spune:

“Si Allah stie atât ceea ce tineti voi ascuns, cât si ceea ce dezvãluiti.”

[Surah An-Nahl, ayah 19]

Iar in alta ayah se mentioneaza:

“Tu nu vei fi în nici o împrejurare, nu vei recita nici un fragment din Coran si voi nu veti împlini nici o faptã fãrã ca Noi sã fim martori în clipa când o sãvârsiti. Domnului tãu nu-i va scãpa nici cât greutatea unui fir de colb - nici de pe pãmânt, nici din cer -, nici cât [o greutate] mai micã [decât aceasta] si nici mai mare, fãrã ca acestea sã [fie înscrise] într-o carte limpede.”
[Surah Yunus, ayah 61]​


Un musulman cugeta si la Puterea Lui Allah(swt) si la Controlul pe care El il are asupra sa, si cum pana si zulufii de pe fruntea sa sunt in Mainile Lui Allah(swt).

Stie ca nu are nici o scapare sau ca nu poate fugi de Allah(swt). Nu este nici un refugiu sau adapost in afara de Allah(swt).


Asadar, musulmanul fuge catre Allah(swt) si se arunca inaintea Lui. Pune totul in Mainile Lui Allah(swt) si se increde in El 100%. Acesta este felul in care un musulman pios ar trebui sa se comporte cu privire la Allah(swt).


Nu este un comportament islamic acela de a incerca sa fugi de Cel de care nu poti fugi niciunde fie in aceasta viata, fie in viata de apoi. Si nici nu este Islamic sa te bazezi pe cineva in afara de El.


Allah(swt) spune:

“Eu mã încred în Allah - Domnul meu si Domnul vostru! Si nu este vietate pe care El sã nu o tinã de chica ei(asupra cãreia sã nu aibã stãpânire si putere). Domnul meu este pe drumul cel drept!”
[Surah Hud, ayah 56]​


Si tot Allah(swt) spune:

“Deci fugiti voi la Allah! Eu sunt pentru voi prevenitor limpede din partea Lui.”
[Surah Adh-Dharyiat, ayah 50]​

In Sfantul Coran Allah(swt) mentioneaza:

“...Încredeti-vã în Allah, dacã sunteti credinciosi!"
[Surah Al-Ma’ida, ayah 23]​


Un adevarat musulman ia in considerare cat de Generos si cat de plin de Compasiune este Allah(swt) in ceea ce ne priveste din toate punctele de vedere.
Se gandeste la Mila Lui Allah(swt) asupra noastra si asupra intregii Sale creatii. Dupa care se prosterneaza plin de umilinta in fata Creatorului sau.
El cauta o maniera de a se apropia de Allah(swt) cu cele mai bune cuvinte si cele mai bune fapte.


Nu este un comportament adecvat acela de a ati pierde speranta in a primi mai mult din Mila Sa care acopera tot.

Allah(swt) spune in Sfantul Coran:

“A grãit [Allah]: "Cu pedeapsa Mea îi ajung pe cei care voiesc Eu, iar îndurarea Mea cuprinde toate lucrurile.”
[Surah Al-A’raf, ayah 156]


Allah(swt)spune de asemenea:

“Allah este Binevoitor cu robii Sãi...”
[Surah As-Sura, ayah 19]​

Allah(swt) mai spune:

“...Si nu vã pierdeti nãdejdea în îndurarea lui Allah! Nu-si pierde nãdejdea în îndurarea lui Allah decât neamul de necredinciosi!”
[Surah Yusuf, ayah 87]​

Si in alta ayah este spus:

“Spune: “O, voi robii Mei, care ati întrecut mãsura în defavoarea voastrã, nu deznãdãjduiti în privinta îndurãrii lui Allah!" Allah iartã toate pãcatele...”
[Surah Az-Zumar, ayah 53]​

Um muslman nu pierde din vedere niciodata abilitatea Lui Allah(swt) de a pedepsi aspru. De asemenea musulmanul are in vedere si grabinica socoteala a Lui Allah(swt). Apoi persona face tot posibilul ca sa fie sigur ca Il asculta pe Allah(swt) si incearca sa moara in aceasta stare de suspunere si completa ascultare.


Cei inteligenti stiu ca nu este un comportament adecvat pentru unul care este slab sa comita acte de neascultare in fata Lui Allah(swt) care este Atotputernic.

“...Iar dacã Allah voieste un rãu pentru un neam, acesta nu poate fi respins. Si ei nu au în locul lui Allah nici un alt ocrotitor.”
[Surah Ar-R’ad, ayah 11]

Allah(swt) spune:

“Rãzbunarea Domnului tãu este asprã.”
[Surah Al-Buruj, ayah 12]​

Tot Allah(swt) spune in Coran:

“...Allah este Atotputernic [’Aziz] [si] Dãtãtor de pedeapsã!”
[Surah Al-‘Imran, ayah 4]​Un musulman ar trebui sa se gandeasca la Allah(swt) chair si atunci cand face un lucru care nu ii este placut Lui Allah(swt), ca si cum amenintarea Domnului sau deja incepe sa se aplice pentru el, si pedeapsa vine asupra lui datorita neascultarii sale.

El ar trebui sa se gandeasca la Allah(swt) atunci cand asculta de poruncile Sale si se supune legilor Sale ca si cum multumirea Lui Allah(swt) s-a pogorat asupra lui.

A avea bune asteptari din partea Lui Allah(swt) face parte din eticheta corecta pe care trebuie sa o manifestam cu privire la Creatorul nostru. Nu este nicidecum indicat pentru o persoana sa aiba gandurile rele despre Allah(swt), in felul acesta nu Ii dai ascultare si crezi ca El nu vede ceea ce faci si ca nici nu te va tine responsabil pentru faptele tale.


Allah(swt)spune:

“...însã voi v-ati închipuit cã Allah nu stie multe din cele pe care voi le sãvârsiti, Aceastã închipuire pe care voi ati avut-o despre Domnul vostru v-a dus la pieire pe voi si ati ajuns sã fiti printre cei pierduti!”
[Surah Fussilat, ayah 22-23]​De asemenea nu este potrivit ca o persoana in timp ce Il asculta pe Allah(swt) si se teme de El, sa suspecteze ca nu va fi rasplatit pentru faptele sale bune sau ca nu va fi recompensat pentru ascultarea si adorarea Lui Allah(swt).

Allah(swt) a spus:

“Cei care se supun lui Allah si Trimisului Sãu, se tem de Allah si sunt cu fricã de El, aceia vor fi izbânditori.”
[Surah An-Nur, ayah 52]


Si tot Allah(swt) spune in Sfantul Coran:

“Pe cel ce face o faptã bunã - bãrbat ori femeie - si este credincios îl vom dãrui Noi cu o viatã bunã. Si Noi îi vom rãsplãti pe ei dupã [faptele] cele mai bune pe care le-au sãvârsit.”
[Surah An-Nahl, ayah 97]​Allah(swt) mai spune:

“Acela care va veni cu o faptã bunã va avea parte de zece asemenea ei, iar acela care va veni cu o faptã rea nu va fi rãsplãtit decât cu o faptã pe mãsura ei. Dar nu li se va face nici o nedreptate!”
[Surah Al-An’am, ayah 160]

In concluzie un musulman trebuie sa fie recunoscator Domnului sau pentru toate binefacerile pe care El i le-a dat; trebuie sa fie sfios in fata Lui Allah(swt) cand inclina spre comiterea unui pacat; trebuie sa se intoarca la Creatorul sau cu sinceritate, sa isi puna increderea in El, sa spere la Mila Sa si sa se teama de pedeapsa Sa. Trebuie sa aiba bune asteptari din partea Lui Allah(swt) cu privire la indeplnirea promisiunilor Sale, precum si la implinirea pedepselor pentru cei care nu Ii dau ascultare.


Cu cat mai mult adera la acest tip de comportament cu privire la Allah(swt) cu atat mai mult rangul sau se va inalta. Va fi binecuvantat de Allah(swt) si va deveni astfel unul din sclavii Sai devotati si va face parte din grupul celor pe care Allah ii protejeaza.​

Acesta este singurul lucru la care musulmanii ar trebui sa spere in aceasta viata.


O, Allah, sa ne faci dintre sclavii Tai devotati. O, Allah, nu ne lasa sa fim dintre cei pe care Tu nu ii protejezi. O, Allah, sa ne faci dintre cei apropiati Tie. O, Allah, Stapanul Lumilor.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 3:Eticheta cu privire la cuvantul Lui Allah(swt), Sfantul Coran


Un musulman crede in sfintenia cuvantului Lui Allah(swt) precum si in onoarea si virtutea sa care intrece toate celelalte cuvinte si vorbe. De asemenea un musulman crede ca Sfantul Coran este de la Allah(swt) si ca de el nu se poate apropia nici un fel de neadevar. Oricine vorbeste in concordanta cu Sfantul Coran, atunci el vorbeste adevarul. Si oricine judeca conform lui, atunci el judeca drept(corect).

Oamenii devotati lui(Sfantului Coran) sunt oamenii Lui Allah(swt), preferati in Fata Lui. Cei ce nu se vor lasa de el(Coran) vor fi incununati de succes si victoriosi.

Pe cand cei care isi intorc fetele de la el vor fi nimiciti, si invinsi.


Credinta noastra cu privire la maretia Cartii Lui Allah(swt) este intarita de ceea ce a spus Profetul (saws), care a primit revelatia , cel mai bun din toate creatii Lui Allah(swt), liderul nostru Mohammed ibn Abdullah, Mesagerul Lui Allah.
Profetul (saws) a spus:

“Cititi Coranul, pentru ca el va fi ca un mijlocitor(protector) pentru tovarasul sau in Ziua Judecatii.”

“Read the Qur’an, for it shall come as an intercessor for its companions on the Day of Resurrection.”

[Sahih Muslim]​


“Cel mai bun dintre voi este cel care memoreaza Coranul si ii invata si pe altii.”


“The best of you is he who learns Qur’an and teaches others.”

[Sahih Bukhari]​


“Oamenii Coranului sunt oamenii Lui Allah(swt) si scalvii Lui preferati(speciali).”

“The people of the Qur’an are Allah’s people and His special slaves.”

[Sahih Bukhari]​

“Inimile ruginesc asa cum rugineste fierul.” Oamenii au zis:”O Mesager al Lui Allah, ce le poate curata?” El a raspuns:”Recitarea Coranului si sa iti amintesti de moarte.”

“The hearts get rusty like irons gets rusty.” The people said: “O Messenger of Allah, what is its cleansing?” He said, “Reciting the Qur’an and remembering death.”

[Al-Baihaqi]​


Unul din cei mai fermi dusmani ai Profetului(saws) a venit la el si a zis:”O Mohammed, recita-mi din Coran.” Mesagerul Lui Allah i-a recitat urmatoarea Ayah:

“Allah porunceste dreptatea, implinirea faptei bune si dãrnicia fatã de rude si El opreste de la desfrâu, faptã urâtã si nelegiuire. El vã îndeamnã pentru ca voi sã vã aduceti aminte.”
[Surah An-Nahl, ayah 90]​

Imediat dupa ce Profetul(saws) a terminat de recitat aceasta ayah cand adversarul sau[un necredincios] l-a rugat sa repete, uimit fiind de modul de exprimare elevat, de intelesul sacru si de claritatea mesajului. De aceea imediat el a ridicat vocea sa zicand:”Pe Allah, are o dulceata. Este plin de eleganta."

[Ibn Jarir At-Tabari]​

Un musulman credincios, ar trebui atunci si mai mult sa ingaduie ceea ce este permis si sa opreasca ceea ce este interzis.Eticheta cu privire la recitarea Coranului:


1. Ar trebui sa fie recitat in cele mai bune circumstante, ceea ce include starea de Wudu, sa ai directia catre Qibla si sa ai o pozitie respectabila si onorabila.

2. Ar trebui sa recite Coranul lent si nu sa fie grabit in recitare sa. Nu ar trebui sa il recite in mai putin de 3 nopti.


Profetul(saws) a spus:

“Oricine recita Coranul in mai putin de 3 nopti inseamna ca nu l-a inteles.”

(“Whoever recites the Qur’an in less than 3 nights did not understand it.”)

[At-Thirmidi]​


Trimisul Lui Allah(swt) a ordonat lui Abdullah bin Umar(r.a) sa recite Coranul in intregime o data la 7 zile. Abdullah bin Mas’ud, Uthman bin Affan si Zaid bin Thabit(r.a) obisnuiau sa recite Coranul in intregime o data pe saptamana.

3. Ar trebui sa aiba frica de Allah(swt) si umilinta in timp ce recita Coranul. Ar trebui sa arate parere de rau, regret si ar trebui sa planga, iar daca nu ii vine sa planga ar trebui sa se forteze sa planga.

Profetul(saws) a spus:

“Recitati Coranul si plangeti. Daca va vine a plange, atunci fortati-va sa plangeti.”

(“Recite the Qur’an and cry. If you cannot cry, then force yourself to be like crying.”)

[Ibn Majah]​


4. Ar trebui de asemenea atunci cand recitam Coran sa incercam sa facem mai frumoasa vocea noastra.

Profetul(saws) a spus:


“Infrumusesati Coranul cu vocile voastre.”


(“Beautify the Qur’an by your voices.”)

[Ahmad]​

Profetul (saws) a spus:


“Acela care nu isi face vocea frumoasa atunci cand citeste Coranul nu este unul dintre noi.”

(He is not one of us who does not make his voice beautiful with the Qur’an.”)

[Sahih Muslim si Sahih Bukhari]​

Profetul(saws) a mai spus:


“Allah nu a permis nimic asa cum El a permis unui Profet sa recite Coranul cu o voce frumoasa.”

(“Allah has not permitted anything like He has permitted a Prophet to recite the Qur’an in a good voice.”

[Sahih Bukhari si Sahih Muslim]​

5. Ar trebui sa recite in particular daca ii este teama ca va recita doar pentru a se arata altora sau doar pentru a-si face reputatie sau daca ar deranja pe cei ce se roaga cu recitatul sau.

Profetul(saws) a spus:

“Acela care recita Sfantul Coran cu voce tare este asemenea celui care ofera ajutor public.”

(“The one who recites the Qur’an aloud is like one who publicly gives charity.”)

Este stiut faptul ca e de preferat sa oferi ajutor in secret, cu exceptia faptului daca este un benefeciu mai mare a oferi ajutor in public, spre exemplu daca stii ca altii ar urma exemplul tau vazand ca tu ajuti atunci e mai bine sa dai ajutor in public. Acelasi lucru este valabil si pentru cei ce recita Coranul.

6. Ar trebui sa cititi Coranul in timp ce va ganditi la intelesurile sale si sa cantariti asupra lor, cu tot respectul si cu toata atentia necesara pentru a-i intelege sensurile si semnificatiile.

7. Cel care recita Coranul ar trebui sa nu actioneze contrar invataturilor sale, pentru ca in acest caz nu face decat sa se blesteme singur. Spre exemplu daca citeste urmatoarea ayah:

“Si cine este mai nelegiuit decât acela care nãscoceste pe seama lui Allah minciunã? Aceia vor fi adusi dinaintea Domnului lor si vor zice martorii: “Acestia sunt cei care au mintit împotriva Domnului lor!” Blestemul lui Allah asupra nelegiuitilor.”

[Surah Hud, ayah 18]​

Sau:

“Acelora care se contrazic cu tine [o, Muhammed], în privinta lui [Isus], dupã stiinta care ai primit-o, spune-le: „Veniti, sã-i chemãm pe fratii nostri si pe fii vostri, pe muierile noastre si pe muierile voastre, pe noi însine si pe voi însivã, apoi sã ne rugãm si sã chemãm blestemul lui Allah asupra celor ce mint!”

[Surah Al-Imran, ayah 61]​

Si daca el este un mincinos si un raufacator, un nelegiuit, atunci pur si simplu nu face altceva decat sa se blesteme singur.

Urmatoarea relatare va demonstra cat de gresit este sa te intorci de la Cartea Lui Allah(swt), sa fii fara minte in ceea ce priveste Coranul si sa iti consumi timpul in intentia de a castiga altceva in lumea asta.

Este relatat in Torah(cartea evreilor) ca Allah(swt) a spus:

“Nu va este rusine de mine? Daca primiti o scrisoare de la unul din confratii vostri in timp ce mergeti pe un drum, va opriti pe marginea drumului, cititi scrisoarea, in asa fel incat sa o intelegeti cuvant cu cuvant si sa nu va scape ceva. Aceasta este Cartea pe care Eu am revelat-o voua. Uitati-va la cat de clar am explicat toul in ea. De cate ori ati trecut peste ea pentru a cugeta asupra intelesurilor sale si dupa aceea v-ati intors de la invataturile ei? Este ceva mai usor in ochii vostri decat tovarasii vostri. O scalvii Mei! Daca unul din confratii vostri se aseaza langa voi, va intoarceti cu toata atentia spre el cu toata inima si ascultati fiecare cuvant pe care el il spune. Daca cineva vorbeste cu tine sau te deranjeaza, ii ceri sa se opreasca. Iata Eu vin la voi si va vorbesc voua dar voi va intoarceti inimile de la Mine. In ochii vostri, Eu sunt mai putin important decat tovarasii vostri!”

8. Ar trebui sa ne straduim, sa facem tot posibilul sa obtinem caracteristicile oamenilor care ii descriu pe cei care sunt asa numiti Oameni ai Lui Allah si Oamenii Sai Speciali.

Abdullah bin Mas’ud a spus:
“Cel care recita Coranul ar trebui sa fie cunoscut dupa noaptea sa cand ceilalti oameni dorm(el recita Coran sau este devotat altor acte de adorare a Lui Allah), dupa ziua sa cand ceilalti nu postesc(si el posteste), dupa plansul sau, cand ceilalti rad, dupa devotarea si frica lui fata de Allah(swt) in timp ce alti oameni se amesteca prea mult cu societatea corupta, dupa tacerea sa atunci cand oamenii vorbesc, dupa umilinta sa in timp ce alti oameni se falesc(sunt plini de fala) si dupa supararea sa atunci cand altii se inveselesc.”

Muhammad bin Ka’ b a spus:
“L-am recunoaste pe cel care recita Coranul dupa piele lui galbena care ne indica faptul ca isi petrece noaptea in rugaciune si recitanad Coranul.”

Wuhaib bin Al-Ward a relatat ca vreo cativa au zis unui om:
“Tu nu dormi?” El a raspuns: “Natura miraculoasa a Coranului mi-a alungat somnul.”

Haideti fratii mei sa fim mai cu bagare de seama la ce ne zice Coranul sa facem si sa urmam. Singurul care ne iubeste fara a avea nimic de castigat de la noi este numai Creatorul nostru. El este prietenul pe care il cautam toata viata si noi intoarcem spatele la Cuvintele Sale. EL care ne asculta rugile si ne alina durerile. EL care este singura noastra speranta. Si pe EL il tratam cu cel mai putin interes. Haideti fratii mei sa aplicam cuvintele Lui Allah(swt) si vom fi dintre cei victoriosi.


Promisiunile din Coran toate sunt adevarate si la fel si pedesele. Ya Allah! Sa ne faci dintre cei victoriosi. Ameen.
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aleikom

Alahdmuli-llah wa salatu wa salam ala rasuli-llah

Surioara mea fie ca Allah sa va binecuvanteze ,Allah sa fie multumit de voi si sa-ti dea copii dreptcredinciosi ca vor fi fericiti langa asa parinti,Allah sa va tina

Ma sha Allah atat de frumos ai spus-o...El(Allah) este singurul care ne iubeste fara sa caute un castig la noi..subhanAllah..ce cadou minunat face Allah Subhana W Taala celui care ii asculta orinele si se supune...

Ieri marele Muhammad Yoqub a venit in Iordania si am participat la conferinta s-a..ALLAH SA-L TINA si sa-l binecuvanteze....un discurs foarte frumos despre "cum sa renuntam la dorintele noastre" cum sa ne schimbam comportamentul..cum trebuie sa luptam sa ne schimbam ptr ca Allah sa ne schimbe..

Allah sa ne ajute ca Quranul sa fie lumina piepturilor noastre si islamul modul nostru de viata..Amen

wa 3aleikom salam
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 4: Eticheta cu privire la Mesagerul Lui Allah(swt)


Un musulman realizeaza in adancul sufletului sau obligatia de a avea eticheta cuvenita cu privire la Mesagerul Lui Allah(swt). Aceasta se datoreaza urmatoarelor motive:

1. Allah(swt) a facut o obligatie pentru fiecare barbat si femeie care sunt credinciosi sa demostreze maniere adecvate cu privire la Mesagerul Lui Allah(swt).

Si intalnim aceasta porunca a Creatorului nostru de mai multe ori mentionata in Sfantul Coran.


Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Nu o luati înaintea lui Allah si a Trimisului Sãu si fiti cu fricã de Allah! Allah este Cel care Aude Totul [si este] Atoatestiutor [Sami', 'Alim].”

[Surah Al-Hujurat, ayah 1]​


Allah(swt) a mai zis:

“O, voi cei care credeti! Nu ridicati glasurile voastre peste glasul Profetului si nu strigati când vorbiti cu el, asa cum strigati voi unii la altii, pentru ca faptele voastre sã nu fie în desert, fãrã ca voi sã bãgati de seamã!”

[Surah Al-Hujurat, ayah 2]​


Allah(swt) a spus:

“Aceia care coboarã glasurile lor înaintea Trimisului lui Allah sunt aceia ale cãror inimi le-a încercat Allah pentru evlavie; ei vor avea parte de iertare si de rãsplatã mare.”

[Surah Al-Hujurat, ayah 3]​


Allah(swt) a spus:

“Aceia care te cheamã din afara odãilor tale, cei mai multi dintre ei nu au judecatã. Dacã ar avea ei rãbdare pânã ce tu iesi la ei, ar fi mai bine pentru ei. Însã Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].”

[Surah Al-Hujurat, ayah 4-5]​


Allah(swt) a spus:

“Nu faceti chemarea Trimisului între voi ca pe o chemare a unuia dintre voi cãtre altul!...”

[Surah An-Nur, ayah 63]​


Allah(swt) a mai spus:

“Dreptcredinciosii [adevãrati] sunt aceia care cred în Allah si în Trimisul Sãu, iar dacã sunt împreunã cu el pentru o treabã ce este a tuturor, nu pleacã înainte de a-i cere lui îngãduintã…”

[Surah An-Nur, ayah 62]​


Allah(swt) a zis:

“Aceia care-ti cer îngãduintã, aceia sunt cei care cred în Allah si în Trimisul Sãu. Iar dacã-ti cer îngãduintã pentru vreo treabã de-a lor, îngãduie cui voiesti dintre ei si roagã de iertare, pentru ei pe Allah, cãci Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim]!”

[Surah An-Nur, ayah 62]​


Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Dacã voiti sã stati de vorbã în tainã cu Trimisul, înainte de vorba voastrã faceti o milostenie, cãci aceasta este mai bine pentru voi si mai curat! Dar dacã nu gãsiti [nimic], Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].”

[Surah Al-Mujadila, ayah 12]​2. Allah(swt) a facut obligatoriu asupra tuturor credinciosilor sa asculte de Profet(saws) si sa il iubeasca.

Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Fiti cu ascultare fatã de Allah si fiti cu ascultare fatã de Trimis si nu faceti ca faptele voastre sã fie în desert!”

[Surah Muhammed, ayah 33]​


Allah(swt) a mai spus:

“Nu faceti chemarea Trimisului între voi ca pe o chemare a unuia dintre voi cãtre altul! Allah îi cunoaste pe aceia dintre voi care se furiseazã, cãutând adãpost [la altii]. Aceia care fug de porunca Sa, sã se fereascã sã nu-i loveascã pe ei o nenorocire sau sã nu-i loveascã pe ei o osândã dureroasã!”

[Surah An-Nur, ayah 63]​


Allah(swt) spune:

“…Ceea ce vã dãruieste Trimisul primiti, iar cele de la care vã opreste, de la acelea opriti-vã si fiti cu fricã de Allah, cãci Allah este aspru la pedeapsã!”

[Surah Al-Hasr, ayah 7]​Allah(swt) mai spune in alta ayah:

“Spune: „[O, Profetule] Dacã Îl iubiti pe Allah, urmati-mã si Allah vã va iubi si vã va ierta pãcatele voastre! Allah e Iertãtor, Îndurãtor [Al-Ghafur, Ar-Rahim]!”


[Surah Al-‘Imran, ayah 31]​


Daca o persoana este obligata sa fie ascultata, si nimeni nu poate fi impotriva a ceea ce el spune, atunci toti trebuie sa se comporte intr-o maniera adecvata in ceea ce il priveste in absolute toate circumstantele.3. Allah(swt) l-a declarat lider si judecator pentru oameni.


Allah(swt) a spus:

“Noi ti-am trimis Cartea cu Adevãrul, ca sã judeci între oameni asa cum ti-a arãtat Allah…”

[Surah An-Nisa, ayah 105]​

Allah(swt) a spus:

“Asadar, fã judecatã între ei dupã ceea ce ti-a trimis Allah si nu urma poftele lor si fii cu bãgare de seamã, sã nu te ispiteascã pentru a te îndepãrta de ceva din ceea ce ti-a trimis Allah!”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 49]​


Allah(swt) a mai spus:

“Însã, nu! [Jur] pe Domnul Tãu! Nu vor crede ei [cu adevãrat] pânã ce nu te vor lua pe tine ca judecãtor pentru cele care se iscã între ei si nu vor mai afla în sufletele lor temere faþã de ceea ce tu ai hotãrât si nu se vor supune cu desãvârsitã supunere [hotãrârii tale].”

[Surah An-Nisa, ayah 65]​


Allah(swt) a mai zis in alta ayah:


“Ati avut voi în Trimisul lui Allah o pildã frumoasã, pentru cel care nãdãjduieste în Allah si în Ziua de Apoi si Îl pomeneste pe Allah mereu.”

[Surah Al-‘Ahzab, ayah 21]​


Sa ai comportamentul corect fata de conducator si judecator este ceva ce Shariah ne obliga.


4. Allah(swt) a facut de asemenea dragostea pentru Profet(saws) obligatorie, asa dupa cum a fost declarat si de Profet(saws).


“Jur pe Cel in a carui maini este sufletul meu, nici unul dintre voi nu crede cu adevarat pana cand nu ma iubiti mai mult decat pe tatal vostru,pe copiii vostri si pe toata lumea.”

(Sahih Muslim si Sahih Bukhari)

Daca iti este poruncit sa il iubesti, se intelege ca trebuie sa te si comporti adecvat in ceea ce il priveste.


5. Allah(swt) a dat Profetului(saws) caracteristici special de frumusete, atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere al comportamentului.


Allah(swt) l-a binecuvantat pe Profet(saws) si cu privire la sufletul si fiinta sa, ceea ce i-a dat statutul de cea mai frumoasa si complete creatie a Lui Allah(swt). Si de aici ajungem la concluzia ca trebuie sa adoptam o anumita atitudine cu privire la Profetul Mohammed(saws), o atitudine cu totul si cu totul potrivita pentru o asa o persoana.

Cele mentionate mai sus sunt ceteva din dovezile care ne arata ca este obligatoriu sa abordam un comportament adecvat cu privire la Profet(saws). Toata lumea ar trebuie sa posede si sa fie maestru in a arata acest tip de comportament fata de Mesagerul Lui Allah(swt).

Sa le recapitulam pe scurt:


a) Ar trebui sa fim complet ascultatori fata de el, sa-i urmam pasii, si sa ii urmam exemplul in orice problema legata de Viata de Apoi si de Viata Asta.

b) Ar trebui sa nu iubim, sa respectam si sa onoram pe nimeni mai mult decat pe Profet(saws), indiferent de persoana.

c) Ar trebui sa avem dragoste si loialitate pentru oricine a avut si are dragoste si loialitate pentru Profet(saws). Si la fel trebuie sa ne opunem oricui se opune Profetului(saws). La fel ar trebui sa fim multumiti cu ce Profetul(saws) era multumit si sa fim nemultumiti de ceea ce Profetul(saws) nu era multumit.

d) Ar trebuie sa aratam onoare si respect si numai cand este mentionat numele Profetului(saws). Ar trebui sa facem rugaciuni si sa cerem Lui Allah(swt) pentru binecuvantari asupra Profetului(saws).

e) Ar trebui sa credem cu fidelitate in tot ceea ce Profetul(saws) a spus, fie ca este legat de religie, fie ca este legat de lumea aceasta sau cealalta, sau de lumea vazuta sau nevazuta.

f) Ar trebui sa reinviem Sunnah Profetului(saws), deschis sa ii practicam legile, sa impartasim Mesajul sau si sa implinim sfaturile sale.

g) Ar trebui atunci cand vizitam mormantul sau si moscheea sa reducem tonul vocii noastre, daca Allah face posibil pentru noi sa putem vizita aceste locuri.

h) Ar trebui sa iubim pe oamenii credinciosi si sa demonstram loialitate fata de ei numai datorita faptului ca Profetul(saws) ii iubea pe acesti oameni. Si ar trebui sa uram pe facatorii de rau si sa ne opunem lor numai datorita faptului ca Profetul(saws) ura astfel de oameni.

Acestea sunt numai cateva din aspectele care sunt legate de a sti cum sa avem maniere adecvate in ceea ce il priveste pe Profetul Mohammed(saws).
Si mereu ar trebui sa incercam cat mai mult sa dobandim aceste maniere si sa le pastram. Allah este Cel pe care Il rugam sa ne indrume in a avea comportamentul adecvat cu privire la Profetul nostru(saws), si sa ne faca dintre cei ce il urmeaza. Ii cerem Lui Allah de asemenea inzestreze cu ascultare fata de Profet(saws). Ameen
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 5: Comportament cu privire la propria persoana


Un musulman crede ca fericirea in ambele lumi, si in lumea asta si in cealalta, este determinate de capacitatea lui de a se antrena si disciplina pe sine insusi. In mod similar, stie ca nefericirea si ruinarea sa vine atunci cand nu are grija de el si se rasfata prea tare. Si ne bazam aceasta idee pe urmatoarele evidente.

Allah(swt) a spus:

“Izbândeste cel care-l curãteste. Si pierdut este cel care-l stricã!”

[Surah As-Sams, ayah 9-10]​


Allah(swt) a mai spus:

“Pentru aceia care iau semnele noastre drept mincinoase si se întorc de la ele cu semetie, portile cerului nu li se vor deschide lor si nu vor intra ei în Rai decât atunci când va intra cãmila prin urechile acului. Astfel îi rãsplãtim Noi pe marii pãcãtosi!

Ei în Gheena vor avea culcus, iar deasupra lor [vor fi] acoperãminte [tot de foc]. Astfel îi rãsplãtim Noi pe cei nelegiuiti!

Cât despre aceia care cred si plinesc fapte bune, Noi nu putem impune nici unui suflet o povarã peste puterile lui, iar acestia vor fi oaspetii Raiului si ei în el vor sãlãslui vesnic.”


[Surah Al-‘A’raf, ayah 40-42]​Allah(swt) a spus:

“ Jur pe timp!

Cã omul va fi în pierdere,

Afarã de aceia care cred si împlinesc fapte bune si se îndeamnã
unul pe altul cãtre Adevãr si se îndeamnã unul pe altul la rãbdare.”


[Surah Al-Asr, ayah 1-3]​


Profetul(saws) a spus:

“Voi toti veti intra in Paradis cu exceptia celor care vor refuza.” Ei au intrebat: “O, Trimis al Lui Allah, cine va refuza?” El a raspuns: “Oricine ma asculta pe mine va intra in Paradis. Si oricine nu ma va asculta atunci el a refuzat.”

(Sahih Bukhari)​


Profetul(saws) a mai spus:


“Toti oamenii ies dimineata sa se vanda, asadar unii raman sclavi si altii devin liberi.”

(Sahih Muslim)​


Un musluman crede de asemenea ca ceea ce ii purifica sufletul si il curata este frumusetea religiei lui si faptele lui bune. Iar ceea ce ii distruge sufletul este necredinta si neascultarea.


Allah(swt) a spus in Sfantul Coran:

“Si împlineste Rugãciunea [As-Salat] la cele douã capete ale zilei si la anumite ceasuri din noapte! Faptele bune le alungã pe cele rele. Aceasta este reamintirea pentru cei care cugetã!”

[Surah Hud, ayah 114]​Allah(swt) a mai spus:

“Dar nu! S-au acoperit de ruginã inimile lor cu cele pe care le-au agonisit!”

[Surah Al-Mutaffifun, ayah 14]​Profetul(saws) a spus:

“Cand un credincios comite un pacat, o pata neagra se pune pe inima lui. Daca nu mai infatuieste acea fapta rea si se caieste, inima lui va fi curatata de acea pata. Daca el continua sa savarseasca acea fapta, acea pata va creste peste inima lui pana cand o va acoperi pe toata..”

(An-Nisai si At-Tirmidhi)​


Aceasta este rugina de care se vorbeste in Ayah de mai sus.


Profetul(saws) a mai spus:

“Aveti frica de Allah(swt) si ascultati de El oriunde ati fi. Stergeti o fapta rea cu una buna. Si comportati-va cu oamenii intr-o maniera respectabila(cu un bun comportament).”

(Ahmad, At-Tirmidhi si Al-Hakim)​


Datorita acestui lucru un musulman se afla mereu intr-o stare de purificare si curatare a sufletului. El este primul care il purifica.

Foloseste toate modalitatile de purificare a sufletului de toate impuritatile. Si incearca sa il tina departe de orice ar putea sa il ruineze sau sa il strice, chiar daca ar fi numai o eroare, o credinta gresita, o vorba rea sau o fapta rea.

Se lupta impotriva acestora zi si noapte. Tine socoteala sufletului sau la fiecare moment. Se intoarce complet de la rau si de la orice fel de vicii. Si isi incurajeaze sufletul catrefapte bune si il impinge la acte de ascultare. Pentru a-si purifica sufletul si a-l face plin de morale urmeaza urmatorii pasi:

a) Caintace se intelege prin asta este oprirea tuturor pacatelor si actelor de neascultare, si prin simtirea de parere de rau pentru fiecare pacat comis in trecut si ferma convigere ca nu vei mai comite nici un pacat pentru tot restul vietii tale.


Allah(swt) spune:


“O, voi cei care credeti! Întoarceti-vã la Allah întru cãintã curatã! Poate cã Domnul vostru vã va sterge faptele voastre cele rele si vã va face sã intrati în Grãdini pe sub care curg pâraie, în Ziua în care Allah nu va lãsa sã fie umiliti Profetul si aceia care au crezut împreunã cu el…”

[Surah At-Tahrim, ayah 8]​


Allah(swt) mai spune:

“…Si cãiti-vã cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fatã de Allah, pentru ca voi sã izbânditi!”

[Surah An-Nur, ayah 31]​


Profetul(saws) a spus:

“O oameni, caiti-va la Allah. Adevarat va spun ca eu ma caiesc la Allah(swt) de 100 de ori pe zi.”


(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine se caieste inainte ca Soarele sa rasara din Vest, Allah(swt) il va ierta.”

(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Intr-adevar, Allah intide mana iertarii spre fiecare dintre noi care pacatuieste noaptea pana se face zi. Si pentru cel care pacatuieste ziua pana se face noapte. El face asta pana cand Soarele va rasari din Vest.”


(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus in alt Hadith:

“Allah(swt) este mai multumit de sclavul sau credincios care se intoarce in cainta spre El decat o persoana care se afla in desert si si-a gasit camila care avea toate proviziile sale de apa si mancare. El doarme si camila sa pleaca. Se trezeste si cauta camila pana aproape sa moara de sete. Se intoarce la locul lui in care era la inceput si se aseaza sa doarma pana moare. Pune capul pe perna sa moara. Dupa care isi ridca capul si vede camila lui cu toate proviziile sale, mancare si apa. Allah(swt) este mult mai multumit cu cainta sclavului Sau, decat este acel credincios care si-a gasit camila si proviziile sale.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

De asemea este relatat ca Ingerii l-au felicitat de Adam(pacea fie asupra lui) pentru cainta sa atunci cand Allah(swt) l-a iertat.


b) Atentia si Vigilenta (sa stai mereu de straja)aici este vorba despre faptul ca musulmanul isi face sufletul sa fie constient ca este permanent vazut de Allah(swt). Si adera tot mai mult la aceasta credinta in asa fel incat devine absolut sigur ca Allah(swt) vede si stie absolut tot ce el face, ca stie toate secretele sale si priveste la toate actiunile sale. Allah(swt) va judeca dupa aceea persoana respectiva si fiecare suflet va primi ceea ce a dobandit. Cu aceasta intelegere, persoana va pricepe foarte bine Maretia Lui Allah(swt) si faptul ca El este Perfectiunea. De aceea musulmanul simte o mare placere in adorarea si ascultare Lui Allah(swt), gaseste liniste in adorarea Sa. Devine foarte grijuliu se apropie de Allah(swt) si se intoarca de la orice altceva.

Acesta este intelesul cuvantului “supune” in ayah din Coran:

“Si cine are credintã mai bunã decât acela care se supune lui Allah si plineste fapte bune…”


[Surah An-Nisa, ayah 125]​

Allah(swt) spune:

“Acela care supune faþa sa lui Allah si este binefãcãtor, acela s-a prins de toarta cea mai trainicã. La Allah se aflã sfârsitul [tuturor] lucrurilor.”


[Surah Luqman, ayah 22]​Este esenta a ceea ce Allah(swt) spune in Coran.Allah(swt) a spus:

“Sã stiti cã Allah cunoaste ce se aflã în sufletele voastre si fiti prevãzãtori fatã de El, dar sã stiti cã Allah este Iertãtor [si] Blând [Ghafur, Halim].”


[Surah Al-Baqara, ayah 235]​


Allah(swt) spune:

“…cãci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”


[Surah An-Nisa, ayah 1]​


Allah(swt) mai spune:

“Tu[Mohammed] nu vei fi în nici o împrejurare, nu vei recita nici un fragment din Coran si voi nu veti împlini nici o faptã fãrã ca Noi sã fim martori în clipa când o sãvârsiti.”

[Surah Yunus, ayah 61]​


Profetul(saws) a spus:

“Adorati-L pe Allah(swt) ca si cum L-ati vedea . Si daca voi nu Il vedeti, El va vede.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Asta este exact ceea ce piosii predecesori ai acestei Ummah au urmat pentru ei insisi pana la punctul la care au devenit dintre cei apropiati Lui Allah(swt). Iata cateva din afirmatiile lor care stau marturie:

1. A fost spus lui Al-Junaid: “Ce te poate face sa iti cobori privirea?” El a raspuns: “Faptul ca stii, ca Cel care se uita a tine, iti precede privirea inainte sa te uiti la ceea ce ti-ai propus.”

2. Sufyan Al-Thauri a spus: “Ar trebui sa vegheati asupra voastra de Cel care nimic nu este ascuns. Ar trebui de asemenea sa aveti speranta in Cel care are puterea de a implini sperantele. Si ar trebuie sa fiti cu bagare de seama la Cel care are puterea de a pedepsi.”


3. Ibn Al-Mubarak a spus o data unui om: “Fii vigilent cu privire la Allah(swt). Omul l-a intrebat despre aceasta vigilenta si el a raspuns: “Intotdeauna sa fii intr-un stadiu ca si cum L-ai vedea pe Allah(swt).”

4. Abdullah ibn Deenaar a spus: “Am mers cu Umar ibn Al Khattab in Mekkah. Ne-am oprit dupa ce am mers o parte din drum. Un cioban din munti ne-a intalnit. Umar i-a spus: “O coibanule, vinde noua una din oile tale.” El a raspuns: “Ele sunt proprietatea cuiva, eu doar am grija de ele.” Umar i-a spus: “Spune-i sefului tau ca lupul a mancat una.” Sclavul a raspuns: “Unde este Allah?” Umar a inceput sa planga si dimineata s-a dus la seful sclavului, l-a cumparat si l-a eliberat din sclavie.”


5. A fost relatat ca un credincios a trecut pe langa un grup care trageau cu arcurile. O persoana statea la distanta de ei. El a mers spre acel barbat si a vrut sa vorbeasca cu el. Cel ce sedea a spus celuilalt: “Sa imi amintesc de Allah(swt) imi este mult mai drag mie.” El a spus: “Tu de unul singur?” El a raspuns: “Cu mine este Dumnezeul meu si doi ingeri.” Celalalt i-a spus: “Dintre oamenii aceia care este castigator?” Cel ce sedea a raspuns: “ Cel pe care Allah(swt) l-a iertat.” Dupa aceea l-a intrebat: “Unde este calea?” Omul a aratat catre cer, s-a ridicat si a plecat.”

6. A fost relatat atunci cand Zulaikha a intrat la Yusuf(pacea fie asupra lui) pentru a-l ademeni, a-l seduce, ea a acoperit fata idolului ei. Atunci Yusuf(pacea fie asupra lui) i-a spus: “Ce este in neregula cu tine? Iti este rusine in fata ochilor unei creature care nu are viata si nu iti este rusine in fata Lui Allah(swt), Cel care Vede totul?”


Inshallah maine voi posta continuarea la partea 5.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Continuare partea 5...


c) Sa iti asumi responsabilitatea – musulmanul munceste toata viata lui, zi si noapte, pentru ceea ce il va ajuta in Viata de Apoi, ceea ce il va ajuta sa se califice pentru a-L multumi pe Allah(swt).

Viata asta este timpul care il avem pentru a asimila fapte bune, de aceea un musulman se gandeste la actele sale obligatorii(ex: Zakatul este o fapta buna, dar este obligatory in Islam) asa cum un vanzator se gandeste la capitalul sau. Iar la actele voluntare sunt vazute ca un extra profit peste capitalul sau. Iar dupa fiecare zi ar trebui sa isi ia un timp singur si sa analizeze faptele sa pe ziua care tocmai a trecut si sa isi assume responsabilitatea pentru fiecare dintre ele.


Daca vede ca are un defect in ceea ce priveste actele obligatorii, ar trebui sa se invinovateasca si sa se critice pe sine. Daca este ceva ce poate sa corecteze in momentul acela, ar trebuie sa indeplineasca aceea obligatie. Iar daca este ceva ce nu mai poate indeplini, atunci ar trebui sa recupereze pentru acel neajuns prin a realiza mai multe acte voluntare. Daca vede ca are o deficienta in actele vonluntare, ar trebui sa gaseasca un fel de a compensa acea deficienta. Iar daca vede ca are pierderi datorita pacatelor sale, atunci ar trebuie sa caute iertare la Allah(swt), sa aiba remuscari si pareri de rau, sa se caiasca si sa realizeze numai fapte bune, fapte care el crede ca il vor ajuta sa corecteze raul facut.Asta inseamna sa iti asumi responsabilitatea este una din modalitatile prin care iti poti purifica sufletul, te poti corecta si maturiza. Pentru a sustine asta avem din nou cateva ayah in Sfantul Coran.


Allah(swt) spune:


“O, voi cei care credeti, fiti cu fricã de Allah! Si fiecare suflet sã bage de seamã ce trimite înainte pentru Ziua de mâine! Si fiti cu fricã de Allah, cãci Allah este bine Stiutor a tot ceea ce faceti voi!”

[Surah Al-Hasr, ayah 18]​


“…Si fiecare suflet sã bage de seamã…” - este o porunca pentru toti sa tina cont de faptele sale pe care le savarseste inainte sa vina ziua urmatoare.
Allah(swt) mai spune:

“…Si cãiti-vã cu totii, o, voi dreptcredinciosilor, fatã de Allah, pentru ca voi sã izbânditi!”

[Surah An-Nur,ayah 31]​


Profetul(saws) a spus:

“Adevarat va spun, eu ma caiesc la Allah(swt) si caut iertarea Lui de 100 de ori pe zi.”

(Sahih Muslim)​


Umar bin Al Khattab(r.a) a spun: “Asumati-va responsabilitatea pentru faptele voastre inainte ca ele sa fie cantarite.”


(At-Tirmidhi)​

Cand venea seara obisnuia sa isi loveasca picioarele cu un betisor si sa isi spuna :”Ce ai facut azi?”


Cand Abu Talha devenise preocupat de gradina sa mai mult decat de rugaciunea sa, a daruit-o cuiva pentru Allah(swt). El a facut aceasta pentru a se disciplina pe sine.


(Este gasit in Sahih)

Este de asemenea relatat ca Al-Ahnaf ibn Qais obisnuia sa vina la o lumanare si sa puna degetul deaspura flacarei pana simtea focul. Dupa care isi spune lui insusi:”O Hunaif, ce te-a facut sa faci ce ai facut azi? Ce te-a facut sa faci ce ai facut azi?”


La fel este relatat ca un om credincios in timpul unei batalii a vazut o femeie si s-a uitat la ea. Si el singur si-a scos ochiul ,spunand: “Asta este partea din tine care iti face rau.”


Unul din ei a trecut pe langa o camera si a zis: “Cand a fost camera asta construita? Dupa care s-a gandit singur si a zis: “Ma intrebi despre ceva ce nu te priveste. Te voi pedepsi prin a posti un an intreg.” Si a postit un an intreg.


Este de asemenea relatat ca un om dintre cei credinciosi se ducea langa locul unde era cea mai mare caldura si se aseza acolo spunand: “Simte focul. Focul Iadului este mult mai sever.”


Un altul se uita intr-o zi sus pe acoperis si a vazut o femeie si s-a uitat la ea. Dupa aceea a jurat sa nu se mai uite la cer atat timp cat va trai.


Asa era felul in care credinciosii acestei Ummah isi tineau sufletele la socoteala pentru raul pe care il faceau. Se invinovateau pentru greselile lor si incercau sa fie siguri ca au TAQWA. Se abtineau de la a-si urma dorintele datorita porucii intalnite in Coran.Allah(swt) spune:


“Iar în ce-l priveste pe cel care se teme de Ziua când se va înfãtisa Domnului sãu si si-a oprit sufletul de la pofte, Raiul îi va fi sãlas!...”

[Surah An-Nazi’at, ayah 40-41]​d) A face eforturi si a te lutpa cu propriul suflet – asta inseamna ca un musulman ar trebui sa realizeze faptul ca cel mai mare inamic al sau se afla in pielea lui si anume, sufletul sau. Prin natura lui el il conduce spre rau si il face sa alunece de la bine. Ii ordona sa faca rau asa cum si in Coran este mentionat.

Allah(swt) spune:

“Eu nu mã dezvinovãtesc pe mine, cãci sufletul este înclinat cãtre rãu,…”

[Surah Yusuf, ayah 53]​


Sufletul iubeste calmul si relaxarea. Doreste timp liber si doreste sa trandaveasca. Si este repede luat de dorinte. Bucuros va urma poftele trupesti chiar daca asta ar duce la nefericirea si distrugerea sa.

Daca musulmanul realizeaza acest lucru face eforturi sa lupte impotriva dorintelor lascive ale sufletului. Declara razboi impotriva lui. Isi pregateste armele necesare pentru aceasta batalie. Si este gata de lupta impotriva dorintelor sufletului. Daca sufletul lui vrea sa se odihneasca, atunci el il pune la treaba. Daca cauta dorinte, atunci el ii interzice. Daca are insuficiente in a-L asculta pe Allah(swt) sau a face fapte bune, atunci el il pedepseste si condamna. Dupa care face ce trebuie sa faca ca sa recupereze ce a pierdut. Si urmeaza aceasta metoda de disciplinare a sufletului pana cand aceasta devine linistit, pur si moral si folositor. Acesta este telul pe care trebuie sa il urmarim atunci cand ne luptam cu sufletul nostru.


Allah(swt) spune:

“ Iar pe aceia care luptã pentru Noi îi vom cãlãuzi Noi pe cãile Noastre, cãci Allah este cu cei credinciosi care fac bine.”

[Surah Al-‘Ankabut, ayah 69]​


Daca un musulman se impotriveste sufletului sau de dragul Lui Allah(swt), pentru a se curata, a se perfectiona, a se face folositor si linistit, atunci incepe sa beneficieze de binecuvantarile speciale ale Lui Allah(swt) si de multumirea Lui. Acesta a fost pregatirea inaintasilor piosi si calea celor sincere, a celor ce s-au supus. Noi urmam calea aceasta imitandu-le exemplul si calcand pe urmele lor. Profetul(saws), de exemplu, se ruga noaptea pana cand picioarele sale sangerau. Cand era intrebat despre asta, raspundea:

“N-ar trebui sa fiu un sclav multumitor?”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Ce alt exemplu de a te lupta cu sufletul tau, mai bun ca cel al Profetului(saws) poate fi mentionat?


Ali(Allah sa fie multumit de el) vorbea odata despre Companionii Profetului(saws) si a zis:


“Jur pe Allah(swt), i-am cunoscut pe Companionii Profetului(saws) si nu am vazut pe nimeni ca ei. Dimineata ii vezi nearanjati(nepieptanati), acoperiti de praf, si galbeni la fata. Si-au petrecut toata noapte facand sujood si stand in picioare rugandu-se, recitand Cartea Lui Allah(swt), petrecandu-si timpul intre a sta in picioare si a pune fruntea pe pamant. Daca numele Lui Allah(swt) este mentionat ei s-ar legana asa cum un copac se leagana intr-o zi cu vant. Ochii lor ar plange pana cand hainele lor s-ar uda.”​

Abu Ad-Darda a spus:

“Daca n-ar fi fost aceste 3 lucruri nu mi-ar fi placut sa traiesc nici macar o zi. Aceste 3 lucruri sunt: sa iti fie sete pentru Allah(swt) intr-o dupa-amiaza calduroasa(adica atunci cand postesti), sa faci sujood pentru Allah(swt) in mijlocul noptii si sa stai cu oamenii care aleg cele mai frumoase cuvinte in acelasi fel in care cineva alege fructul cel mai dulce.”Umar bin Al-Khattab(Allah sa fie multumit de el) s-a reevaluat dupa ce a pierdut o rugaciunea de Asr in congregatie, si dat ca Sadaka o bucata de pamant care valora in jur de 200.000 de Dirhami.Oricand Abdullah bin Umar bin Al-Khattab(Allah sa fie multumid de ei) pierdea o rugaciune in congregatie, isi petrecea toata noaptea in rugaciune. Intr-o seara a amanat rugaciunea de Maghrib pana cand au aparut 2 stele pe cer. Asadar a doua zi a eliberat 2 scalvi.


Profetul(saws) a spus:

“Cel mai bun dintre oameni este acela care are viata lunga si faptele lui sunt bune.”

(At-Tirmidhi)​


Uwais Al-Qarni spunea: “Noaptea asta este pentru Ruku”, si statea toata noapte in Ruku. Pentru urmatoarea noapte spunea: “Noaptea asta este pentru Sujood”, si isi petrecea toata noaptea in Sujood.

(Ihya Ulum Al-Din by Imam Al-Ghazali)​


Thabit Al-Bunani a spus: “Am intalnit multi oameni dintre ei, si unul se ruga foarte mult noaptea ca nu era in stare sa ajunga la patul lui decat tarandu-se. Un altul obisnuia sa stea atat de mult in rugaciune incat picioarele ii sangerau. Se fortau atat de mult pe ei insisi in adorarea Lui Allah(swt) incat daca cineva avea sa le zica ca “maine este Ziua Judecatii” nu ar gasi nici un mod in care sa completeze ceea ce faceau in fiecare zi. Cand venea iarna obisnuiau sa stea pe acoperis in asa fel incat vantul rece sa ii ajunga si sa nu ii cuprinda somnul. In timpul verii, se asezau sub acoperis in asa fel incat caldura coplesitoare de afara sa nu ii faca sa doarma. Unii dintre ei au murit in timp ce faceau Sujood.”

Sotia lui Masruq a spus: “Nu il vedeai pe Masruq decat cu gambele umflate datorita faptului ca statea mult in picioare pentru rugaciune. Jur pe Allah(swt) ca daca era sa stau in spatele lui in timp ce se ruga i-as fi plans de mila lui.”


A fost spus ca unul din oamenii credinciosi dupa ce a ajuns la varsta de 40 de ani si-a strans patul si nu a mai dormit niciodata pe el.


Acesta este felul in care trebuie sa ne educam sufletele in asa fel incat sa ne fie folositoare si in viata aceasta dar si in viata de apoi. Asa cum multi dintre invatatii nostri spun nu este greu sa practici Islamul la inceput, ci este greu sa il mentii. De ce??? Pentru ca este necasar sa te disciplinezi. Nu este greu sa te rogi o data pe zi, sau o data la trei zile. Greu este sa mentii calea Profetului(saws) intacta si nealterata. Pentru ca asta necesita rabdare si mult exercitiu. De multe ori auzim ca Islamul nu este numai o religie ci este un stil complet de viata. Si intr-adevar acesta este adevarul, de aceea trebuie sa construim caramida cu caramida si ne trebuie consecventa si rabdare ca sa realizam acest lucru.

Haideti sa ne disciplinam pe noi si pe copiii nostri. Cu totii stim ca obiceiurile vechi mor greu, de asta trebuie sa ii deprindem pe copiii nostri cu obiceiurile islamice si cu Sunnah Profetului(saws), pentru ca mai tarziu sa simta ca ceva din ei lipseste daca intarzie la o rugaciune, sau daca trece o zi fara a face o fapta buna.

Inshallah ii cerem Lui Allah(swt) sa ne indrume, sa ne dea rabdare si sa ne faca dintre cei care il vor intampina in Ziua Judecatii facand Sujood. Ameen
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (a): Eticheta cu privire parinti:


Un musulman crede in dreptul parintilor asupra sa si in obligatia de a fi bun cu ei, de a-i asculta, si sa se poarte cu ei in cel mai bun comportament. Si asta nu se datoreaza numai faptului ca datorita lor el exista. Este si pentru faptul ca de-a lungul timpului au facut mult bine pentru el asa ca el trebuie sa plateasca acest effort al parintilor intr-o maniera adecvata.


Dar in primul rand un musulman trebuie sa comporte in cel mai frumos comportament cu parintii sai pentru ca Allah(swt) a facut acest lucru o obligatie pentru fiecare dintre noi si trebuie sa ne supunem poruncilor Sale.​


Mai mult decat atat Allah(swt) mentioneaza drepturile lor alaturi de Dreptul Sau de a fi adorat fara a avea parteneri.

Allah(swt) a spus:

“Si Domnul tãu a orânduit sã nu-L adorati decât pe El si sã vã purtati frumos cu pãrintii vostri, iar dacã bãtrânetile îi ajung pe unul dintre ei sau pe amândoi lângã tine, nu le ziceti lor „Of!” si nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviincioase. Si din îndurare coboarã pentru ei aripa smereniei si îndurãrii si spune: „Doamne, fii îndurãtor cu ei, cãci ei m-au crescut [când am fost] mic!”

[Surah Al-‘Isra, ayah 23-24]​


Allah(swt) a mai spus:

“Noi l-am povãtuit pe om [sã facã bine] pãrintilor sãi, mama lui l-a purtat, [suportând pentru el] slãbiciune dupã slãbiciune, iar întãrcarea lui a fost dupã doi ani, [asadar]: “Adu multumire Mie si pãrintilor tãi, cãci la Mine este întoarcerea!”

[Surah Luqman, ayah 14]​


O persoana l-a intrebat pe Profet(saws): “ Cine are cel mai mare drept la tovarasia mea?” El a raspuns: “Mama ta.” Si omul a intrebat: “Si apoi cine?” El a raspuns: “Mama ta.” Dupa care omul a intrebat iar: “Si apoi cine?” El a raspuns din nou: “Mama ta.” Dupa care omul a intrebat a patra oara: “Si apoi cine?” El a raspuns: “Tatal tau.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Allah(swt) a interzis pentru voi neascultarea fata de mamele voastre, retinerea drepturilor altora atunci cand ai posibilitatea sa le indeplinesti si sa ingropati fiicele de vii. Allah(swt) de asemenea displace vorba irelevanta, intrebatul persistent si risipirea averii.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) spune in alt hadith:

“Nu ar trebui sa va informez despre cele mai mari pacate?” Ei au spus: “Sigur, O Mesager al Lui Allah.” El a raspuns: “Ele sunt: a atribui parteneri Lui Allah(swt), neascultarea fata de parinti,” dupa care s-a ridicat si a spus: “Si marturia falsa si martorii falsi.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Un copil nu si-a implinit datoria fata de parinti decat daca tatal sau este sclav si fiul il cumpara si il elibereaza din sclavie.”

(Sahih Muslim)​

Abdullah bin Mas’ud a relatat ca l-a intrebat pe Profet(saws) care este fapta cea mai iubita de Allah(swt)?​

Profetul(saws) a raspuns:

“Sa fii ascultator(supus) parintilor tai.” Abdullah l-a intrebat in continuare: “Care este urmaoarea?” Profetul(saws) a raspuns: “Jihadul in Numele Lui Allah(swt).”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Un om a venit la Trimisul Lui Allah(swt) sa caute permisiunea sa pentru Jihad.​

Profetul(saws) l-a intrebat: “Parintii tai traiesc?” El a raspuns: “Da.” Atunci Profetul(saws) i-a spus: “Mergi si lupta pentru ei.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Un om din tribul Al-Ansar a venit la Profet(saws) si l-a intrebat: “O Trimis al Lui Allah este vreo responsabilitate pe care trebuie sa o indeplinesc fata de parintii mei dupa moartea lor?”

Profetul(saws) a raspuns: “Da. Sunt 4 lucruri.

1. Roaga-te la Allah(swt) pentru ei, si cere iertare pentru dansii
2. Implineste-le promisiunile (daca au murit fara sa poata duce la capat o promisiune)
3. Respecta prietenii lor apropiati
4. Tine legatura cu cei cu care ai legaturi doar prin parintii tai(cunoscutii parintilor tai)
Asta este ce iti ramane de facut ca sa ai un comportament bun fata de ei chiar si dupa
ce au murit.”


(Ahmad)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Dintre cele mai respectuoase fapte este ca fiul sa tina legatura cu prietenii dragi tatalui sau, dupa ce acesta a murit.”

(Sahih Muslim)​

Cand un musulman recunoaste drepturile parintilor, le indeplineste complet ca un act de ascultare a Lui Allah(swt) si in accord cu Cuvintele Sale. Asadar este obligatoriu asupra noastra sa indeplinim urmatoarele maniere cu respect la parintii nostri:

1) Ar trebui sa ii ascultam in tot ceea ce ne zic sa facem sau ne interzic, atata vreme cat nu este neascultare fata de Allah(swt) sau in contradictie cu Shari’ah. Nu este ascultare fata de o creatie a Lui Allah(swt) daca este o neascultare fata de Creator. Si asta se bazeaza pe Cuvintele Lui Allah(swt).


Allah(swt) spune in Sfantul Coran:

“Dar dacã se strãduiesc pentru ca tu sã-Mi faci ca asociat altceva, despre care tu nu ai cunostintã, atunci nu te supune lor! Rãmâi împreunã cu ei în aceastã lume, cu dreptate, dar urmeazã calea acelora care se întorc cãtre Mine, cãci apoi la Mine este întoarcerea si Eu vã voi vesti ceea ce ati fãcut!”

[Surah Luqman, ayah 15]​

Profetul(saws) a spus:

“Ascultarea este in ceea ce e bun si adecvat.”

(Sahih Muslim)​


2) Ar trebui sa ii respectam si sa ii onoram in toate treburile lor. Ar trebui sa fim foarte buni si gratiosi cu ei si sa ii onoram chiar si in modul nostrum de a vorbi cu ei dar si de a ne comporta cu ei. Nu ar trebui sa ne suparam pe ei sau sa ridicam vocea deasupra vocii lor. Nu ar trebui sa mergem inaintea lor nici sa ii defavorizam in favoarea sotului(sotiei) sau a copiilor nostri. Nu ii strigati pe numele lor ci mai degraba ii stirgati: “Tatal meu” si “Mama mea”. De asemenea nu ar trebui sa calatorim fara consimtamantul lor.


3) Ar trebui sa ne dam toata silinta in a-I asculta si respecta cat de mult putem. Si sa fim cu ei cat de buni putem fi. Sa ii hranim, sa ii imbracam, sa ii vindecam, sa tinem raul departe de ei si sa fim gata sa ne sacrificam pentru pentru ei.


4) Ar trebui sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa tinem legatura cu cei apropiati parintilor nostri si cu care nu avem alte legaturi decat prin parintii nostril. Ar trebui sa ne rugam pentru ei, sa cerem iertare pentru ei, sa le indeplinim promisiunile si sa le onoram prietenii apropiati.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (b): Eticheta cu privire la proprii copii:Un musulman stie ca toti copiii au drepturi asupra parintilor, drepturi care trebui implinite. Mai mult de atat, sunt anumite maniere si norme care trebuiesc urmate de ambii.

Si cateva dintre acestea sunt: alegerea unui nume bun pentru copil, sa sacrifice Aqiqah(este sacrificare a doi miei pentru un baiat si un miel pentru fetita) in a saptea zi de la nastere, sa ii faca circumcizie, sa fie milos si bland cu copilul, sa aiba grija de copil, sa il creasca intr-un mod adecvat, sa fie preocupat de educatia si cresterea lui, sa il invete despre Islam si sa il invete sa indeplineasca actele obligatorii precum si cele recomandate dar si toate celelalte maniere.

Si asta continua pana cand copilul se casatoreste, cand i se va da alegerea de a ramane sub supravegherea lor sau sa se mute pe cont propriu. Toate acestea se bazeaza pe Coran si Sunnah.​

1. In Coran:


Allah(swt) spune:

“Mamele [divortate] îi alãpteazã pe copiii lor doi ani încheiati, pentru cei care voiesc sã se împlineascã timpul alãptãrii. Iar tatãlui îi revine datoria de a le asigura întretinerea si îmbrãcãmintea dupã cuviintã, cãci nici unui suflet nu i se impune decât atât cât îi stã în putintã.”


[Surah Al-Baqara, ayah 233]​


Allah(swt) spune:

“O, voi cei care credeti! Pãziti-vã pe voi însivã si familiile voastre de un Foc ale cãrui vreascuri sunt oamenii si pietrele si peste care sunt îngeri neînduplecati si aspri, care nu se rãzvrãtesc împotriva lui Allah în ceea ce le porunceste si care fac ceea ce li se porunceste."

[Surah At-Tahrim, ayah 6]​


In aceasta ayah, este o porunca sa ne protejam familia de Focul Iadului. Si aste se face numai prin a asculta de Allah(swt). Aceasta ascultare a lui Allah(swt) cere sa stim ceea ce Allah(swt) a facut obligatoriu pentru noi. Si asta nu vine asa din senin ci trebuie sa studiem, sa invatm religia noastra. Si dupa cum ayah mentioneaza numele tatalui asta inseamna ca tatului ii revine in mare obligatia de a invata,educa, indrumasi conduce copilul spre ceea ce este bine si spre a-L asculta pe Allah(swt) si pe Profetul Mohammed(saws). La fel trebui sa il invete sa se abtina si sa stea departe de necredinta, de actele de neascultare, de vicii si de rau. Si acestea toate numai pentru a-l salva de la pedeapsa Focului.

Mai mult decat atat, in prima ayah se vede clar ca responsabilitatea de a intretine copilul este datoria tatalui. Si tot asa este datoria lui sa intretina mama copilului care alapteaza copilul lui.

Allah(swt) spune:

“Si nu vã omorâti copiii vostri de frica sãrãciei! Noi le vom asigura cele de trebuintã ca si vouã. Omorârea lor este un pãcat mare!”

[Surah Al-‘Isra, ayah 31]​2. In Sunnah:

Cand Profetul(saws) a fost intrebat despre cele mai mari pacate, a raspuns:

“Sa asociezi parteneri Lui Allah(swt) in timp ce El este Cel care V-a creat, sa omorati copilul de frica ca va manca din mancarea voastra sis a comiti adulter cu sotia vecinului.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Interdictia de a-ti omori copiii este o consecinta a faptului ca trebuie sa avem mila fata de ei, sa le protejam corpul, mintea si sufletul de rau.


Profetul(saws) a spus iin ceea ce priveste Aqeeqa pentru copil:

“Un baiat este amanetat prin Aqeeqa lui cand sacirifici in a saptea zi de la nasterea sa. De asemenea el ar trebui si numit in ziua aceea si ii trebuie parul din cap ras.”


(Abu Dawud)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Faptele potrivit FITRA(modul natural de a fi) sunt in numar de 5: circumcizia, indepartarea parului pubic, ajustarea mustatii, taierea unghiilor si indepartarea parului de la subrat.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Onorati-va copiii si sa ii creste-ti bine. Intr-adevar copiii vostri sunt un dar pentru voi.”

(Ibn Majah)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Sa fiti drepti cu copiii vostri atunci cand vine vorba de a le da ceva. Daca ar fi fost sa prefer pe cineva, atunci as fi preferat fetele.” (daca ar fi fost sa de-a privilegii cuiva)

(Al-Baihaqi)​


Profetul(saws) a spus:

“Invata-ti copiii vostri sa se roage la varsta de 7 ani si si sa ii bate-ti de la varsta de 10 ani(daca nu se roaga). Si sa le separati locurile de dormit(sa ii culcati separate).”

(Abu Dawud)​


In ceea ce priveste dreptul copilului asupra tatalui, este de asemenea mentionat ca tatal trebui sa isi educe copilul intr-un mod adecvat si sa aleaga un nume bun pentru el.

Umar bin Al-Khattab a spus:

“Dintre drepturile copilului asupra tatalui este acela ca tatal sa invete copilul sa scrie si sa traga cu arcul si sa il hraneasca doar cu ceea ce este permis si pur.”

Si s-a relatat ca a mai zis:

“Casatoriti-va cu cei din case de credinciosi, pentru ca intr-adevar genetic are efecte puternice.”


Odata un Bedouin le arata copiilor sai ce favoare le-a facut atunci cand a ales pe mama lor si le-a spus:


“Primul lucru bun pe care l-am facut pentru voi a fost cand am ales sa iau o sotie dintr-o familie a carei predeccesori au fost puri si cu morale.”
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (c): Eticheta cu privire la frati(intre ei):

Un musulman este de parere ca, comportamentul dintre frati ar trebui sa fie asemenea comportamentului cu privire parinti si copii. De exemplu fratii mai mici ar trebui sa se comporte cu privire la fratele mai mare asemeni cum se comporta cu tatal lor. Si fratele mai mare ar trebui sa se comportecu fratii mai mici asa cum parintii se comporta cu copiii lor, in ceea ce priveste obligatiile si manierele de comportament.

Este relatat ca:

“Dreptul fratelui mai mare asupra fratelui mai mic este asemenea ca dreptul tatalui asupra copilului.”


(Al-Baihaqi)​


Profetul(saws) a spus:

“Fiti respectuosi cu mama voastra, cu tatal vostru, cu fratii si surorile voastre, dupa aceea cu cei mai apropiati voua, urmati de cei apropiati voua.”

(At-Hakim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 6 (d): Eticheta intre soti:

Un musulman recunoaste ca sunt anumite randuieli commune intre sot si sotie. Acestea sunt drepturile pe care fiecare dintre ei le are asupra celorlalti. Si asta se bazeaza pe ceea ce spune Allah(swt).

Allah(swt):

"…Ele au drepturi egale cu obligatiile lor, dupã cuviintã. Dar bãrbatii au o treaptã peste ele…”

[Surah Al-Baqarah, ayah 228]

Aceasta ayah face clar faptul ca fiecare sot si sotie au drepturi unul asupra celuilalt. Cu toate ca ayah mentioneaza faptul ca barbatul are unele drepturi in plus datorita unor drepturi speciale.

Profetul(saws) a spus cu ocazia ramasului bun de la Hajj:

“Intr-adevar, aveti drepturi peste sotiile voastre si sotiile voastre au drepturi peste voi.”

(Abu Dawud)​


Cateva drepturi sunt dintre cele obisnuite intre doi soti iar altele sunt specific doar pentru unul din soti. Cele de rand sunt:


1. Loialitate si onestitate: asta inseamna ca e obligatoriu pentru soti sa fie sinceri si onesti in ceea ce priveste pe celalalt. Unul nu ar trebui sa insele pe celalalt in nici un fel, oricat de mica sau de mare ar fi aceasta trisare. Cei doi soti sunt ca doi parteneri. De aceea trebuie sa fie complete incredere, sinceritate, onestitate si fidelitate intre cei doi in orice aspect al vietii lor, ambele private si publice.2. Iubire si mila: fiecare dintre ei ar trebui sa aiba dragoste si mila fata de celalalt cat de mult poate. Si asta ar trebui sa fie ceva obisnuit intre ei pentru tot restul vietii lor. In felul aceste ei vor implini cuvantul Lui Allah(swt).


Allah(swt) spune:

“Si printre semnele Lui [este acela] cã El v-a creat din voi însivã soate, pentru ca voi sã trãiti în liniste împreunã cu ele. Si El a pus între voi dragoste si îndurare si întru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.”

[Surah Ar-Rum, ayah 21]​


Si ar fi de asemenea si implinirea cuvintelor Profetului(saws):


“Cel care nu este milos nu i se va arata mila.”

(At-Tabarani)​3. Incredere reciproca intre cei doi soti: fiecare dintre ei ar trebui sa aiba inceredere totala in celalalt si nici cea mai mica urma de suspiciune sau indoiala cu privire la onestitatea, sinceritatea si devotiunea celuilalt.


Profetul(saws) a spus:


“Nici unul dintre voi nu crede cu adevarat(adevarat credincios) pana cand nu va iubi pentru fratele lui ceeea ce iubeste pentru el insusi.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Legatura dintre soti este mult mai profunda decat o legatura de fratie in ceea ce priveste increderea, intensitatea si iubirea (pasiune, sentimente).
Fiecare sot si sotie trebuie sa realizeze ca este esenta personificata a celuilalt. Cum poate o persoana sa nu fie sincera si sa nu aiba incredere in sine insusi? Cum o persoana poate sa se insele si sa se minta singura?​


4. Bune maniere: aici se include bunatatea si amabilitatea in comportarea cu celalalt, zambitul catre celalalt, adresarea frumoasa si respectul fata de celalalt. Acesta este “tratamentul bun si onorabil” despre care Allah(swt) vorbeste in urmatoarea ayah.

Allah(swt) spune:

“…ci purtati-vã cu ele dupã cuviintã…”

[Surah An-Nisa, ayah 19]​


Si mai este si implinirea vorbelor Profetului(saws) care ne sfatuieste sa tratam sotiile bine:

“Va sfatuiesc sa va comportati bine cu femeile.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Acesta este comportamentul care ar trebui sa fie intalnit intre un sot si o sotie. Tot acest comportament ar trebui sa fie reciproc intre ei. Asa trebuie sa ne comportam atunci cand am facut un legamant.

Allah(swt) spune:

“Cum sã-l luati înapoi dupã ce v-ati bucurat împreunã si ele au primit de la voi legãmânt sfânt?”


[Surah An-Nisa, ayah 21]​


Si este ascultare fata de Allah(swt) care ne-a poruncit in urmatoarea ayah:

“Însã dacã divortati de ele înainte de a le atinge, dar dupã ce le-ati hotãrât dota, atunci ele au dreptul la jumãtate din ce ati statornicit, cu exceptia situatiei în care ele se lipsesc [de aceasta] sau acela în mâinile cãruia se aflã contractul de cãsãtorie renuntã. Iar renuntarea este mai aproape de pietate. Si nu uitati cã Allah este Cel care Vede Bine [Basir] ceea ce faceti!”

[Surah Al-Baqara, ayah 237]​


Cat despre drepturile specifice fiecaruia dintre soti si obligatiile pe care fiecare le are fata de celalalt sunt urmatoarele:


1) Drepturile sotie asupra sotului: este obligatoriu pentru sot sa indeplineasca urmatoarele indatoriri fata de sotia sa:


El trebuie sa o trateze intr-un mod respectabil si onorabil, asa dupa cum Allah(swt) spune:

“…ci purtati-vã cu ele dupã cuviintã…”

[Surah An-Nisa, ayah 19]​

Trebuie sa o hraneasca atunci cand el se hraneste si sa o imbrace atunci cand el imbracat (adica asa cum ar grija de el asa sa aiba grija si de ea). Trebuie de asemenea sa o disciplineze daca el se teme ca ea nu il asculta(Nushooz) asa dupa Allah(swt) a ordonat ca femeia sa fie disciplinata.


Mai intai trebuie sa o sfatuiasca fara sa o abuzeze, sa o jigneasca sau sa o faca de rusine. Daca il asculta, asa se termina problema. Daca nu il asculta, atunci nu mai doarme cu ea in acelasi pat. Daca dupa aceasta ea se indreapta in comportamentul ei, acesta este sfarsitul problemei. Altfel, o poate lovi usor, dar nu peste fata si fara sa ii lase nici un fel de urme sau vanatai si in nici un caz sa ii produca sangerari sau ruperi de oase sau ceva de genul asta. Aceste sunt responsabilitatile lui in concordanta cu ayah urmatoare:

“Pe acelea de a cãror neascultare vã temeti, povãtuiti-le, pãrãsiti-le în paturi si loviti-le! Dar dacã ele [revin si] ascultã de voi, atunci nu mai cãutati pricinã împotriva lor.”

[Surah An-Nisa, ayah 34]​

Profetul(saws) a raspuns unui om care l-a intrebat care sunt drepturile sotiilor asupra lor:

“Sa o hranesti pe ea atunci cand tu mananci. Sa ii cumperi haine cand iti cumperi tie. Nu o lovesti peste fata. Nu o faci de rusine si nu o boicotezi decat in interiorul casei(adica problemele dintre sot si sotie nu trebuie facute publice).”

(Abu Dawud)​Intr-un alt Hadeeth Profetul(saws) a spus:


“Intr-adevar, drepturile drepturile lor asupra voastra sunt sa le tratati bine cu privire la mancare si imbracaminte.”

(Ibn Majah si At-Tirmidhi)​

Si tot Profetul(saws) a mai spus:

“Un barbat credincios nu displace o femeie credincioasa. Daca nu ii place o trasatura caracteristica a ei, atunci lui ii place o alta trasatura caracteristica a ei.”

(Sahih Muslim)​


El trebui sa o invete ceea ce este necesar pentru ea sa stie despre religia ei, asta daca nu stie de ajuns despre Islam. Daca nu face asta sau nu stie sa faca asta, atunci el trebuie sa ii permita sa participe la lecturi sau sa mearga la adunari unde poate obtine acest tip de invatatura, cunostinte. Si asta pentru ca nevoia ei de a-si corecta religia si de a-si purifica sufletul nu este mai putin imortanta decat nevoia ei de a manca si de a bea, lucruri pe care sotul este obligat sa le puna la dispozitia ei.

Si aceasta se bazeaza pe cuvantul Lui Allah(swt):


“O, voi cei care credeti! Pãziti-vã pe voi însivã si familiile voastre de un Foc ale cãrui vreascuri sunt oamenii…”

[Surah At-Tahrim, ayah 6]​


Sotia este parte din familie si este obligatoriu sa sa fie protejata de Focul Iadului prin credinta si fapte bune. Faptele bune au nevoie de cunostinta si recunoastere pentru ca o persoana sa fie capabila sa le indeplineasca asa cum sunt ele cerute in Shari’ah.

Mai mult de atat Profetul(saws) a spus:

“Va sfatuiesc sa tratati femeile bine, pentru ca ele sunt ca prizonieri sub controlul vostru.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Aceasta povata include si invatarea sotiilor despre religia lor si despre ceea ce trebuie sa corecteze ele in credinta lor. Pentru ca educarea lor este absolut necesara ca ea sa poata urma calea dreapta si aiba comportamentul adecvat cu privire la orice aspect al existentei ei.


Trebuie sa o faca sa adere la invataturile si manierele Islamice. El ar trebui sa o dojeneze de fiecare data cand ea merge impotriva acestor invataturi. Trebuie sa o opreasca din a aparea fara Hijab si sa isi etaleze frumusetea. Trebuie sa nu o lase sa stea la gramada cu alti barbati daca acestia nu sunt rude apropiate cu care ea nu are voie sa se casatoreasca. In acelasi timp el trebuie sa ii ofere toate mijloacele de protectie. Nu trebuie sa ii permita nici un fel de act care i-ar compromite caracterul sau religia. Nu trebuie sa ii dea nici macar o data prilejul de a face ceva impotriva ordinelor Lui Allah(swt) sau a Mesagerului Sau(saws) si sa fie neascultatoare. Si asta pentru ca ea se afla sub raspunderea lui si el va fi intrebat si tinut raspunzator pentru sotia sa. El este responsabil sa o protejeze asa dupa cum Allah(swt) a comandat.


Allah(swt) a spus:


“Bãrbatii sunt proteguitori ai muierilor, datoritã calitãtilor deosebite cu care i-a dãruit Allah si datoritã cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor.”

[Surah An-Nisa,ayah 34]​

Profetul(saws) a spus:

“Barbatul este responsabil pentru familia sa si va fi intrebat despre supravegherea ei.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Trebuie sa fie drept intre toate sotiile lui, daca are mai multe sotii. Trebuie sa fie egal cu privire la mancare, bautura, imbracaminte, timpul petrecut cu ele precum si dormitul cu ele. Nu poate fi neegal in niciuna din situatiile mentionate mai sus si nici nu are voie sa isi opreseze vreuna din sotii.

Allah(swt) a spus:

“…dar dacã vã temeti cã nu veti fi drepti [cu ele], atunci [luati] una singurã sau ce se aflã în stãpânirea mâinilor voastre drepte.”

[Surah An-Nisa, ayah 3]​


Mai departe Profetul(saws) a sfatuit ca ele sa fie tratate in cele mai bune moduri:

“Cel mai bun dintre voi este cel care este cel mai bun cu familia sa si eu sunt cel mai bun cu familia mea.”

(At-Tabarani)​


Sotul nu trebuie sa dezvaluie infatisarea ei la altii, si nici nu ar trebui sa mentioneze lipsurile ei la altii. Trebuie sa fie tipul de protector de incredere al ei. Trebuie sa fie tipul de protector de incredere al ei. Trebuie sa caute binele ei si sa ii apere onoarea.

Profetul(saws) a spus:

“Oamenii care se afla cea mai joasa pozitie in ochii Lui Allah(swt) in Ziua Judecatii este barbatul care merge la sotia sa si ea la el, dupa care el imprastie secretele ei.”


(Sahih Muslim)​
2) Drepturile sotului asupra sotiei: este obligatoriu pentru sotie sa indeplineasca urmatoarele indatoriri fata de sotul ei:


Ea trebuie sa asculte de sotul ei in tot ceea ce nu este impotriva Lui Allah(swt).


Allah(swt) a spus:

“…Dar dacã ele [revin si] ascultã de voi, atunci nu mai cãutati pricinã împotriva lor…”

[Surah An-Nisa, ayah 34]​


Profetul(saws) a spus:

“Daca un barbat isi cheama sotia in pat si ea nu vine si el isi petrece acea noapte suparat pe ea, atunci ingerii o blesteama pana dimineata.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

Profetul(saws) a mai spus:

“Daca ar fi sa ordon cuiva sa faca sujood altcuiva(decat Allah) ar fi sa ii ordon sotie sa se prosterneze sotului ei.”

(Abu Dawud)​


Si ea trebuie sa pastreze onoarea si demnitatea sotului ei. Ea trebuie sa protejeze sanatatea lui, copiii si alte aspecte ale caminului lui.


Allah(swt) a spus:

“…Iar cele evlavioase [dintre femei] sunt ascultãtoare si pãzitoare [ale celor care trebuiesc pãzite] în absenta [sotilor lor]…”

[Surah An-Nisa, ayah 34]​


Profetul(saws) a spus:

“Sotia este protectorul casei sotului ei si protectorul copiilor lui.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Drepturile lor asupra voastra(sotiile) este ca sa nu permiteti nimanui pe care ei nu plac in patul vostru si sa nu permiteti nimanui pe care ei nu plac in casa voastra.”

(At-Tirmidhi)​Sotia nu trebui sa paraseasca casa fara aprobarea si permisiunea sotului. Ea ar trebui de asemenea sa isi plece privire, sa isi reduca vocea, ar trebui sa isi tina mainele departe de a atinge orice rau si sa isi tina limba de la orice vorba indecent(obscena) si murdara.trebuie de asemenea sa nu faca nimic daunator parintilor lui sau rudelor lui apropiate.

Allah(swt) a spus:

“Sedeti în casele voastre si nu vã arãtati [nurii], asa cum se arãtau în vremea Jahiliyyei de mai înainte!”

[Surah Al-‘Ahzab, ayah 33]​


Allah(swt) a mai spus:


“…Dacã sunteti pioase, nu vã arãtati binevoitoare [fatã de bãrbati], cu vorba, pentru ca acela care are o boalã în inimã sã nu pofteascã la voi, si spuneti vorbe potrivite!”

[Surah Al-‘Ahzab, ayah 32]​


Allah(swt) a spus:


“Lui Allah nu-I place rostirea de vorbe urâte în auzul lumii, doar dacã cineva este nedreptãtit…”

[Surah An-Nisa, ayah 148]​


Allah(swt) a spus de asemenea:

“Si spune dreptcredincioaselor sã-si plece privirile lor si sã-si pãzeascã pudoarea lor, sã nu-si arate gãtelile lor, afarã de ceea ce este pe dinafarã, si sã-si coboare vãlurile peste piepturile lor…”

[Surah An-Nur, ayah 31]​


Profetul(saws) a spus:

“Cea mai buna femeie este aceea care daca te uiti la ea esti multumit; cand ii spui ceva, se supune; daca lipsesti de acasa, ea se protejeaza sine si proprietatea sotului.”

(At Tabarani)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Nu opriti femeile servitoare sa mearga la moschee. Daca sotia oricaruia dintre voi cere permisiunea sa mearga la moschee, nu o opriti.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a spus:

“Permiteti sotiilor voastre sa mearga noaptea la moschee.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (e): Eticheta cu rudele apropiate


Un musulman adera la acelasi tip de comportament pe care il are fata de parintii, copiii si fratii sai si in ceea ce priveste rudele apropiate. Se comporta cu matusa dupa mama ca si cum ar fi mama lui si cu unchiul dupa tata ca si cum ar fi tatal lui. Se comporta cu unchii si matusila sale in acelasi fel in care se comporta cu parintii lui, cu ascultare, cu respect si recunostinta precum si cu bunatate.

Pentru fiecare musulman care impartaseste o legatura sange cu altcineva care indiferent daca este musulman sau nu este obligatoriu pentru cel musulman sa aiba bune relatii cu acea persoana, sa o trateze cu amabilitate, cu blandete si sa fie generos cu ea. Trebuie sa ii trateze in aceeasi maniera si cu aceleasi drepturi cu care isi trateaza tatal sau copilul. Respect pe cel varstnic dintre ei si arata mila fata de cel mai tanar dintre ei. Ii viziteaza cand sunt bolnavi. Merge sa ofere condoleante atunci cand este cazul. Tine relatii cu rudele sale chiar si atunci cand ar trebuie sa rupa relatiile cu ei. Este delicat si amabil chiar si daca ar trebui sa fie aspru si dur cu ei. Si face toate acestea cu scopul de a urma si asculta ceea ce este declarat in urmatoarele Ayah si Hadith:


Allah(swt) a spus:

“…Fiti cu fricã de Allah în numele cãruia vã conjurati [unii pe altii] si [fiti cu fricã de ruperea] legãturilor de rudenie, cãci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]!”

[Surah An-Nisa, ayah 1]​

Allah(swt) a mai spus:

“…Rudele de sânge sunt mai îndreptãtite între ele [în privinta succesiunii], dupã Cartea lui Allah…”

[Surah Al-‘Ahzab, ayah 6]​


Allah(swt) a spus:

“Si dacã vã întoarceti voi, nu s-ar putea sã semãnati voi stricãciune pe pãmânt si sã rupeti legãturile voastre de rudenie?”

[Surah Muhammed, ayah 22]​


Allah(swt) a spus:

“Asadar, dã celui care ti-e rudã apropiatã ceea ce i se cuvine, ca si sãrmanului si trecãtorului de pe drum! Aceasta este mai bine pentru aceia care doresc Fata lui Allah. Si acestia sunt cei care izbândesc.”

[Surah Ar-Rum, ayah 38]​


Allah(swt) a spus:

“Allah porunceste dreptatea, plinirea faptei bune si dãrnicia fatã de rude si El opreste de la desfrâu, faptã urâtã si nelegiuire…”


[Surah Ar-Rum, ayah 38]​

Allah(swt) a mai spus:

“Adorati-L pe Allah si nu-I asociati Lui nimic! Purtati-vã bine cu pãrintii, cu rudele, cu orfanii, cu sãrmanii, cu vecinul apropiat si cu vecinul strãin, cu tovarãsul de alãturi, cu cãlãtorul de pe drum si cu cei stãpâniti de mâinile voastre drepte, cãci Allah nu-i iubeste pe cel trufas si pe cel lãudãros!”

[Surah An-Nisa, ayah 36]​

Allah(swt) a spus:

“Dacã la împãrtire sunt de fatã rude apropiate, orfani si sãrmani, oferiti-le lor [ceva] din ea [din mostenire] si spuneti-le lor vorbe cuviincioase!”

[Surah An-Nisa, ayah 8]​


Profetul(saws) a spus: “Allah(swt) a spus:

“Eu sunt Cel Milostiv. Cat despre uter I-am derivat numele de la unul din Numele Mele. Oricine tine legatura lui, si Eu voi tine legatura cu el. Si oricine rupe aceasta legatura, si Eu voi rupe legatura cu el.”

(At-Tirmidhi)​


Profetul(saws) a fost intrebat cu cine ar trebui sa fim mai ascultatori. El a raspuns:

“Mama ta, apoi mama ta, apoi mama ta, apoi tatal tau, urmat de cei apropiati si tie, apoi imediat de cei apropiati tie.”Profetul(saws) a mai fost intrebat despre ce fapte ar trebui sa facem care sa ne duca in Paradis sis a ne tina departe de Focul Iadului. El a raspuns:

“Adorati-L pe Allah si nu Ii asociati Lui parteneri, faceti rugaciunea, platiti Zakat si tineti relatiile stranse cu rudele.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


O data a fost intrebat despre matusa din partea mamei si Profetul(saws) a raspuns:

“Ea are acelasi status ca si mama ta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)
De asemenea a mai spus:

“Sa ajuti (material) un sarac este considerata a fi un act de caritate. Sa ajuti (material) o ruda este ambele, un act de caritate si un act de a pastra legaturile cu rudele.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Asma bint Abu Bakr(Allah sa fie multumit de ea) a intrebat pe Mesagerul Lui Allah daca ar trebui sa mentina legatura cu mama ei care tocmai ce venise din Mekkah sa o viziteze, numai ca mama ei era dintre politeisti. El i-a spus:

“Da, pastreaza legatura de rudenie cu mama ta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (f): Eticheta in ceea ce priveste veciniiUn musulman recunoaste ca un vecin are drepturi asupra vecinilor sai, la fel precum acel vecin trebuie sa impartaseasca aceleasi norme de respect cu privire la ceilalti. Trebuie sa indeplineasca aceste conditii in totalitate.​


Allah(swt) spune in Coran despre aceasta:

“…Purtati-vã bine cu pãrintii, cu rudele, cu orfanii, cu sãrmanii, cu vecinul apropiat si cu vecinul strain…”

[Surah An-Nisa, ayah 36]​


Profetul(saws) a spus:


“Ingerul Gabriel a tot continuat sa ma sfatuiasca cu privire la vecini pana la punctul cand am crezut ca ma va mosteni.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:


“Oricine crede in Allah(swt) si Ziua Judecatii ar trebui sa fie generos cu vecinul sau.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


1) Nu are trebui sa ii faca rau vecinului sau, nici prin actiunile sale si nici prin cuvintele sale.

Profetul(saws) a spus:

“Oricine crede in Allah(swt) si in Ziua Judecatii nu ar trebui sa faca rau vecinului sau.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus intr-un alt Hadeeth:

“Jur pe Allah(swt), ca el nu este un credincios, jur pe Allah(swt), ca el nu este un credincios,” I-a fost spus: “Cine este acela, o Mesager al Lui Allah?” El a raspuns: “Acela datorita caruia vecinul sau nu este in siguranta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Cand profetul (saws) a fost intrebat despre o femeie care postea in timpul zilei si isi petrecea noptile in rugaciune dar facea rau vecinilor ei, profetul (saws) a raspuns:

“Ea este in Focul Iadului.”

(Al-Hakim)​

2) Are trebui sa demonstreze bunatate fata de vecinul sau prin: a-i ajuta atunci cand au nevoie de ajutor, sa ii asiste atunci cand au nevoie de asistenta, sa ii viziteze atunci cand sunt bolnavi, sa ii felicite daca ceva placut li s-a intamplat, sa ofere condoleante atunci cand patesc un necaz, sa ii ajute daca sunt in nevoie, sa fie primul care ii salute, sa fie amabil in adresarea verbal, sa fie politicos verbal si in ceea ce ii priveste pe copiii vecinilor, indrumandu-i la ceea ce este mai bine pentru ei in religia lor si in treburile lumesti, sa treaca cu vederea greselile lor, sa nu incerce sa se amestece in treburile lor private, sa nu le faci rau prin a lasa gunoiul pe proprietatea lor sau in fata casei lor. Toate acestea sunt parte din bunatatea pe care Allah(swt) a poruncit-o:


Allah(swt) a spus:

“Purtati-vã bine……cu vecinul apropiat si cu vecinul strain…”

[Surah An-Nisa, ayah 36]​


Profetul(saws) a spus:

“Oricine crede in Allah(swt) si in Ziua Judecatii ar trebui sa faca bine vecinului sau.”


(Muslim)​

3) Ar trebui sa fie generos cu vecinii lui prin a-si extinde bunatatea fata de ei prin orice tip de gest amabil si generozitate.


Profetul(saws) a spus:

“O, femei credincioase(musulmane), nici una dintre voi nu ar trebui sa se uite dispret la nici un cadou pe care il primeste de la o vecina de a ei, chiar si daca acesta ar fi un picior de oaie fara carne.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus lui Abu Dharr:

“O Abu Dharr, atunci cand gatesti mancare pune mai multa apa si sa duci si la catica din vecinii tai.”

(Sahih Muslim)​

Cand Aisha(Allahsa fie multumit de ea) a spus Mesagerului Lui Allah ca are doi vecini si nu stie la care dintre ei sa dea un cadou, el a raspuns:


“Aceluia care are usa cea mai apropiata de usa ta.”


(Sahih Bukhari)​


4) Ar trebuie sa arate vecinului sau respect si politete, maniere. Nu ar trebui sa il impiedice sa puna lemn pe peretele lui. Si nu ar trebui sa vanda sau sa inchirieze ceea ce lipit sau apropiat de proprietatea vecinului inainte sa il intrebe pe el daca este interesat sa cumpere sau sa inchirieze.


Profetul(saws) a facut aluzie la aceasta cand a spus:

“Niciunul dintre voi nu ar trebui isi impiedice vecinul sa puna lemn pe peretele lui.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine are un vecin cu care imparte o gradina sau este partener nu ar trebui sa vanda pana cand nu il intreaba daca el(vecinul/partenerul) este interesat sa cumpere.”


(Sahih Bukhari)​


Doua puncte importante:

Primul: Un musulman stie daca si-a tratat vecinii bine sau le-a gresit. Cand profetul(saws) a fost intrebat despre aceasta, a raspuns:

“Daca ii auzi pe ei spunand: <Ai facut bine>, atunci ai facut bine. Daca ii auzi pe ei spunand:<Ai facut rau>, atunci ai facut rau.”

(Ahmad)​


Al doilea: Daca un musulman este vatamat de vecin al sau, atunci ar trebui sa fie rabdator pentru ca asta va fi una din cauzele pentru care aceasta problema se va sfarsi. Un om a venit la profet(saws) si s-a plans despre vecinul sau, iar el a raspuns:


“Sa fie rabdator. A treia sau a patra oara cand a venit sa se planga, Mesagerul Lui Allah(saws) i-a spus sa scoata toate lucrurile afara si sa le aseze in drum. Asa a facut sic and oamenii incercau sa treaca il intrebau de a facut asta, si atunci el spunea ca din pricina vecinului care i-a facut rau. Iar atunci oamenii incepeau sa il blesteme pe vecinul lui, pana cand vecinul a venit la el si i-a spus <i-a lucrurile inapoi, jur pe Allah, ca nu voi mai repeta ceea ce am facut.>”

(Abu Dawud)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar RahimPartea 6 (g): Eticheta cu privire la drepturile musulmanilor in general


Un musulman crede ca fratele lui musulman are anumite drepturi si anumite norme de eticheta pe care trebuie sa le indeplineasca. El trebuie sa adere la chestiuni si sa le indeplineasca pentru fratele sau musulman.

El crede ca aceasta este o forma de adorare a Lui Allah(swt) si un fel de a te apropia mai mult Allah(swt). Aceasta este din cauza ca Allah(swt) Cel care a pus aceste drepturi si maniere si le-a facut obligatorii pentru musulmani in comportamentul lor fata de alti musulmani. Asadar, cel care le face fara indoiala asculta de Allah(swt), si se apropie mai mult de El.


Aceste norme de eticheta sunt urmatoarele:


1. Ar trebui sa isi salute fratele musulman atunci cand il intalneste si inainte sa stea de vorba cu el.

Aceasta se face prin a spune:

“Pacea si Mila Lui Allah(swt) sa fie asupra ta.”

Ii strange mana si celalalt frate ar trebui sa raspunda la salutarea lui prin:

“Si asupra ta sa fie pacea, si Mila si Binecuvantarile Lui Allah(swt).”​


Aceasta in concordanta cu ceea ce a spus Allah(swt) in Sfantul Coran:


“Dacã vi se dã binete, rãspundeti cu binete încã si mai frumos sau [cel putin] rãspundeti…”

[Surah An-Nisa, ayah 86]​

Profetul(saws) a spus:

“Calaretul ar trebui sa il salute pe cel care merge pe jos. Cel care merge ar trebuie sa il salute pe cel care sade. Si grupul mai mic ar trebui sa salute grupul mai mare.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

Profetul(saws) a mai spus:

“Ingerii sunt socati cand vad un musulman care trece pe langa un alt musulman si nu il saluta.”

Profetul(saws) a mai spus de asemenea:

“Ar trebui sa ii saluti pe acei oameni pe care ii cunosti la fel sip e acei oameni pe care nu ii cunosti.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Nu sunt doi musulmani care se intalnesc si care dau mana si pe care Allah(swt) sa nu le fi iertat(din pacate) inainte ca ei sa se desparta. ”

(Abu Dawud)

Profetul(saws) a spus in alt Hadeeth:

“Daca cine incepe sa vorbeasca inainte sa salute, nu ar trebui sa i se raspunda pana cand nu ofera salutul corespunzator.”

(Al Tabarani)


2. Daca un musulman stranuta si apoi adduce slava Lui Allah(swt), trebuie sa ii raspunzi.

Aceasta se face prin a spune:

“Fie ca Allah sa aiba Mila pentru tine.”​

Cel care a stranutat trebuie apoi sa zica:

“Fie ca Allah(swt) sa ma ierte si pe mine si pe tine”

Sau

“Fie ca Allah(swt) sa te indrume si sa iti aseze treburile bine, corect.”​


Profetul(saws) a spus:

“Daca unul din voi stranuta atunci fratele(musulman) trebuie sa ii zica: <Fie ca Allah sa aiba Mila de tine>. Daca fratele lui spune :<Fie ca Allah sa aiba mila de tine>, el ar trebui sa raspunda:< Fie ca Allah(swt) sa te indrume si sa iti aseze treburile bine, corect.>”

(Sahih Bukhari)​

Abu Hurairah(Allah sa fie multumit de el) a spus: “Cand Profetul(saws) stranuta, el isi acoperea gura cu mana sau cu hainele sale incercand astfel sa mascheze sunetul facut.

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

3. Ar trebui sa isi viziteze fratele musulman atunci cand acesta este bolnav si sa ii ceara Lui Allah(swt) sa il vindece.

Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.

Profetul(saws) a spus:

“Drepturile unui musulman asupra altui musulman sunt in numar de 5: sa raspunda la salut, sa viziteze pe cel care este bolnav, sa participe la inmormantari, sa raspunda la invitatii si sa raspunda atunci cand fratele sau stranuta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Companionul Al-Bara bin Azib (Allah sa fie multumit de el) a spus: “Mesagerul Lui Allah(saws) ne-a poruncit sa vizitam pe cel bolnav, sa raspundem celui care stranuta, sa ne implinim juramatul daca am facut unul fata de cineva, sa ajutam pe cel opresat, sa raspundem celui care ne invita si sa impartasim saluturi.”

(Sahih Bukhari)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Vizitati pe cel bolnav, hraniti pe cel flamand si eliberati pe cei incarcerati.”

(Sahih Bukhari)​

Aisha(Allah sa fie multumit de ea) a relatat ca Profetul (saws) a vizitat una din rudele lui si i-a mangaiat cu mana dreapta si a spus:
“O Allah, Domnul oamenilor, indeparteaza raul.Vindeca-i, caci Tu esti Vindecatorul si nu este nici o vindecare cu exceptia vindecarii Tale, o vindecare care nu lasa nici o boala.”

(Sahih Bukhari)​


4. Un musulman trebui sa participle la inmormantarea altui frate musulman.

Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.

Profetul(saws) a spus:

“Drepturile unui musulman asupra altui musulman sunt in numar de 5: sa raspunda la salut, sa viziteze pe cel care este bolnav, sa participe la inmormantari, sa raspunda la invitatii si sa raspunda atunci cand fratele sau stranuta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​5. Ar trebui sa isi indeplineasca juramnatul daca face un juramant in legatura cu orice chestiune atata timp cat nu este nimic ilegal (interzis) in acel juramant. De aceea, persoana respectiva trebuie sa indeplineasca juramantul facut, numai ca sa nu incalca acel juramant.


Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.


Companionul Al-Bara bin Azib (Allah sa fie multumit de el) a spus: “Mesagerul Lui Allah(saws) ne-a poruncit sa vizitam pe cel bolnav, sa raspundem celui care stranuta, sa ne implinim juramatul daca am facut unul fata de cineva, sa ajutam pe cel opresat, sa raspundem celui care ne invita si sa impartasim saluturi.”

(Sahih Bukhari)​6. Trebui sa ii ofere sfat sincer oricand acesta cere un sfat in legatura cu orice problema sau chestiune. Trebuie sa ii faca clar faptul ca ceea ce el vede este bun sau este corecta apropiere.


Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.

Profetul(saws) a spus:

“Daca fratele tau cauta sfatul tau sincer, atunci ofera-i un sfat sincer.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

Religia este un sfat sincer.” A fost intrebat: “Cui?” El a raspuns: “Lui Allah, Cartii Lui, Mesagerului Lui, liderilor musulmanilor si maselor.”

(Sahih Muslim)​

Orice musulman este un membru al maselor.7. Trebuie sa iubeasca pentru fratele lui ceea ce iubeste pentru sine si sa displaca pentru fratele lui ce displace pentru el insusi.Profetul(saws) a spus:

“Nici unul dintre voi nu crede cu adevarat pana cand nu iubeste pentru fratele lui ce iubeste pentru el si displace pentru fratele sau ceea ce displace pentru el.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Asemanarea celor credinciosi in iubirea lor, mila si compasiunea lor unul fata de celalalt e ca aceea a unui trup, daca un membru este in durere, si restul trupului sufera de insomnia si febra.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


8. Trebuie sa il sprijine si sa nu il lase apere singur in orice situatie in care are nevoie su sprijin si ajutor.Profetul(saws) a spus:

“Ajutati pe fratele vostru(chiar daca este) opresorul sau opresatul.”
Apoi a fost intrebat, “Cum il putem ajuta atunci cand el este opresorul?”

Profetul(saws) a raspuns:
“Sa il opriti din opresiunea lui. Asa il puteti ajuta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Un musulman este frate altui musulman, el nu ii greseste, nu il abandoneaza, si nu il batjocoreste.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine apara onoarea fratelui sau, Allah(swt) ii va intoarce fata de la Focul Iadului in Ziua Judecatii.”

(Tirmidhi, cartea Al-bir wa Al-Salah, nr.1931)​9. Nu ar trebui sa il chinuie cu nici un rau sau cu orice altceva ce acestuia nu ii place.


Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.

Profetul(saws) a spus:

“Orice musulman este sfant pentru un alt musulman(in ceea ce priveste) viata lui, averea si onoarea lui.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a spus:

“Nu este permis pentru un musulman sa sperie un alt musulman.”

(Ahmad si Abu Dawud)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Nu este permis pentru un musulman sa arate pentru fratele sau musulman o privire care il poate rani.”

(Ahmad)​

Profetul(saws) a spus:

“Lui Allah Ii displace ca cei credinciosi sa fie vatamati.”

(Ahmad)

Profetul(saws) a mai spus:

“Musulman este acela de a carui limba si mana restul musulmanilor sunt in siguranta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a spus:

“Un credincios este acela fata de care vietile si averile celorlalti musulmani sunt in siguranta.”

(Ahmad)​


10. Un musulman ar trebui sa fie umil fata de fratele sau musulman si niciodata arogant fata de el. De asemenea nu ar trebui sa il faca se ridice dintr-un loc acceptabil pentru a-i lua locul.


Allah(swt) a spus:

“Nu te întoarce de la oameni si nu pãsi pe pãmânt cu semetie, cãci Allah nu-l iubeste pe cel trufas si mândru!”

[Surah Luqman,ayah 18]​

Profetul(saws) a spus:

“Allah mi-a revelat mie ca oamenii ar trebui sa fie umili unul fata de celalalt pana la punctul la care nici unul nu este mai mandru decat celalalt.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a spus:

“Nu este nimeni care sa fie umil pentru Allah(swt) si pe care Allah(swt) sa nu il ridice in statut(virtute).”

(Sahih Muslim)​

Este foarte bine stiut faptul ca Mesagerul Lui Allah(saws) era umil fata de toti musulmanii desi el era liderul Mesagerilor. Mai mult de atat nu mandru deloc astfel incat mergea si cu era interesat de problemele vaduvelor si sarmanilor.

Profetul(saws) a spus:

“O Allah, da-mi viata asemeni unui sarman(Miskeen), da-mi o moarte asemeni unui sarman, si inviaza-ma in adunarea sarmanilor.”

(Ibn Majah)​

Profetul(saws) a spus:

“Nici unul dintre voi nu ar trebui sa faca un om sa se ridice de la locul sau doar pentru a-i lua locul. Ci ar trebui sa se imprastie mai mult ca sa faca loc(pentru toata lumea).”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​11. Un musulman nu ar trebui sa taie legatura(sa rupa relatiile) cu fratele lui musulman mai mult de 3 zile.

Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.

Profetul(saws) a spus:

“Nu este permis pentru un musulman sa rupa relatiile cu fratele lui mai mult de 3 zile, cand se intalnesc fiecare dintre ei isi intoarce fata de la celalalt. Cel mai bun dintre ei este acela care saluta primul (care zice Salam aleikum).”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Nu va evitati unii pe ceilalti, ci fiti ca fratii sclavi ai Lui Allah(swt).”

(Sahih Muslim)​

Sa eviti pe cineva este ca si cum ai rupe relatiile cu aceea persoana, atunci cand un musulman intoarce spatele altuia si il evita.12. Un musulman nu ar trebui sa vorbeasca pe la spate, sa dispretuiasca, sa insulte sau sa ridiculizeze pe altul. Nici nu ar trebui sa strige la altcineva dupa porecle care sunt jignitoare si nici sa raspandeasca znovuri rele despre el.

Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Feriti-vã cu strãsnicie de bãnuieli, cãci unele bãnuieli sunt pãcat! Nu vã iscoditi si nu vã ponegriti unii pe altii! Oare voieste vreunul dintre voi sã mãnânce carnea fratelui sãu mort? [Nu!] Voi ati urât aceasta! Si fiti cu fricã de Allah, fiindcã Allah este Iertãtor si Îndurãtor [Tawwab, Rahim].”

[Surah Al-Hujurat, ayah 12]​


“O, voi cei care credeti! Sã nu râdã un neam de alt neam, care s-ar putea sã fie mai bun decât el, nici muierile [sã nu râdã] de alte muieri, care s-ar putea sã fie mai bune decât ele! Nu vã ocãrâti si nu vã batjocoriti cu porecle unii pe altii. Ce rãu este numele urât si rusinos, dupã credintã! Iar cei care nu se cãiesc, aceia sunt nelegiuiti.”

[Surah Al-Hujurat, ayah 11]​

Cu privire la aceasta Mesagerul Lui Allah a spus mai multe lucruri.


Profetul(saws) a spus:

“Stiti voi ce este barfitul?”​

Ei(companionii) au spus:
“Allah(swt) si Mesagerul Sau stiu mai bine."

El a raspuns:

“Este sa mentionezi ceva despre fratele tau care lui ii displace.”

Ei au spus:
“Chiar daca ceea ce ai spus gasesti cu adevarat la fratele tau?”
El a raspuns:

“Daca ceea ce ai spus gasesti cu adevarat la el, atunci l-ai barfit. Iar daca ceea ce ai spus nu gasesti la el, atunci l-ai calomniat.”

(Sahih Muslim)​


In timpul ramasului bun de la Hajj, Profetul(saws) a spus:

“Adevarat va spun, este interzis pentru voi sa nu respectati pe fratii vostri in ceea ce priveste viata, averea si onoarea lor.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Orice musulman este sfant pentru un alt musulman(in ceea ce priveste) viata lui, averea si onoarea lui.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Cel care raspandeste povesti(zvonuri) nu va intra in Paradis.”

(An-Nasa’i)​


Inshallah voi reveni cu urmatoarele 10 norme de eticheta cu privire la musulmani in urmatorul post.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Partea 6 (g): Eticheta cu privire la drepturile musulmanilor in general13. Un musulman nu ar trebui sa aduca injurii la adresa altui frate musulman, viu sau mort, fara a avea dreptul corespunzator.

Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.


Profetul(saws) a spus:

“Sa abuzezi un musulman o ticalosie sis a lupti impotriva lui este KUFR.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Cand doi oameni se insulta unul pe celalalt, vina este asupra celui care a inceput sa acuze, atata timp cat celalalt nu depaseste masura.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a spus:

“Nu abuzati mortii, pentru ca ei au ajuns la rezultatul faptelor pe care le-au indeplinit.”

(Sahih Bukhari)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Sa iti insulti parintii este unul dintre cele mai mari pacate.”

A fost spus de companioni:

“Oare este cineva care isi insulta parintii?”

Profetul(saws) a spus:

“Da, este o persoana care insulta pe tatal altcuiva si apoi acela ii insulta si el la randul lui tatal, apoi acea persoana ii insulta mama dupa care celalalt ii insulta si el mama celui dintai.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


14. Un musulman nu ar trebui sa fie invidios pe un alt frate musulman, si nici sa aiba ganduri rele despre el, sau sa aiba ura pe el sau sa il spioneze.


Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Feriti-vã cu strãsnicie de bãnuieli, cãci unele bãnuieli sunt pãcat! Nu vã iscoditi si nu vã ponegriti unii pe altii…”


[Surah Al-Hujurat, ayah 12]

Allah(swt) a spus:

"De ce, atunci când ati auzit-o [aceastã calomnie], nu au avut credinciosii si credincioasele o bãnuialã bunã în sinea lor si de ce nu au zis “Aceasta este o minciunã învederatã”?

[Surah An-Nur, ayah 12]​


Profetul(saws) a spus:

“Nu va invidiati unii pe altii. Nu va urati unii pe altii. Nu cautati greselile celorlalti. Nu umflati preturile unii pentru ceilalti. Si fiti frati, sclavi ai Lui Allah.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Evitati suspiciunea pentru ca suspiciunea este cea mai falsa vorba.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


15. Un musulman nu ar trebui insele, sa triseze sau sa induca in eroare pe fratele sau musulman.


Allah(swt) a spus:

“Iar aceia care îi vor necãji pe dreptcredinciosi si pe dreptcredincioase, fãrã ca ei sã fi agonisit [ceva pentru care sã merite aceasta], aceia vor avea parte de ponegrire si de pãcat învederat.”


[Surah Al-Ahzab, ayah 58]​

Allah(swt) a mai spus:

“Iar acela care dobândeste o gresealã sau un pãcat si apoi îl pune pe seama unui nevinovat, acela s-a încãrcat cu nedreptate si cu pãcat vãdit.”

[Surah An-Nisa, ayah 112]​

Profetul(saws) a spus:

“Oricine poarta arme impotriva noastra si ne inseala nu este dintre noi.”

(Sahih Muslim)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine face un juramant de alianta ar trebui sa spuna: “Sa nu tradati aceasta incredere.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Daca Allah pune pe orice sclav al Lui (persoana) intr-o pozitie de conducere peste alti oameni si in momentul in care a murit insela sau ii trisa pe cei pe care ii conducea, Allah(swt) va interzice Paradisul pentru el.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a spus:

“Oricine reuseste sa faca pe sotia cuiva sau pe o sclava sa se comporte indecent nu este dintre noi.”

(Abu Dawud)​


16. Un musulman nu ar trebui sa pacaleasca(sat raga pe sfoara) pe fratele sau musulman si nici sa il vorbeasca de rau si nici sa intarzie in a-i plati datoria daca are una.


Allah (swt) a spus:

“…O, voi cei care credeti! Tineti-vã cu statornicie învoielile…”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 1]​


Allah (swt) a spus:

“…a-si tine legãmântul dacã s-a legat…”

[Surah Al-Baqara, ayah 177]​


Allah (swt) a mai spus:

“…Si tineti legãmântul, cãci cu privire la legãmânt veti fi întrebati!”

[Surah Al-‘Isra, ayah 177]​


Profetul(saws) a spus:

“Sunt patru caracteristici, daca o persoana le posed ape toate atunci el este sigur un ipocrit. Daca o persoana poseda doar una din acste caracteristici atunci el poseda o carteristica a ipocriziei pana cand o abandoneaza. (Cele patru sunt: atunci cand face un pact, o intelegere se comporta in mod inselator; atunci cand vorbeste, el minte; atunci cand promite, el isi incalca promisiunea; si atunci cand discuta,el coboara sub comportamentul permis.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a spus:

“Allah(swt) a spus: “Sunt trei oameni pentru care Voi Fi Un Adversar in Ziua Judecatii: Unul caruia ii este dat ceva de Dragul Meu si el este neloial; Unul care vinde un om liber si mananca din ceea ce a primit pentru el; Unul care angajeaza un alt om sa lucreze pentru el dar nu ii plateste munca.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​
17. Un musulman trebuie sa isi trateze fratele musulman intr-un mod bun, ar trebui sa faca lucruri bune pentru el si sa il tina departe de rau. Cand il intalneste ar trebui sa aiba un zambet pe fata lui. Ar trebui sa accepte lucrurile bune de la fratele lui si sa ierte pe cele rele. Nu ar trebui sa il impovareze pe fratele lui cu mai mult decat este capabil. De asemenea nu ar trebui sa caute intelepciune de la o persoana ignoranta si nici sa se astepte la elocventa de la o persoana incapabila sa vorbeasca.


Allah (swt) a spus:

Fii cu iertare, porunceste ceea ce este bun si îndepãrteazã-te de nestiutori!”

[Surah Al-‘A’raf, ayah 199]​


Profetul(saws) a spus:

“Teme-te de Allah oriunde ai fi. Si urmati o fapta rea cu una buna, aceasta din urma o va sterge pe prima. Si comportati-va cu oamenii cu un comportament bun.”

(Al-Hakim)

18. Un musulman trebuie sa arate fratelui sau musulman respectul cerut daca acesta este mai in varsta si compasiunea daca acesta este mai tanar decat el.


Profetul(saws) a spus:

“Cel care nu arata respect celor batrani sau mila celor tineri nu este dintre noi.”

(Abu Dawud)​


Profetul(saws) a spus:

“Adevarat, parte din a-L adora pe Allah este sa arati respect musulmanilor cu parul carunt (celor in varsta).”

(Abu Dawud)​


Profetul(saws) a mai spus:


“Cei in varsta, cei in varsta.”

Care inseamna sa incepem cu cei batrani.​

Este de asemnea stiut faptul ca parintii obisnuiau sa isi aduca copiii la Mesagerul Lui Allah, pentru ca el sa ceara binecuvantare de la Allah(swt) pentru ei si cateodata parintii isi doreau ca Profetul(saws) sa ii si numeasca. El ii aseza pe genunchiul sau. Fireste, cateodata un copil foarte mic mai urina in timp ce Profetul (saws) il tinea pe piciorul sau. A fost de asemenea relatat ca atunci cand Profetul (saws) de intrcea dintr-o calatorie, copiii veneau sa il salute.El se opera sa le raspunda si ii ridica in brate. Erau peste tot: in fata lui, in spatele lui. Chiar a ordonat unora dintre companionii sa ii ridice in brate si sa ii care pe copii datorita milei pe care o avea pentru copii.


19. Un musulman trebuie sa isi trateze fratele musulman intr-o maniera justa, sa ii dea drepturile complet, si sa se comporte cu el asa cum lui ii place sa fie tratat.Profetul(saws) a spus:

“Un sclav nu are plina credinta pana nu poseda trei caracteristici: sa dea atunci cand este sarac, sa dea drepturile complete celorlalti si sa ofere saluturi.”


(Sahih Bukhari)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine vrea sa fie salvat de Focul Iadului si sa intre in Paradis trebuie ca pana la momentul mortii sa ajunga la stadiul la care sa marturiseasca ca nu exista alta Divinitate care merita adorata in afara de Allah (swt) si ca Mohammed este Mesagerul Sau, si da oamenilor ceea ce ii place lui sa primeasca de la ei.”

(Al Kharaiti)​


20. Un musulan trebuie sa ii treaca cu vederea greselile si sa ascunda chestiunile lui private. El nu ar trebui de asemenea sa traga cu urechea, intentionat sau neintentionat, la ceea ce vorbesc altii.


Allah(swt) a spus:

“Tu nu vei înceta sã descoperi înselãtoria lor, afarã de un mic numãr dintre ei. Dar iartã-i pe ei si nu-i bãga în seamã! Allah îi iubeste pe cei care fac bine.”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 13]

Allah(swt) a spus:

“…Iar celui cãruia i s-a iertat din partea fratelui sãu ceva, i se aratã bunãvointã, iar despãgubirea se îndeplineste dupã cuviintã. Aceasta este o usurare de la Domnul vostru si o îndurare, iar cel care mai vatãmã dupã aceea va avea parte de osândã dureroasã…”

[Surah Al-Baqarah, ayah 178]​


Allah(swt) a mai spus:

“…Însã rãsplata aceluia care iartã si care cautã împãcare se aflã la Allah. El nu-i iubeste pe cei nelegiuiti!”

[Surah As-Sura, ayah 40]​


Allah(swt) a mai spus:

“…Ci sã ierte si sã miluiascã. Oare nu voiti voi ca Allah sã vã ierte vouã? Iar Allah este Iertãtor, Îndurãtor.”

[Surah An-Nur, ayah 22]​


Allah(swt) a spus:

“Aceia care vor ca printre dreptcredinciosi sã se rãspândeascã ticãlosia vor avea parte de osândã dureroasã atât în aceastã lume, cât si în Lumea de Apoi. Allah stie, în vreme ce voi nu stiti.”

[Surah An-Nur, ayah 19]​


Profetul(saws) a spus:

“Allah adauga onoare pentru cel care iarta.”


(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a spus:

“Ar trebui sa treceti cu vederea pe cel care va greseste.”

(Ahmad)​


Profetul(saws) a spus:

“Nu este sclav care sa nu ascunda greselile altui sclav si caruia Allah (swt) sa nu ii ascunda greselile in Ziua Judecatii.”

(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“O adunare de oameni care cred numai cu limba lor dar credinta nu a intrat in inimile lor, nu barfiti musulmanii si cautati treburile lor private. Oricine cauta o problema personala a fratelui sau musulman Allah ii va urmari problema lui personala si o va expune chiar daca aceasta este ascunsa in cel mai intim colt al casei sale.”

(Ahmad)


21. Un musulman ar trebui sa isi ajute fratele daca acesta era nevoie de ajutorul lui si ar trebui sa intervina pentru el sa ii implineasca nevoiele daca are posibilitatea.Allah(swt) a mai spus:

“…Întrajutorati-vã în plinirea faptelor bune si în evlavie…”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 2]​


Allah(swt) a mai spus:

“Cel care face o bunã mijlocire [într-o chestiune] va avea si el o parte din ea…”

[Surah An-Nisa, ayah 85]​


Profetul(saws) a spus:

“Oricine salveaza un musulman de un pericol(o suferinta) in aceasta lume, Allah(swt) il vasalva de o nenorocire in Ziua Judecatii. Pentru oricine care usureaza situatia cuiva care se afla in dificultate, Allah ii va face lumea aceasta si cealalta usuoara. Oricine ascunde (greselile unui frate), Allah ii va ascunde greselile in lumea aceasta si in cealalta. Allah(swt) ajuta un sclav al Sau atata timp cat sclavul il ajuta pe fratele sau.”


(Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a spus:


“Interveniti unul pentru celalalt si veti fi rasplatiti. Allah ordona prin gura Profetului Sau ceea ce El doreste.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


22. Un musulman ar trebui sa ii ofere fratelui sau adapost de dragul Lui Allah(swt) si sa ii ofere daca acesta ii cere aceasta in numele Lui Allah. Ar trebui sa raspunda binelui pe care celalalt il face pentru el prin a face la randul lui fapte bune si a se ruga pentru el.


Profetul(saws) a spus:

“Oferiti protectie celui care va cere protectie de dragul Lui Allah(swt). Daca o persona va cere in numele Lui Allah ar trebui sa ii dati. Daca cineva va invita ar trebui sa raspundeti. Daca cineva va face un bine, ar trebui sa raspunzi lui in aceeasi maniera. Daca nu ai cum sa raspunzi in aceeasi maniera, ar trebui sa te rogi pentru acea persoana pana cand simti ca ai implinit ceea ce el a facut pentru tine.”

(Ahmad)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 6 (h): Eticheta cu privire la necredinciosi


Un musulman crede ca toate celelalte religii si moduri de viata sunt false. Iar toti cei care urmeaza le urmeaza sunt necredinciosi. Doar religia Islamului este cea adevarata. Si numai cei care urmeaza aceasta religie sunt credinciosi si musulmani.


Allah(swt) a spus:

“[Unica] religie acceptatã de Allah este Islamul…”

[Surah Al-‘Imran, ayah 19]​


Allah(swt) a spus:

“Acela care doreste o altã religie decât Islamul, nu-i va fi acceptatã, si el se va afla în Lumea de Apoi printre cei pierduti.”


[Surah Al-‘Imran, ayah 85]​


Allah(swt) a mai spus:


“…În ziua aceasta, am desãvârsit religia voastrã si am împlinit harul Meu asupra voastrã si am încuviintat Islamul ca religie pentru voi!...”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 3]​


Din aceste adevarate afirmatii ale Lui Allah(swt), un musulman recunoaste ca Islamul este religia pentru intreaga umanitate. Allah(swt) nu va accepta nici o alta religie de la nimeni. Asadar un musulman intelege ca oricine nu se supune vointei Lui Allah(swt) este necredincios.​

De aceea urmatoarea maniera de comportament este obligatorie fata de ei:


1. Un musulman nu poate accepta si nu poate fi multumit de necredinta celor necredinciosi. Sa aprobe Kufur (necredinta) este kufur in sine.


2. Ar trebui sa displaca pe cel necredincios numai datorita faptului ca Allah(swt) il displace pe cel necredincios. Si aste este deoarece dragostea ar trebui sa fie de dragul Lui Allah(swt) la fel ca si ura. Atata timp cat Allah(swt) il displace pentru Kufur, un musulman ar trebui sa il displaca din cauza ca Allah(swt) nu il place.


3. Un musulman nu poate sa ofere loialitatea sa sau dragostea sa pentru un non-musulman.


Allah(swt) a spus:

“Dreptcredinciosii sã nu-i ia pe necredinciosi drept aliati în locul dreptcredinciosilor. Cel care face aceasta nu va mai avea legãturã cu Allah, afarã de situatia în care cãutati o pavãzã sã vã feriti de ei.”

[Surah Al-Hasr, ayah 22]​


Allah(swt) a mai spus:

“Nu vei afla nici un neam [de oameni] care cred în Allah si în Ziua de Apoi si care sã-i ia ca prieteni pe cei ce se împotrivesc lui Allah si Trimisului Sãu, chiar dacã ar fi pãrintii lor, fiii lor, fraþii lor sau stirpea lor. În inimile acestora El a prescris credinta si i-a întãrit pe ei cu duh de la Sine.”

[Surah Al-‘Imran, ayah 85]​


4. Un musulman, cu toate acestea , trebuie sa fie just si drept si sa faca bine celui necredincios, atata timp acesta nu este dintre acei oameni care lupta deschis impotriva Islamului.Allah(swt) a spus:

“Allah nu vã opreste sã faceti bine acelora care nu au luptat împotriva voastrã, din pricina religiei, si nu v-au alungat din cãminele voastre, [ba din contrã] sã fiti foarte buni si drepti, cãci Allah îi iubeste pe cei drepti.”

[Surah Al-‘Mumtahana, ayah 8]​

Aceasta Ayah a permis sa ne comportam drept si sa facem bine celor care sunt necredinciosi, singura exceptie fiind acei non-musulmani care au luptat impotriva Islamului si musulmanilor. Pentru grupul din urma sunt alte reguli pe care trebuie sa le raspectam in functie de categorie.5. Un musulman ar trebui sa aiba mila fata de necredinciosi, un tip de compasiune generala pentru toata lumea. Ar trebui sa il hraneasca daca este flamand sau sa ii dea apa daca acesta este insetat. Trebuie sa ii dea medicamente daca este bolnav, sa il salveze de la distrugere. Ar trebui de asemenea sa il tina departe de rau.Profetul(saws) a spus:

“Aveti mila fata de cei de pe Pamant si Cel din Rai va avea mila fata de voi.”

(At-Tabarani)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Este o rasplata (pentru ajutarea) in orice creatura vie.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​6. Un musulman nu are voie sa raneasca un non-musulman, care nu lupta impotriva Islamului, in ceea ce priveste averea lui, sangele lui sau onoarea lui.


Profetul(saws) a spus:

“Allah (swt) s spus: “O sclavii mei, am interzis opresiunea pentru Mine, si am interzis-o si intre voi. Asadar nu comiteti opresiuni.”

(Sahih Muslim)​7. Este permis pentru un musulman sa ofere cadouri unui non-musulman si sa accepte cadouri de la ei. De asemenea poate sa manance din mancarea lor daca acestia sunt dintre Oamenii Cartii, cu alte cuvinte, evrei sau crestini.


Allah(swt) a spus:

“Mâncarea celor cãrora li s-a dãruit Scriptura vã este îngãduitã si vouã, iar mâncarea voastrã le este îngãduitã si lor.”

[Surah Al-Ma’ida, ayah 5]​


Mai mult de atat, a fost confirmat ca Profetul(saws) a fost invitat la masa de un evreu din Medina si a raspuns invitatiei acestuia si a mancat din mancarea lor.8. Nu este permis pentru un barbat care nu este musulman sa se casatoreasca cu o femeie musulmana, dar este permis pentru un barbat musulman sa se casatoreasca cu o femeie dintre Oamenii Cartii. Allah(swt) a interzis posibilitatea de casatorie intre o credincioasa si un necredincios in Sfantul Coran.


Allah(swt) a spus:

“…Ele nu mai sunt îngãduite pentru ei si nici ei nu mai sunt îngãduiti pentru ele [ca soti]…”

[Surah Al-‘Mumtahana, ayah 10]​


Allah(swt) a mai spus:

“…Si nu dati de sotii [fete credincioase] politeistilor, înainte ca ei sã treacã la credintã, cãci un rob credincios este mai bun decât un politeist, chiar dacã el vã place…”

[Surah Al-Baqara, ayah 21]

Allah(swt) a mai spus:

“…[Vã sunt îngãduite] femeile virtuoase, dreptcredincioase, dar si femeile virtuoase ale acelora cãrora le-a fost dãruitã Scriptura înaintea voastrã, dacã le dati zestrea, cu contracte de cãsãtorie, fãrã sã preacurviti si fãrã sã le luati de tiitoare…"

[Surah Al-Ma’ida, ayah 5]​


9. Daca un non-musulman stranuta si aduce slava lui Dumnezeu, musulmanul ar trebui sa raspunda prin a spune:

“Fie ca Allah(swt) sa te indrume si sa iti aseze treburile bine, corect.”​


Evreii stranutau in fata Profetului(saws) in speranta ca el va spune: “Fie ca Allah sa aiba mila de tine.” Dar el raspundea: ““Fie ca Allah(swt) sa te indrume si sa iti aseze treburile bine, corect.”


10. Un musulman nu ar trebui sa fie primul care saluta un non-musulman cu salutul pacii. Daca ei trebuie sa il salute pe el atunci musulmanul ar trebui sa raspunda: “Si asupra ta.”


Profetul(saws) a spus:

“Daca oamenii Cartii va saluta cu salutul pacii, atunci spuneti lor, <Si asupra ta>.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​11. Cand mergi pe un drum, musulmanul ar trebui sa il faca pe non-musulman sa mearga pe partea mai ingusta a drumului.


Profetul(saws) a spus:

“Nu salutati primul un evreu sau un crestin. Daca intalniti unul din ei pe drum, fortati-i sa mearga pe portiunea mai ingusta.”

(Sahih Muslim)​12. Un musulman trebuie sa fie diferit de un non-musulman si nu sa il imite, numai daca este un caz de necesitate. De exemplu ar trebui sa isi lase barba sa creasca daca non-musulmanii o rad. (aici avem o chestiune mai complexa deoarece nu trebuie sa intelegem ca daca un non-musulman isi lasa barba sa creasca atunci un musulman ar trebui sa o taie, nicidecum, musulmanul trebuie sa isi lase barba sa creasca pentru ca asta este porunca de la Allah (swt) indiferent de ce fac non-musulmanii).​


Musulmanul ar trebui sa isi vopseasca barba daca un non-musulman nu o vopseste. Musulmanul are trebui sa se diferentieze de non-musulmani si in ceea ce priveste imbracamintea, chiar si sapca sa fie diferita.


Profetul(saws) a spus:


“Oricine imita un popor este dintre ei.”


(Abu Dawud)​Profetul(saws) a mai spus:

“Diferentiati-va de politeisti. Lasati-va barba sa creasca si ingrijiti-va mustata.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​Profetul(saws) a mai spus:

“Evreii si Crestinii nu isi vopsesc barba si parul asadar ar trebui sa va diferentiati de ei (in aceasta chestiune).”

(Sahih Bukhari)
Asta este cu privire la vopsirea barbii si parului in culoarea galbena si rosie.
Totusi Profetul(saws) a interzis vopsirea in culoarea negru.


Profetul(saws) a mai spus:

“Schimbati – culoarea gri a parului – dar evitati culoarea negru.”

(Sahih Muslim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 6 (i): Eticheta cu privire la animale

Un musulman considera majoritatea animalelor sunt creaturi respectabile. El manifesta mila fata de ele deoarece Allah(swt) arata Mila fata de ele. Si de asemenea adera la urmatoarele maniere in ceea ce le priveste.


1. Un musulman hraneste sau da apa unui animal pe care il gaseste si care este flamand sau insetat.Profetul(saws) a spus:

“Este o rasplata (pentru ajutarea) in orice creatura vie.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Acest hadeeth a fost inregistrat de Ahmad si Ibn Majah. Dar este gasit si in Bukhari si Muslim, asadar este Sahih.​

Profetul(saws) a mai spus:

“Oricine nu arata mila, nu i se va arata mila.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul(saws) a mai spus:

“Aveti mila fata de cei de pe Pamant si Cel din Rai va avea mila fata de voi.”2. Un musulman ar trebui sa manifeste compasiune si mila fata de animale. Si asta se bazeaza pe exemplul Profetului (saws). Cand a vazut niste oameni care foloseau un animal viu drept tinta pentru adeveni experti in a trage cu arcul Profetul (saws) i-a blestemat.


Profetul(saws) a spus:

“Fie ca blestemul Lui Allah(swt) sa fie asupra celui care foloseste drept tinta un animal cu suflet.”

(Sahih Muslim)​


Hishim bin Zaid bin Anas bin Milik a relatat:
“Am vizitat casa lui Al-Hakam bin Ayyub impreuna cu bunicul meu Anas bin Milik (si acolo) cativa oameni foloseau o gaina drept tinta pentru a trage cu sagetile in ea. La care Anas a spus ca Trimisul Lui Allah (saws) a interzis legarea animalelor (si folosirea lor ca tinte pentru sageti, etc).”

(Sahih Muslim, cartea 21, capitolul 12, nr. 4812)​

Profetul (saws) a interzis de asemenea legarea animalului si folosirea lui drept tinta pana este omorat. O data o pasare era suparata pentru ca cineva ii luase puii din cuibul ei.

Profetul(saws) a spus:

“Cine a suparat aceasta pasare din cauza puiului ei. Sa ii dati puiul inapoi.”

(Abu Dawud)​
3. Musulmanul trebuie de asemenea sa linisteasca animalul inainte sa il sacrifice.


Profetul(saws) a spus:

“Intr-adevar Allah a prescris bunatate in toate lucrurile. Astfel, daca omorati, omorati intr-un mod bun. Daca sacrificati, sacrificati int-un mod bun. Fiecare dintre voi ar trebui sa isi ascuta taisul (cutitul) ca sa scuteasca animalul pe care il sacrifica de suferinta.”

(Sahih Muslim)​4. Un musulman nu ar trebui sa tortureze niciodata un animal in nici un fel, precum ar fi sa il necajeasca, sa il bata, sa il faca sa care mai mult decat poate, sa il mutileze sau sa il arda cu foc.


Profetul(saws) a spus:

“O femeie a intrat in Focul Iadului din cauza unei pisici pe care a tinut-o inchisa. Ea nici nu a haranit-o nici nu a lasat-o libera sa se hraneasca cu insectele pamantului, pana cand a murit.”

(Sahih Bukhari)​

Profetul(saws) a mai spus:

“Nimeni nu are permisiunea sa chinuie pe altcineva cu focul, exceptie facand Stapanul Focului.”

(Abu Dawud)​


5. Este permis sa omori animalele care fac rau, precum cainii salbatici, lupii, serpii, scorpionii si soarecii.


Profetul(saws) a spus:

“Cinci animale vatamatoare sau nocive pot fi omorate in timp ce te afli in pelerinaj sau nu: sarpele, corbul pestrit care are alb fie pe spate fie pe burta, soarecele, cainele salbatic si uliul.”

(Sahih Muslim)​

Este de asemenea confirmat de la Profet (saws) ca el a blestemat si omorat scorpionul.

(Sahih Muslim)​


6. Este permis de asemenea sa insemnam cu fierul rosu urechile animalelor care sunt scoase la pasunat pentru anumite necesitati. Profetul (saws) a fost vazut ca a insemnat cu fierul rosu camilele primite ca… Celelalte in afara de camile, oi, capre si vaci, nu este permis sa fie insemnate cu fierul rosu.


Profetul (saws) a vazut un magar insemnat cu fierul rosu pe fata.

Profetul(saws) a spus:

“Fie ca blestemul Lui Allah sa fie supra celui care a insemnat acest animal pe fata.”

(Sahih Muslim)​


7. Trebuie sa recunoastem dreptul Lui Allah(swt) in ceea ce priveste creaturile(animalele) Lui prin platirea Zakatului pentru ele, daca fac parte dintre acele animale pentru care este obligatoriu Zakatul.


8. Nu trebuie sa devenim foarte preocupati cu animalele sau sa ne jucam cu ele pana la punctul la care ajungem sa nu ii dam ascultare lui Allah(swt) sa nu ne amintim de El in maniera corecta.Allah(swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Sã nu vã abatã averile voastre si copiii vostri de la pomenirea lui Allah! Cei care fac aceasta, aceia vor fi pierduti!”

[Surah Al-Munafiqun, ayah 9]​


Profetul(saws) a spus:

“Poti tine un cal pentru unul din trei motive. Pentru un om, poate fi o rasplata, pentru altul poate fi o sursa pentru supravietuire in timp ce pentru altul poate fi o pacatoasa povara. Pentru cel care este o sursa de rasplata este cel care tine calul de dragul Lui Allah (swt) pentru a il folosi in Jihad in Numele Lui Allah; el il leaga cu o franghie lunga pe o pasune sau intr-o gradina. Si atat cat ii permite franghia sa manance acelea vor fi considerate ca fapte bune pentru stapanul sau. Si daca se rupe franghia si calul trece peste doua dealuri (si mananca) pana si baliga lui va fi considerata printre faptele sale bune. Un cal este adapost pentru cel care il tine ca isi castige in mod onest (cinstit) existenta si il ia drept adapost pentru a nu fi nevoit sa recurga la modalitati interzise de a-si castiga existenta. Dar un cal este o povara pacatoasa pentru cel care il tine pentru false aparente, pentru fala si pentru a face rau Musulmanilor.”


(Sahih Bukhari)

Acestea sunt, in general, manierele la care un musulman trebuie sa adere in ceea ce priveste animalele, in conformitate cu poruncile Lui Allah (swt) si cu spusele Trimisului Sau, precum si din ceea ce spune Shari’ah Islamica (legea Islamica), Shari’ah Milei si Shari’ah Bunatatii generale fata de toate creaturile, fie oameni fie animale.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 7: Eticheta cu privire la Fratia Speciala de Dragul Lui Allah(swt) – iubind de dragul Lui si urand de dragul Lui


Un musulman, asa dupa cum ii este ordonat de credinta in Allah (swt), nu iubeste pe nimeni decat de dragul Lui Allah, si nu uraste pe nimeni decat de dragul Lui Allah. Si asta din cauza ca el nu iubeste decat ceea ce Allah (swt) si Mesagerul Lui (saws) iubesc. In mod similar nu ii displace decat ceea ce Allah (swt) si Mesagerul Lui (saws) displac. Prin urmare, daca Allah(swt) si Mesagerul Sau(saws) iubesc ceva, atunci si trebuie sa iubim acel lucru. Daca ei urasc ceva, atunci si noi trebuie sa il uram.Profetul(saws) a spus:

“Oricine iubeste de dragul Lui Allah, uraste de dragul Lui, ofera de dragul Lui Allah si a retine de dragul Lui Allah si-a implinit credinta.”

(Abu Dawud)​


Bazandu-ne pe aceasta, un musulman iubeste si are completa loialitate fata de toti sclavii credinciosi ai Lui Allah(swt). In mod similar, toti oamenii rai care merg impotriva comenzilor Lui Allah(swt) si a Mesagerului Sau (saws) sunt urati de catre un musulman si ne opunem lor. Totusi, asta nu inseamna ca un musulman nu poate avea un frate mai special cu care are si o relatie mai apropiata si poate chiar si mai multa dragoste. Profetul(saws) a indemnat oamenii sa isi ia prieteni apropiati si tovarasi.


Profetul(saws) a spus:

“Un credincios este prietenos. Si nu este nici un bine in cel care nu este prietenos si nici nu este tratat prietenos."

(Ahmad)​

Profetul(saws) a mai spus:

“In jurul Tronului Lui Allah(swt) amvoane de lumina inconjurate de oameni a caror haine sunt din lumina si fetele lor sunt luminate. Nu sunt ei nici Profeti si nu sunt nici Martiri dar Profetii si Martirii ar fi bucurosi sa fie in situatia lor.”

Oamenii au spus: “O, Mesager al Lui Allah, descrie-ne noua acesti oameni.”

El a raspuns:

“Ei sunt aceia care iubesc de dragul Lui Allah, care se intalnesc de dragul Lui Allah, si care se viziteaza de dragul Lui Allah.”


(Al-Sunan Al-Kubra)​

*O perioada de timp s-a facut o greseala spunandu-se ca acest Hadith a fost inregistrat in Al-Nasai, ceea ce inseamna ca face parte din lucrarea Al-Sunan Al-Sughra. Numai ca acest hadeeth face parte din Al-Sunan Al-Kubra. Al-Iraqi a afrimat ca lantul de naratori este unul de incredere dar nu a specificat niciodata ca acest Hadeeth ar fi Sahih si Allah stie mai bine.


Profetul(saws) a mai spus:

“Allah a spus: “Dragostea Mea este un drept pentru cei care se viziteaza de dragul Meu. Si dragostea Mea este un drept pentru cei care se ajuta unul pe celalalt de dragul Meu.”

(Ahmad)

Profetul(saws) a spus:

“Sapte vor fi cei care vor intra sub umbra Lui in Ziua in care nu va fi nici o alta umbra in afara de umbra Sa. (Ei sunt): un lider corect; o persoana care a crescut adorandu-L pe Allah; un om a carui inima este atasata de moschee de cand pleca din ea pana cand se intoarce la ea; doi oameni care se iubesc de dragul Lui Allah, se intalnesc pentru acelasi motiv si se despart pentru acelasi motiv; un om care isi aminteste de Allah atunci cand este singur si ochii lui se umplu de lacrimi; un barbat pe care o femeie dintr-o famile cu renume si care este frumoasa incearca s ail seduca dar el spune: “Ma tem de Allah”; un om care ofera atat de multa Sadaka incat mana lui stanga nu stie ce a dat mana dreapta.”

(Sahih Bukhari)​


Profetul(saws) a spus:

Un om a mers sa viziteze o alta persoana si a fost intrebat:

“L-ai vizitat fiindca ai avut nevoie de ceva de la el?”

Omul a raspun: “Nu.”

Atunci acesta a intrebat :

“Ai fost datorita faptului ca sunteti rude de sange?”

Omul a raspuns: “Nu.”

Atunci interlocutorul sau a intrebat:

“Ai fost din cauza ca ai avut un castig (cadou) de la el?”

Omul a raspuns: “Nu.”

Atunci acesta a intrebat:

“Atunci de ce ai fost sa il vizitezi?”

Omul a raspuns:

“Il iubesc de dragul Lui Allah.”

Atunci celalalt a spus:

“Allah (swt) m-a trimis la tine sa iti spun ca El te iubeste pentru ca tu il iubesti pe acel om de dragul Sau. Paradisul a devenit obligatoriu pentru tine.”

(Sahih Muslim)​


Aceasta speciala fratie este conditionata de faptul ca trebuie sa fie numai de dragul Lui Allah(swt), complet libera de orice nevoie sau castig lumesc. Factorul motivant pentru aceasta prietenie trebuie sa fie numai pentru credinta in Allah (swt).

Cat despre normele de conduita, ar trebui sa pastram in minte urmatoarele lucruri atunci cand alegem un frate special de dragul Lui Allah (swt):

1. Persoana aleasa trebuie sa fie inteligenta. Nu este nici un beneficiu in a alege un frate neghiob sau in a-i tine companie. Prostul ignorant poate sfarsi prin a face rau celui care incearca sa ii faca un bine.

2. Persoana aleasa sa fie un frate special trebuie sa fie o persoana cu un caracter bun. Aceasta este din cauza ca cel care nu are un bun caracter, chiar si daca este inteligent, poate fi infrant de dorinte sau poate decide lucruri la suparare care pot dauna companionului sau.

3. Fratele ales trebuie sa fie cu frica de Allah (swt). Asta din cauza ca nu esti in siguranta din parte unui nelegiuit care nu da asculatare Domnului sau. Un nelegiuit paote face rau companionului sau deoarece el nu are nici un respect pentru legatura de fratie. Evident ca cel care nu se teme de Allah(swt) nu se va teme de nimeni altcineva indiferent de circumstante.

4. Fratele ales trebuie sa fie unul care se tine de Coran si de Sunnah si sta departe de orice fel de deviatie si inovatie. Un inovator paote face rau companionului sau prin unele efecte rezultate din inovatiile sale. Intr-adevar un credincios trebuie sa fuga si sa evite inovatorii precum si oamenii care isi urmeaza propriile dorinte. Daca el este asa atunci cum il poti alege ca prieten apropiat sau ca frate?


Un om credincios a rezumat aceste caracteristici atunci cand si-a sfatuit fiul:

“O fiul meu, daca vei avea nevoie sa acompaniezi alti oameni, atunci acompaniazate cu cel pe care daca il servesti, el te va proteja; daca il insotesti, el te va face mai bun; daca proviziile tale sunt restranse, el iti va da; daca tu intinzi mana pentru bine, el va intinde mana lui si mai departe; daca el vede un bine in tine, il va aprecia; daca vede un rau la tine, el il va opri(va incerca sa te ajute sa nu il mai faci). Insoteste-l pe cel care daca ii ceri, el iti va da si daca esti tacut el va vorbi cu tine. Daca esti suferind el te va consola, te va incuraja. Insoteste-l pe cel care daca ii vorbesti, el va crede in vorbele tale si daca aveti opinii diferite, el da prioritate la ceea ce zici tu.”Drepturile cu privire la Fratia De Dragul Lui Allah(swt)


Urmatoarele sunt cateva drepturi speciale pentru Fratia de Dragul Lui Allah:1) Sa oferi ajutor financiar si sprijin atunci cand este necesar. Fiecare dintre frati trebuie sa sprijine financiar pe celalalt atunci cand acesta are nevoie, pana la punctul la care banii unuia sunt si banii celuilalt si nu este nici o diferenta intre ei.

A fost relatat ca un om a venit la Abu Huraira(r.a) si a spus: “Vreau sa devin fratele tau de dragul Lui Allah.”

El i-a spus: “Stii care sunt drepturile acestui tip de fratie?”

El a raspuns: “Informeaza-ma.”

El a spus: “Este ca tu nu ai mai mult drept asupra banilor tai decat am eu.”

Omul a raspuns: “Nu am ajuns la acest nivel inca.”

Abu Huraira a spus: “Atunci lasa-ma.”


2) Fiecare dintre frati trebuie sa fie dispus sa ajute si sa ofere sprijin celuilalt frate si sa ii dea prioritate. Ar trebui sa verifice pe fratele sau in mod constant situatia fratelui sau in aceeasi maniera in care verifica situatia lui proprie. Ar trebui sa ofere fratelui sau prioritate inaintea sa, a familiei sale si a copiilor sai. Ar trebui sa intrebe despre el la fiecare trei zile. Daca este bolnav, ar trebui sa il viziteze. Daca este ocupat cu ceva, ar trebui sa il ajute. Daca uita ceva anume, ar trebui sa ii reaminteasca. Ar trebui sa il intampine cand este in apropiere. Ar trebui sa ii faca loc atunci cand se aseaza. Ar trebui sa il asculte cu atentie atunci cand vorbeste.


3) Nu ar trebui sa vorbeasca despre fratele lui decat cu vorbe frumoase. Nu ar trebui sa mentioneze nici unul din defectele acestuia, nici in prezenta si nici in absenta lui. Nu ar trebui sa dezvaluie nimanui problemele private ale fratelui sau. Nu ar trebui sa cerceteze in amanunt ceea ce ii necajeste (preocupa) sufletul fratelui sau. Daca il vede mergand pe un drum pentru a isi indeplini unele necesitati nu ar trebui sa fie bagacios si sa il intrebe de unde vine sau unde se duce. Ar trebui sa ii spuna sa faca, in mod politicos, ceea ce este bine si sa evite a face ceea ce este rau. Nu ar trebui sa poarte discutii contradictorii sau sa se certe cu el nici in minciuna nici in adevar. Nici nu ar trebui sa il invinovateasca pe el de ceva si nici sa il invinovateasca in legatura cu altii.


4) Ar trebui sa spuna despre fratele sau lucruri pe care ii place sa le auda despre sine. Ar trebui sa il strige pe fratele sau dupa numele care acestuia ii place cel mai mult. Ar trebui sa vorbeasca frumos despre el atat cand acesta este prezent cat si in absenta lui. Daca aude vorbe bune despre fratele lui ar trebui sa i le aduca la cunostinta aratandu-i si multumirea lui despre vorbele auzite. Nu ar trebui sa continue s ail sfatuiasca pe fratele lui pana la asa un punctul de a-l face sa devina agitat. Nu trebuie sa il mustrezi in public (in fata altor persoane).

Imam Shafi’i a spus o data:

“Sa il mustrezi pe fratele tau in privat inseamna sa il sfatuiesti si sa ii imbunatatesti situatia. Dar sa il mustrezi in public inseamna sa il faci de rusine.”


5) Un frate ar trebui sa treaca cu privirea scaparile si greselile fratelui sau. Ar trebui sa ascunda greselile lui si sa aiba ganduri bune si nu suspiciuni in legatura cu fratele lui. Daca o persoana comite un pacat, fie in secret fie in public, fratele lui nu ar trebui sa taie dragostea pentru el si nici sa rupa legatura de fratie cu el. In schimb ar trebui sa astepte ca fratele lui sa se caiasca si sa se intoarca la Allah(swt). Dar daca persoana persista in pacatul sau, atunci poate fi serios si sa taie relatiile cu el; sau poate sa continuie relatia de fratie cu el sfatuindu-l permanent sa isi schimbe comportamentul sperand astfel ca el se va cai si ca Allah(swt) il va indruma din nou.

Abu Al-Dardah a spus:

“Daca fratele tau se schimba si nu mai este asa cum obisnuia sa fie, nu il parasi pe baza asta. Intr-adevar, fratele tau cateodata poate pasi pe drumul gresit si in alte dati merge pe calea dreapta.”


6) Ar trebui sa indeplinesti legaturile de fratie sis a continui asa pana la moarte. Daca unul se opreste aceasta va distruge rasplata pentru faptele anterioare. Fireste, ca daca un frate moare, legatura de fratie se transmite catre copiii acestuia si la prietenii apropiati. Trebuie sa continuie sa mentina aceste legaturi de fratie si sa implineasca indatoririle care vin cu acestea. Profetul(saws) obisnuia sa arate unei femei in varsta care l-a vizitat.

Cand a fost intrebat despre asta Profetul(saws) a spus:

“Ea obisnuia sa ne viziteze in timpul Khadijei(prima sotie a profetului<saws>). Si sa onorezi pactul de prietenie este parte din religie.”

(Al-Hakim)​7) Parte din aceasta fratie este ca niciunul dintre frati sa ceara celuilalt ceva c ear fi dificil pentru el sa implineasca. El nu ar trebui sa ceara de la acesta nimic din ceea ce lui ii este neplacut. De asemenea nu ar trebui sa profite de averea sau influenta (pozitia sociala) fratelui sau. Asemanator nu ar trebui sa insiste asupra lui sa faca o fapta. Baza intregii lor fratii este de Dragul Lui Allah(swt) si atat. De aceea, nu ar trebui transformata intr-o prietenie pentru castiguri lumesti sau pentru a opri un rau. In acelasi fel cum el nu isi ingreuneaza fratele nici fratele nu ar trebui sa il ingreuneze pe el. Daca ar fi sa faca asa atunci prietenia lor pura ar fi afectata si ar micsora rasplata pe care ar trebui sa o primeasca. De aceea, fiecare ar trebuie sa opreasca excesul de insistenta, impovarare si necajire a altora.


Profetul(saws) a spus:

“Eu si cel credincios din natiunea mea nu suntem aroganti si nici nu impovaram pe altii.”Un om credincios a spus:

“Daca renunti la formalitate si la impovarare, prietenia ta va dura. Si cel care isi imputineaza nevoile va avea dragoste indelungata.”​

Semnele prin care cineva arata ca a renuntat la formalitate sunt atunci cand el face urmatoarele patru lucruri in casa fratelui sau:

a) Mananca in casa fratelui sau
b) Foloseste toaleta
c) Se roaga in casa lui
d) Doarme in casa acestuia


Daca face toate acestea legatura lui de fratie a devenit completa. Mai mult de atat jena este indepartata si comfortul este intarit.8) Un frate trebuie sa se roage pentru fratele lui si copiii acestuia. Acelasi bine care il cere pentru el si copiii sai ar trebui sa il ceara si pentru fratele sau. Asta pentru ca nu este absolute nici o diferenta intre ei amandoi, asa dupa cum i-a unit aceasta fratie. Ar trebui sa se roage pentru el (fratele sau) si atunci cand acesta este in viata sau mort, prezent sau absent.


Profetul(saws) a spus:

“Oricine se roaga pentru fratele sau, are un inger in spatele sau care spune: “Si pentru tine la fel.”

(Sahih Muslim)​


Un om credincios a spus:

“Daca o persoana moare, familia lui ii imparte averea si se bucura de ceea ce a lasat in urma. Fratele pios este cel mahnit. El este ingrijorat de ceea ce fratele sau infrunta si va infrunta fratele sau. El se roaga pentru acesta in intunericul noptii. Cere iertare pentru fratele sau in timp ce acesta se afla sub straturile de pamant.”

Inshallah sa ne rugam pentru toti fratii nostri si sa ii iubim numai de dragul Lui Allah(swt). Ameen
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 8: Eticheta cu privire la intruniri si adunari

Intreaga viata a unui musulman este in supunere fata de modul de viata a Islamului. Islamul acopera orice aspect al vietii omului chiar si cum un musulman sta si cum sta si cu alte persoane. Un musulman ar trebui sa adere la urmatoarele maniere atunci cand sade si cand se afla la o adunare:


1. Daca musulmanul doreste sa se aseze, el trebuie mai intai sa salute pe cei care sunt prezenti la adunare. Dupa care trebuie sa se aseze la sfarsitul randului unde stau ceilalti. Nu ar trebui sa faca pe altcineva sa se ridice ca el sa ii ia locul. In mod similar, el nu ar trebui sa se aseze intre doua persoane fara a cere mai intai permisiunea.


Profetul (saws) a spus:

“Nici unul dintre voi nu ar trebui sa faca pe altcineva sa se ridice pentru a ii lua locul. In schimb oamenii ar trebui sa se imprastie pentru a face spatiu.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

Daca cineva se ridica pentru ca Ibn Omar sa sada, Ibn Omar nu se aseza in locu lui. Jabir bin Samurah a relatat:

“Daca veneam la adunarea Trimisului Lui Allah(saws), ne asezam la sfarsitul randului.”​

(Abu Dawud)​


Profetul (saws) a spus:

“Nu este permis pentru o persoana sa se aseze intre alte doua persoane fara sa ceara mai intai permisiune.”

(Abu Dawud)​


2. Daca o persoana se ridica din locul sau si apoi se intoarce, are cel mai mult drept sa se aseze pe locul lui.

Profetul (saws) a spus:

“Daca unul dintre voi se ridica de la locul sau si apoi se intoarce, el are cel mai mult drept la acel loc.”


(Sahih Muslim)​


3. O persoana nu ar trebui sa se aseze in locul din mijlocul unei adunari.

Aceasta se bazeaza pe afirmatia lui Hudhaifah:

“Trimisul Lui Allah (saws) a blestemat pe cel care sta in mijlocul (spatiului deschis) unei adunari.”​

(Abu Dawud)


4. Daca o persoana sta la o adunare ar trebui sa adere la urmatoarele maniere: ar trebui sa stea linistit si calm; nu ar trebui sa isi rasuceasca degetele; nu ar trebui sa se joace cu barba lui sau cu inelul(daca are unul); el nu ar trebui sa se scobeasca in dinti sau in nas; nu ar trebui sa scuipe sau sa murmure des; nu ar trebui sa stranute sau sa caste des; ar trebui sa stea linistit fara sa se miste prea mult; vorbele lui ar trebui sa fie cantarite cu atentie; ar trebui sa caute adevarul atunci cand vorbeste; nu ar trebui sa vorbeasca mult; ar trebui sa se abtina de la glumit si de la disutii (dispute); nu ar trebui sa vorbeasca cu uluire despre familia sau copiii sai, despre propriile realizari, castigurile sale material sau despre realizarile sale academice (profesionale); daca cineva vorbeste ar trebui sa il asculte cu atentie; nu ar trebui sa exagereze in a-si arata bucuria la ceva ce aude; nici nu ar trebui sa opreasca pe cel care vorbeste sau sa ii ceara sa repete ceva ce a spus, pentru ca asta il va supara pe cel care vorbeste.
Daca un musulman adera la aceste norme face zis asta din doua motive. Primul, face aceasta pentru a nu isi rani fratele prin caracterul sau prin actiunile lui. Si asta deoarece este interzis sa ranesti un musulman.

Profetul (saws) a spus:

“Musulman este acela de a carui limba si mana restul musulmanilor sunt in siguranta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

In al doilea rand, acest tip de comportament va aduce dragoste si apropiere din parte fratilor sai. Si Sharia’ah a ordonat dragoste si apropiere intre frati.


5. Daca o persoana doreste sa stea la marginea drumului trebui sa adere la urmatoarele maniere:

a) Trebuie sa isi coboare privirea si nu trebuie sa se uite la o femeie credincioasa care se afla in trecere sau care poate se afla la usa casei ei sau la balconul ei privind la geam pentru o anumita necesitate. In acelasi timp nu ar trebui sa se uite cu invidie la nimeni.

b) Trebuie sa opreasca de la a rani pe oricine care se afla in trecere. Nu ar trebui sa ii raneasca cu vorba, precum sa blesteme, sa injure sau sa mustreze pe un ton de repros. Nu trebuie sa ranesca pe nimeni cu mana sa precum ar fi sa loveasca pe cineva sau sa fure averea cuiva si asa mai departe. Nu ar trebui sa blocheze calea de trecere pentru cei care au nevoie sa treaca.


c) Trebuie sa raspunda la salutul tuturor celor care-l saluta. Si aceasta pentru ca a raspunde la salut este o obligatie.


Allah(swt) a spus:

“Dacã vi se dã binete, rãspundeti cu binete încã si mai frumos sau [cel putin] rãspundeti.”

[Surah An-Nisa, Ayah 86]​


d) Trebuie de asemenea sa porunceasca ceea ce este bun in ceea ce este neglijat in prezenta sa, pentru ca va fi tinut responsabil pentru lucrurile la care a fost martor. Mai mult de atat, a porunci binele este o obligatie asupra fiecarui musulman – si devine specific obligatoriu pentru el si nu dispare pana cand acesta nu implineste aceasta. De exemplu, daca este facuta strigarea la rugaciune, trebuie sa le ordone celor pe care ii vede sa mearga la rugaciune deoarece asta face parte dintr-un bine obligatoriu. Un alt exemplu poate fi daca o persoana flamanda sau dezbracata trece prin fata lui, este obligatoriu pentru el s ail hraneasca sau sa il imbrace daca are aceasta posibilitate. Daca nu are aceasta posibilitate, trebuie sa spuna altora sa hraneasca acea persoana sau sa ii dea haine sa se imbrace. Si asta pentru ca a hrani sau a imbraca pe cel dezbracat face parte din binele care trebui poruncit altora care nu au tendinta sa faca asta.

e) Trebuie de asemenea sa interzica orice rau la care este martor. Si asta pentru ca a opri un rau este ca si cum a-i ordona ceea ce este bun, este o responsabilitate asupra fiecarui musulman.


Profetul (saws) a spus:


“Oricine dintre voi vede un rau trebuie sa il schimbe.”

(Sahih Muslim)​

De exemplu, daca vede o persoana ca loveste pe altcineva in fata lui, sau il fura in fata lui, in acest caz devine obligatoriu asupra sa sa aopreasca acel rau, sa opreasca pe opresor si pe criminal dupa posibilitatea sa (asa cum poate el mai bine).

f) Trebuie sa ofere indrumare si directie pentru cei care cer de la el acest lucru. Daca cineva nu poate gasi o anumita casa, drum sau persoana, este obligatoriu pentru el sa il indrume catre acea casa, drum sau persoana daca stie acest lucru. Acestea sunt toate norme cu privire la cei care stau la margine de drum, precum in fata casei, in fata magazinelor, cafenelelor, gradini si locuri publice.

Profetul (saws) a spus:


“Sa va abtineti sa stati la margine de drum.”


Ei au spus: “Dar trebuie sa facem asta. Este locul unde ne intalnim sa stam si sa vorbim.”

Profetul (saws) apoi a spus:

“Daca trebuie sa faceti asta, atunci dati drumului dreptul sau.”

Ei au spus: “Care sunt drepturile drumului?”

Profetul (saws) a spus:


“Lasati privirea jos, abtineti-va de la a face rau, raspundeti la saluturi, porunciti binele si eradicati raul.” (Si in unele relatari este mentionat si: “indrumati pe cei pierduti, rataciti.”)

De asemenea din manierele adunarii face parte sa ii cerem Lui Allah(swt) iertare pentru concluzia adunarii. Aceasta este pentru a ispasi orice tip de greseala care a avut loc in timpul acelei adunari. De fiecare data Trimisul Lui Allah(saws) se ridica de la o adunare, spunea:

“Gloria este a Ta, O Allah, si Tie iti apartine toata lauda. Marturisesc ca nu este nimeni care sa merite sa fie adorat in afara de Tine. Caut iertarea Ta si la Tine ma caiesc.”


Cand a fost intrebat despre asta el a raspuns ca aceasta este o ispasire a ceea ce s-a intamplat in timpul acelei intruniri.


Ar trebui sa ne invatam copiii nu sa fie cuminti si sa nu caute probleme, ci mai degraba sa faca lucrul corect chiar daca asta le va aduce probleme. Ar trebui sa ii invatam ca atata timp cat il vor multumi pe Allah(swt) niciodata nu vor avea nimic de pierdut ci numai de castigat. Ameen.
Fie ca Allah(swt) sa ne indrume pe toti pe calea cea dreapta. Inshaa' Allah.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatu

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 9: Eticheta cu privire la mancat si baut


Un musulman considera mancarea si bautura lui ca fiind un mijloc pentru altceva. Nu sunt considerate un scop sau o placere in sine. El mananca si bea pentru ca sa isi mentina corpul sanatos ca sa il poata adora pe Allah(swt). Aceasta este adorarea care il va face sa fie calificat pentru onoarea vietii acesteia si petru fericirea vietii de apoi. Nu mananca si bea de dragul de a manca sau a bea dupa bunul lui plac. Asadar daca nu ii este foame, nu mananca. Si daca nu ii este sete, nu bea.​


Este relatat ca Profetul (saws) a spus:

“Noi suntem oameni care nu mancam pana cand nu ne este foame. Si daca mancam, nu mancam pana ne umplem.”

[Se pare ca acesta nu este un Hadeeth ci este o afirmatie a unuia dintre Companionii Profetului (saws)].​


In consecinta, un musulman trebuie sa adere la urmatoarele maniere in ceea ce priveste mancatul si bautul, maniere scrise in Shari’ah. Aici se includ:

A. Eticheta inainte de a manca

1. Un musulman ar trebui sa incerce sa isi faca mancarea si bautura lui Halal, pregatindu-le din surse pure, permisibile care sa fie libere de orice pata de Haram sau indoiala.

Allah (swt) a spus:

“O, voi cei care credeti! Mâncati din bunãtãtile pe care vi le-am dãruit si multumiti lui Allah dacã numai pe El voi Îl adorati!”

[Surah Al-Baqara, Ayah 172]
Lucrurile pure sunt lucrurile premise, libere de orice murdarie sau in orice fel daunatoare.


2. Intentia care ar trebui sa se afle in spatele persoanei care mananca ar trebui sa fie cu scopul de a se intari pe sine pentru a-L putea adora pe Allah (swt)si sa fie rasplatit pentru mancatul si bautul sau. Un act permis devine astfel un act de adorare, care este rasplatit de Allah(swt) datorita bunei intentii.


3. Persoana ar trebui sa isi spele mainile inainte de masa daca acestea nu sunt curate sau daca nu este sigur ca sunt curate.


4. Mancarea ar trebui asezata pe o fata de masa intinsa pe podea si nu pe masa. Aceasta face ca procesul de a manca mai modest.


Anas(r.a) a relatat:

“Trimisul Lui Allah (saws) nu a mancat la masa si nici de pe o farfurie.”
(Sahih Al Bukhari)​


5. Persoana ar trebui sa se aseze sa manance intr-un stil modest. Ar trebui sa se aseze pe genunchi si cu dosul talpii pe pamant si sa se aseze cu fundul pe calcaie.Sau, ar trebui sa intinda piciorul drept si sa se aseze pe piciorul stang in felul in care Trimisul Lui Allah(saws) obisnuia sa stea.

Profetul (saws) a spus:

“Nu mananc in timp ce stau culcat. In schimb, sunt un sclav, asadar mananc cum mananca un sclav sis tau cum sta un sclav.”

(Sahih Al Bukhari)​

6. Ar trebui sa fie multumit de mancarea care ii este servita si nu ar trebui sa caute cusur in ea. Daca ii place, ar trebui sa manance. Daca nu ii place, ar trebui sa o lase.

Abu Hurairah (r.a) relatat:

“Trimisul Lui Allah (saws), nu a gasit cusur in nici o mancare. Daca ii placea, o manca. Daca ii displacea, o lasa.”


(Sahih Al Bukhari)​

7. O persoana ar trebui sa manance in timp cu ceilalti, fie ca sunt musafiri, sau un membru al familiei, fiu sau fiica sau servitor.

Profetul (saws) a spus:

“Mancati mancarea impreuna, caci in felul acesta veti fi binecuvantati prin ea.”

(Ahmad)​


B. Eticheta in timp ce mananca

1. O persoana ar trebui sa inceapa sa manance prin a spune: “In Numele Lui Allah” (Bismillah).

Profetul (saws) a spus:

“Daca unul dintre voi este gata sa manance, ar trebui sa mentioneze Numele Lui Allah. Daca uita sa mentioneze Numele Lui Allah la inceput, atunci ar trebui sa spuna, <<In numele Lui Allah la inceput si la sfarsit>>.”

(Abu Dawud)​


2. Ar trebui sa isi termine masa cu aducere de laude Lui Allah (swt).

Profetul (saws) a spus:

“Daca o persoana mananca orice mancare si apoi spune, <<Lauda Lui Allah care m-a hranit pe mine si care m-a aprovizionat fara nici o forta si putere din partea mea,>> toate pacatele lui anterioare vor fi iertate.”

(At Tirmidhi)​


3. Persoana ar trebui sa manance cu trei degete de la mana dreapta. Ar trebui sa ia portii mici si sa le mestece bine. Ar trebui sa manance mancarea care este aproape de el si sa nu ia din mijlocul platoului.

Profetul (saws) a spus(lui Umar bin Salamah):

“O tinere, mentioneaza Numele Lui Allah, mananca cu mana dreapta si mananca din ceea ce este aproape de tine.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Binecuvantarile coboara din mijlocul mancarii. Asadar mancati de pe margini si nu mancati din mijloc.”

(At Tirmidhi)

4. Un musulman ar trebui sa mestece mancarea bine si ar trebui sa linga farfuria inainte sa o stearga cu un servetel sau inainte sa o spele cu apa.

Profetul (saws) a spus:

“Cand unul dintre voi mananca, nu ar trebui sa isi stearga degetele pana cand nu le linge sau pana cand nu ii sunt linse.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​

Jabir (r.a) a relatat ca Profetul (saws) a ordonat ca degetele si farfuriile sa fie linse.​

Profetul (saws) a spus:

“Nu stii in care parte a mancarii tale sta binecuvantarea ei.”

(Sahih Muslim)​

5. Daca o persoana scapa mancare, ar trebui sa indeparteze praful de pe ea si sa o manance.

Profetul (saws) a spus:

“Daca o bucatica de mancare cade de la unul dintre voi, ar trebui sa o ia si sa o stearga de praf si apoi sa o manance. El nu ar trebui sa o lase pentru Shaytan.”


(Sahih Muslim)​


6. Un musulman nu ar trebui sa sufle peste mancarea fierbinte ci mai degraba ar trebui sa astepte c aceasta sa se raceasca. De asemenea nu ar trebui sa sufle intr-un pahar cu apa in timp ce bea din el. In loc ar trebui sa sufle de trei ori in afara lui.

Anas (r.a) a relatat:

“Trimisul Lui Allah (saws) respira de trei ori in timp ce bea.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​

7. Un musulman ar trebui sa evite sa manance pana se umple sau sa manance pana nu mai poate.


Profetul (saws) a spus:

“Un om nu umple nici un alt recipient mai mult decat isi umple stomacul. Este de ajuns pentru o persoana sa aiba cateva frimituri sa isi intareasca spatele (sa isi tina spatele drept). Daca trebuie sa manance mai mult atunci ar trebui sa fie asa, o treime din stomacul sau pentru mancare, o treime pentru bautura si o treime pentru respirat.”

(Ahmad)​

8. Mancarea si bautura ar trebui servitemai intai celor mai in varsta care se afla la adunare. Si apoi la cei din dreapta.

Profetul (saws) a spus:

“(Incepeti cu) cei varstnici, cei varstinci.”

De aceea, ar trebui sa incepem cu cei mai in varsta care sunt prezenti la adunare. Totusi, Profetul (saws) a cerut permisiunea de l a Ibn Abbas(r.a) sa ofere de baut mai intai unor persoane care se aflau la stanga lui. Ibn Abbas se afla la dreapta lui (saws) iar ceilalti se aflau la stanga lui. Faptul ca a cerut permisiune lui Ibn Abbas arata ca cel din dreapta are prioritate.


Profetul (saws) a spus:

“Incepeti cu cei din dreapta si cei mai indepartati in dreapta.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​

Profetul (saws) a spus:

“Cel care da de baut oamenilor, ar trebui sa fie ultimul care bea.”

(Ahmad)​


9. O persoana nu ar trebui sa inceapa sa ia mancare si de baut daca este altcineva present acolo care ar trebui sa ia inaintea lui, cum ar fi o persoana mai in varsta sau o persoana credincioasa. Acesta este considerat a fi comportament nepoliticos. S-ar putea crede despre persoana respectiva ca fiind lacoma.10. Nu ar trebui sa isi impovareze prietenul sau companionul prin a-i spune: “Mananca.” In schimb el ar trebui sa manance ceea ce vrea sa manance fara a fi rusinos sau fara a incerca sa fie rusinos. In cazul acesta el isi poate deranja prietenul sau companionul (prin a insista sa manance) si de asemenea poate fi un tip de prefacatorie, care este total interzisa.


11. El ar tebui sa fie milos cu prietenii sai cu care mananca. Ar trebui sa incerce sa nu manance mai mult decat el. Mai ales atunci cand nu este asa de multa mancare. In cazul acesta este posibil ca el sa manance mancarea la care altcineva are mai mult drept decat el.


12. Nu ar trebui sa se uite la companionii sau in timp ce mananca. Nu ar trebui sa ii urmareasca, pentru ca ei pot deveni timizi din pricina lui. In schimb, ar trebui sa isi coboare privirea la mancarea care se afla in jurul sau. Nu ar trebui sa se uite la ei pentru ca asta ii poate face rau si ii poate supara, in cazul acesta el ar face un pacat.


13. Nu ar trebui sa faca nimic din ceea ce altii considera ca fiind un comportament vulgar. El nu ar trebui sa isi scutere mana de mancare deasura farfuriei pline cu mancare. De asemenea el nu ar trebui sa isi puna capul aproape de mancare ca nu cumva ceva din gura lui sa cada peste mancarea oamenilor. In mod asemanator, daca el a muscat o parte din painea sa, nu ar trebui sa puna restul de paine inapoi in mancare. De asemenea nu ar trebui sa discute despre lucruri dezgustatoare in timp ce mananca. Nefacand acest lucru, el poate rani pe vreunul din companionii sai si este interzis sa ranesti un musulman.


14. Atunci cand mananca cu oameni saraci, ar trebui sa le dea prioritate inaintea sa. Atunci cand mananca cu fratii si prietenii lui, ar trebui sa fie o atmosfera prietenoasa si de bucurie. Atunci cand mananca cu oameni cu un anumit rang in societate sau cu oameni respectabili, ar trebui sa manance aderand la manierele adecvate si la respect.
C. Eticheta dupa ce mananca

1. Persoana ar trebui sa se opreasca din mancar inainte sa fie plin, urmand astfel exemplul Profetului (saws). Aceasta va opri o indigestie istovitoare si lacomia care disturge orice gandire inteligenta.


2. Persoana ar trebui sa isi linga mana si apoi sa o stearga sau sa o spele. Este mai bine si de preferat sa fie spalata.


3. Ar trebui ca sa ridice orice a cazut din mancarea lui in timp ce manca, dupa cum a fosr recomandat. Acesta este un act de recunostinta pentru cu privire la bunurile daruite de Allah(swt).


4. Ar trebui sa se curete intre dintii si sa isi clateasca gura. Asta pentru ca isi foloseste gura sa il adore pe Allah(swt) si sa vorbeasca cu fratii sai. Mai mult de atat, sa isi curete gura il va ajuta sa pastreze dintii sanatosi.


5. Trebui sa ii aduca lauda Lui Allah(swt) dupa ce a mancat sau a baut. Daca a baut lapte, ar trebui sa spuna:


“O Allah, binecuvanteaza-ne in ceea ce ne-ai dat si inmulteste ceea ce ne-ai dat pentru noi.”

(Abu Dawud)​

Daca isi rupe postul intr-un loc unde sunt mai multi oameni ar trebui sa spuna:

“Fie ca cei care postesc sa isi rupa postul la voi, si fie ca cei piosi sa manance la voi, si fie ca ingerii sa invoce binecuvantari pentru voi.”

(Abu Dawud)​
 
Top