Pola vjere

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
Koliko muškaraca i žena se priprema za zajednički život,da žive kao kao porodica? Neki o tome razmišljaju, a neki su već počeli. Čujemo i priče...neke su prožete nadanjima i očekivanjima, a neke su opet tužne zbog nečijeg bolnog životnog iskustva. Možda se baš vi, sestre i braćo, pripremate da započnete razmišljati o iskustvu braka za koga je rečeno da vrijedi pola naše vjere, ili ste možda počeli već da dijelite svoj život sa nekim?

Nekad su, hvala Bogu, vaša očekivanja i više nego ispunjena, ali nekad opet pojave se i sumnje. Ovo... nije ono što sam očekivao. Braćo i sestre, ništa ne treba idealizirati!

Savršeni muž i savršena žena postoje samo u vašim snovima. Allah je dao i vama, kao i drugima, plemenenite osobine i inteligenciju. Allah je dao, i vama i drugima, mahane i nedostatke. Nijedno ljudsko biće nije savršeno. Nije dovoljno to što sa nekim dijelite istu vjeru, iste principe i iste nade da bi bili idealan par. Koliko samo mladih parova je živjelo u iluzijama da će njihov život biti harmoničan, kao da je to što su muslimani dovoljno za uspješan brak? Kao da je njihov zajednički život baziran samo na spoju dva svijeta koja su izgrađena na istim principima koje oni poštuju i čija pravila primjenjuju. Ova iluzija koja je još juče obećavala mali raj na zemlji, danas je učinila život teškom borbom. Koliko njih govori o “principima islamskog braka”, a u stvarnosti žive u trnovitoj, teškoj i uništenoj realnosti? Danas, više nego ikada, život u braku je postao pravi izazov. Svuda oko nas muškarci i žene se sreću i odlaze jedni od drugih u ovom 'modernom' društvu u kome su se pomiješali pojmovi slobode i neodgovornosti kao i ljubavi i povodljivosti.

Život u paru donosi mnogo izazova: pripremati sebe, učiti i stalno nastojati prići onome drugom sa strpljenjem, dubokim osjećajima i nježnošću. Iako je istina da vas principi islama približavaju jedni drugima, ili će vas tek približiti, morate svaki dan imati na umu da osoba sa kojom dijelite život dolazi sa svojom vlastitom prošlošću, svojim ranama, slabostima i nadama. Nauči se da slušaš, da razumiješ, da posmatraš, da pružiš svoje društvo. Zajednički život je najveći test: test strpljenja, pažnje, sposobnosti da slušaš i one neizgovorene riječi, test samokontrole, sposobnost prikrivanja tuđih grešaka, zacijeljivanja tuđih rana. U svakom ovome testu postoje dvije strane. Nije lahko! Izistkuje ogroman trud iz najvećih dubina duše, pravi džihad u najdubljem značenju te riječi. To je džihad ljubavi koji nas podjeća na to da o osjećanjima treba voditi brigu. Ona su se uspostavila, urezala, ukorjenila kroz vaše zajedničke izazove i kroz istrajnost. Strpljenje i obzirnost srca odvešće vas oboje, uz Allahovu pomoć, prema svjetlosti.

Zapamtite, braćo i sestre, posljednji Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selem je bio primjer za vječnost; tako pažljiv, tako nježan i strpljiv. On nije samo podjećao svoj Ummet na ove principe, on ih je i prosvijetlio svojom prisutnošću, svojom obzirnošću i ljubavlju.
Prije nego je postala majka njegove djece, njegova supruga je za njega bila prije svega žena, njegov saputnik, osoba o kojoj je otkrivao nešto novo svakim danom, osoba koja ga je pratila na životnom putu i koju je on pratio, predmet njegove pažnje, svjedočanstvo njegove ljubavi. On je znao šta znači i njena šutnja, dodir, značenje brzog pogleda, poznao bi i zadovoljstvo u osmijehu i ljubaznost kao odgovor na pažnju.

Postoje ljudi koji previše idealizuju svoje partnere i nikad ih ne upoznaju u pravom svjetlu i postoje oni koji napuste svoje bračne partnere tako brzo, bez da daju jedno drugom priliku da se bolje upoznaju. Trebamo se stalno podsjećati na principe islama, njihovu dubinu, duhovnost i njihovo najdublje značenje. Živjeti u dvoje, stvoriti vezu, biti strpljiv u nevolji, voljeti do postojanog prostranstva, biti prizeman mijenjajući sebe je prvi korak ka produhovljenosti. Znajući kako biti blizak sa Allahom je ostvarenje najveće sigurnost, a što se ne može postići bliskošću sa drugom osobom. To je izazov, test, daleko od idealnosti, blizu realnosti.

Sestre i braćo, morate se pripremiti da savladate jedan od najljepših testova u životu. On od vas zahtijeva sve: vaše srce, vašu svijest i vaš sav trud. Put jeste dug. Morate naučiti da zahtjevate, da dijelite, da opraštate… bez ograničenja.

Od dozvoljenih stvari Allahu (SWT) je najmrži razvod braka. Živjeti kao par jeste teško: sjetite se da je vaša supruga prvo žena prije nego je majka vašoj djeci. Sjetite se da je vaš suprug prvo muškarac, prije nego je otac vaše djece. Spoznajte kako živjeti kao par, kao porodica, pred Allahom i pred vašom djecom. Vaš trud u svemu ovome će rezultirati osjećajem sigurnosti: jer oni su vaša odjeća i vi ste njihova odjeća. Znati biti strpljiv, naučiti biti samilostan, često opraštati će pomoći da steknete osjećaj duhovne zaštite i bliskosti sa onim drugim. Vjera postaje tvoje svjetlo i “njegovo ili njeno” prisustvo postaje izvorom tvoje zaštite, ispitom tvoga srca, snagom tvoje ljubavi, polovinom tvoje vjere.

Molim Allaha da vam ljubav bude škola truda i svjetlost vašega strpljenja.

Tariq Ramadan


http://www.islamicity.com
 
Top