Supruga - tvoj najbolji prijatelj

GAZIJA

Well-Known Member
Staff member
73078_1829865.jpg
Zenidbom se ne dobija samo supruga, vec citav novi svijet. Odsad pa do kraja tvog zivota tvoja supruga bit ce tvoj partner, tvoj pratilac i tvoj najbolji prijatelj. Dijelit ce sa tobom tvoje trenutke, tvoje dana i tvoje godine. Dijelit ce sa tobom tvoja zadovoljstva i tuzne trenutke, tvoje uspone i padove, tvoje snove i tvoje strahove. Kad si bolestan, ona ce se najbolje brinuti o tebi, kada trebas pomoc uradit ce sve...

sto moze za tebe, kada budes imao neku tajnu, ona ce je cuvati, kad budes trebao savjet, najbolji savjet ce ti ona dati. Ona ce uvijek biti sa tobom, kada se ujutru probudis prvo sto ce tvoje oci ugledati jesu njene oci. Tokom dana, ako fizicki ne moze biti sa tobom, misliti ce na tebe, moliti Allaha za tebe svim svojim srcem, dusom i umom. Kad krenes na pocinak zadnje sto ces vidjeti je ona, pa cak i kada zaspis ona ce biti u tvojim snovima. Ukratko, ona ce biti tvoj, a ti njen svijet.

Najbolji opis blizine izmedju supruznika koji sam ja ikad procitao je kur´anski ajet: "One su vasa odjeca, a vi ste njihova odjeca" ( El Bekare 187 ) Zaista su supruznici kao odjeca jedno drugom, jer pruzaju jedno drugom zastitu, utjehu, pokrivac, podrsku i sve one ukrase koje odjeca pruza ljudima. Samo zamislite putovanje na Aljasku bez odjece! Nase supruge su nasa zastita na zivotnom putovanju.

Odnos izmedju supruznika je najizvanredniji od svih medjuljudskih odnosa: sadrzi ljubav, privlacnost, intimu i blizinu, samilost i saosjecanje, mir i smirenost koji ispunjavaju srca supruznika i to je prosto neobjasnjivo. Jedino racionalno objasnjenje za to najizvanrednije od ljudskih osjecaja jeste da je to djelo Allaha, dz.s.,: "Allah za vas stvara zene od vase vrste..." (En- Nahl 72.) Jedino nas Svemoguci Allah Svojom moci, miloscu i mudroscu moze stvoriti i usaditi nam u srca ovakve divne i blagoslovljene osjecaje.

Ustvari, Allah Uzviseni podsjeca one koji tragaju za Njegovim znakovima u univerzumu da su ova osjecanja u srcima supruznika znakovi koji trebaju voditi ljude do vjerovanja. On kaze u Kur´anu: "I jedan od dokaza Njegovih je, i to sto za vas, od vrste vase, stvara zene da se uz njih smirite i sto izmedju vas uspostavlja ljubav i samilost, to su, zaista, poruke za one koji razmisljaju." (Er- Rum 21)

Ali Allah Uzviseni zna da ljudsko srce nije staticno, da se osjecanja mijenjaju, da ljubav moze uvehnuti i postepeno isceznuti. Bracna veza slabi ako se dovoljno dobro ne brine o njoj. Sreca u braku se ne moze uzeti kao zagarantovana, jer konstantmna sreca zahtijeva konstantno davanje i odricanje sa obje strane.

Sjetite se da je nas Poslanik s.a.w.s., nalazio vremena da sa svojom suprugom Aisom ode u pustinju i da se utrkuju. Sjetite se da je Poslanik cekao svoju suprugu dok je ona gledala mlade Abesince kako igraju i plesu svoje narodne plesove. Pokazivanje emocija je neophodno ako zelimo zastiti bracnu vezu od rusenja i propadanja. I sjetite se da cete biti nagradjeni od Allaha za svaku emociju pokazanu prema vasoj supruzi kao sto kaze Poslanik, s.a.w.s.,: "Covjek ce biti nagradjen za sve sto uradi trazeci Allahovo zadovoljstvo, cak i za zalogaj hrane koji stavi u usta svoje supruge."

Nikad ne potcjenjujte male, sitne stvari, kao sto su stavljanje hrane u suprugina usta, otvaranje vrata auta za nju itd. Poslanik s.a.w.s., je pruzao svoje koljeno da bi pomogao supruzi da uzjase devu. Pokusajte uvijek pronaci vremena da zajedno klanjate. Jacanje vase veze sa Allahom, dz.s., najbolja je garancija da ce vasa bracna veza uvijek biti jaka i cvrsta. Uvijek nastojte da i rijecima i djelima budete dobri svojoj zeni. Pricajte sa njom, smijite se s njom, trazite njen savjet, njeno misljenje, provodite kvalitetno vrijeme s njom i uvijek imajte na umu Poslanikove rijeci: "Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim zenama."

Sejh Abdullah Azami
 
Top