Eticheta Islamica

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

Partea 10: Eticheta cu privire la gazduire


Un musulman crede ca este obligatoriu sa fie generos cu un musafir si sa ii oferi ceea ce are nevoie.


Profetul (saws) a spus:

“Oricine crede in Allah si in Ziua Judecatii ar trebui sa fie generous cu musafirul care il viziteaza.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Oricine crede in Allah si in Ziua Judecatii ar trebui sa fie generous cu musafirul sau. Jaizah (darul special) este de o zi si o noapte. El trebuie primit pentru trei zile. Orice este peste aceasta perioada este un act de caritate.”

(Sahih Al Bukhari, Ahmad)​

[Exista mai multe opinii in legatura cu privire la explicatia acestei declaratii. Cea mai corecta pare a fi aceea ca musafirului ii trebuie oferit cel mai bun fel de mancare in prima zi si noapte dupa care va manca ceea ce mananca si gazda de obicei. Vezi Ahmad ibn Hajr, Fath Al Bari bi Sharh Sahih Al-Bukhari(Makkah: Maktab Al-Tijariyah, 1993), vol. 12, pg. 166. Mai mult de atat, acea prima zi este considerata una din cele trei zile mentionate de Profet(saws) in acest Hadeeth].



Asadar, cand vine vorba de ospitalitate, un musulman trebuie sa adere la urmatoarele norme de eticheta:


1. Un muslman ar trebui sa invite numai oamenii credinciosi si sa evite pe facatorii de rau si pe cei necredinciosi.

Profetul (saws) a spus:

“Sa nu fiti tovarasi decat celor credinciosi, si nu lasati decat pe cei piosi sa manance mancarea voastra.”


(Abu Dawud)​

2. Un musulman nu ar trebui sa invite numai pe cei bogati si sa ii excluda pe cei saraci.

Profetul (saws) a spus:

“Cea mai rea mancare este macarea de la un ospat la care au fost invitati numai cei bogati si nu si cei saraci.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​


3. Un musulman nu ar trebui sa invite pe altii doar de dragul de se arata sau a se fali. Ci mai degraba ar trebui sa faca aceasta incercand sa imite pe Trimisul Lui Allah (saws) si pe ceilalti Profeti dinaintea sa, precum Profetul Avraam (pacea fie asupra lui) care era cunoscut ca “Abu al-Dhaifan” (tatal celor doi musafiri). De asemenea ar trebui sa aiba intentia de a aduce bucurie credinciosilor si de raspandi fericire si sentimente de bine in inimile fratilor sai musulmani.


4. El nu ar trebui sa invite pe nimeni care el stie ca va distruge adunarea sau va rani pe careva dintre cei prezenti. Asta pentru a evita sa faci rau unui musulman, care este de altfel un act interzis.



Eticheta cu privire la a raspunde unei invitatii


a) Cel care este invitat ar trebui sa raspunda pozitiv invitatiei si se scuze numai daca are o acuza reala. Ar trebui sa se scuze, daca spre exemplu) aude ca un rau poate intervene in religia sa sau i se poate intampla ceva rau fizic daca participa la acea adunare.


Profetul (saws) a spus:

“Daca o persoana este invitata, ar trebui sa raspunda afirmativ.”

(Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Daca as fi fost invitat sa iau parte la o masa constand din umerii unei oi, as accepta. Daca mi s-ar da piciorul din fata (al unei oi) , as accepta.”

(Sahih Al Bukhari)​


b) Persoana invitata nu ar trebui sa deosebeasca intre a fi invitat de o persoana saraca sau o persoana bogata. A nu raspunde la invitatia unei persoane sarace va rupe inima acelei sarmane persoane. Mai mult de atat, aceasta este un tip de aroganta; si aroganta este oribila.


Este relatat ca Al-Hasan bin Ali a trecut pe langa un grup de oameni saraci care tocmai imprastiasera niste bucati de paine si mancau.
Ei au spus lui: “Bine ai venit la pranz, O fiu al fiicei Trimisului Lui Allah (saws).”
El a raspuns: “Da. Intr-adevar, Allah nu iubeste pe cel arogant.” S-a dat jos de pe magarul sau si a mancat impreuna cu ei.



c) Persoana invitata ar trebui de asemenea sa nu deosebeasca intre o invitatie care este aproape de el si una care este departe de el. Daca persoana a primit doua invitatii, ar trebui sa raspunda la cea dintai si pentru cea de-a doua sa se scuze.



d) Persoana invitata ar trebui sa raspunda la invitatie chiar daca posteste. Daca gazda ar fi multumita ca el sa isi rupa postul, atunci ar trebui sa faca asta(daca postul nu este Fard). Aceasta este deoarece a face inima unui credincios bucuroasa este o actiune care te apropie de Allah (swt). Altfel, persoana invitata ar trebui sa se roage pentru ceea ce este mai bun pentru gazda sa.



Profetul (saws) a spus:

“Daca unul dintre voi este invitat, el ar trebui sa raspunda. Daca posteste, ar trebui sa se roage pentru persoana respective. Daca nu posteste, ar trebui sa manance.”

(Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Fratele tau s-a deranjat pentru tine si tu spui: “Postesc”?”

(Sahih Al Bukhari)​



e) Persoana invitata ar trebui sa raspunda invitatiei cu intentia de a onora pe fratele sau musulman pentru ca el sa fie rasplatit pentru fapta sa.


Profetul (saws) a spus:

“Fiecare actiune este bazata pe intentie si pentru fiecare primeste ceea ce a intentionat.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)​

O intentie pioasa poate transforma un act permis intr-un act de ascultare fata de Allah (swt) prin care credinciosul este rasplatit.


Eticheta cu privire la a adunare


1) Cel invitat nu ar trebui sa deranjeze sau sa isi agite gazda prin a-l face sa il astepte mult timp. De asemenea el nu ar trebui sa vina prea devreme si sa ii ia pe nepregatite pe oameni inainte acestia sa fie pregatiti sa il primeasca. In ambele cazuri, ii face un rau gazdei sale.


2) Cel invitat nu ar trebui sa intre in casa intr-un mod remarcabil, ci mai degraba ar trebui sa intre coplesit de modestie. Daca gazda ii arata sa se aseze intr-un loc anume, ar trebui sa se aseze acolo si sa nu paraseasca acel loc.

3) Gazda ar trebui sa aduca mancarea repede pentru musafir. Aceasta face parte din a onora oaspetele si a fi generous cu el. Shari’ah a comandat ca oaspetele sa fie tratat onorabil si cu generozitate si asta pe baza urmatorului Hadeeth.



Profetul (saws) a spus:

“Oricine crede in Allah si in Ziua Judecatii ar trebui sa isi trateze oaspetele cu generozitate.”

(Sahih Al Bukhari si Sahih Muslim)

4) Gazda nu ar trebui sa se grabeasca sa stranga mancarea inainte ca oamenii sa isi ridice mainile din mancare si inainte ca toti sa termine de mancat.


5) Gazda ar trebui sa ofere celui invitat atat cat ii este suficient lui. Sa ii ofere mai putin este nepoliticos si da dovada de proaste maniere. Acelasi lucru este valabil si daca ii ofera prea mult. Ambele din aceste extreme sunt demne de condamnat.



6) Daca o persoana viziteaza o alta persoana, nu ar trebui sa stea la el mai mult de trei zile, decat numai daca gazda insista sa mai stea pentru o perioada mai lunga. Daca musafirul doreste sa plece, ar trebui sa ia permisiunea gazdei mai intai pentru a pleca.



7) Gazda ar trebui sa insoteasca musafirul pana cand acesta paraseste casa. Acesta era modul in care procedau predecesorii piosi ai Islamului. Aceasta face parte din a fi generous cu oaspetele tau lege impusa de Shari’ah Islamica.



8) Oaspetele ar trebui sa plece intr-o stare placuta si fericita, chiar daca au fost unele lipsuri in ceea ce priveste gazduirea. Aceasta face parte din bunele maniere si bunul caracter prin care o persoana poate ajunge la stadiul celor care postesc si se roaga des noaptea.



9) Un musulman ar trebui sa aiba trei asternuturi pentru dormit: unul pentru el, unul pentru sotia sa si al treilea pentru oaspeti. Mai mult de trei este interzis. Aceasta se bazeaza pe urmatorul Hadeeth.



Profetul (saws) a spus:

“(Ar trebui sa fie) asternut de dormit pentru barbat, pentru sotie si pentru oaspeti. Al patrulea este pentru Sheytan.”

(Sahih Muslim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah ar Rahman ar Rahim


Partea 11 (a): Eticheta cu privire la calatorit


Un musulman vede calatoritul ca o parte component necesara din viata sa fara de care nu poate trai. Hajjul, Umrah, Jihadul, cautarea de cunostinte, afaceri si vizitarea fratilor sai musulmani sunt obligatorii. Asadar, el este nevoit sa caltoreasca. Din acest motiv, Shari’ah a a acoperit toate aspectele calatoritului si manierele la care trebuie sa aderam in timp ce calatorim. Un musulman credincios trebuie sa invete aceste maniere si sa le aplice in viata sa.


Reguli in ceea ce priveste calatoritul:


1. Rugaciunile care sunt de 4 Rakah devin de 2 Rakah, in timp ce rugaciunea de seara (Maghrib) ramane de 3 Rakah. Aceasta incepe imediat de cum persoana paraseste locul unde al traieste pana atunci cand se intoarce. Asta in cazul in care nu planuieste sa steau in locul in care calatoreste patru sau mai mult de patru zile. In situatia aceasta el va face rugaciunile in mod normal in timp ce sta in acel loc. Iar atunci cand calatoreste inapoi spre casa, scurteaza rugaciunile pana in momentul in care ajunge acasa.


Allah (swt) a spus:

“Iar dacã purcedeti spre alt pãmânt, nu va fi un pãcat pentru voi de veti scurta Rugãciunea…”

[Surah An-Nisa, Ayah 101]​


Anas (r.a) a spus:

“Am mers cu Profetul (saws) de la Medina la Mekkah si el s-a rugat rugaciunea care avea 4 Rakah in doar doua Rakah pana cand ne-am intors in Medina.”

(An Nasai)​



2. Este permis sa stergi peste sosete pentru trei zile si trei nopti in timp ce calatoresti.



Ali (r.a) a spus:

“Mesagerul Lui Allah (saws) a stabilit pentru noi limitele de trei zile si trei nopti pentru un calator si o zi si o noapte , in legatura cu, a sterge peste sosete.”

(Sahih Muslim)​


3. Este permisibil sa faci Tayammum (ritualul de curatare atunci cand apa nu este disponibila) atunci cand nu ai apa sau este foarte greu sa ajungi la apa sau este foarte scumpa.


Allah (swt) a spus:


“…Iar dacã sunteti bolnavi sau în cãlãtorie, ori dacã unul dintre voi se întoarce din locul unde si-a fãcut nevoile, sau ati atins muierile si nu gãsiti apã, atunci cãutati tãrânã mãruntã curate si treceti-vã palmele peste fatã si peste mâini…”

[Surah An-Nisa, Ayah 43]​


4. In timp ce calatoreste o persoana care poateste are permisiunea sa isi rupa postul


Allah (swt) a spus:

“Pentru puþine zile, însã, acela dintre voi care este bolnav sau
în cãlãtorie,[va posti] un numãr [egal] de alte zile…”


[Surah Al-Baqarah, Ayah 184]​


5. In timp ce calatoresti, este permis sa te rogi rugaciunile voluntare (sunnah) de pe stapele animalului pe care calatoresti, indiferent de directia pe care o ai in fata. (fie ca esti indreptat cu fata spre Qibla sau nu).


Ibn Umar (r.a.) a spus:

“Mesagerul Lui Allah (saws) se ruga rugaciunile voluntare indiferent de directia pe care o avea in fata camila sa.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


6. Este permis sa combini rugaciunea de pranz si cea de amiaza (Zuhur si Asr) sau sa combini rugaciunea de seara cu cea de noapte (Maghrib si Isa) si sa faci rugaciunile la timpul celei dintai asta in cazul in care inca calatoresti. Spre exemplu, Zuhur cu Asr le faci la timpul lui Zuhur iar pentru Maghrib si Isa te rogi la timpul lui Maghrib. Sau le poate combina si le poate face la timpul celei de-a doua rugaciuni. Spre exemplu, poate amana rugaciunea de Zuhur pana la inceputul timpului rugaciunii de Asr si apoi se poate ruga ambele, iar pentru Maghrib si Isa le poate efectua la inceputul timpului pentru Isa.


Muadh (r.a.) a spus:

“Am calatorit cu Profetul (saws) pentru batalia de la Tabook si el se ruga Zuhur si Asr impreuna si la fel si Maghrib si Isa tot impreuna.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​



Partea 11 (b): Eticheta cu privire la calatorit



1) Mai intai persoana ar trebui sa inapoieze proprietarului de drept ceea ce a luat din greseala de la el sau orice care i-a fost incredintat inainte sa plece. Aceasta deoarce atunci cand calatoresti exista o posibilitate de moarte.

2) Persoana trebuie sa isi pregateasca proviziile sale din surse Halal. Mai mult de atat, el trebuie sa lase celor fata de care este responsabil financiar, precum sotie, copii sau parinti, ceea ce au nevoie ca sa supravietuiasca.

3) El trebuie sa isi ia ramas bun de la familia sa, fratii sai si prieteni apropiati. El ar terbui sa fac urmatoarea du’a celor de la care isi ia ramas bun:



Esteudi’ullaha dineke ue emaneteke ue khauatime ’amelike.

„Pun religia ta, credinţa ta şi ultimele fapte ale tale în grija lui Allah!”​

Si ei ar trebui sa raspunda:

“Fie ca Allah sa iti dea Taqwa ca proviie, sa iti ierte pacatele si sa te indrepte catre directia buna indiferent de directia unde te indrepti.”​

(Al-Karaiti)​


Profetul (saws) a spus:

“Luqman said, Daca ii incredintezi ceva Lui Allah, El il prezerva.”

(An-Nasai)​


4) Cand persoana calatoreste ar trebui sa fie insotita de trei sau patru persoane, si ar trebui sa aleaga acesti companioni bazat pe cine este mai bun la calatorit. Este spus ca a calatori este un test, ca iti arata adevaratul character. In limba araba, este numit Safar deoarece “dezvluie”(Yusfir) caracterul unei persoane.


Profetul (saws) a spus:

“Un calaret este un diavol. Doi calareti sunt doi diavoli. Trei sunt un grup acceptabil de calareti.”

(Abu Dawud)​



Profetul (saws) a spus:

“Daca oamenii ar sti ceea ce stiu eu despre a calatori singur, nimeni nu ar calatori singur nici macar pentru o noapte.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

5) Calatoriii ar trebui sa aleaga unul mijlocul lor sa fie lider. El va lua decizii dupa ce se va consulta cu restul grupului.



Profetul (saws) a spus:

“Daca trei oameni se pregatesc de drum ar trebui sa aleaga unul dintre ei sa fie lider.”

(Abu Dawud)​


6) Inainte ca persoana sa calatoreasca, ar trebui sa faca Salat al-istikhara.



Trimisul Lui Allah (saws):

“I-a sfatuit(le-a recomandat companionilor sai) pe companionii sai si obisnuia sa ii invete aceasta rugaciune asa cum ii invata orice alta Surah din Coran.”


(Sahih Bukhari)​


7) Cand persoana paraseste casa ar trebui sa spuna urmatoarea Du’a:

“Bismillah, teuekkeltu ’ala-llah, ue laa haule ue laa quuuate illaa billah. Allahumme innii e’uudzu bike en edille, eu udall, eu ezille eu uzall, eu ezlima eu uzlam, eu egihala eu iugihala alaiie.”

“În numele lui Allah. Mă încred în Allah şi mărturisesc că nu există forţă sau putere decât cu Allah. O Allah, caut adăpost la Tine de a rătăci sau de a fi rătăcit, de a greşi sau de a fi atras în greşeală, de a asupri sau de a fi asuprit, de a mă purta nesăbuit sau a fi tratat cu nesăbuinţă.”​

(Aceasta este o Du’a combinata din doua Hadeethuri, gasite in Abu Dawud, An-Nasai, At-Tirmidhi si Ibn Hibban)​


Cand calatoreste (sau cand incepe drumetia) ar trebui sa spuna:

“In numele Lui Allah si jur pe Allah. Si Allah este Cel Mai Maret. Mă încred în Allah. Mărturisesc că nu există forţă sau putere decât cu Allah, Cel Inalt, Cel Maret. Orice Allah voieste se intampla si orice El nu voieste nu se intampla. Slavă Celui ce ne-a dăruit nouă aceasta şi noi înşine n-am fi fost capabili de acest lucru şi la Domnul nostru este întoarcerea. O Allah, Iti din calatoria aceasta binele si evlavia, si fapte care sa Te multumeasca pe Tine. O Allah, uşurează pentru noi această călătorie şi scurtează pentru noi distanţa ei. O Allah, Tu esti Companionul pentru aceasta calatorie si tot Tu esti Cel care este lasat in urma sa aiba grija de familie si de avere. O Allah, caut adapost la Tine de greutatea drumului, tristeţea celor văzute si de schimbarile rele ale averii, sotiei si copilului.”​

(Si aceasta este o combinatie de Hadeethuri care se regasesc in Abu Dawud, At-Tabarani, An-Nasai si At-Tirmidhi)​


8) Persoana ar trebui sa calatoreasca in zilele de Joi, in zori.


Profetul (saws) a spus:

“O Allah, binecuvanteaza Ummah mea in timp de dimineata.”


(Ahmad, An-Nasai, At Tirmidhi, Abu Dawud si Ibn Majah)​

Este de asemenea mentionat ca Profetul (saws) calatorea Joia.


9) Calatorul ar trebui sa spuna Takbeer (Allah este Cel mai Mare) la fiecare locatie mai ridicata, mai inalta.

Abu Hurairah (r.a) a spus:

“Un om a spus Mesagerului Lui Allah (saws): <<Planuiesc sa calatoresc, te rog ma poti sfatui?>>”​

Profetul (saws) a raspuns:

“Trebuie sa ai frica de Allah si sa faci Takbeer la fiecare loc mai inalt.”​

(At Tirmidhi)​


10) Daca cel care calatoreste se teme de unii oameni ar trebui sa spuna asa cum:


Profetul (saws) spunea:


“O Allah, te luam pe Tine ca scut impotriva lor si cautam adapost la Tine de raul lor.”

(Ahmad)​


11) Persoana ar trebui sa-L slaveasca pe Allah (swt) in timpul calatoriei. Ar trebui sa ceara binele in viata aceasta si in viata cealalta. Ar trebui sa faca aceasta deoarece rugaciunea calatorului este implinita.


Profetul (saws) a spus:

“Trei rugaciuni sunt implinite fara nici un fel de indoiala: rugaciunea celui opresat, rugaciunea celui care calatoreste si rugaciunea tatalui pentru fiul sau.”

(At-Tirmidhi)​


12) Cand persoana se opreste intr-un loc ar trebui sa spuna:

E’udzu bi-kelimatillahit-tammeti min şerri ma khaleq.​

„Caut adăpost în perfecţiunea Cuvântului lui Allah de răul pe care El l-a creat!”​

(Sahih Muslim)​


Cand noaptea cade el ar trebui sa spuna:

“O pamant, Dumnezeul meu si Dumnezeul tau este Allah. Caut adapost la Allah de raul tau, de raul care este in tine si de raul care este creat in tine si de raul care merge pe tine. Si caut adapost la Allah de raul leului si al viperei negre, al sarpelui si al scorpionului, si de raul localnicilor si de raul tatalui si al fiului.”​

(Sahih Muslim si Ahmad)


13) Daca cel care calatoreste se teme de instrainare, ar trebui sa spuna:

“Slava fie Stapanului, Cel Sfant, Domnul Ingerilor si al Sfantului Spirit (Jibriil), inaltate sunt Cerurile de Putere si Maretia Sa.”​

(At-Tabarani)​


14) Daca persoana doarme devreme seara, el ar trebui sa isi intinda mana. Daca persoana doarme tarziu seara ar trebui sa isi tina bratul strans langa el, cu capul pe palma, asta pentru a nu avea un somn greu si sa nu piarda rugaciunea da Fajr la timpul ei.


15) Atunci cand calatorul ajunge intr-un oras, el ar trebui sa spuna asa cum:



Profetul (saws) spunea:

“O Allah, fa acesta un loc de odihna pentru noi. Aprovizioneaza-ne cu provizii Halal. O Allah, te rog sa ne dai binele din acest oras, si binele din ceea ce el contine. Si caut adapost la Tine de raul sau si de raul pe care el in contine.”



16) Calatorul ar trebui sa incerce sa se intoarca repede la familia sa si in tara sa, imediat dupa ce a terminat nevoile si afacerile sale din acea calatorie.



Profetul (saws) a spus:

“Calatorit este o parte din chin. Va priveaza de mancare, de bautura si de somn. Daca unul dintre voi a terminat cu nevoia pentru care a plecat ar trebui sa se intoarca repede la ai lui (familia lui).”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


17) Cand persoana se intoarce acasa ar trebui sa spuna:

“Allah este Cel Mai Mare.”(de trei ori)​


Si apoi ar trebui sa mai spuna ceea ce Profetul (saws) obisnuia sa spuna:

“Ne intoarcem, ne caim, slujim si slavim pe Domnul nostru.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


18) Persoana nu ar trebui sa se intoarca la familia sa in timpul noptii. Mai mult de atat, el ar trebui sa trimita un mesager care sa anunte venirea lui pentru ca sa nu ii ia prin surprindere cu intoarcerea lui. Aceasta face parte din indrumarea Mesagerului Lui Allah (saws).



19) O femeie nu poate calatori la o distanta mai mare de o zi si o noapte decat numai cu un Mahram(o ruda de sex masculin caruia ii este interzis sa se cosatoreasca cu ea sau sotul ei) care sa o insoteasca.


Profetul (saws) a spus:

“Nu este permis pentru o femeie sa calatoreasca o zi si o noapte decat daca are un Mahram care sa o insoteasca.”


(Sahih Muslim)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah ar Rahman ar Rahim


Partea 12: Eticheta cu privire la imbracaminte



Un musulman vede ca Allah (swt) i-a poruncit sa se acopere in mai multe Ayah din Sfantul Coran:​


Allah (swt) a spus:

“O, fii ai lui Adam! Luati-vã gãtelile voastre la toate locurile de Rugãciune! Mâncati si beti, însã nu întreceti mãsura, fiindcã El nu-I iubeste pe cei care întrec mãsura!”

[Surah Al-‘A’raf, Ayha 31]​


Hainele sunt in acelasi timp un cadou de la Allah (swt).


Allah (swt) a spus:

“O, fii ai lui Adam! Noi v-am dat vouã straie care sã vã acopere goliciunile, ca si podoabe. Dar vesmântul smereniei, acesta este cel mai bun…”

[Surah Al-‘A’raf, Ayha 26]​


Allah (swt) a mai spus:

“Si Allah v-a fãcut vouã umbrã din ceea ce a creat si v-a dat vouã adãposturi în munti si v-a fãcut vouã straie care sã vã fereascã de arsitã si cãmãsi [din zale] care sã vã apere de asprimea voastrã…”

[Surah An-Nahl, Ayha 81]​


Allah (swt) a mai spus:

“Noi l-am învãtat mestesugul cãmãsilor din zale, pentru ca sã vã apere de asprimea voastrã. Si oare sunteti voi multumitori?”

[Surah Al-‘Anbiya’, Ayha 80]​


Profetul (saws) a spus:

“Mancati, beti, imbracati-va si oferiti ajutor de caritate fara extravaganta sau aroganta.”

(Sahih Al Bukhari)​

Asadar, Trimisul Lui Allah (saws) a facut clar ce tip de haine permisibil sa purtam si care este interzis. El a aratat de asemenea ce este preferabil de purtat si ce este neplacut. Prin urmare, un musulman ar trebui sa adere la urmatoarele maniere in ceea ce priveste cu ce se imbraca:




1. Un barbat musulman nu ar trebui sa poarte matase deloc, idiferent daca este pe hainele sale, sau este o esarfa de acoperit capul sau orice altceva.


Profetul (saws) a spus:

“Nu purtati matase, pentru ca cel care o poarta in lumea asta nu o va purta in lumea cealalta.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​



Cu alta ocazie Profetul (saws) a luat in matase in mana dreapta si aur in mana stanga si a spus:

“Acestea sunt interzise barbatilor din Ummah mea.”

(Abu Dawud)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Purtatul matasii si al aurului a fost interzis pentru barbatii din Ummah mea si a fost permis pentru femeile din Ummah mea.”

(At Tirmidhi)​



2. Rochia persoanei, sau pantalonii, sau ceea cu ce se acopera capul, sau mantiile nu ar trebui sa fie mai lungi de glezna.


Profetul (saws) a spus:

“Ceea ce trece de glezne din imbracaminte este in Iad.”

(Sahih Al Bukhari)​



Profetul (saws) a spus:

“Cel care isi lungeste mantia (abayah sau dijdasa), bluza si turbanul din mandrie nu va fi privit cu multumire (aprobare) in Ziua Judecatii.”

(An Nasai)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Allah nu se uita la cel care isi lungeste vesmintele datorita arogantei.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​



3. Un musulman ar trebui sa dea prioritate hainelor albe deasupra celor colorate, in timp ce stie si crede ca si celelalte culori sunt permisibile (Halal).


Profetul (saws) a spus:


“Purtati haine albe pentru ca este mai pur si ma bine. Si infasurati pe cei morti in alb.”

(An Nasai)

Al-Bara bin Azib a spus:

“Trimisul Lui Allah (saws) era de inaltime medie. Intr-adevar l-am vazut purtand un vesmant rosu si nu am vazut niciodata ceva mai frumos decat aceasta.”

(Sahih Bukhari)​


Este de asemenea relatat in naratii autentice ca Profetul (saws) a purat si vesmant verde si turban negru.




4. O femeie musulmana ar trebui sa isi lungeasca hainele pana cand i se acopera si picioarele. Ea ar trebui de asemenea sa isi lungeasca ceea cu ce isi acopera capul astfel incat sa I se acopere si gatul si pieptul.


Allah (swt) a spus:

“O, Profetule! Spune soatelor tale si copilelor tale si femeilor dreptcredinciosilor sã se înveleascã în jilbaburile lor, cãci astfel vor fi mai bine distinse sã fie cunoscute is ã nu li se pricinuiascã necazuri…”

[Surah Al-‘Ahzab, Ayah 59]​



Allah (swt) a mai spus:

“Si spune dreptcredincioaselor sã-si plece privirile lor si sã-si pãzeascã pudoarea lor, sã nu-si arate gãtelile lor, afarã de ceea ce este pe dinafarã, si sã-si coboare vãlurile peste piepturile lor! Si sã nu-si arate frumusetea lor decât înaintea sotilor, sau a pãrintilor lor…”

[Surah An-Nur, Ayah 31]​


Aisha (r.a) a afirmat:


“Fie ca Allah sa aiba mila de femeile Muhajireenilor (femeile care au migrat din Mekkah in Medina),atunci cand Allah (swt) a revelat Ayah “Si spune dreptcredincioaselor sã-si plece privirile lor si sã-si pãzeascã pudoarea lor, sã nu-si arate gãtelile lor, afarã de ceea ce este pe dinafarã, si sã-si coboare vãlurile peste piepturile lor…”

Umm Salamah (r.a) a afirmat:


“Atunci cand Ayah “Si spune dreptcredincioaselor sã-si plece privirile lor si sã-si pãzeascã pudoarea lor, sã nu-si arate gãtelile lor, afarã de ceea ce este pe dinafarã, si sã-si coboare vãlurile peste piepturile lor…” a fost revelata, femeile din Ansar (musulmanii localnici din Medina) au iesit din casele lor ca si cum ar fi avut niste ciori pe capetele lor datorita vesmintelor care le acopereau.”​




5. Un barbat musulman ar trebui sa nu poarte inel de aur.


Profetul (saws) a spus:

“Acestea sunt interzise pentru barbatii din Ummah mea.”

(Abu Dawud)​


Profetul (saws) a spus:

“Purtatul matasii si al aurului a fost interzis pentru barbatii din Ummah mea si a fost permis pentru femeile din Ummah mea.”

(At Tirmidhi)​



Profetul (saws) a vazut o data o persoana purtand un inel de aur si l-a scos de pe degetul lui arancandu-l la o parte si a zis:

“Unul dintre voi ia un carbune incins si il pune pe mana lui.”

Dupa ce Profetul (saws) a plecat, i s-a spus acelui om:

“Ia inelul si trage niste foloase de pe urma lui.”

El a raspuns:

“Nu, jur pe Allah, eu niciodata nu il voi mai lua dupa ce Profetul (saws) l-a aruncat.”

(Sahih Muslim)​




6. Nu este nici un rau ca un barbat musulman sa poarte un inel de argint pe care sa isi graveze numele si sa il foloseasca ca un tip de stampila pentru scrisorile sau cartile sale, sau ca si semnatura.

Trimisul Lui Allah (saws) avea un inel de argint care avea inscriptionat pe el “Muhammad, Trimisul Lui Allah” si obisnuia sa il poarte pe degetul mic de la mana stanga.


Anas (r.a) a spus:

“Inelul Mesagerului Lui Allah (saws) era pe acesta” si a aratat degetul mic de la mana stanga.

(Sahih Muslim)



7. O persoana nu ar trebui sa se infasoare complet cu un vesmant larg in asa fel incat sa nu isi poata scoata mainile afara. Trimisul Lui Allah (saws) interzis asemenea modalitata de imbracat. In mod similar o persoana nu ar trebui sa umble incaltat numai cu un singur papuc.

Profetul (saws) a spus:

“Nu ar trebui sa mergeti numai cu un papuc. Ori mergeti incaltati la ambele picioare ori desculti.”


(Sahih Al Bukhari)​




8. Un barbat musulman nu are voie sa poarte imbracamintea unei femei musulmane. In mod similar, o femeie musulmana nu are voie sa poarte imbracaminte de barbat.


Profetul (saws) a spus:

“Allah bleasteama pe barbatul efeminat si pe femeia masculina.”

(Sahih Bukhari)​


Profetul (saws) a mai spus:

“Allah blesteama care poarte haine de femeie, si pe femeia care poarta haine de barbat. El mai blesteama pe barbatul care imita femeia si pe femeia care imita barbatul.”

(Sahih Bukhari)​




9. Cand o persoana isi pune papucii ar trebui sa inceapa cu dreptul. Si atunci cand ii scoate ar trebui sa ii scoata incepand cu stangul.


Profetul (saws) a spus:

“Daca unul dintre voi isi pune incaltamintea, sa inceapa cu dreptul. Si cand ii scoate sa inceapa cu stangul.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Asadar piciorul drept este primul pe care il incaltam si ultimul pe care il descaltam.




10. Cand o persoana isi pune orice haina ar trebui sa inceapa cu partea dreapta.


Aisha (r.a) a spus:

“Mesagerul Lui Allah (saws) ii placea sa inceapa cu dreapta in orice lucru pe care il facea, cand isi punea papucii, cand isi pieptana parul si cand se curate (se spala).”

(Sahih Muslim)​




11. Atunci cand poarta orice haina care este noua ar trebui sa spuna asa cum:

Profetul (saws) spunea:

Al lahumme lekel -hamdu ente kasautaniihi, as-aluka min khairihi ue khaieri maa suni’a lehu, ’auudzu bika min şerrihi ue şerri maa suni’a lehu.​


„O Allah, a Ta este toată slava. Tu m-ai îmbrăcat cu acesta [veşmântul]. Îţi cer din binele lui şi din binele din care a fost făcut acesta şi caut adăpost la Tine, departe de răul lui şi de răul din care a fost făcut acesta.”

(Abu Dawud)​




12. Un musulman ar trebui sa se roage pentru fratele sau musulman atunci cand il vede ca poarta o haina noua.


Tublii ue iukhlifu Allahu ta’aala.​

„Să-l porţi până când se ponoseşte şi Allah să ţi-l schimbe (cu altul nou).”

(Sahih Bukhari)

Profetul (saws) a facut aceasta Du’a cand a vazut pe Umm Khalid (r.a) ca purta o haina noua.

(Sahih Bukhari)​
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah ar Rahman ar Rahim


Partea 13: Eticheta cu privire actul natural de curatare


Ca musulman, persoana trebuie sa isi limiteze actiunile in concordanta cu invataturile Cartii Lui Allah si a Sunnei Profetului (saws). Prin lumina acestor doua surse el trebuie sa traiasca. Toate treburile lui sunt savarsite in concordanta cu indrumarea lor.


Allah (swt) a spus:

“Nu se cuvine ca un dreptcredincios si nici o dreptcredincioasã sã mai aleagã, dacã Allah si Trimisul Sãu au hotãrât în privinta lor un lucru…”


[Surah Al-‘Ahzab, Ayah 36]​


Allah (swt) a spus:

“…Ceea ce vã dãruieste Trimisul primiti, iar cele de la care vã opreste, de la acelea opriti-vã si fiti cu fricã de Allah, cãci Allah este aspru la pedeapsã.”


[Surah Al-Hasr, Ayah 7]​


Profetul (saws) a spus:

“Nici unul dintre voi nu crede cu adevarat pana cand dorintele sale nu sunt subordonate la ceea ce eu am adus.”

(Al Nawawi, hadeeth slab)​



Profetul (saws) a spus:

“Oricine face o fapta care nu este in accord cu treburile noastre o sa fie respinsa.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Asadar, un musulman trebuie sa adere la urmatoarele maniere cu privire la eticheta de curatare care sunt confirmate de la Profetul Mohammed (saws).


Profetul (saws) a spus:

“Cinci acte fac parte din actiunile de curatare (de purificare): a tunde parul pubic, circumcizia, scurtarea mustatii, a smulge parul de la subrat, si taierea unghiilor.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


1. In ceea ce priveste circumcizia: este indepartarea pielii periferice care acopera organul sexual barbatesc. Este preferabil ca aceasta sa se faca in a saptea zi de la nastere.


Profetul (saws):


“Trimisul Lui Allah (saws) a circumcis pe ambii copiii ai ficei sale Fatima si Ali, Hasan si Husain, in ziua a saptea dupa nastere.”

(At Tabarani)​


Nu este nici un rau daca circumcizia este intarziata pana inaintea varstei de pubertate. Este relatat ca Profetul Ibrahim (aleihi salam) s-a circumcise singur la varsta de 80 de ani.

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)

Este de asemenea relatat de la Profet (saws) ca ori de cate ori un barbat imbratisa Islamul in prezenta sa , el spunea: “Sa dai jos parul din timpul necredintei si sa faci circumcizia.”

(Ahmad)


2. Taierea mustatii: musulmanul ar trebui sa isi tunda firele de par de la mustata care ii cad peste buza. Cat despre barba sa, ar trebui sa o lase sa creasca pana cand ii acopera fata.


Profetul (saws) a spus:

“Taiati mustatile voastre si lasati barba sa creasca toata. Fiti diferiti de Magians.”(cei care urmau pe Zoroastri).

(Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a mai spus:


“Fiti diferiti de politeisti: taiati mustatile si lasati barba.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Aceasta inseamna ca barba ar trebui lasata sa creasca sis a devina mare. Bazat pe aceasta este interzis sa fie barbierita. Persoana trebuie de asemenea sa evite al-Qaza’ (asemanarea), prin a-si rada parte din cap si a lasa o alta parte netunsa.


Ibn Umar (r.a) a spus:

“Trimisul Lui Allah (saws) a interzis Al-Qaza’.

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

In mod asemanator, un musulman trebuie sa evite sa isi vopseasca parul cu vopsea neagra. Cand tatal lui Abu Bakr cand a fost adus la Profet (saws) in ziua in care a fost cucerita Mekkah, avea capul plin de fire albe de par.


Profetul (saws) a spus:

“Duceti-l la una din sotiile lui si schombati aceasta, dar evitati culoarea neagra.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Vopsitul cu henna si cu planta Katam este permis si foarte bun.



Daca un musulman isi lasa parul sa creasca si nu vrea sa il taie, atunci ar trebui sa il ingrijeasca cu atentie si sa foloseasca ulei pentru par.


Profetul (saws) a spus:

“Oricine are mult par ar trebui sa il cinsteasca (prin a avea grija de el la un mod adecvat).”

(Abu Dawud)


3. Musulmanul ar trebui sa isi smulga parul de la subrat. Daca nu il poate smulge atunci ar trebui sa il rada.



4. Taierea unghiilor de la maini si de la picioare: este de preferabil sa incepi cu mana dreapta sis a termini cu mana stanga, urmate de piciorul drept si apoi de cel stang.


Asta pentru ca Profetul (saws) incepea cu partea dreapta in asemenea treburi.

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​

Un musulman ar trebui sa faca toate acestea cu intentia de a urma exemplul Profetului (saws). In felul acesta el va primi rasplata pentru ca urmeaza Profetul (saws) si ca traieste in concordanta cu Sunnah lui.
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim


Partea 14: Eticheta cu privire la dormit


Un musulman, vede somnul ca fiind o mare binecuvantare pe care Allah (swt), a oferit-o sclavilor Sai.


Allah (swt) a spus:

“Prin îndurarea Sa, El v-a fãcut noaptea si ziua, ca sã vã odihniti si ca sã cãutati mila Lui. Poate cã voi veti fi multumitori.”


[Surah Al Qasas, Ayah 73]​



Allah (swt) a mai spus:


“Si v-am lãsat vouã somnul pentru odihnã.”

[Surah An-Naba, Ayah 9]​



Odihna din timpul noptii dupa munca si dupa toata miscarea din timpul zilei ajuta la reinviorarea trupului redesteptarea sa in asa fel incat poate sa indeplineasca toate responsabilitatile pentru care Allah (swt) l-a creat. De aceea fiecare musulman trebuie sa Ii multumeasca Lui Allah (swt) pentru aceasta binecuvantare. Ar trebui de asemenea sa adere la urmatoarele maniere cu privire la somn:


1) Nu ar trebui sa intarzie sa mearga la culcare dupa rugaciunea de noapte (Isa), decat daca este absolut necesar, precum sa studieze, sa discute cu un musafir sau sa petreaca timp in compania familiei.


Abu Barzah a relatat:

“Trimisul Lui Allah (saws) ii displacea sa doarma inainte de rugaciunea de noapte si sa discute dupa.”
(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​



2) Persoana ar trebui sa isi dea toata silinta sa se asigure ca se afla in starea de Wudu atunci cand merge la culcare.

Profetul (saws) a spus lui Al-Bara bin Azib:

“Cand mergi la culcare, fa Wudu, acelasi Wudu care il faci si pentru rugaciune.”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​



3) Ar trebui sa inceapa sa doarma pe partea dreapta, sa se intinda pe partea dreapta. Nu este nici un rau daca se intoarce pe partea stanga mai apoi in timp ce doarme.

Profetul (saws) a spus lui Al-Bara bin Azib:

“Cand mergi la culcare, fa Wudu, acelasi Wudu care il faci si pentru rugaciune. Apoi intinde-te pe partea dreapta.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​


Profetul (saws) a spus:

“Cand mergi la culcare in stare de Wudu, intinde-te pe partea dreapta.”

(Abu Dawud)​



4) Persoana nu ar trebui sa doarma cand este intinsa pe burta, nici in timpul zilei si nici in timpul noptii.

Profetul (saws) a spus:

“Este modul in care se intind oamenii Focului.”

(Ibn Majah)​


Profetul (saws) a spus:

“Este un mod de a te intinde care nu este iubit de Allah (swt).”


(Ibn Majah)​


5) Persoana ar trebui sa spuna una din urmatoarele Du’a sau cuvinte de aducere aminte a Lui Allah (swt).


A. El ar trebui sa spuna:

Subhaanallah. (de treizeci şi trei ori)

„Cât de măreţ (este) Allah este!” (de treizeci şi trei de ori)


Alhamdulillah. ( de treizeci şi trei de ori)​

„Toată slava se cuvine lui Allah!” (de treizeci şi trei de ori)


Allahu akbar.( de treizeci şi patru de ori)​

„Allah este Cel mai Mare!” (de treizeci şi trei de ori)​


Apoi ar trebui sa spuna:


“Nu există altă divinitate în afară de Allah, Unicul, care nu are pe nimeni egal! A Lui este Împărăţia şi Slava şi El este mai presus de toate Atotputernic. Cât de măreţ este Allah.”


Profetul s-a adresat lui ’Ali şi Fatimei (Allah să fie mulţumiţi de ei) când l-au abordat cu privire la un sclav care să-I ajute la treburile gospodăreşti:



“Sa nu va arat ceva ce este mai bun decat ceea ce ati venit sa imi cereti? Cand mergeti la culcare spuneti Subhana’ Allah de treizeci si trei de ori, Alhamdulillah de treizeci si trei de ori si Allahu’ akbar de treizeci si trei de ori. Căci ruga asta este într-adevăr mai
bună pentru voi decât un sclav.”


(Sahih Bukhari si Sahih Muslim)​




B. El ar trebui sa recite:

Ayatul Kursy (2:255)[asa cum este mentionat in Sahih Bukhari] si ar mai trebui sa recite din Surah Al-Baqarah incepand de la Ayah 284 pana la sfarsitul Surei [ asa cum este relatat in Sahih Bukhari si Sahih Muslim]. Indemnul de a recita aceste Ayaturi se regasesc si in alte naratii.



“Allah! Nu existã divinitate afarã de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum]! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pãmânt! Cine este acela care ar putea mijloci la El fãrã de îngãduinta Lui? El le stie pe cele din fata lor si pe cele din urma lor. Si ei nu pricep nimic din stiinta Sa în afarã de ceea ce El voieste. Tronul Lui se întinde peste ceruri si peste pãmânt si nu-I este grea pãzirea lor. El este Preaînaltul, Mãretul [Al-Aliyy, Al’Azim]!”


[Surah Al-Baqarah, Ayah 255]​

Allah (swt) mai spune:

“ Ale lui Allah sunt toate din ceruri si de pre pãmânt. si dacã arãtati sau ascundeti ceea ce este în sufletele voastre, Allah vã va cere socotealã pentru acest lucru. Apoi El îl va ierta pe cel care El va voi si îl va chinui pe cel care El va voi. Allah este cu putere peste toate!


Trimisul a crezut în ceea ce i-a fost pogorât de la Domnul sãu, asemenea si dreptcredinciosii. Fiecare [dintre ei] a crezut în Allah, în îngerii Lui, în scripturile Lui si în trimisii Lui. [si ei zic]: “Noi nu facem nici o deosebire între vreunul dintre trimisii Sãi”. Si ei au zis: “Noi auzim si ne supunem! Iertarea Ta [o implorãm], Doamne, si la Tine este întoarcerea!


Allah nu impune nici unui suflet decât ceea ce este în putinta lui. El are ca rãsplatã ceea ce si-a agonisit [faptele bune] si împotriva lui ceea ce a dobândit [faptele rele]. Doamne, nu ne pedepsi pe noi, dacã am uitat sau am gresit! Doamne, nu ne împovãra pe noi cu grea povarã, asa cum i-ai împovãrat pe cei dinaintea noastrã. Doamne, nu ne împovãra pe noi cu ceea ce nu putem îndura! Si sterge-ne nouã gresalele noastre si iartã-ne pre noi si fii milostiv cu noi! Tu esti Ocrotitorul nostru, ajutã-ne pe noi sã izbândim asupra celor necredinciosi!”


[Surah Al-Baqarah, Ayah 284-286]​



C. Ultima declaratie pe care ar trebui sa o faca ar trebui sa fie aceasta:

„În numele Tău, Doamne, mă întind şi în numele Tău mă ridic.O Allah, dacă îmi iei sufletul si il vei ţine, ai milă de el şi iarta-l. Si dacă îmi vei înapoia sufletul, ai grijă de el, aşa cum faci cu sufletele robilor Tăi dreptcredincioşi. O, Allah, îţi încredinţez sufletul meu, şi îţi încredinţez treburile mele. Îmi întorc faţa spre Tine, şi mă las în Voia Ta, cu speranţă şi teamă de Tine. Cu adevărat, nu există un adăpost sau refugiu sigur departe de Tine, ci numai cu Tine. Cred în Cartea Ta pe care Tu ai revelat-o şi în Profetul pe care Tu l-ai trimis. O, Allah, iartă-mă pentru păcatele pe care le-am făcut, precum şi pentru păcatele pe care le voi face, pentru păcatele pe care le-am ascuns şi pentru cele pe care le-am făcut la iveală, şi iartă-mă dacă am depăşit limitele, şi iartă-mă şi pentru acele lucruri pe care Tu ştii mai bine decât mine. Tu esti Cel dinainte si Cel din urma. O, Allah, protejează-mă de pedeapsa Ta în ziua în care robii Tăi sunt înviaţi!”

(Sahih Bukhari si Sahih Muslim, Abu Dawud)



D. Daca o persoana se trezeste din somn in timpul noptii ar trebui sa spuna:


“Nu este nimeni care merita sa fie adorat cu exceptia Lui Allah, Unicul, fara alti parteneri. A Lui este Imparatia si Slava. El este mai presus de toate Atotputernic. Glorie Lui Allah. Slava Lui Allah. Nu este nimeni care merita sa fie adorat cu exceptia Lui Allah. Allah este Cel Mai Mare. Mărturisesc că nu există forţă sau putere decât cu Allah.”



Apoi ar trebui sa faca orice rugaminte pe care el o are, la care se va raspunde. In Hadeethul mai sus mentionat, Profetul (saws) a spus: “Oricine sa trezeste noaptea si spune aceasta Du’a (de mai sus) si apoi spune o rugaminte a lui, ii va fi raspunsa.”

(Sahih Bukhari)​

Daca el se ridica, face Wudu si se roaga, rugaciunea lui este acceptata. Sau spune:

Nu este nimeni care merita sa fie adorat cu exceptia Lui Allah. Slava Tie. O Allah iarta-mi pacatele. Cer Mila Ta. O Allah, imbogateste-mi cunostintele si nu lasa inima mea sa rataceasca dupa ce Tu m-ai indrumat. Si da-mi mie Mila Ta. Intr-adevar Tu esti Cel care Daruieste.”



6) In timpul diminetii ar trebui sa spuna urmatoarele Du’a:


a) Cand el se trezeste ar trebui sa spuna:

Elhamdulillahil-ledzii ahiana, ba’de ma amatena ue ileihin-nuşur.​


„Toată Slava se cuvine lui Allah, care ne-a dăruit viaţa după ce ne-a luat-o şi la El este învierea!”

(Sahih Bukhari)​

b) Persoana ar trebui sa se uite spre cer si sa recite ultimele 10 Ayah din Surah Al-Imran, daca se trezeste sa se roage rugaciunea de noapte.

Ibn Abbas a relatat:

“Am petrecut noaptea in casa matusii mele din partea mamei, Maimuna, sotia Profetului (saws). El (saws) s-a trezit la miezul noptii, un pic mai devreme sau un pic mai tarziu. S-a trezit si a sters somnul de pe fata lui cu mana. Si apoi a recitat ultimele zece Ayah din Surah Al Imran. Apoi s-a ridicat si a mers sa faca Wudu. Apoi s-a rugat.”​



c) Persoana ar trebui sa spuna urmatoarele de patru ori:


Allahumme innii asbahtu uşhiduke, ue uşhidu hamalata ’arşike, ue melaiketeke, ue gemi’a khalqike, enneke ente-Allahu la ilahe illa ente, uahdeke la şeriike leke, ue enne Muhammeden ’abduke ue resuluk.​


„O, Allah, cu adevărat, am îndimineţat şi mă rog Ţie, Stăpân al Tronului Tău, al îngerilor Tăi şi al întregii creaţii, care stau mărturie că Tu eşti Allah, nu există altă divinitate în afară de Tine, Unicul, care nu ai pe nimeni egal şi că Muhammed este robul şi Mesagerul Tău.”​


Profetul (saws) a spus:

“Daca o persoana spune asta o singura data, Allah va elibera un sfert din el din Foc. Daca spune de trei ori, Allah va elibera trei sferturi din el din Foc. Si daca spune asta de patru ori, Allah il va elibera din Foc.”


(Abu Dawud)



d) Atunci cand pune piciorul in prag in timp ce paraseste casa ar trebui sa spuna:

Bismillah, teuekkeltu ’ala-llah, ue laa haule ue laa quuuate illaa billah.

„În numele lui Allah! Mă încred în Allah şi mărturisesc că nu există forţă sau putere decât cu Allah!”​


Profetul (saws) a spus:

“Daca sclavul Lui Allah spune asta, i se va spune lui, “Ai fost indrumat si multumit.”

(At Tirmidhi)​


e) Atunci cand trece de prag ar trebui sa spuna:


Allahumme innii e’uudzu bike en edille, eu udall, eu ezille eu uzall, eu ezlima eu uzlam, eu egihala eu iugihala alaiie.​


„O Allah, caut adăpost la Tine de a rătăci sau de a fi rătăcit, de a greşi sau de a fi atras în greşeală, de a asupri sau de a fi asuprit, de a mă purta nesăbuit sau a fi tratat cu nesăbuinţă.”

(Abu Dawud)​


Aceasta se bazeaza pe afirmatia care a facut-o Umm Salama:

“Trimisul Lui Allah (saws) niciodata nu parasea casa fara sa se uite la cer si sa spuna: „O Allah, caut adăpost la Tine de a rătăci sau de a fi rătăcit, de a greşi sau de a fi atras în greşeală, de a asupri sau de a fi asuprit, de a mă purta nesăbuit sau a fi tratat cu nesăbuinţă.”
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim, Al hamdulillah rabbil al ameen.

Dragele mele surori in Islam, am terminat de tradus cursul pe care mi l-am propus, alhamdulillah. Ceea ce am postat pana acum am atasat la sfarsit in format pdf, astfel ca cei care nu beneficiaza de internet 24 de ore din 24 sa poate face download la tot cursul si sa il poata avea pe calculatorul personal.

De asemenea am mai atasat o carte pe acelasi subiect numai ca pe aceasta nu am tradus-o in limba romana. Daca cineva dintre voi isi poate lua angajamentul sa faca aceasta fapta buna este mai mult decat binevenita intentia.


Daca cineva mai are de completat la ceea ce eu am postat este foarte important sa completati.

Ii cer Lui Allah (swt) sa ma ierte daca am facut greseli, si ma mai rog la Allah (swt) ca tot acest material sa fie de ajutor tuturor celor care sunt la inceput de drum in Islam si nu numai. Ameen.

Inshallah de saptamana viitoare voi incepe sa traduc cateva lecturi pe tema Companionilor Profetului (saws), inca dinaintea Islamului. Vom vedea ce fel de oameni sunt si cu ce exemple ar trebui sa ne crestem noi baietii nostri din ziua de azi. Care sa le fie exemplele de urmat.

Allah (swt) sa ne indrume pe toti si sa ne tina fermi pe calea cea dreapta, ameen.
 

Attachments

  • Islamic etiquette.pdf
    909.8 KB · Views: 58
  • the etiquettes of marriage and wedding.pdf
    394.3 KB · Views: 23

ummraschid

Active Member
Staff member
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

JazakAllah khair!

Allah subhanahu wa ta'ala sa te rasplateasca draga surioara, pentru toata stradania si munca ta, cu tot ceea ce este mai bun pentru tine, in aceasta viata si in cea vesnica, Amin!
:tti_sister:

BarakAllahu fiki!
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As'salamu 3aleikom

Allah sa fie multumit de tine surioara si sa te rasplateasca cu gradinile Firdawuslui

Inshaa'Allah sa beneficiem cat mai multi de aceste informatii.

Te iubesc pentru Allah

wa 3aleikom salam
 

umm aisha

Junior Member
Asalamu aleikum wa rahmatullah wa barakatuh

Allah sa va binecuvinteze pe voi toate si pe familiile voastre. Ameen
 

mariam87

New Member
As salam alaykum wa rahmatullahi wa barakatu
Allah sa te rasplateasca surioara pentru munca depusa si pentru materialul oferit
 
Top