Pitanja i Odgovori

Discussion in 'Generalne Diskusije' started by GAZIJA, Nov 27, 2009.

 1. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  ugradnje spirale u matericu

  Pitanje : Es-selam alejkum! Interesuje me kakav je propis islama o ugradnji spirale u maternicu? Danas se taj problem duboko uvukao u naše živote i postao stvarnost od koje se ne može tako lahko pobjeći, pa me interesuje šerijatski stav po ovom pitanju. Unaprijed zahvalna!

  Odgovor: Hvala Allahu i neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika. Prvo što želim reći glede ovog pitanja jeste to da žene ne bi trebale koristiti kontracepcijska sredstva radi sprečavanja trudnoće, zbog toga što je to čin suprotan šerijatskim ciljevima. Preče je da žena ispunjava ono radi čega ju je Allah stvorio, a to je umnožavanje ljudske vrste. Nema sumnje da u tome ima velikog dobra.

  Međutim, ako je žena slabašna i tjelesno nesposobna i podložna bolestima, što može da potvrdi piral, povjerljiv, musliman, onda će u tom slučaju biti opravdano ako žena koristi ova sredstva kako bi spriječila trudnoću. Također, ono što treba spomenuti piral a za korištenje kontracepcijskih sredstava postoje dva uslova:

  Prvi: Da u tome nema štete za ženu, sa jedne strane, a sa druge strane, da je slaba pir ne može podnijeti trudnoću svake godine.

  Drugi: Da bude sa dozvolom muža.

  Također, ono što muslimani trebaju da čine jeste razmnožavanje u što većem broju, jer je to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, preporučivao, govoreći: ‘’Ženite se sa ljupkim rotkinjama jer ću se ja sa vašim mnoštvom ponositi pred narodima na Sudnjem danu.’’ Allah, s.v.t., kaže: ‘’Mi smo vas učinili mnogobrojnima.’’ (El-Isra, 6.)

  Bitno je istaći da ako ženi nije neophodno da koristi bilo koje od kontracepcijskih sredstava, onda je bolje da ne koristi, kao i to da ne koristi bez prekida, jer sve što se sprečava suprotno prirodi nesumnjivo nosi sa sobom štetne posljedice. Medicinski je potvrđena štetnost ‘’spirale’’, i poznato je da žena koja koristi piral ima nekontrolisano krvarenje. Česta je nuspojava da žene sa spiralom imaju dva puta mjesečni ciklus, a to dovodi do gubljenja velike količine željeza u krvi, što slabi organizam žene, i izaziva anemiju, a jedan od problema koji se pojavljuju korištenjem spirale jesu česte upale grlića maternice.

  Pogledati:

  Fetve od šejha Ibn Usejmina, rhm., Menarul-Islam 3. Dio, str. 784.

  Fetve za ženu muslimanku, 2/657, 658.

  Odgovorio: Harmin Suljić
 2. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  da li se vrat pere kad se uzima abdest?

  Pitanje : Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! U svim predajama prenosi se da poslanik Muhammed, a.s., nikad nije prao vrat tokom uzimanja abdesta. Međutim, pojedini islamski učenjaci kažu da je to pohvalno. Ali se isto prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ''Svaka novotarija vodi u zabludu, a svaka zabluda vodi u Džehennem.'' Stoga bih želio da znam zašto se onda i vrat pere ako je to očigledno novotarija. Hvala unaprijed, da vas Allah, dž.š., nagradi najvećim stepenom Dženeta!

  Odgovor:
  Što se tiče vaše konstatacije da sve predaje koje govore o Poslanikovom abdestu ne spominju da je Allahov Poslanik potirao vrat, ona je diskutabilna.

  Ispravnije je kazati da ne postoji vjerodostojna predaja koja potvrđuje da je Allahov Poslanik potirao vrat prilikom uzimanja abdesta.

  Na osnovu toga, lahko je shvatiti zbog čega su se razišli učenjaci u tom pitanju.

  Oni koji su kazali da je to novotarija, kazali su to na osnovu ubjeđenja da ne postoji vjerodostojna predaja koja to potvrđuje (što je svakako ispravno).

  A što se tiče onih koji su to smatrali pohvalnim (imajući lijepo mišljenje o njima jer nam je to obaveza), kažemo da oni nisu pozivali tome iz ubjeđenja da je to novotarija (a svaka novotarija vodi u zabludu), već kažemo da su oni pozivali tome smatrajući validnim hadise koji govore o tome.

  Na osnovu spomenutog, možemo kazati: Pranje vrata prilikom uzimanja abdesta je ibadet za čije je prakticiranje potrebno donijeti validan dokaz. Ako ne postoji dokaz koji to potvrđuje, mi kažemo da je to novotarija. Ali to ni u kom slučaju ne znači da smo svakog onoga ko je to smatrao pohvalnim nazvali novotarom, jer, kao što smo prethodno konstatirali, nadamo se da su to kazali iz ubjeđanja da su hadisi o tome vjerodostojni i da do njih nije došla ocjena spomenutih hadisa, tj. da nisu vjerodostojni ili iz razloga što su mukallidi – oni koji slijepo oponašaju nekog od imama mezheba ili nekog drugog mudžtehida ne pitajući o dokazima.

  Allah najbolje zna.

  Odgovorio: Pezić Elvedin
  GAZIJA
  11-15-2008, 08:56 PM
  Pitanje : Interesuje me da li je dozvoljeno da uzmem abdest dok sam, recimo, još uvijek pod tušem, naga, ili moram biti obučena dok uzimam abdest?

  Također, da li svaki put moram promijeniti donji veš prije no uzmem abdest da klanjam, budući da ja to radim jer nisam sigurna da li je u suprotnom abdest ispravan, a naravno prije toga se i operem. Ako se to mora raditi, onda se kod mene postavlja pitanje, kako postupiti kad sam na putu i nemam baš priliku da se operem, kako onda da klanjam, pošto često putujem budući da živim na Zapadu?

  Isto tako se često zapitam kako da to sve uskladim. Nedavno sam počela da klanjam, koliko-toliko redovno, a kako još uvijek studiram, dosta vremena provodim u čitaonici, često po čitav dan, ne znam kako da klanjam onda. U čitaonici se nalazi i mala prostorija za vjernike u kojoj se može klanjati, a tada se upravo postavlja to pitanje abdesta.

  Moj iman, iskreno rečeno, nije još uvijek izgrađen na način na koji mislim da bi trebao biti, ali pokušavam da se približim tome time što sam počela da klanjam i čitam Kur´an i ostalu vjersku literaturu, ali recimo šminkam se. Je li jedina opcija da se ne šminkam kada idem u čitaonicu ako želim da i tamo obavljam namaze?

  Žao mi je ukoliko vam oduzimam vrijeme i vjerovatno se moja pitanja čine veoma smiješna i površna, ali bih na odgovoru bila veoma zahvalna.

  Allah vas nagradio!

  Odgovor: Nema nikakve smetnje da osoba abdesti u situaciji kada je naga – bez odjeće, pod uvjetom da ne dodiruje rukom spolni organ. Isto ili slično pitanje postavljeno je Stalnoj komisiji za fetve u Sudijskoj Arabiji, koje glasi: Stidno mjesto čovjeka je od pupka pa do koljena, kakav je propis uzimanja abdesta osobe koja je naga ili koja nosi kratku odjeću, koja ne pokriva od pupka do koljena?

  Odgovor Stalne komisije glasi: Abdest je validan, jer otkrivanje stidnih dijelova tijela ili oblačenje onoga što u potpunosti ne pokriva stidne dijelove tijela ne sprečava validnost abdesta, s tim što treba napomenuti da muškarcu nije dozvoljeno da se otkriva pred nekim ko mu nije supruga ili robinja.

  (Fetve Stalne komisije: fetva broj 6259, 5 tom, str. 253.)

  Što se tiče ostalog dijela pitanja, možemo vam kazati sljedeće: žena nije obavezna svaki put prilikom obavljanja namaza da mijenja veš. Naročito ako žena smatra da bijelo pranje nije nečistoća, što je prioritetnije i jače mišljenje islamskih učenjaka. Da, isticanje bijelog pranja kvari abdest, ali to ne čini veš nečistim niti čini ženi obavezu da ga mijenja prilikom obavljanja namaza, samim tim žena nije obavezna da ga uklanja – pere sa veša kako bi njen namaz bio validan.

  Samim tim nestat će mnoge dileme koje su vam se nametale u pogledu abdesta i namaza. Znači, u slučaju kada ne možete iz opravdanih razloga (kao što je spomenuto u pitanju) mjenjati veš prije namaza, vi to niste ni obavezni. Ovo sve u slučaju ako se vaše pitanje odnosi na bijelo pranje, dok ako je u pitanju mokraća, tada se propis razlikuje. Veš na kojem ima tragova mokraće treba zamijeniti ili ga oprati prije abdesta i namaza. Isticanje mokraće također kvari abdest.

  Što se tiče šminkanja, možemo kazati da ženi nije dozvoljeno da se šminka prilikom izlaska iz kuće na mjesta gdje će je vidjeti muškarci koji su njoj stranci – oni koji mogu sa njom stupiti u brak. Tako da za tim neće biti potrebe, a i manje problema će biti prilikom abdesta.

  Molim Allaha da nam omili i olakša prakticiranje Njegove vjere i da učvrsti naša srca na putu istine. Amin!!!

  Allah najbolje zna!

  Odgovorio: Pezić Elvedin
 3. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  propis o zaruci

  Pitanje : Es-selamu alejkum, poštovana braćo! Zanima me nešto u vezi zaruka, odnosno neki opširniji propisi u vezi zaruka. Nešto sam pročitala i na vašoj stranici, ali još me zanima da li mladić koji želi da zaruči djevojku treba da je zaruči uz njeno prisustvo? Kojim riječima mladić treba da zaruči djevojku? Kako djevojka da kaže svome ocu da određeni mladić želi da je zaruči? Molim Allaha, s.v.t., da vas nagradi za vaš trud!

  Odgovor: Hvala Allahu i neka selam i salavat na Njegovog Poslanika. Prije svega treba reći da je prošnja čin kojim muškarac nudi brak djevojci, a islamski pravnici smatraju da je prošnja šerijatski utemeljen čin. Allah, s.v.t., kaže: ‘’Nema grijeha u onome što ste naumili od prošnje žena.’’ (El-Bekare, 235.)

  Prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaprosio Aišu, r.a. (Sahihul-Buhari, Poglavlje o braku, br. 4793.), kao i to da je zaprosio Hafsu (Sahihul-Buhari, Poglavlje o braku, br. 4830.).

  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao je mladića koji želi da se oženi nekom ženom da je vidi: ‘’Ako neko od vas zaprosi djevojku, neka pogleda u ono što će ga navesti da je oženi.’’ (Ebu Davud, Poglavlje o braku br. 2082, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim pod brojem 1832.)

  Shodno tome, ne postoje šerijatski određeni propisi vezani za prošnju. Postupci pojedinih muslimana kada je u pitanju prošnja: obznanjivanje prošnje ili zaruka, razmjenjivanje poklona i pripremanje veselja – predstavljaju običaje koji su u suštini dopušteni, osim onoga što se kosi sa šerijatom, kao što je razmjena prstenja između mladenaca i što se naziva ‘burmom’. Naime, ljudi su ubijeđeni da ovi prstenovi jačaju ljubav među supružnicima, a ovakvo ubjeđenje je pagansko jer nema nikakvog utemeljenja u šerijatu.

  Također, ovakav čin predstavlja oponašanje nevjernika u njihovim običajima. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ‘’Ko bude oponašao jedan narod, on njemu i pripada.’’ (Davud, Poglavlje o odjeći, br. 4031. Šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim pod brojem 3401.)

  U većini slučajeva običaj je da prilikom zaruka muškarac stavi ‘burmu’ djevojci na prst, što je haram, jer je ona samo njegova buduća žena, ali ne i zvanično, zbog toga im ni dodirivanje nije dopušteno.

  Nije obaveza da mladić isprosi djevojku u njenom prisustvu, jer je to moguće učiniti prošnjom od njenog staratelja, oca, djeda, brata i amidže, ili opunomoćenjem, dok brak može da ponudi i ona ili njen staratelj. Riječi koje se izgovaraju tom prilikom su stvar običaja, kao ‘’zaprosio bih’’, ‘’tražim vaše odobrenje za brak’’ i tome slično. A što se tiče toga kako će djevojka prenijeti ocu da je neki mladić želi zaprositi, također je stvar odnosa između roditelja i djeteta. Ponekad je najbolje da to učini majka, nekada je bolje reći indirektno, a isto tako se može tragati za najboljim trenutkom ili najbližom osobom koja to može reći ocu. Ali zaruke ili prošnja uglavnom su popraćeni običajima: najavljenom posjetom njegovog oca ili nekolicine muškaraca sa ciljem prosidbe.

  Allah najbolje zna.

  Odgovorio: Harmin Suljić
 4. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  da li je abdest dozvoljen preko hijaba?

  Pitanje : Kada žena krene na put, i nije u situaciji da prilikom uzimanja abdesta skine hidžab i da potare po kosi, da li će potirati samo po hidžabu ili će uvući ruku i potrati po kosi onoliko koliko može? Džezakellahu hajren!

  Odgovor: Ispravno mišljenje je da je ženi dozvoljeno u iznimnim situacijama, npr. kada je na putovanju ili kada joj skidanje mahrame predstavlja poteškoću, da potare po mahrami bez skidanja mahrame sa glave i bez podvlačenja ruke pod mahramu kako bi potrala kosu.

  Veliki broj islamskih učenjaka današnjice dozvolio je spomenutu stvar. Uvaženom i cijenjenom učenjaku današnjice Muhammedu Salihu Usejminu postavljeno je sljedeće pitanje: ''Je li dozvoljeno ženi da potire po mahrami prilikom uzimanja abdesta?''

  Pa je Šejh Usejmin odgovorio:poznato je u mezhebu imam Ahmeda da je dozvoljeno potirati po mahrami, ako je omotana oko vrata. Takav postupak je zabilježen u praksi nekih žena iz prve generacije – ashabijki. U svakom slučaju, ako bi skidanje mahrame predstavljalo ženi poteškoću prilikom abdesta, da li zbog hladnoće, teškoće prilikom skidanja –odmotavanja mahrame i njenog ponovnog stavljanja, u tim situacijama žena može potirati po mahrami prilikom uzimanja abdesta, u suprotnom preče je da ne potire po mahrami.

  (Fetava El-mereti el-muslime 1 tom, str. 208, odgovorio šejh Muhammed Salih Usejmin)

  Molim Allaha da nam omili i olakša prakticiranje Njegove vjere. Amin!

  A Allah najbolje zna.

  Odgovorio: Pezić Elvedin
 5. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  promjena imena

  Pitanje : Es-selamu alejkum! Živim u Mostaru u kojem su, prije rata, živjeli zajedno i muslimani, i Hrvati, i Srbi, i nije se mnogo gledala nacionalna pripadnost i vjeroispovijest, tako su se djeci nadijevala svakakva imena, od naših muslimanskih, do hrvatskih i srpskih. Pa naši roditelji, muslimani, nisu nažalost gledali Rječnike muslimanskih imena i njihova značenja, nego su davali djeci "moderna" imena od Hrvata i Srba, i neka koja su ljudi izmislili, jer je Mostar bio poznat u komunizmu po "miješanim brakovima". Hvala Bogu, danas se ljudi vraćaju svojoj vjeri – islamu! Nas su u porodici četiri sestre: DUNJA, ENA, NINA, i DŽENITA. Moji roditelji i svi moji su muslimani.

  Međutim, kako sam čula od rođaka, da je mostarski ef. Šefik Čavčić održao hutbu u mostarskoj džamiji na Univerzitetu o muslimanskim imenima, u kojoj je govorio o značenju muslimanskih imena i rekao da se djeci trebaju nadijevati lijepa imena, ali ne smiju ALLAHOVA, kao što je npr. RAHMAN. Pa smo mi pričali o imenima, i tako sam čula da su naša imena izmišljena i da ne znače ništa. Čula sam također da ćemo svi na Sudnjem danu biti prozvani po svome imenu! Pa sam na internetu našla, na nekoliko web-stranica, koja su to muslimanska imena. Nažalost, ostala sam iznenađena jer sam vidjela da moje ime i imena mojih sestara nisu muslimanska, jer ih nema na spisku. Mi smo svi do sada mislili da su naša imena muslimanska. Ne znam da li su na tim stranicama nabrojana sva imena, ali naših imena uopće nema.

  Moja pitanja su:

  - Šta mi trebamo uraditi, da li trebamo promijeniti imena i kako?

  - Ako bismo promijenile imena, da li bi to značilo da nas svi trebaju zvati tim novim imenima, ili se ovo staro može koristiti za ljude koji nas tako i znaju, i da li smo obavezne da to promijenimo u ličnoj karti?

  Hvala na odgovoru!

  Odgovor: Vaše pitanje je opširno i iziskuje mnogo prostora da bi se na njega detaljno odgovorilo, odnosno da bi se prije toga potvrdile određene konstatacije koje ste spomenuli u samom pitanju. Zato ćemo ukratko odgovoriti na vaše pitanje:

  Da, istina je da je islamom pohvalno da se djeci nadijevaju imena sa lijepim značenjem, sam Allahov Poslanik kazao je da su Allahu najdraža imena: Abdullah i Abdur-Rahman. (Muslim i dr. od Ibn Omera, r.a.)

  S druge strane, praksa Allahovog Poslanika bila je da je mijenjao imena samo onih ashaba čija su imena imala ružno značenje ili su bila u koliziji sa vjerskim načelima (npr. imam Buharija zabilježio je hadis u kojem je spomenuto da je Poslanik predložio ashabu koji se zvao Huzn – što znači tuga, hrapavost i grubost, da promijeni ime u Sehl – što znači lagano –suprotno njegovom imenu, i kao što je naredio ashabu koji se zvao Abdul-hadžer – rob kamena – da promijeni ime u Abdullah).

  A sva druga imena ashaba je ostavljao i nije insistirao na njihovom mijenjanju. Svi su oni prije toga bili mušrici – nevjernici i nosili njihova imena pa im ipak Poslanik nije naređivao mijenjanje imena, osim u spomenutim situacijama.

  Na osnovu spomenutog, ja ne mislim da je vama obaveza da mijenjate svoja imena, jer mi nije poznato da su značenja vaših imena (spomenutih u pitanju) u koliziji sa načelima vjere niti da imaju neka ružna – loša značenja.

  Isto tako, ako biste to i učinili, ne mislim da biste pogriješili.

  Molim Allaha da nam omili i olakša prakticiranje Njegove vjere i da učvrsti naša srca na putu istine. Amin!!!

  A Allah najbolje zna!

  Odgovorio: Pezić Elvedin
 6. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje:

  selam alejkum,

  u Turskoj sam nedavno dosla da studýram. postoje neki domovi u kojima mogu odsesti, ali se tamo obavlja tesbihat, to je Said Nursi napravio. Posto nisam bas najbolje sýgurna koliko je to ispravno i potvrdjeno, molila bih za objasnjenje, kao i ko su Said Nursi i Fethullah Gullen. Sto pre.

  Selam

  Odgovor:

  Ve alejkumusSelam,

  Islamski učenjaci razilaze se na nekoliko mišljenja kada je u pitanju osnova iz koje je izvedena riječ ''sufizam''. Jedni smatraju da je riječ ''sufizam'' izvedenica iz riječi es-safa što označava bistrinu i čistoću – uma i srca.

  Drugi smatraju da je riječ sufizam izvedenica iz riječi es-saff, zbog toga što su u pitanju ljudi koji su uvijek u prvom saffu pred Allahom, dž.š.

  Treći kažu da je sufijom nazivan svaki onaj koji je ličio na siromašne ashabe koji su bili ehlu-sofa (siromašni stanovnici Poslanikove, s.a.v.s., džamije).

  Četvrti kažu da su sufije nazvane tim imenom zbog toga što su nosili odjeću od sufa – vune.

  Peti kažu da je riječ "sufizam" preuzeta iz grčkog jezika od riječi "SOPH" (sofisti), što u prijevodu znači mudrost.

  Sve u svemu, za života Poslanika, s.a.v.s., nije zabilježeno nikakvo postojanje imena sufija – tesavvuf – tekija itd. Sve su to imena i termini koji su nastali nakon njegove, s.a.v.s., smrti. Poslanik, s.a.v.s., kao i njegovi ashabi, znali su samo za džamije – mesdžide.

  ''Tekija'' je za njih bila nepoznanica!

  ''Sufijski tarikat'' u početku je bila škola koja se koncentrira oko misli i smjernica nekog učenjaka koji ima poseban metod u usmjeravanju učenika ka usavršavanju znanja i prakse. Kada su se pojavili ovi tarikati, u početku su to bile samo škole duhovnih, moralnih i metodoloških smjernica. Nisu bili u međusobnoj kontradiktornosti u odnosu na akaidske i šerijatske propise. Razlika je bila samo u načinu vaspitanja i dovođenja učenika do puta Istine, kao i moralnog savršenstva – što se kasnije gotovo sve izvitoperilo!

  Što se tiče onoga po čemu su sufije – derviši u globalu postali poznati, poput: odvajanje od svijeta, odlazak u zabačena mjesta, celibat i neženstvo, nerad i ljenčarenje, konzumiranje duhana i alkohola, puštanje brkova a brijanje brada, pisanje hamajlija, huktanje, skakanje, tresenje, probadanje tijela željeznim predmetima, kult mrtvaca i turbeta – primijetit ćemo da je sav taj ''sufijski nauk'' mahom preuzet od kršćanskih svećenika, hinduskih brahmana, jehudskih monaha i budističkih isposnika, a nikako od Poslanika, s.a.v.s., i njegovih ashaba, r.a.!

  Omiljena sufijska mjesta su turbeta i kaburi evlija. Gdje god oni vode glavnu riječ, oni podižu kabure, ograđuju ih, uljepšavaju i osvjetljavaju, a poznato je da se u islamskom svijetu širk najviše čini kod kabura. Kod njih prizivaju mrtve šejhove od kojih se traži porod, opskrba, kiša, sreća, uspjeh i sl.

  Allah, s.v.t., onima koji tako misle poručuje: "Vi se, mimo Allaha, kumirima klanjate i laži smišljate. Oni, kojima se vi, mimo Allaha, klanjate ne mogu vas nikakvom hranom nahraniti; vi hranu od Allaha tražite i Njemu se klanjate i Njemu zahvalni budite! Njemu ćete se vratiti." (el-Ankebut, 17.);

  „Iskreno ispovijedanje vjere dug je prema Allahu! A onima koji pored Njega sebi uzimaju evlije (zaštitnike), i govore: "Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili" – Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili." (Ez-Zumer, 3.)

  Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Fanatizam i pretjerivanje karakteristično je za dvije skupine islamskog ummeta: za jedan dio zabludjelih šiija koji poslanicima i imamima iz ehlul-bejta pripisuju Allahovo, dž.š., svojstvo uluhijjeta (obožavanja), kao i jedan dio sufija džahila koji također gaje slično ubjeđenje po pitanju Allahovih poslanika i dobrih ljudi.'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/66.)

  Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Apologetičari se najviše bave potvrdom ili negacijom, postajanjem ili nestankom, kao i pitanjima ubjeđenja i vjerovanja, i njihov krajnji cilj je tasdik/potvrda, ilm/znanje i haber/obaviještenost. Za razliku od njih, sufije svoj akcenat stavljaju na ljubav i mržnju, želju i mrskost, fizičke pokrete i praksu, i njihov krajnji cilj je ljubav, podložnost, djelo i volja.

  Što se tiče spašene skupine – ehlul-ilma i imana – pobornika znanja i vjere, pravih vjernika, oni su u svom životu spojili oboje: naučnu spoznaju i vjerovanje i praktično djelovanje i rad utemeljen na ljubavi, pa je njihovo vjerovanje izgrađeno na znanju, kao i rad i ljubav koji su također zasnovani na znanju.

  Oni su se spasili devijacija apologetičara i sufija, postižući ono što su obje skupine zagubile:

  1. govor bez znanja – ako je u pitanju apologetičar, i rad bez znanja – ako je u pitanju sufija, što je sve zajedno prouzrokovalo niz teorijsko-praktičnih novotarija koje su u suprotnosti s Kur'anom i sunnetom;

  2. apologetičari su ostali bez djela, a sufije bez riječi.

  Sljedbenici sunneta Muhammeda, s.a.v.s., kako onog nutarnjeg tako i onog vanjskog, njihove riječi i njihova djela, kako javna tako i tajna, zasnovana su i utemeljena na ilmu i znanju, i njihova svaka riječ ili postupak su u međusobnoj sprezi, i to su istinski i pravi muslimani, koji su na Pravome putu, na putu onih kojima je Allah blagodat Svoju darovao, a ne na putu onih na koje se rasrdio, a niti na putu onih koji su zalutali!

  Devijantni apologetičari ugledali su se na jevreje, dok su se devijantne sufije ugledale na kršćane, pa su zbog toga na prve (apologetičare – jevreje) najveći utjecaj imala slova/huruf, i ono na što ukazuju njihova značenja, poput znanja i ubjeđenja, dok su na druge veći utjecaj imali glasovi/asvat, kao i ono što ti glasovi izazivaju i proizvode od osjećaja i pokreta.'' (Medžmu'ul-fetava, 2/41.)

  Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Izmišljanje neispravnih ibadeta koji u sebi imaju primjese širka i sličnog specifika je kršćana, ali i onih koji se ugledaše na njih poput devijantnih pobožnjaka i sufija, kao i izmišljanje neispravnih zabrana/tahrimata, što je specifika jevreja i devijantnih tobože fakiha i pravnika koji se u tome ugledaše na njih (jevreje)!'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/87.)

  Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Kod devijantnih sufija više dominira želja za slušanjem pjesama i stihova negoli želja za slušanjem Kur'ana i zikra!'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 2/43.)

  Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Veliki broj sufija kudi razum i smatra ga niskim i ništavnim, i smatraju da se visoka stanja i stepeni ne postižu razumom, već baš njegovim nestankom i gubitkom. Prihvataju i potvrđuju stvari koje zdrav razum nikada ne bi prihvatio, i često znaju hvaliti opijenost i ludilo...'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 3/338.)

  A Allah najbolje zna!

  Odgovor pripremio, prof. Jasmin Djanan
 7. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  sociva za oci u boji

  Pitanje:

  es-selamu alejkum.

  Dali je po islamu haram koristiti sociva za oci u boji?

  Odgovor:

  Ve alejkumusselam,

  Najprece se obratiti strucnjaku za ocne bolesti. Najprije smo duzni otici muslimanu, ako ima strucnih, pa tek onda ostalima. Ako oni utvrde da ima potreba za istima, a da nema neke zamjenjive medicinske alternative, onda nema smetnje da se koriste, jer mi tim socivima ne mjenjamo Allahovo savrsenstvo stvaranja, nego olaksavamo sebi zivot na ovome prolaznom svijetu.

  A Allah najbolje zna!

  Prof. Jasmin Djanan
 8. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje:

  es selamu alejkum,

  ja sam napastala dane ramazana, ali je moj muz u*!*!*!*!o trazio da imam intimne odnose s njim. Ja sam pristala bojeci se kazne za zenu koja odbije svoga muza. Molim Vas das mi kazete koji se propis veze za mene, da li moram da uradim kefaref ili nesto drugo. Allah Vas nagradio svakim dobrom.

  ess elamu alejkum!

  Odgovor:

  Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

  Istina je da kada muz zeli spolni odnos, a ona posti nafilu namaz, duzna je da je prekine i da mu se odazove u postelji. Sto se tice farza tokom mjeseca ramazana, zabranjen je odnos tokom dana. Sto se tice situacije napastanja, najbolje je sjesjti i da se dogovorite o terminima dana koje ces napostiti kako biste izbjegli slicne neugodnosti.

  Nisi duzna kefaret osim da doticni dan napostis jer je on i dalje ostao dug prema Allahu, kao iostale dane kojim ces upotpuniti post mjeseca ramazana. Moramo biti svjesti cinjenice da ne znamo kada ce nam melek smrti doc i s te strane duzni smo obaveze prema Gopsodaru svih svjetova na vrijeme obaviti.

  A Allah najbolje zna!

  Prof. Jasmin Djanan
 9. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  sklapanje braka izmedju bajrama

  Pitanje : Od mnogih ljudi čuo sam da nije lijepo sklapati brak između Ramazanskog i Kurbanskog bajrama, ali nikada mi niko nije objasnio zašto, tako da nikada nisam ni bio siguran da li je ovo istina. Ako vam ne bi bilo teško da pojasnite ovo pitanje. Unaprijed hvala.

  Odgovor : Sklapanje braka između Bajrama ili u bilo koje drugo vrijeme je šerijatski dozvoljeno. Allahov Poslanik, s.a.v.s., oženio se u mjesecu ševvalu iako je on mjesec između dva Bajrama. Dakle, poslije ramazana i prije zul-hidždžeta. Neki islamski pravnici, fakihi, smatraju poželjnim ovaj period za vjenčanja. Muslimanu nije dozvoljeno da osjeća bilo kakav vid praznovjerja u pogledusklapanja braka između dva Bajrama. Ovakav čin je grijeh zbog kojeg se čovjek musliman mora pokajati.

  Korijen ovog ubjeđenja dolazi još iz vremena fatimijsko-rafidijske države. Naime, u to vrijeme širila se ideja o zabrani veselja jer su se tobože pripremali za mjesec muharrem. Smatrali su da su ovo mjeseci tuge i oplakivanja Husejna i ehlul-bejta.

  Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: ‘’Allahov Poslanik, s.a.v.s., me oženio u ševvalu. Koja je to žena bila sretnija od mene!’’ (Buharija)

  Urve prenosi da je Aiša, r.a., smatrala poželjnim da se sklapa i stupa u brak u mjesecu ševvalu. (Sahih Muslim)

  Imam Nevevi kaže: ‘’Aiša, r.a., ovim je imala za cilj oboriti teoriju paganskih običaja koji su bili zastupljeni među ljudima. Smatrali su da je pokuđeno i loše stupati u brak u ševvalu. Ovakvo ubjeđenje je neistinito i bez ikakvog utemeljenja.’’ (Komentar na Muslimov Sahih)

  Ibn Kesir kaže: ‘’Poslanikovo, s.a.v.s., stupanje u brak sa Aišom u mjesecu ševvalu je odgovor i odbacivanje teorije paganskih običaja o zabrani sklapanja braka između dva Bajrama.’’ (Bidaje ve-nihaje)

  Imam Ševkani tvrdida ovajhadis nepodrazumijeva poželjnost sklapanja braka između dva Bajramanego daje braku tomperiodu dopušten ida setime neprihvata samateorija o poželjnosti ovog čina. (Nejlul-evtar)

  Dakle, ako se uzme u obzir da je ovakvo ubjeđenje praznovjerje, onda muslimanu nije dozvoljeno vjerovati ili sevladati poovakvim stavovima.Allahov Poslanik,s.a.v.s., kaže: ‘’Učinio je širk onaj koga odnamjere odvratinjegovo praznovjerje.’’ (Musned odimama Ahmeda)

  Kao zaključak iz prethodnih predaja može sereći da je vjerovanje u nepoželjnost sklapanja braka između dva Bajrama praznovjerje.Brak jedopuštenosklapati usvim vremenima.Allah najboljezna.

  Harmin Suljić
 10. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje : Dešava mi se, ne znam da li je to normalno, da se poslije mokrenja i nakon pranja ipak pojavi pokoja kap mokraće ili procuri nakon 5-10 minuta.

  To je vjerovatno mokraća koja preostane u kanalu, znači, ne radi se o sahibi-uzuru, već se to događa samo nakon mokrenja i to curenje prestaje za nekih 10-ak minuta poslije nužde.

  Kada sam kod kuće i kada smijem nositi odjeću koja je recimo zabranjena pod ihramima, nešto što je šiveno, npr. unutarnji veš (kratke gaćice), ja to riješim tako što nakon mokrenja umotam spolni organ toaletnim papirom i poslije završenog curenja mokraće, znači nakon tih 10-ak minuta ili kasnije, odstranim papir, ponovno operem spolni organ i tako budem čist, i ja i odjeća od mokraće.

  Stvar je u tome kad, inšallah, budem izvršavao obrede hadža i umre, odnosno budem u ihramima, kako ne bih uprljao ihrame, da li nakon mokrenja mogu staviti papir na spolni organ, gazu ili maramicu koja nije prošivena i stegnuti gumicom tako da jedno kraće vrijeme stoji, i spriječiti curenje mokraće na ihrame?

  2. Šta ako se odžunupim polucijom u snu dok sam u ihramima, da li ihrame smijem skidati da bih uzeo gusul ili obično kupanje izvršiti, ili ih prati, ako bi nakon moguće polucije u snu sperma prešla na ihrame?

  3.Također me zanima kako, ako mi bude hladno navečer, a ja na ihrame ne smijem ništa oblačiti? Čujem da se spava na Mini u vrećama za spavanje, one su isto prošivene, da li je u redu da to koristim? Isto tako, navika mi je da tokom spavanja pokrijem oči i glavu, da li to smijem činiti dok budem spavao u ihramima, pogotovo kad budem na Mini, inšallah?

  Toliko za sada, pa ako mi još nešto naumpadne, a što mi je potrebno, javit ću se.

  Allah vas nagradio! Es-selamu alejkum!  Odgovor : Sahibi-uzur je osoba koja nije u mogućnosti kontrolisati lučenje mokraće i ispuštanje vjetra. Za takvu osobu, kada je u pitanju namaz i drugi ibadeti, važe posebni propisi. S obzirom da se kod vas kapi mokraće pojavljuju samo poslije mokrenja, onda se ne radi o sahibi-uzuru kod kojeg mokraća neprestano curi bez kontrole. U vašem slučaju, dužni ste da se abdestite i pripremite za namaz prije nastupanja namaskog vremena, za onoliko vremena koliko će biti dovoljno da prestanu curiti preostale kapi mokraće. U toku tog vremena krpom ili maramicom trebate zaštititi tijelo i odjeću od nečistoće, a kada prestanu curiti kapi, bit će dovoljno samo da promijenite tu maramicu i zamijenite je čistom. Ovo vam je lakše nego da perete odjeću ili je mijenjate. Šejh Bin Baz, Allah mu se smilovao, rekao je: “Osoba koja je oboljela od hronične bolesti urinarnog trakta, koja se ogleda u nemogućnosti zadržavanja i kontroliranja izlučivanja mokraće, za svaki namaz treba da uzme abdest, nakon što nastupi namasko vrijeme, te da opere nečistoću na tijelu i odjeći. Ako je u mogućnosti, obući će novu i čistu odjeću, a ako nije, onda joj se to za grijeh neće uzmati, jer Uzvišeni Allah je rekao: ‘Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoća imate.’ (El-Bekare, 185.) A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Kada vam nešto naredim, izvršite to koliko možete.’” (Fetava islamijje, 1/192.)

  Nije dozvoljeno da klanjaš dok ti ističu te kapi mokraće, ako sigurno znaš da će u dogledno vrijeme prestati, pa makar ti prošao namaz u džematu. (Fetve Stalne komisije za fetve, S. Arabija, 5/408.) Isti je slučaj i sa tavafom. Pripremit ćeš se za tavaf i druge obrede hadža ili umre tako što ćeš obaviti nuždu prije tih obreda i sačekati da istekne i ostatak mokraće, a nakon toga ćeš uzeti abdest i za svaki slučaj zaštititi tijelo i odjeću od moguće nečistoće i tek onda pristupiti obavljanju obreda. Za sve ovo na hadžu postoje uvjeti.  Što se tiče drugog pitanja, a to je polucija u snu dok je čovjek u ihramima, nema nikakve smetnje da skinete ihrame i da se okupate, a ako sperma dospije do ihrama, niste obavezni da ih operete, jer sperma se ne smatra nečistoćom.  Također, ako vam je hladno dok ste u ihramima, dozvoljeno je da se pokrijete pokrivačem ili dekom, s tim da nećete pokrivati glavu, a vreće za spavanje je bolje da izbjegavate. Allah, opet, najbolje zna.

  Abdulvaris Ribo
 11. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje : Čitajući Kur´an, u jednom od ajeta pročitala sam da je Božije Prijestolje bilo nad vodom. Molim vas da mi to pojasnite. Unaprijed zahvalna.

  Odgovor :
  Imam Ibn Kesiru svom Tefsiru, tom br. 2 str. 417, o riječima Uzvišenog: ‘’Njegov Arš je bio iznad vode’’, kaže: ‘’Allah,s.v.t., pojašnjava da je Njegova moć iznad svega. Stvorio je nebesa i Zemlju u šest dana, a Njegov Arš bio je iznad vode prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju.’’

  Od Seida b. Džubejra prenosi se da je Ibn Abbas, r.a., bio upitan za riječi Uzvišenog: ‘‘Njegov Arš je bio iznad vode’’: ‘’Na čemu je bila voda?’’, Pa je rekao: ‘’Na vjetru.’’

  U Muslimovom Sahihu od Abdullaha b. Amra b. El-Asa prenosi se da je rekao: ‘’Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘’Allah je odredio odredbe za stvorenja pedeset hiljada godina prije nego što je stvorio nebesa i Zemlju, a Njegov Arš bio je iznad vode.’’

  Iz ovih predaja moguće je zaključiti da je vjerovanje u gajb, ono o čemu nas je obavijestio naš Gospodar ili Njegov Poslanik – obavezno, kao i to da je vjerovanje u Allahovu moć dio imana. Ali od raspravao stvarima koje neće povećati iman niti ga umanjiti – nema nikakvekoristi.

  Pogledati Tefsir od Ibn Kesira, tumačenje sure Hud, 2/417.

  Harmin Suljić
 12. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  zikr nakon suneta i farza

  Pitanje : Šta se uči u formi zikra nakon sunneta? Da li možete navesti vjerodostojne predaje o tome šta se uči, ako se uči, i ako se ne uči, zašto se ne uči?

  Nakon klanjanja sunneta svakog namaza, ja učim sljedeći zikr:

  Estagfirullah 3x, Allahumme entes-selamu ve minkes-selam tebarekte ja zel-dzelalu vel-ikram (kao i nakon farz-namaza).

  Zatim kazem ''Allah Resulillah salavat, Allahummes-salli Allah Muhammedin ve ala ali Muhammed subhanallah vel-hamdulillah ve la illahe illallah la havle la kuvette illa billah allijul-azim!''

  Na osnovu ovoga recite mi da li radim ispravno ili pogrešno, želim da znam što je prije moguće. Ovo nisam činila s ciljem uvođenja neke novotarije, neuzubillahi. Ovo sam činila jer sam tako pročitala da se uči u nekoj knjizi,mozda čak i Ilmihalu. Ne znam viڑe da li je moj namaz ispravan, molim Allaha da mi oprosti jer sam to činila sa ubjeđenjem da to tako treba i za veličanje Allaha Uzvišenog. Da vas Allah, s.v.t., nagradi obilnom nagradom! Amin!

  Es-selamu alejkum!  Odgovor : Nakon ڑto bi predao selam, Allahov Poslanik bi zatražio oprost od Allaha riječima ''Estagfirullah'' tri puta, a nakon toga bi proučio sljedeću dovu: ''Allahumme Ente-selamu ve minke-selam tebarekte ja zel-dzelali vel-ikram''. Od Sevbana, radijalahu anhu, prenosi se da je rekao: ''Kada bi Allahov Poslanik zavrڑsio sa namazom, rekao bi tri puta 'Estagfirullah', a zatim proučio 'Allahumme Ente-selamu ve minke-selam tebarekte ja zel-dzelali vel-ikram'.'' Ovaj hadis biljezi Muslim. Aisڑa kaze da bi se Allahov Poslanik zadrzao poslije namaza (farza i sunneta) onoliko koliko je dovoljno da se kaze ''Allahumme Ente-selam ve minke-selam tebarekte ja zel-dzelali vel-ikram''. Hadis biljezi Muslim. Dok se poslije propisanih namaza uče određene dove:  - Estagfirullah 3x;

  - Allahumme Ente-selam ve minke selam tebarekte ja zel-dzelali vel-ikram;

  - Allahumme eini ala zikrike ve ڑukrike ve husni ibadetike;

  - La ilahe illalahu vahdehu la ڑerike leh lehul-mulke ve lehul-hamdu ve huve ala kuli ڑejin kadir – poslije sabah-namaza i akڑama 10 x;

  - Allahumme la mania lima eatejte vela mutije lima meeate ve la jenfeu zel-dzedu minkel-dzedu;

  - Subhanallahi 33 x;

  - Elhamdulillahi 33 x;

  - Allahu ekber 33 x;

  - La ilahe illalahu vahdehu la ڑerike leh lehul-mulke ve lehul-hamdu ve huve ala kuli ڑejin kadir;

  - Proučiti Ajetul-Kursiju;

  - Kulhuvallah 1x poslije sabah-namaza i akڑama 3 x;

  - Kul euzu bi rabil-felek 1x poslije sabah-namaza i akڑama 3x;

  - Kul euzu bi rabin-nas 1x poslije sabah-namaza i akڑama 3x.

  Napomena: Učenje zikra i dova nakon namaza je pohvalno i ono ne utječe na ispravnost namaza.

  Donošenje salavata na našeg Poslanika, alejhis-selam, propisano je u svako doba dana i noći, a najbolje je salavat donositi petkom.

  Allah najbolje zna!  Sadik Turković
 13. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  da li je kreditna kartica haram ako je placena na vrijeme?

  Pitanje : Da li su kreditne kartice haram ukoliko se plate na vrijeme (grace period) tako da nema kamate, ali se kamata spominje u ugovoru i postoji? Unaprijed hvala. Da vas Allah, s.v.t., nagradi!

  Odgovor : Tema o kreditnim karticama je uveliko složeno pitanje i o njemu se mnogo raspravljalo i napisane su mnogobrojne studije. Centar za islamsko pravo je po tom pitanju izdao fetvu 63/1/7, na svom dvanaestom zasjedanju, sa obrazloženjem da muslimanu nije dozvoljeno koristiti kreditne kartice koje nemaju pokriće ako se vežu u ugovorima za spomenute kamatne stope, makar musliman imao namjeru vratiti dug u određenom roku. Što se tiče kartica koje imaju pokriće, u tom slučaju je dozvoljeno podizati svote koje imaju pokriće u omjeru postojanja novca na tekućem računu.

  U istoj fetvi stoji:

  Centar za islamsko pravo donio je fetvu o sljedećem:

  Prvo: Nije dozvoljeno izdavati kreditne kartice bez pokrića niti je dozvoljeno poslovanje sa istim ako je postavljena kamata kao uvjet, bez razlike da li korisnik kartice ima čvrstu namjeru da vrati dug u određenom roku.

  Drugo: Dozvoljeno je izdavati kartice bez pokrića ako nije uvjetovana kamata u odnosu na osnovu duga.

  Na osnovu prethodnog može se reći:

  Prvo: Dozvoljeno je uzeti iznos članstva kod izdavanja kreditne kartice ili kod njenog obnavljanja shodno troškovima usluga.

  Drugo: Dozvoljeno je banci koja je izdala karticu da uzme procenat usluga od trgovca koji je naplatio određeni iznos za robu putem iste kartice pod uvjetom da cijena ostane ista pri kupovini ovom karticom.

  Treće: Nema smetnje da korisnik kartice podigne dug sa banke pod uvjetom da ne postoji uvjetovana kamata u prekoračenju roka vraćanja. Također svota koju podigne putem kartice ne smije biti povećana određenim procentom kao uslužnim troškovima.

  Četvrto: Nije dozvoljeno kupovati zlato i srebro karticom koja nema pokrića.

  Osobe koje posluju putem kreditnih kartica moraju se paziti da ne zapadnu u kamatni sistem poslovanja, zato što bi to bio otvoreni rat koji mu je obznanio Allah, s.v.t., riječima: ‘’O vjernici, Allaha se bojte i klonite se od onoga što je ostalo od kamate ako ste uistinu vjernici. Ako ne učinite, onda znajte da vam je obznanjen rat od Allaha i Njegovog Poslanika. Ako se pokajete, ostat će vam glavnice vaših imetaka. Neće vam se učiniti nepravda niti ćete vi učiniti kome nepravdu. Ako je njemu teško da vrati, onda je odgoditi bolje. A ako mu se oprosti, to vam je bolje ako znate.’’ (Bekare, 278 – 280.) Allahov Poslanik, s.a.v.s., prokleo je osobu koja konzumira kamatu, opunomoćuje da se njome radi, zapisničara i svjedoke, rekavši: ‘’Oni su isti.’’ (Bilježe Muslim, Tirmizi i Ahmed od Džabira b. Abdullaha, r.a.)

  Harmin Suljić
 14. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje:

  Smije li zena da spominje mahane svog muza pred ljudima, ili da govori o njegovim dobrim stranama?

  Odgovor:

  Islam ne podrzava otkrivanje njegovih mahana ljudima, jer ce to rezultirati samo kontraefektom.A llah poznaje njegove propuste. Ti mu mozes to spomenuti uz jutarnju kahvu kolika je Allahiva blagodat pa je sakrio mnoge propuste njegove i nije dozvolio da ih ljudi uopce.

  Samo ako bi bio osoba koja ne realizuje dogovor ili je sklon varci u medjuljudskim odnosima, mozes kazati o njemu da nije pouzdan ili da nije dobar radnik, kako ne bi proizveo vecu stetu ili korist. A da sada iznosis pred ljudima ono sto se desava u kuci to nije pohvalno ni preporucljivo. Samo ako bi bio od onih koji zlostavljaju clanove obitelji, tada nadlezne institucije moraju znati o krsenju ljudskih i moralnih prava.

  Prof. Jasmin Djanan
  GAZIJA
  11-27-2008, 04:16 PM
  PITANJE: Postoji li razlika u načinu kupanja muškarca i ženske osobe nakon spolnog akta i poluciranja? Da li žena treba rasplesti kosu ili je dovoljno da po kosi pospe tri pregršti vode, kako se govori u jednom hadisu? I kakva je razlika u kupanju nakon spolnog akta, poluciranja i menstruacije?

  ODGOVOR: Nema nikakve razlike u načinu kupanja muškarca i žene nakon spolnog akta ili poluciranja i nije potrebno rasplitanje ili raspuštanje kose. Dovoljno je samo politi tri pregršti vode, a potom saliti vodu po cijelom tijelu. Ovo se temelji na hadisu u kojem je Ummu Seleme, r.a., rekla Vjerovjesniku, s.a.v.s.: ”Ja sam žena koja upliće svoju kosu (u pletenice), pa hoću li je rasplesti u slučaju kupanja nakon spolnog akta (džunupluka)” Vjerovjesnik, s.a.v.s., joj je odgovorio: ”Nećeš, dovoljno je da na kosu pospeš tri pregršti vode, a zatim da saliješ vodu po cijelom tjelu i da se opereš.” (Bilježi ga Muslim.) Ako na kosi muškarca ili žene bude nešto što sprečava dolazak vode do kože (kao sidra i sl.), to se mora odstraniti, osim u slučaju da to bude u mjeri koja ne sprečava dolazak vode do kože.
  Kada je, pak, riječ o kupanju žene nakon menstruacije, postoji razilaženje u pogledu dužnosti rasplitanja kose. Ispravniji je stav, međutim, da ona u tom slučaju nije dužna rasplitati kosu, na osnovu nekih predanja koja bilježi Muslim, a u kojima Ummu Seleme, r.a., o tome pita Vjerovjesnika, s.a.v.s., (vidi gornji hadis).
  Ovo je predanje navod (tekst) koji govori o neobaveznosti rasplitanja kose u slučaju kupanja nakon menstruacije i spolnog akta ili poluciranja. Bolje je, međutim, da žena iz predostrožnosti rasplete svoju kosu prilikom kupanja nakon menstruacije, na taj način izbjegavajući razilaženje u vezi s tim i usklađujući sve dokaze.

  Stalna komisija za fetve
  Fetev o ženskim pitanjima-sakupio Muhammed el-Musnid 16 str.
 15. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  PITANJE: Da li je dozvoljeno da žena poljubi muža svoje sestre prilikom pozdravljanja kada se ovaj vrati s puta, ali bez rukovanja? Uz to, treba znati da je muž jedne od njih njen amidžić, dok muž druge nije njen amidžić. Molim Vas da mi odgovorite, Allah Vas nagradio svakim dobrom!

  ODGOVOR: Ženi nije dozvoljeno ljubiti muškarce koji joj nisu mahremi, kao što je muž njene sestre ili amidžić i slično. Također, nije joj dozvoljeno da pred njima pokazuje svoje ukrase, jer su oni njoj strani (nisu joj mahremi). Dozvoljeno joj je, međutim, da im nazove selam, ali bez rukovanja i bez osamljivanja, a ona mora biti i pokrivena.
  Onaj ko vidi ovakvo nešto treba to osuditi i treba onome ko to čini pojasniti da je to džahilijetski običaj koji je islam dokinuo.


  Šejh Ibn Džibrin

  Fetve o ženskim pitanjima- sakupio Muhammed el-Musnid 170 str.
 16. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  PITANJE:
  Kada se šalimo ponekad nešto i slažemo kako bismo se nasmijali? Da li je to dozvoljeno?

  ODGOVOR:
  To nije dozvoljeno, jer svaka laž je zabranjena i dužnost je kloniti se je. Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem:
  ”Budite iskreni, jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Čovjek će biti iskren i težiti iskrenosti, sve dok kod Allaha ne bude upisan kao ‘siddik’ (iskreni), a čuvajte se laži, jer laž vodi grijehu, a grijeh vodi u vatru. Čovjek će lagati i težiti laži, dok kod Allaha ne bude upisan kao ‘kezzab’ (lažac).”
  Prenosi se također, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:
  ”Teško onome koji laže da bi nasmijao druge, teško njemu, teško njemu.”
  Iz ovoga vidimo da je stroga dužnost kloniti se laži, svejedno da li u šali ili ozbiljnosti. Ako čovjek navikne sebe na iskrenost i bude težio ka njoj, zaista će se iskrenost isticati na njegovoj vanjštini i duši. To je cilj Poslanikovih, sallallahu ‘alejhi ve sellem, riječi: ”Čovjek će biti iskren i težiti k iskrenosti, sve dok kod Allaha ne bude upisan u iskrene.” Svima su poznati rezultati iskrenosti kao i posljedice laži.

  ŠEJH IBN USEJMIN

  (Fetve učenjaka dvaju harema – 250 str.)
 17. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje: Da li je propisano postiti prvih deset dana zul-hidžeta ili ne?

  Odgovor: Es-selamu alejkum!


  Kazao je Allahov Poslanik, podstičući muslimane na činjenje dobra u ovim danima, u prvih deset dana mjeseca zul-hidždže: ''Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana'', misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ''Pa čak ni borba na Allahovom putu?'' Rekao je: ''Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.'' (Buharija i dr.)

  Na vrijednost ovih dana također ukazuje hadis Allahovog Poslanika: ''Ne postoje veličanstveniji dani kod Allaha, niti dani u kojima su dobra djela draža Allahu od ovih deset dana, mnogo u njima Allaha spominjite et-tehlilom (izgovarajući riječi la ilahe illellahu), et-tekbirom (veličanjem Allaha izgovarajući riječi Allahu ekber), et-tehmidom (zahvalom Allahu riječima elhamdulillahi).'' (Hadis je zabilježio imam Taberani sa dobrim lancem prenosilaca, kao što je to potvrdio šejh Albani.)
  Na vrijednost ovih dana ukazuje i činjenica da se Uzvišeni Allah u Kur'anu zaklinje ovim vremenom: ''Tako mi zore i deset noći'' (Fedžr, 1.-2.). Ibn Kesir je spomenuo u komentaru ovog ajeta riječi Ibn Abbasa, r.a., da su to noći prvih deset dana zul-hidždžeta.

  Što se tiče posta u tim danima, možemo kazati da je mnogo argumenata koji ukazuju na vrijednost posta općenito (kako u ovom vremenu, tako izvan njega) ako na sve to dodamo blagoslov ovog vremena i da je Allahov Poslanik prakticirao postiti ove dane, onda shvatamo zašto je ulema kazala da je post ovih dana na visokom stepenu pohvaljenosti. Preneseno je od supruga Allahovog Poslanika da je Poslanik postio devet dana zul-hidždžeta. Prenosi se od supruga Allahovog Poslanika da je Poslanik postio: dan Ašure, devet dana zul-hidždžeta i tri dana u svakom mjesecu. (Hadis je zabilježio imam Ebu Davud, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani.)
  A što se tiče devetog dana zul-hidždže – dana Arefata – o postu tog dana zabilježeni su posebni hadisi. Kazao je Allahov Poslanik, kada je upitan o postu na dan Arefata (devetom danu zul-hidždžeta): ''Iskupljuje od grijeha prošlu i narednu godinu.'' (Muslim i dr.)

  Ako bi neko postavio pitanje: Šta je sa hadisom koji je zabilježio imam Muslim od Aiše, r.a., u kojem kaže da nikada nije vidjela Allahovog Poslanik da posti deset dana zul-hidždžeta? Odgovor je više nego jednostavan: ona je prenosila ono što je znala, i to ne znači negiranje suprotnog. Druge supruge prenose da su ga vidjele da posti u tim danima. Slično tome je pitanje o mokrenju stojeći. Aiša, r.a., kazala je: ''Ko vam bude kazao da je Poslanik mokrio stojeći, ne vjerujte mu, nije mokrio osim čučeći.'' (Nesai, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani.) A Huzejfe, r.a., prenio je ono što je on vidio, tj. da je Poslanik mokrio stojeći. Svako prenosi ono što je vidio, i nema kontradiktornosti između hadisa.

  Treba naglasiti da deseti dan zul-hidždžeta nije dozvoljeno postiti jer je to dan Bajrama. Allahov Poslanik je u vjerodostojnim hadisima zabranio post dana Bajrama, što svakako nije razlog da čovjek ostavi činjenje drugih dobrih djela u tom danu.
  Pitanje slično vašem postavljeno je uvaženom učenjaku današnjice šejhu Usejminu, koje glasi: Spomenuto je u nekim hadisima da je Allahov Poslanik postio deset dana zul-hidždžeta, ali neki ljudi govore da ih ipak ne treba postiti, šta vi kažete na sve to?
  Pa je šejh odgovorio: Post deset dana zul-hidždžeta bez imalo sumnje potpada pod pojam dobrih djela. Allahov Poslanik je kazao: ''Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana'', misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ''Pa čak ni borba na Allahovom putu?'' Rekao je: ''Ni borba na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.'' Znači, post potpada pod opći pojam dobrih djela. Također, zabilježen je hadis kod sakupljača sunena, kojeg su neki učenjaci ocijenili dobrim – hasen, da je Allahov Poslanik postio deset dana zul-hidždžeta, svakako da to ne obuhvata deseti dan – Bajram. Imam Ahmed smatrao je vjerodostojnim ovaj hadis i zato je smatrao post deset dana zul-hidždžeta sunetom.

  (''Fetava fi ahkamis-sijam'', Muhammeda Saliha Usejmina, str. 434)
 18. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  PITANJE:
  Da li je dozvoljeno čovjeku zabraniti svojoj supruzi posjećivanje roditelja, ako oni bivaju razlogom bračnih problema i ako se miješaju u njihov bračni život? Koja je donja granica u posjećivanju rodbine - da li je dovoljno pismo ili razgovor telefonom?

  ODGOVOR:
  Muž ima pravo zabraniti svojoj supruzi da posjećuje svoje roditelje, ako ta posjeta dovodi do štete po njenu vjeru ili obavezi prema mužu. Njegovo sprječavanje u uvoj situaciji je svakako odbijanje štete. Žena je u ovakoj situaciji u mogućnosti održavati vezu sa svojima, preko pisama ili telefona, ako taj postupak ne povlači neku neprijatnost. Uzvišeni Allah kaže:
  ”Bojte se Allaha, koliko možete.”
  Allah najbolje zna. Postoji žestoka prijetnja kaznom onome ko kvari ženu njenom mužu i otuđuje je od njega. Prenosi se u hadisu da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:
  “Proklet je onaj ko otuđuje ženu od njenog muža.”
  Otuđivanje od muža znači da kvari njeno ponašanje i uzrokuje njenu neposlušnost pema mužu. Ženina porodica je obavezna da teži ka popravljanju odnosa između nje (kćerke) i njenog muža, jer je to, kako njen, tako i njihov interes.

  ŠEJH SALIH FEVZAN
  (Fetve učenjaka dvaju harema – 166 str.)
 19. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje: Je li potpun i validan namaz čovjeku koji klanja, ali prilikom obavljanja sedžde ne spušta nos i čelo na zemlju?

  Odgovor: Ako je situacija onakva kako je spomenuto u pitanju, da ne spušta nos i čelo na zemlju, njegov namaz je neispravan, zbog riječi Allahovog Poslanika: ''Naređeno mi je činim sedždu na sedam kostiju: čelo – pa je pokazao rukom na nos....'' Osnova je u propisima koji su spomenuti u imperativu da su obavezni – vadžib, osim ako se radi o validnom šerijatskom razlogu, koji sprečava klanjača da spomenute organe spusti na zemlju, kada će njegov namaz biti validan.

  (Fetve Stalne komisije: fetva broj 7175, 6 tom, str. 438)
 20. GAZIJA
  Offline

  GAZIJA Well-Known Member Staff Member

  Joined:
  Dec 4, 2007
  Messages:
  1,403
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  48
  Gender:
  Male
  Occupation:
  social work
  Location:
  chicago
  Ratings Received:
  +6 / 1
  Pitanje: Je li preneseno da je Allahov Poslanik dizao ruke na početku namaza – kod početnog tekbira, također prilikom odlaska na ruku', nakon povratka sa ruku'a i nakon drugog rekata prilikom ustajanja na treći rekat? I je li stavljao desnu na lijevu ruku u namazu i je li to jedan od sunneta – dobrovoljnih postupaka u namazu, i je li preneseno da je Poslanik klanjao spuštenih ruku?

  Odgovor: Da, podizanje ruku u namazu u spomenutim situacijama je sunnet Allahovog Poslanika, kao što je zabilježeno u hadisu Ibn Omera, r.a., da je kazao: ''Vidio sam Allahovog Poslanika da diže ruke kada bi ustao na namaz – u početku namaza, tako da bi ih podigao naspram ramena, to bi činio prilikom odlaska na ruku', i kada bi se vraćao – podizao glavu sa ruku'a, govoreći: 'SemiAllahu limen hamidehu – Allah čuje onoga ko Ga hvali', a to nije činio na sedždi.'' U drugoj predaji je zabilježeno da je ''Poslanik dizao ruke naspram ramena kada bi počinjao namaz''. Ove dvije predaje zabilježili su imami Buharija i Muslim. Prreneseno je također da je Ibn Omer, r.a., podizao ruke na početku namaza, govoreći da je to činio Poslanik.
  Što se tiče stavljanja desne na lijevu ruku, to je također jedan od sunneta – dobrovoljnih stvari u namazu, kao što su zabilježili imam Ahmed i Buharija od Ebu Hazima Sehl ibn Sa'da, r.a., da je rekao: ''Ljudima je naređeno u namazu da stavljaju desnu ruku na podlakticu lijeve ruke'', rekao je Ebu Hazim: ''Ne znam da je time mislio i na koga drugog osim na Allahovog Poslanika.''

  (Fetve Stalne komisije: fetva broj 2736, 6 tom, str. 347)

Share This Page